Benim oluyor hızlı yürüdüğümde ve güldüğüm deMerhaba
Sizlerin de zaman zaman kasıklarında iğne batması gibi acılar oluyor mu? Ağrı demiyorum acı gibi. İğne batırıp çıkarıyorlar sanki.
Canimcim aşağıdaki görseller Sağlık Bakanlığı 2019 diabet tani tedavi rehberinden. İlk görseli incelerseniz, eğer şeker riski olan durumlar var ise ilk izlemde gerekli tetkiklerin yapılması, eğer hiçbir risk yok ise de 24-28. haftalar arasında şeker yükleme yani tarama testinin yapılması gerekliliğini anlatıyor :)Canım şimdi baktım biraz iş yerinde vakit bulabildiğim kadar. Türkiye'de de zorunlu tutulmuyor şeker testi ve ikili tarama testi. Burası gibi aslında. Bu noktada doktorun kararı devreye giriyor yani anca önerebiliyor. Doktorları da maalesef anneler yönlendirdiği için insiyatif annede oluyor.
Bu noktada iki ülkenin sistemi ayrılıyor. Burada doktor testi yazdıysa sisteme düşer ve annenin yaptırmama şansı yoktur. Ama doktor da gerekçesi olmadan herkesten test istemez.
Türkiye'de doktorlar herkese genetik geçmişine bakılmadan, açlık tokluk şekerine bakılmadan, bebeğin gelişimine ve annenin kilosuna bakmadan yükleme yapılsın dediği için anneler doktora güvenmiyor. Bu konuda onları anlayabiliyorum. Muhtemelen ben de aynı ikilemde kalırdım. Ama güvenilir bir doktor ile ilerleyip doktoru dinlemek en mantıklısı.
Benim hamileliğimin başından beri her kan kontrolümde yani ayda bir açlık şekeri, toksoplazma ve demirime bakılır. Her ay idrar testi de rutin olarak yapılır enfeksiyona vs karşı. İki kere de tokluk şekerime bakıldı 6 ayda. Türkiye'deki arkadaşlarımla konuşuyorum hiçbir şeye detaylı bakılmadan, bir kere açlık tokluk ölçülmeden,ailede risk olmadan, fazla kilo olmadan yükleme yapılmış. Aç karnına alından 75 g saf glukoz şekerle aynı şey değil çok yararlı bir şey değil. Glucola içeriği maalesef iki baklava kadar masum da değil, bu konuda çok yabancı makale var ulaşabileceğiniz. Dna üzerine etki edebilen toksik maddeler içeriyor. Zaten şeker testinin fazla yapıldığı ülkelerde (Amerika,Türkiye gibi) çocuk obezitesi sürekli artıştayken, şeker testi gerektikçe yapılan Avrupa ülkelerinde bu tarz çocuk diyabeti, obezitesi sorunları oldukça az. Tabi buna yüzde yüz glucola etki ediyor diyemeyiz ancak etkilediği düşünülüyor.
Ama riskli bir durum varsa bu konular göz ardı edilip anne ve bebek sağlığı için yaptırılması öneriliyor çünkü dediğin gibi bir çok ciddi problem olabilir gebelik şekeri varsa. Ama sağlıklı giden bir süreçte bir risk yoksa ve doktor istemediyse yaptırmanın hiçbir anlamı yok aslında. Zaten doktorlar şeker çıkarsa da diyet veriyor. Aslında risk yoksa en güzeli beslenme düzenine dikkat etmek ve ufak egzersizler yapmak. Tabi bunun kararını ben ya da biz değil doktor vermeli. En güzeli doktoru dinlemek çünkü şeker testini asla yaptırmayın diye körü körüne savunmak da, mutlaka yaptırın demek de yanlış.
İki tarafta da yaptirabilirsin normalde . Özelde mi devlette mi sordunben doktora sordum şeker yüklemeyi sağlık ocağının yapacağını söyledi doktor yapmıyor mu ?
