Arkadaşlar çok sık ultrasona girmenin olumsuz etkilere neden olabileceği yönünde bulgular elde edilmiş.
Buradaki bazı arkadaşların doktorları ultrasonda bebeğin kalp atışlarını dinletmeyi doğru bulmadığını bile söylemişti. Ultrasonun dokularda ısınmaya neden olduğunu ve aşırı ısının bebek için zararlı olabileceğini söylemişlerdi.
Benim doktorum ise dün bana bebeğimin kalp atışlarını dinletti. Çok mutlu oldum duyduğumda ama sonradan da aklıma takıldı acaba doğru bir şey miydi diye ve biraz araştırma yaptım yabancı kaynaklardan.
Eski tip düşük güçlü cihazlarla olumsuz etki gözlenmemiş ancak yeni nesil güçlü ultrason cihazlarıyla insanlar üzerinde yapılmış geniş çaplı bi araştırma mevcut değil. Hayvanlar üzerinde gerçekleştirilen deneyler ise beyin, akciğer ve göz dokularında kanama meydana gelebildiğini gösteriyor.
Gebeliğin ikinci ve üçüncü trimesterinde (4'üncü ayı ve sonrasında) tehlike daha yüksek görünüyor.
Bu nedenle yurtdışında her randevuda ultrason taraması yapılmıyor.
Şahsen ben bu noktadan sonra tıbbi bir gereklilik olmadığı takdirde ultrasondan kaçınmaya karar verdim. Onu ekranda görmek çok güzel evet ama aldığım riske değmiyor.