2014 Mart Anneleri Paylaşım Alanı

Bebeğinizin cinsiyeti nedir?

• Ankete Katılan
    463

canım ben vejeteryan değilim ama yine de doktorum bana balık yağı kapsülü verdi haftada iki gün içiyorum yani haftada 2 gün balık yemiş oluyorum

YEsil mercimek=et bol bol ye salatasi yemegi..
Tum mercimek csitleri, bulgur,fasulye nohut.
Yesillikler ve mevsim sebzeleri.
Balik yerine ceviz findik badem kavrulmamis

Son düzenleme:

Seninkini okumuştum sanırım, doktor biraz ye diye azarlamıştı galiba :) ben iyiyim çok şükür, bulantım falan olmadı hiç doğru düzgün, haftaya cuma da kontrole gidicem inşallah.. bu zamana kadar ikimiz de iyiydik bundan sonra da böyle devam ederiz inşallah

Yarin doktor kontrolum var cok heyecanliyim en son 7 haftalikken gitmistim onun uzerine 16 + 12 saatlik araba yolculugu yaptim 2 aydir evimden uzaktaydim simdi 13 haftaligim insallah bi sorun yoktur yoksa cok vicdan azabi cekicem ((

doğru hatırlıyorsun canım inşallah sorunsuz güzel devam eder hamileliğin canım Allah bebeğini sana bağışlasın..

Ben doktoruma beslenmemde neye dikkat edeyim die sordum bana ekstra şunu ye bunu ye demedi düzenli beslen eskisi gibi aç kalma dedi ekstra vitamin verdi decavit die. Ama yine de et yerine kuru fasulye bakliyat, balık yrine semiz otu ceviz, tavuk yerine süt yoğurt peynir yumurta yiyebilirsin.Kansızlık için pekmez ye. Yine de doktoruna danış.

teşekkür ediyorum arkadaşlar söylediklrinize dikkat edecem bende vitamin ilacı kullanıyorum bebeğim için et yemeye katlanmak istiyorum millet tutturmuş zaten fasulye mercimekle olmaz illede et diye ama kendimi zorladukça daha kötü oluyo

senınle aramızda 1 gun var cnım benım bdt 7 mart cınsıyet ogrenebıldın mı tatlım

Evvelki hafta kız demişti doktor, geçen hafta da erkek dedi :) Haftaya tekrar kontrolüm var. Bakalım bu sefer ne diyecekler :) İkisini de yaşamış kadar oldum doktor sayesinde. Seninkinin cinsiyetini öğrendiniz mi?

İkili tarama testi nedir ?
Gebelikte hamilelikte ikili test nasıl yapılır ?

İkili tarama testi gebelikte bebekte olabilecek bazı kromozomal anomalileri araştırmak için yapılan bir testtir. İkili test sonucuna göre bebekte trizomi 21 (down sendromu) ve trizomi 18 (Edwards sendromu) denilen kromozomal anomalilerin bebekte olma riski araştırılır. Bu hastalıklar zeka geriliği ve bazı organ anomalileri olan hastalıklardır. Bu testlere zeka testi denmesinin nedeni de budur, ikili test bebeğin zeka düzeyini ölçen bir test değildir.

İkili test için gebeliğin 11-14 haftaları arasında anneden kan alınır (aynı normal kan tahlillerinde alındığı gibi). Bu kanda β-hCG ve PAPP-A düzeyleri ölçülerek, annenin yaşı ve diğer bazı özellikleri ile formule edilerek bilgisayar yardımıyla sonuç belirlenir. Bu teste ikili test denir. Eğer bu formüle bebeğin ense kalınlığı (NT) de eklenirse elde edilen sonucun doğruluk oranı daha net olur, bu teste kombine test (ikili kombine test) denir. Yani kombine test, ikili test ile ense kalınlığınının kombine edilmesi sonucu yapılan bir testtir. İkili test taraması ile down sendromlu bebeklerin %65'i tespit edilebilirken, kombine test ile %85'i tespit edilebilir. Her iki test de down sendromlu bebeklerin tamamını tespit edemez, down sendromlu bebek taşıyan gebeliklerin bir kısmında bu testlerin sonucunda risk yüksek gelmeyecektir, normal gelecektir.

İkili test sonucunda bu kromozomal anomalilerin bebekte kesin olarak var olup olmadığı tespit edilemez sadece bebekte bu anomalilerin olma riski normalden yüksek mi değil mi sorusunun cevabı alınır. Eğer risk normalden yüksek çıkarsa bebekte bu anomaliler kesin var mı sorusunun cevabını almak için CVS veya amniosentez yöntemleri uygulanır.

