2020 Haziran Anneleri Gebelik, Ultrason, Testler, Gebelik Takibi

Bebeğinizin cinsiyeti ne olacak ?

• Ankete Katılan
    229
Merhaba
Sizlerin de zaman zaman kasıklarında iğne batması gibi acılar oluyor mu? Ağrı demiyorum acı gibi. İğne batırıp çıkarıyorlar sanki.

Canimcim aşağıdaki görseller Sağlık Bakanlığı 2019 diabet tani tedavi rehberinden. İlk görseli incelerseniz, eğer şeker riski olan durumlar var ise ilk izlemde gerekli tetkiklerin yapılması, eğer hiçbir risk yok ise de 24-28. haftalar arasında şeker yükleme yani tarama testinin yapılması gerekliliğini anlatıyor :)

Eklentiler

• Screenshot_2020-02-25-21-07-32.webp
    24,8 KB · Görüntüleme: 32
  • Screenshot_2020-02-25-21-07-47.webp
    49,5 KB · Görüntüleme: 41
  • Screenshot_2020-02-25-21-07-59.webp
    45,4 KB · Görüntüleme: 33
ben doktora sordum şeker yüklemeyi sağlık ocağının yapacağını söyledi doktor yapmıyor mu ?

Benim dr m da 2 li test ok ama üçlü dörtlüyü önermiyorum bi sıkıntı varsa amniyosentez yaparız demişti hatta üçlü ve dörtlü yurtdışında bi çok yerde yasaklandı demişti. Bi çok tanıdığıma dr ları 2 li testte özel hastanelerde bu çocuk engelli olabilir hemen 3 lü 4 lü yapalım diyip testleri yapmışlardı ve tabi ki sonuçlar hep temiz çıktı çok şükür hepsi de sağlıklı
bence de kimse kafasına göre iş yapmasın

Ooooo ne güzel yazmışsın Bu kadar detayı bilmiyordum sağol paylaşım için

Canım evet aynı şeyleri söyleyip duruyoruz :) Sağlık bakanlığı öneriyor, ancak yine zorunluluk değil. İnternetten sağlık bakanlığının şeker yüklemesiyle ilgili açıklamalarına bakarsan hep tavsiye ediyoruz şeklinde açıklamalar var. Yapılmadığı takdirde herhangi bir yaptırımı da yok. Zaten testin gerekliliğinin kararını verecek insan ne sensin, ne benim, doktorlarımız. Ama garip olan buna annelerin karar veriyor olması.
İsviçre, fransa, almanya, belçika vsvs birçok ülke bu testi sadece gerektiğinde yapıyor. Bu nedenle Türkiye'de herkese tavsiye edilmesi maalesef insanda şüphe uyandırıyor. Bu şekilde düşünen çok doktor var artık. Bu çocuk aşıları için de geçerli. Türkiye'de avrupalı çocuklara yapılmayan bir çok aşı okullarda vs yapılıyor. İkili test gibi çocuğa hiçbir zararı olmayan testleri tamamen destekliyorum ancak bebeği etkileyebilecek, son 15 yılda populeritesi artmış ve halen uzun vadeli etkileri tartışılan bir test konusunda kararı doktora bırakmak gerekiyor bence.
Bana doktorumun söylediği bu testin amniyosentez gibi gereklilik durumunda yapılan bir test olduğu, herhangi bir risk yoksa testi yaptırıp uzun vadede oluşabilecek yüzde 0,1 riski dahi almanın gereksiz olduğuydu. Ama aynı doktor başka arkadaşımda testi gerekli gördü, yaptırdı. Çünkü şeker varsa tespit edilmemesinin riski daha fazla. Şeker yüklemesine karşı bir doktor değil sadece duruma göre değerlendirilmesinden yana burdaki çoğu doktor gibi.
Bu arada şeker testine karşı falan değilim, kimsenin vebalini almak istemem. İlk mesajımdan beri doktorunuzu dinleyin diyorum zaten. Gerekli durumlarda yapılması elzem bir test hatta bana göre gerekli görülüyorsa tartışmaya kapalı. Ama fanatikçe yapılmalı ya da yapılmamalı dememek lazım bence.
Bu konuda ve içirilen içecekle ilgili çok fazla şey okudum çünkü doktor bana yapmayacağız dediğinde neden yapmıyor diye merak ettim hatta içten içe yapsın istedim türkiye de tüm arkadaşlarıma yapılınca. Bebeğin sağlığıyla ilgili bir şey atlamak istemedim. Ama kimseyi etkilemek istemediğimden link paylaşmıyorum. Merak edenlere atabilirim o ayrı. Sadece türkçe olarak Amerika'da eğitim görmüşvefikirlerini sevdiğim Didem Kanca Üstay'ın konuyla ilgili bir yazısını atayım;

