- 3 Ekim 2016
- 890
- 1.619
- 113
- 32
Hiç zorlanmıyorum çok şükür ama en son 2 avm bir de hastane turu yapınca ayaklarım patlayacak sanmıştım :)
Balenli büyük göstermez mi ki kafam karıştıİşte bende anlamadım kuzum bir de ölçüyü geçtim sütyen modellerinden anlamıyorum o da önemli.Şimdi bir video izledim, büyük göğüslüler göğüslerini küçük göstermek istiyorsa balenli sütyen tercih etsinler diyor. Ben bu yaşıma kadar resmen hep yanlış tip sütyen kullanmışım inanamıyorum
Aynen canım inşallah.. Kahvaltıya mı gitsek
İnternette de araştırdım küçük gösteriyormuşBalenli büyük göstermez mi ki kafam karıştı
Olabilir canım neden olmasın
Çok güzel ve faydalı Bi yazı olmuşsevgili anne, baba;
öncelikle üzülme bu günler geçecek. biliyorum saatler geçmek bilmezken günler, aylar nasıl geçecek diye düşünüyorsun. haklısın. eski günlerin bir daha asla gelmeyecek. artık yeni bir hayatın var. ve bu yeni hayata uyum sağlaman lazım. ne zaman bebekli hayatına uyum sağlayacaksın, işte o zaman günlerin önce daha hızlı geçmeye başlayacak, sonra hem hızlı hem de keyifli geçecek.
sıkı dur sana bu dönemi en rahat şekilde atlatman için yapman gerekenleri anlatıyorum;
1- empati: bebekli hayata alışmak zor değil mi? bebek hayali kurarken hiç böyle olacağını tahmin etmemiştin.
sen daha bebekli hayata alışamıyorsun, bebeğin ise koskoca hayatın kendisine alışmaya çalışıyor. karnını doyurmak için yemek yemesi gerekiyor. bu ne kadar zor biliyor musun?
emmek hiç çalışmamış o kasları ne kadar yoruyor biliyor musun? yedikten sonra o karnındaki ağrı ne kadar feci... hiç gaz sancısı çektin mi? adet sancısı çektiysen onu biraz anlayabilirsin. yemese, bu sefer karnı acıkıyor. karnı gurulduyor. sen aç kaldığında ne kadar agresif ve mutsuz oluyorsun bir düşün.
peki ya o sesler, ışıklar, kokular, temas ettiği kumaşlar... etrafı doğru düzgün seçemiyor bile. seçse bile gördüğü şekilleri anlamlandıramıyor. bazen o kadar yoruluyor ki bu seslerden ve ışıklardan, avazı çıktığı kadar bağırıyor ki, hiçbirini duymasın görmesin. (tabii böyle bağırmaya başlamışsa uyutmak için çok geçmiş kalmışsın)
lütfen ona karşı biraz anlayışlı ol. bir bebek kadar zor durumda olamazsın değil mi?
lütfen her dibe vurduğunda tüm ebeveynlerin bunu yaşadıklarını hatırla ve bebeğinle empati yap. yazık ona.
2- rutin uygula: bu rutin denen nane en önemli şey. ilk 3 ay bebek rutinden anlamaz diyenleri umursama. bebek anlamıyor olabilir ama o rutine senin de alışman gerekecek. o yüzden rutine hemen yarın başlamalısın.
rutini en güzel anlatan uzman tracy hogg'dur. bu ablanın bebek bakım sorunlarına mucize çözümler adlı kitabını edin.
e.a.s.y. rutinini iyi anla.
e.a.s.y.'nin açılımı: yedir (eat) - oynat (aktivite)- uyut (sleep) - o uyurken sen kafanı keyfine bak (your time)
şimdi burayı iyi oku. bebeğim kolik diyor olabilirsin. gerçek koliğin görülme sıklığı çok az ama kimse sorsan bebeği kolik. iyi bir haberim var sana. senin bebeğinin çok büyük ihtimal koliği yok. sadece düzen oturtamamışsın. bebeğini aşırı yoruyorsun. aşağıdaki listeyi iyi oku;
bebeğin uyanık kalma süreleri şu şekilde. tekrar ediyorum; uyanık kalma süresi
0-6 hafta arası: 45 dakika
2 -3 aylık: 1 saat - 1 saat 15 dakika
4-5 aylık: 1 saat 30 dakika
6 aylık: 1 saat 45 dakika - 2 saat
7-9 aylık: 2 saat - 2 saat 30 dakika
10-12 ay: 3 saat - 4 saat
12-18 ay: 4 saat - 4.5 saat (3 saatlik uzun öğle uykusuna geçince 6 saat)
bu ne demek, bebeğin 4 aylıksa ve 3 saattir uyumadıysa o bebek ağlar. normal.