İkili test sonucuna göre risk belirleme:

İkili test sonucunda Down sensromu için yüksek risk sınırı 1/270 kabul edilir. Yani sonuç 1/270'den büyük çıkarsa (örneğin 1/200) bebekte Down sendromu olma riski normalden yüksektir ancak bebek normal de olabilir. Kesin tanı için CVS veya amniyosentez yapılmalıdır.

İkili test sonucunda Edwards sendromu (trizomi 18) için yüksek risk sınırı 1/100 kabul edilir. Yani sonuç 1/100'den büyük çıkarsa (örneğin 1/80) bebekte Edwards sendromu olma riski normalden yüksektir ancak bebek normal de olabilir. Kesin tanı için CVS veya amniyosentez yapılmalıdır.

Burun Kemiği ölçümü (nazal bone):

Burun kemiği yokluğu (nazal bone absence) diye tanımlamak daha doğrudur, çünkü kemiğin varlığı veya yokluğu değerlendirilir. Nazal kemik yani burun kemiğinin ultrasonla değenlendirilmesini de ikili testle kombine ederek değerlendiren bazı merkezler vardır. Nazal kemiğin ultrasonda görülememesi trizomi olma riskini arttırır. Çünkü nazal kemik 11-14 hafta arasında normal fetusların %98'inde görülebilir, sadece %2'sinde görülemez. Trizomili 21 olan fetusların ise %70'inde nazal kemik görülemez. Trizomi 18 olan fetusların %50'sinde nazal kemik görülmez. Trizomi 13 olan fetusların %30'unda nazal kemik görülmez.

Üçlü tarama testi (Triple test) gebelikte bebekte olabilecek bazı kromozomal anomalileri ve nöral tüp defekti denilen doğumsal anomalileri araştırmak için yapılan bir testtir. İkili test de olduğu gibi bebekte trizomi 21 (down sendromu) ve trizomi 18 (edwards sendromu) olma riski belirlenir ancak bu sendromların bebekte kesin olarak varlığını belirlemez. Eğer üçlü test sonucunda bu kromozomal anomalilerin bebekte olma riski yüksek çıkarsa kesin tanı için CVS veya amniyosentez yapılır. B-hCG ve serbest Estriol (uE3) ölçümü bu riskleri belirler.

Üçlü testte ikili testten farklı olarak nöral tüp defekti denilen anomalilerin de riski belirlenebilir, bunu sağlayan üçlü testte ölçülen AFP (alfafötoprotein) değeridir. Nöral tüp defektleri bebeğin sinir sistemi ile ilgili omurulik hasarları (halk arasında bebeğin sırtında açıklı olması) veya beyin hasarları ile ilgili anomalilerdir.

Trizomi 21 ve 18 zeka geriliği, kalp anomalileri ve diğer bir çok organ anomalileri olan hastalıklardır. Bu testlere zeka testi denmesinin nedeni de budur, üçlü test bebeğin zeka düzeyini ölçen bir test değildir.

Üçlü test genellikle hamileliğin 16-20 haftaları arasında yapılır bazı labaratuarlar 15-22 haftalar arasında değerlendirebilir. Üçlü test aynen normal kan tahlillerinde olduğu gibi anneden az miktarda kan alınarak yapılır.

Üçlü tarama testinde sonuna göre risk belirleme aynı ikili testte olduğu gibidir. (Down sendromu için 1/270, Edwards sendromu için 1/100) Risk sınırları hakkında detaylı bilgi için ikili tarama testi yazısını okuyabilirsiniz. Üçlü test sonucunda kromozomal anomali riski yüksek gelen gebeliklerde bebek tamamen normal de olabilir, kesin neticeyi belirlemek için CVS veya amniyosentez yapılır.
35 yaş üzerindeki gebelere risk fazla olduğu için "genellikle" üçlü test yapılmasına gerek duyulmadan direkt olarak amniosentez önerilir.

Üçlü tarama testinin başarısı ne kadardır?

Üçlü tarama testi ile down sendromlu bebek taşıyan gebeliklerin tamamı belirlenemez ancak %70 kadarı belirlenebilir. Down sendromlu bebek taşıyan hamileliklerin yaklaşık üçte birinde üçlü test sonucu yüksek riskli olarak gelmez, normal gelir. Bu tespit etme başarısı düşüklüğü nedeniyle üçlü testin tek başına kullanılması tavsiye edilmez.

