Herkese merhaba,
Bir suredir bu basligi takip ediyordum, sonunda ben de foruma uye oldum. Yurtdisinda yasiyorum, ilk bebegimi bekliyorum, forumdaki paylasimlariniz sayesinde Turkiye'deki uygulamalar hakkinda fikir sahibi oluyorum. Ben de kuzey ulkelerindeki standart (herkese ucretsiz) olan uygulamalar nasil oluyor, kisaca bilgi vereyim. Burada bahsettiklerim disindaki seyleri ucretini odeyip ozel saglik birimlerinde yaptirabiliyorsunuz.
Burada gebe takibi sadece gebelik icin olusturulmus her mahallede olan birimlerde hemsireler tarafindan yapiliyor. Bu surecte size 2 ucretsiz ultrason hakki veriliyor ve sehrinizdeki hastaneden bunun icin randevu aliyorsunuz. Tarama testlerine katilmak size kalmis. Ilk ultrasonuma 12. haftada girdim, ikinci ve son olanina da 20. haftada. 12. haftada kan testiyle beraber ense kalinligina bakarak kromozom bozukluklari vb hakkinda olasilik veriliyor. Ayni zamanda kan grubu HIV vb tahliller yapiliyor. 20. haftada anatomi taramasi yani bebegin organlarinin kontrolu oluyor. Onun disinda gebelik biriminde aylik kontrollerde idrarda seker, protein, bakteri, kandaki demir, tansiyon, kilo vb. takip ediliyor. 20. haftadan sonra karin yuksekligini olcuyorlar. Oradaki gorusmelerde gebelik, dogum vb. hakkinda genel sohbetler oluyor.
Belirli testler risk faktoru olan kisilerde yapiliyor. Mesela benim babam seker hastasi oldugu icin 2 kez seker yukleme testi oldum (12. ve 24. haftalarda). Ancak yasi cok olmayan, kilosu normal, yakinlarinda seker hastaligi bulunmayan vb (kriterlerin bi listesi var) kisilere bu testi dogrudan yapmiyorlar, ancak anne adayi talep ederse yapiliyor. Taksoplazmozis vb testler ancak talep ederseniz yapiliyor.
1 kez kadin dogum uzmani tarafindan muayene ediliyorsunuz, benim durumumda rahim agzini olctu ve herseyin normal oldugunu soyledi sadece.
Kendimden bahsetmek gerekirse, su anda kadar sorunsuz denebilecek bir gebelik geciriyorum. Ilk defa 17. haftada bebegin hareketlerini hissetmeye basladim, ondan once hamile gibi degildim (mide bulantisi vb seyler yasamadim). Su anda 28. haftadayim, 6 kilo aldim. Ozellikle 20. haftadan sonra ve seker testlerini de gecince biraz tatliya yuklendim :) Masa basinda calisiyorum, firsat oldukca hareket olsun diye yuruyus yapip yuzmeye calisiyorum.
Hepinize mumkun oldugunca sorunsuz bir hamilelik ve dogum sureci dilerim.