Ama tekrar söylüyorum anneler kafanıza göre iş yapmayın, doktor testi istediyse yapın, istemediyse de benim gibi neden istemiyor ya bir problem varsa diye üzülmeyin ve ısrarla istemeyin bence.

Günaydın :) burada hekim kimligimle değil de artık hamile kimligimle var olmak istiyordum ama artık söyleyeyim zira söylentilerden yoruldum ve iyiliğinizi istiyorum.
Ben de saglik müdürlüğünde de görev yapan bir uzman hekim olarak, aldığım eğitim, tecrübelerim ve uygulama tebliğleri gereği kendime de yükleme testi yaptıracağım ve herkese 'fanatik' biçimde tavsiye ederim arkadaşlar :) tarama testlerinin ve aşıların fanatikligi olmaz . Size icirilen 75 gr glukoz saf glukozdur. Yediğiniz herhangi bir şekerli gıdanın da ihtiva ettiği en basit şekerdir ve bu testin normal besinlerle değil de(son zamanlarda bazı hekim arkadaşlarda böyle bir yöntem popüler olmuş diye duydum-git kahvaltını yap gel şekerine bakalım diyorlarmış) özellikle 75 ya da 50 gr glukoz şeklinde belirtilmesinin ve ilk yudumu aldığınız anda saat tutulmasının nedeni dunyada yapılan butun calismalardaki standardizasyon bilgilerinin bu düzeydeki glukoz alımı sonrasındaki olcumlerle belirlenmiş olmasıdır. Size bir standart verir yani saglikli yüz gebenin 99unda bu düzeyde glukoz alımı sonrası kan şekeri 1. Ve 2. Saatte kaç çıkmış ona bakilir ve sizinki o sonuçlarla karsilastirilir. Çevremdeki tüm hamilelik geçiren hekim arkadaşlarım gibi ben de bu sekilde yaptıracağım. Çünkü gebelik sekeri çıkarsa soylenildigi gibi tek tedavisi diyet değildir ilk tedavisi diyettir ama hba1c ve diğer tetkik düzeylerine göre gerekli durumlarda insülin de başlanabilir ki bu bebeğin büyümesi için elzemdir. Bu yüzden riske atmamanizi tavsiye ederim. Ülkemizde son zamanlarda hiçbir şey olması gerektiği gibi ilerlemiyor daha önce de anlattığım gibi halkla yüz göz olmamak tartisma yasamamak ya da devlet hastanelerinde fazla kan tetkiki istenip hastanenin toplam dönerini azaltmamak adına(devlet hastanelerinde görüntüleme yöntemleri için sgk tarafindan hastaneye istenen tetkik kadar ödeme yapilirken, kan tetkikleri için paket şeklinde toplam ödeme yapılır kişi başı 50 TL gibi. Ve istenen her bir kan tetkiki için de laboratuvara hastane ödeme yapar. Bu yüzden mesela Dr lar gereksiz tetkik istemekten, gerekmediği durumda ücret olarak ödenen duzeyi asmaktan kaçınırlar falan) ama biliniz ki daha önceki paylasimimda gosterdigim bakanlık algoritmasinda hiçbir riskiniz yoksa bile 24-28. Haftalar tarama haftasıdır. Çünkü gebelik başlı başına vücutta insülin direnci yaratacak bir fizyolojik süreçtir (kaninizdaki besin maddelerini sizden çok bebeğinizin vücudu alıp kullanabilsin diye ortaya çıkan biyokimyasal düzeyde bir değişiklik bu) haliyle normalde hiç bir risk faktorunuz olmasa bile gebe olmanız başlı başına bir risk faktorudur. Farkında ve bilinçli olunuz. Bizim ulkemizde bu testi yaptırınız. Çünkü şeker hastalığı oranımız yüksek. Mutlu bir gün dilerim :)