uyutmak için bebeğin ağlamasını beklemeyeceksin. yukarıdaki tablodaki saatlere bakıp uyutacaksın.
yani e.a.s.y.'ye göre şöyle olacak;
bebeğin 2 haftalıksa eğer, bebek uyanır uyanmaz emzireceksin. emzirme bittikten sonra altını değiştireceksin, kustuysa eğer üstünü başını temizleyeceksin, banyosunu yaptıracaksın ve 45 dakika sonra yeniden uyutacaksın. (yenidoğan bebek aktivitesi anca bunlar oluyor. oyuncakla oynayamıyorlar)
sen bu rutine hemen yarın başla. bir ara kitabı da oku, kitaptan öğrendiklerini kendi hayatına en uyacak şekilde uyarla...
sana bebeğini nasıl uyutacağını söylemek istemiyorum. kimisi ferber yapar, kimisi yatır/kaldır yapar, kimi ayağında sallar, kimi memede uyutur... hangisi sana rahat geliyorsa onu yap güzel annem/yakışıklı babam.
batıda kabul görmüş uyku eğitimlerini tabii ki deneyebilirsin. işe de yarar bunlar. 1-2 hafta ağladıktan sonra uyku vakti gelince yatağına koyarsın uyur bebiş. tabii arada hastalık olur, seyahat olur, taşınma olur aynı eğitimi baştan verirsin birkaç ayda bir. (malum, dişi ağrıyan bir bebeyi yatağına koyup uyumasını bekleyemezsin)
doğuda kabul görmüş ayakta sallama veya memede uyutma gibi yöntemleri de tercih edebilirsin. bebek bunlara alışırsa pek ağlamaz. hastalık, seyahat, taşınma gibi değişikliklerden de pek etkilenmez. ama bu şekilde de sen ve bebek uyurken de yapışık olursunuz. bazı ebeveynler bu durumdan pek rahatsız olmaz. sen kendine göre karar ver.
uyku konusunda önemli olan tutarlılık. henüz bir yenidoğanken bebeğin uyku alışkanlığı yoktur. karnı doyduğu anda uyur. birçok bebeğin memede uyumaya alışmasının nedeni genelde budur. ama sen 2-3 haftalık bebeği emzirdikten sonra mesela uyumasına izin vermeyip (5 dakika uyanık kalsa bile olur) misal ayağında sallarsan öyle uyur. veya yatağına koyup pışpışlarsan ona alışır.
burada anahtar kelime "uyku zamanı". bebeğin kendi uyku zamanını biliyor olması lazım. bu da rutinle oluyor. bebek büyüyüp aklı geliştikçe "uyku zamanı" geldiğini anlatmak için başka rutinler giriyor devreye. günlük rutinin içerisinde bir de uyku rutini oluyor mesela. yani olay rutinde bitiyor güzel anne.
bir de benden sana bir tavsiye;
bebeğin ilk 3 ayına dördüncü trimester denir. bu dönemde şunları sık sık yaparsan bebeğin çok mutlu olur ve az ağlar;
- bebeği uyanıkken bol bol kucaklamak, annesine ve babasına yakın tutmak
- uyurken bebeği kundaklamak
- ağlamalarını ciddiye alıp derhal müdahale etmek (rutini gözden geçir)
bana kalırsa ilk 3 ay için en güzeli misafir kabul etmemek. annen ve kayınvaliden böyle aşırı becerikli, sana aşırı destek olan insanlar değillerse onları da nazikçe evlerine dinlenmeye gönder.
lütfen bebeğinle yalnız kalmaya korkma.
ne kadar yalnız kalırsan o kadar çabuk alışırsınız birbirinize.
bebeğini kucaklamadan kastım ise şu; her istediğinde meme ver. bebeği uyumaya bırakıp kaçmaya çalışma. tuvalete de onunla git. banyoya da onunla git.merak etme ilk üç ay ana kucağından aşağı atlayamıyorlar zaten (sen yine de kemerleri bağlı tut) ve kucağında değilken sürekli bebeğinle konuş. yaptıklarını anlat, şarkı söyle. senin sesini duysun. işin bitince gene kucağına al. zaten o sırada acıkmış olur. sen direk memeye koy onu.
kendine iyi bir kanguru al ve bebeğini bebek arabası yerine kanguruya koyup dışarı çık. markete git. alışveriş yap. bu sana da çok iyi gelecek. kanguruya koyunca bebeğin ağlıyor mu? ya karnı açtır, ya gazı vardır ya da çok uykusuz bırakmışsındır. önce ihtiyaçlarını gider sonra kanguruya koy. dışarı öyle çık.
bebeğinin yaşı çok ilerledi (yani 7-8 aylık oldu) sen ise bu süre içerisinde bebeğin üzerinde birçok metod denedin ama hiçbiri işe yaramadı mı? çünkü bebeğine o kadar farklı şeyler yapmışsın ki çocuk tüm yenilikleri reddeder hale gelmiş. ya bebeğe uyacaksın ya da bir metodu kabul ettirene kadar evde kıyametlerin kopmasına göz yumacaksın.
ne olursa olsun sakın aklından çıkarma sevgili anne/baba; bu günler çok çabuk geçecek ve sadece 4-5 yıl içerisinde kendini yeniden bebek sevmek isterken bulacaksın.
