Kadınların birbirine sezaryen tavsiye etmesini ben de anlayamıyorum. Hatta bir konuda bir kadın demişti ki bence normal doğumu tavsiye edenler sezaryen olacak anneleri kiskaniyor, kendileri dogum acısını cektigi için başkaları da ceksin istiyor. Hayretler içinde kalmıştım bu yorumu okuduğumda.
Biz kadınların haline çok üzülüyorum, her yandan normal dogum korkusuyla kuşatılmış durumdayız. Bazen insanın kendi annesi bile dehşet veren doğum hikayeleriyle korkutuyor kızını. Bir arkadaşım normal doğumun bütün avantajlarını bilmesine rağmen normal dogurmaktan da inanilmaz korkuyordu. Korktuğu için istemeye istemeye sezaryen oldu. Bu sefer de bile isteye sezaryen oldum düşüncesinin suçluluğu var. Ya da kadın seneler sonra tedaviyle bebek sahibi olmuş, doktor diyor ki riske atmayalım sezaryenle alalım. Oysa tüp bebekle normal bebeğin anatomik bir farkı yok, doguran annelerin anatomik bir farki yok üstelik bilim normal doğumun en güvenli dogum yöntemi olduğunu ortaya koymuş, istatistikler net ama kendini garantilemek ksteyen doktorun yüzünden anne bebeği için en dogru karari verdiği zanniyla seve seve sezaryen oluyor. Yazık bu kadınlara. Devlet de güya normal doğumu destekliyor ama bir devlet hastanesine gittiginizde ite kaka çok özür diliyorum hayvana muamele eder gibi bir muameleyle kocaman bir kesiyle dogurtuyorlar kadınları. Açıklık kontrolü için devlet hastanesine gidip ağlayarak çıkmıştım, hiç unutmuyorum o günü. Beni o halde itip kakan da bir kadındı, ne üzücü.
Devletin kadınlara normal doğumu anlatması, yanlış bilinenlerin dogrusunu ogretmesi, gebelik eğitimleri vermesi, doğum korkusunu yenmeye yönelik çalışmalar başlatması ve en önemlisi sağlık personeline hamile psikolojisi öğretmesi lazım. Şu durumda bir cok kadin kulaltan kulağa ne duyarsa onunla ve mutlaka korkuyla giriyor doguma. Ben de okumaya başladıktan sonra farkettim ne kadar dogumdan bihaber doğurmuşum ilk bebegimi. Konu çok su götürür, kimi zaman tartışma da kaçınılmaz oluyor dediginiz gibi ama sadece belki bir iki anneye faydam dokunur diye topa tutulma ihtimaline karşı yazmaya devam ediyorum ben.