Cnm tavşanlı var mı

Arkadaslar ben epeydir giremedim siteye ve okuyamadim yorumlari. Inslaah hepiniz cok iyisinizdir. Simdi bi sorum olacak.ben bebek odasi yapmak istiyorum. Ama cok maliytli bisiler degil bir de esimin ve benim elimden bazi el isleri vs geliyor.malzememiz de var oda icin. Besigi kendimiz yapmayi dusunuyorduk. Ama markete 90×50boyutunda cok uygun fiyata besik geldiğini öğrendim. O zmn calistigimiz icin besik yapmaya ugrasmayalim cunkubiraz zor ama zorlarsam yaparim tabi yine de.Bebegimin odasi da kucuk ,kucuk de bi şifonyer alirim diye düşünüyorum.Anne yani besigini de ablamdan alacagim . Bu kucuk besigi.marketten alayim mi sizce arkadaslar. Aslinda bebek odasi yapmazdim ben gurbette olmasam ama mesguliyet olsun dedim kendime. Bi kac diy projeleri de bakiyorum oyle.bir de evim de bu s ekilde iki tane bos oda var degerlendireyim dedim.

Odan varsa yap bence de. Cok guzel raflar yapiliyor netten bakarsan bebek odasi diye. Bir de boya isine girersen cok guzel oda cikar

Evet arkadaşlar söylediklerimin hepsini geri alıyorum sizi takip eden doktorun hiçbir önemi yok o nerden bilecek gerek yok dese de ısrarla fanatikçe şeker testi istiyoruz :)) şimdi ben de gidip doktorumun kapısına dayanıyorum, fransa sağlık bakanlığını böylesine hamileliğin en önemli testini herkese uygulanmadıkları için şikayet ediyor, avrupa sağlık standartlarını protesto ediyor, türkiye yi örnek gösteriyorum. Sonuçta içtiğimiz şey ‘sadece’ şekerli su herkes doktoru ne derse desin yaptırsın :) ben hayatımda iki baklavayı üst üste yiyebilen bir insan olmadığım halde 75 gr ‘sadece’ şekerli suyu içerek tüketmediğim bir oran üzerinden şekerimi ölçtüreceğim, doktorumun ne dediği hiç önemli değil sonuçta söyledikleri gerçek değil sadece ‘söylenti’.
Bu konuyu uzatmanın bence hiç anlamı yok. Sanıyorum ki grupta herkes bir doktor takibindedir zaten. Kimseyi görmeden bilmeden tanımadan konuşmamak lazım. Halam, eniştem ikisi de tıp profesörü onlara bile hamilelikle ilgili birşey sorduğumda doktorun görsün der. Ama pardon dinlemiyorduk doktoru :) şaka bir yana öğlen hakikaten arayacağım doktoru çok merak ettim konuşmak istiyorum ve sormak istiyorum bu kadar önemli bir testi atladığına göre diplomasyı kasaptan almış herhalde.

Birde şu var turkiyede artik hastalar, veliler, bir şekilde hizmet gören herkes çok şımarmış bir vaziyette, eskiden doktoruna öğretmeqnine veya hizmet aldığı kişiye daha saygılıydı insanlar, suan bir sorun olmasa bile herşeyden sorun çıkarabilen bir insan türü üredi ve artık hizmet aldığı ınsanları hakları olmadığı şekild e bunaltmaya başladı insanlar. Içinde olduğum icin biliyorum doktorlar çok bunalmış artık hem hastaların tutumu hem devletin tutumundan ve doğru duzgun güvenceleri yok, bu yüzden artık sorun olabilecek bir seyi atlamamak adına da çok uygulama veyaz test yapabiliyorlar. Oldu da yapmasa gözden bişey kacsa hem mahkemelerde ugrasacak hemde hayati tehlikeye girecek. Bilimsel olarak kanıtlanmış bir zarari olmadığı sürece herşeyi istiyorlar hakli olarak. Yurtdisinda kim bir doktora birşey diyebilir ki, tüm yasam icinde bile küçük bir kural ihlalinde bile bir sürü ceza var, buyuzden caydırıcı olma özelliği büyük ama ülkemizde durumu goruyoruz ağır suc işleyenler bile kılıfına uydurarak bi şekild e kendini temizliyor. Yanı sağlık politikalarin dışında birde böyle bir gercek var. Yurtdisinda yaşayan tanıdıklarım var, cidden hizmet almakta sorun yaşıyorlar, özele gitseler çok pahalı. Turkiyede sağlık o kadar rahat ulasilabilirki artık insanlar böyle bir nimeti kesinlikle suistimal ediyorlar. Devlet hastanelerinde acillerde çalışan doktorlarin anlattıkları gülsemmi aglasammi cinsten. Yurtdisinda yaşıyorken yabancı doktorlardan da bire-bir duydum Türk doktorları çok iyi diyordu gerçektende oyle, isini hakkıyla yapan çok iyi doktorlarimiz var. Mesela viyana da tip okuyan arkadaşlarım vardı, mezun olmalarina 2 ay kalmis, bugün kan aldim diye seviniyorlardi:) turkiyedekiler 5-6. Sinifta ameliyat yapabiliyorlar ama iste insanlara bilmedikleri hep daha cazibeli geliyor, batı çok iyiymis gitmis görmüş gibi onlarla kiyasliyorlar ( burdaki arkadaşlar üstlerine alınmasın, toplumumuzdaki genel yargılardan bahsediyorum ). Konu çok dağıldı :)) özet olarak doktorlar risk alıpta uğraşmak istemiyorlar genellikle ama yaptırmak istemeyen arkadaşlarda kendilerine uygun doktor bulabilir tabiki :)