Üçlü test ne zaman yapılır ?

Gebelikte üçlü test genellikle 16-20 haftalar arasında yapılır ancak bazı hastanelerin labaratuarları 15-22 haftalar arasında yapabilmektedir. Bu haftalardan önce veya sonra yapılamaz.

Nasıl yapılır ?

Hamileliğin yukarıda belirtilen haftalarında anneye önce ultrason muayenesi yapılır daha sonra anne normal kan tahlillerinde verdiği kadar kan verir. Kanın aç karnına, tok karnına veya günün hangi saatinde verildiği farketmez yalnız ultrasonun yapıldığı gün verilmesi gerekir. Bu kanda B-HCG, u-E2 (serbest estriol), AFP isminde 3 değere bakılır. Bu değerlerle birlikte ultrasonda ölçülen değerler ve annenin doğum tarihi, son adet tarihi, kilosu, sigara kullanıp kullanmadığı gibi bilgiler bilgisayar programına girilir. Bilgisayar programı yaptığı hesaplamalar sonucunda risk düzeyini belirler. Sonuçta trizomi 21 (Down sendromu), trizomi 18 (Edwards sendromu) ve nöral tüp defekti için üç ayrı risk sonucu verir.

Üçlü test fiyatı kaç liradır ?

Testin yapıldığı hastaneye veya labaratuara göre değişebilir ancak ortalama 100 - 200 TL civarında değişmektedir. SGK ve özel sigortalar anlaşmalı hastanelerde üçlü test ücretini karşılamaktadır.

bende öğrendim ve öğrenen çok kişi var hafta olarak cinsiyet kesin söylenebiliyor.
bende salı günü ikili test sonucunu öğrenicem inşallah eger herşey normal çıkarsa üçlü testi yapmayacağım dedi doktor.ilk kızımda 2 hastaneye gidiyordum 15 günde bir doktordaydım iki defa üçlü test yaptırmıştım bu hamileliğimde biraz daha rahatım herşey yolunda gider inşallah sonuna kadar.folik asiti bıraktık elevit ve ferruma devam ama ben haplarımı bile düzgün almıyorum çok kızıyorum kendime off

yarın doktora gideceğim, hem birinci sınıflarla tanışacağım hem belki gösterirse bebeğimin cinisyetini öğreneceğim , güzel hareketli heyecanlı bir gün olacak benim için, uzun zamandır ilk defa pazartesi için heyecanlanıyorum

çin takvimi, rus takvimi hepsi kız diyor bizim dr erkek olabilir dedi. oğlum olsun bu çin takvimini tarihe gömcem haa

kızlar ben çok mülayimdim gebeliğimin başında ama şimdi baya baya asabileştim ben yaa:26:

Selam kızlar bende aranıza yeni katıldım..Daha sadece birkaç sayfanızı okuyabildim ama en azından bundan sonrasını takip edebilirim..Bende hamileliğimin 16. haftasına girdim..Uzun uğraşlar sonucu tüp bebekle gebe kaldım..Hala bebeğimin benle olduğuna inanamıyorum..Uykudan uyandığımda elimi karnıma koyup gülümsüyorum:))Rabbim sağ salim kucağımıza almayı hepimize nasip etsin inşallah
Biz ikili testimizi yaptırdık çok şükür herşey normal çıktı..Doktorumuz daha 11+5 deyken cinsiyetimizin erkek olduğunu söyledi..4 boyutlu ultrasanda var doktorun odasında ordanda baktı baya belliydi ama..bakalım bu gittiğimizde netleşir herhalde...
Bebeğimin doğumu 2 mart gibi görünüyor hayırlısı artık...Rabbim hepimizin yardımcısı olsun..

kızlar selam,

ben ikize gebeyim ve 12.haftamın sonundayım ve yarın ikilii testim var. dün akşam şiddetli kusmam oldu. her akşam oluyodu da dün biraz şiddetli oldu. bu sabah kalktığımda kahverengi lekelenmem olmuştu, gün boyunca ve hala devam ediyor, kağıda sildiğim zaman gelio. böyle bir şey yaşayan var mı? hastanenin aciline gittim ama kendi doktorum olmadığı için ultrasona girmeden döndüm. kendi doktorum genelde bir şey olmaz ama istiyorsan acile git baktır dedi. tecrübesi olan varsa beni bilgilendirebilir mi?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…