Var canım trendyolda görmüştüm geçen hafta :)İnternette de araştırdım küçük gösteriyormuşBundan sonra balenli alıcam inşallah, emzirme sütyenlerinde de balenli varsa yaşadım
Şakaklara çok hafif vicks ya da kolonya uygulamak iyi geliyor canım geçmiş olsun. Bebeğin için de maşallah subhanallah:)Kizlar merhaba 2 gundur basim agriyo bugun gecti sukur ,doktora gittim kilo boy gayet iyi yine doktorum tum organlarina kol bacak beyin gelisimine tek tek bakti.hersey yolunda çok şükür.....dogumu yapacagim hastaneme de karar verdim.biz Hrs 'de karar kildik.
Olmuştur canım 1 kiloyu geçmiştir hatta :))Şakaklara çok hafif vicks ya da kolonya uygulamak iyi geliyor canım geçmiş olsun. Bebeğin için de maşallah subhanallah:)
Bu arada 1gün var aramızda merak ediyorum 1kilo olmuş mudur diye :) cuma benim de kontrolüm var özledim :)
Daha çok takla atacak canım benim 24. Haftada tersti ama döndü rahatladım güzel güzel yürüyebiliyorum şimdilik basasaagi ama çok döner sankiSelam kızlar. Ben 30.haftamdayım. bebeğim baş aşşağımı olması gerekiyor bu haftalarda??
Benimde tam 3 beden büyüdü geçen gittim komdan babaanne sutyenlerine benzeyenlerden aldım çok rahat çok güzel toparliyor pentiden balenli almıştım batıyor arkadan ya bı de gece çıkarmıyorum rahat olsun istedimİnternette de araştırdım küçük gösteriyormuşBundan sonra balenli alıcam inşallah, emzirme sütyenlerinde de balenli varsa yaşadım
Ay minik lahanam benim :) inşallah canım :)Olmuştur canım 1 kiloyu geçmiştir hatta :))
Hayir bende hamile kaldığımdan beri kendime uygun bir sütyen bulamadım kactane aldım ama sutyensiz geziyorum o konuda çok gerildim artık en Son degisime gidince satıciyla tartıştımKızlar geçen göğüs büyümesinden bahsetmişsiniz. Benimkiler aşırı olmasalar da büyüklerdi şimdi ise mahallenin bebeğini doyurabileceğime inanıyorum, o derece yani. Size şeyi sorucam. Sütyen ölçüsü nasıl alınır? Ben hamilelik öncesinde de doğru sütyen numarasında olduğumdan emin değildim. Viktoria's secretta ölçüm yapmak istedi kız bende daha da büyüyecek göğüslerim diye yaptırmadım ama şimdi hangi numara sütyen alsam bilemiyorum. Bir de klasik sütyenlerde sadece B cup var değil mi? Ben diğer numaraları hiç görmüyorumBenim ki muhtemelen c dir. Neyse siz göğüs ölçümünü biliyor musunuz???
Canım ben hamilelik öncesinde de bilmiyormuşum sanırım.Hayir bende hamile kaldığımdan beri kendime uygun bir sütyen bulamadım kactane aldım ama sutyensiz geziyorum o konuda çok gerildim artık en Son degisime gidince satıciyla tartıştım
Bende bilmiyorum şimdi de hiç bilmiyorum her ay değişim içindeler kilo da alınca biz dogumdan 6 ay sonraya kadarda doğru ölçüyü bulamayiz gibi geliyor canimCanım ben hamilelik öncesinde de bilmiyormuşum sanırım.Doğumdan sonra kilo verince (hayaller hayatlara dönmez inşallah) göğüslerimin son haline göre bir satış uzmanından ölçümü teyit ettireceğim. 30 yaşındayım ne biçim kadınım yaa insan göğüs ölçüsünü bilmez mi Bana oluyor diye 80b yada 85b diyordum kilo durumuma göre ama sütyen ölçüsü
baya önemliymiş işte hiç önemsemedim ben.
Benim oglum olmus ama dollenme tarihi bizim once birazŞakaklara çok hafif vicks ya da kolonya uygulamak iyi geliyor canım geçmiş olsun. Bebeğin için de maşallah subhanallah:)
Bu arada 1gün var aramızda merak ediyorum 1kilo olmuş mudur diye :) cuma benim de kontrolüm var özledim :)
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?