Kesinlikle türkiye de sağlığa ulaşmak daha kolay yüzde yüz katılıyorum. Burada herkesin kendi hekimi ve ebesi var, hamileliğin 4 ayı olmadan hastanenin kapısından içeri almıyorlar. Ama burda da doktorların cezai sorumluluğu çok yüksek. Bizim bir yakınımızın başına geldi, doktor bebeğin kalbindeki deliği hamilelikten önce tespit edemedi diye meslekten men edildi. Mahkemeler falan burda da oluyor doktora laf söyleyememe gibi bir durum yok ama anca bir hata yapması lazım elbette kimse durduk yere doktora gidip çemkiremez ya da türkiye deki gibi şiddet olaylarına göz yumulmaz. Avrupa da tıp okul sistemi biraz değişik ondan kan alıyorlar diye sevinmiştir arkadaşların. Burada tıp eğitimi 2+4+3+uzmanlık (7 seneye kadar uzmanlıl eğitimi uzayabiliyor) olarak gidiyor. İlk iki sene dişçi, ebe, tıp öğrencisi ve eczacı birlikte okuyor. 4 sene tıp öğrencileri concours sistemiyle okuyor zaten anca %15 i başarılı oluyor. Yalnızca 1 kere sınıf tekrarı hakları var. Yapamayanlar eczacılığa, biyolojiye vs geçiyor. Sonra tus benzeri bir sınava giriyorlar ve asıl doktorluk eğitimi 6 seneden sonra başlıyor dolayısıyla 4-5. SInıf öğrencisine kan bile aldırmıyor olabilirler inanırım ama staj yapıyorlar bu 4 sene içinde onu biliyorum. Özetle 9 sene + uzmanlık eğitimiyle doktor oluyorlar çok uzun ve zorlu bir süreç. Aslında doktorların eğitimi kadar ülkelerin benimsediği sağlık politikası önemli çünkü doktorun şahsi fikirleri ne olursa olsun, ne kadar iyi olursa olsun bu politikaların dışına kolay kolay çıkamıyor.

şeker yüklemesinde doktorun ne dediği kesinlikle çok önemli diye düşünüyorum gereksizse yaptırılmamalı en iyisini bizi takip eden doktor bilir. ama bir de benim gibi durumda olanlar var. haşimato tiroidim var. beni takip eden kadın doğum doktoru açlık glikoza baktığında 70'lerde bir değer gördüğü ve kilo alımım normal seyrettiği için şeker yüklemesi yapmayacağını söyledi. daha sonra tiroit kontrolü için bu sefer endokrine gittiğimde o da kan değerlerime bakıp 50 mg olan ilk dozdan bir kere yaptır kesin dedi. şeker olma ihtimalin olabilir dedi. şimdi ben ne yapacağım konusunda oldukça kararsızım. tabi ki endokrinoloji doktorunun dediğini kadın doğum doktoruna söyleyeceğim ama açıkçası kafamda şüpheler var.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…