Benim dr m da 2 li test ok ama üçlü dörtlüyü önermiyorum bi sıkıntı varsa amniyosentez yaparız demişti hatta üçlü ve dörtlü yurtdışında bi çok yerde yasaklandı demişti. Bi çok tanıdığıma dr ları 2 li testte özel hastanelerde bu çocuk engelli olabilir hemen 3 lü 4 lü yapalım diyip testleri yapmışlardı ve tabi ki sonuçlar hep temiz çıktı çok şükür hepsi de sağlıklıEvet kesinlikle katılıyorum. Türkiye de bazı testler gerekli durumlarda değil, sadece ticari amaçla yapılıyor. Mesela ikili testi temiz çıkan birinden normalde üçlü dörtlü tarama testi istenmez çünkü aralarında en hassas olan ve doğru olasılığı yakalama şansı en yüksek olan test zaten ikili testtir. Risk olmayan anneden üçlü, dörtlü test isteniyor, şeker yüklemesi isteniyor. Bu sefer insanlarda genelde hiçbir şey çıkmayınca herkes gereksiz bulmaya başlıyor, doktora güven azalıyor. Bu tarz testler doktor şüphelenirse istenmeli. Ama bence risk grubunda olan ve doktorun şeker yüklemesi tavsiye ettiği anneler kafanıza göre iş yapmayın :)
Ooooo ne güzel yazmışsınşeker yüklemesi türkiyede gebelik döneminde rutin tarama testi. tarama testleri ülkelerde maliyet/kar oranları hesaplanarak ayarlanıyor. yani örneğin bir hastalık ortaya çıktığı zaman onun için sgk tarafından hastaya harcanacak toplam maliyet falan hesaplanıyor, ülkedeki hastalığın görünme oranıyla topluma bir maliyeti çıkıyor ve bu maliyet tarama testlerinden daha fazlaysa ve ülkenin de tarama testlerini karşılamaya mali gücü yetiyorsa hastalık ortaya çıkmadan tetkikin yapılması ve ön tanı ile hastalığın oluştuğu zamanki hem anneye hem bebeğe olacak toplam zararın engellenmesi planlanıyor. aynı şey kanser tarama testlerinde de geçerli mesela, ya da bebek ilk doğduğunda alınan topuk kanı taramalarında, doğumsal kalça çıkığı taramasında, işitme taramasında, ikili taramada, ayrıntılı usg taramasında vs... bu taramalar ülkeden ülkeye değişir, ülkenin taramaları kaldıracak maddi gücüne ve o ülkede bu hastalığın ne kadar sık görüldüğüne göre.. bizim ülkemizde her 13 kişiden birinde şeker hastalığı görülüyor ve bu hastalığın en erken belirtilerinden biri gestasyonel diabet yani gebeliğe bağlı şeker hastalığı. üstelik bebekte de kötü yan etkileri olabiliyor. sadece bebeğin büyük doğumuna bağlı kötü etkiler değil bunlar, doğduğu anda kan şekerinde ani düşme ve kan şekerinin aniden düşmesine bağlı bebeğin geçirdiği kafa içi kanama gibi şeyler... aslında tarama testleri yapıldığı ülkelerde opsiyonel değildir ama ne yazık ki bizim ülkemizde sağlık sektörü artık iyice özelleştiği ve özellerde de doktorlar hastalarla ikilem yaşayıp hasta kaybetmek istemedikleri için böyle bilimsellikten uzak yönlere doğru evrilebiliyor. bir diğer yandan örneğin yine bizim ülkemizde evde doğum oranları bakanlık tarafından düşürülmeye çalışır ama hollandada tam tersine evde doğum teşvik edilir. yine aynı şey, bizde bilinçsiz hasta çok olduğu ve daha sonra hastalık ortaya çıkarsa takibinin zor olması vs nedenlerle evde doğumlarda anne ve bebek ölümlerinin çok görülmesi yüzünden engellenmeye çalışılıyor, ama hollandada evde doğum esnasında her annenin başında hastaneden ayarlanan bir ebe oluyor ayrıca doğum sonrası sık sık eve gelinip kontrolleri yapılıyor haliyle her ülkenin sağlık sistemi imkanları hastalık ortaya çıktığında ona müdahale etme şansları vs farklı. bizim ülkemizde şeker yükleme testi sağlık bakanlığı bünyesinde bir sürüüüü endokrinoloji ve kadın doğum uzmanının kar/zarar toplantıları sonucu kabul edilmiş bilimsel bir tarama yöntemidir ve hem bütün bir milletin maddi manevi geleceği, hem de kişisel bazda biz gebelerin ve bebişlerimizin sağlığı için yaptırılmalıdır.
Canım evet aynı şeyleri söyleyip duruyoruz :) Sağlık bakanlığı öneriyor, ancak yine zorunluluk değil. İnternetten sağlık bakanlığının şeker yüklemesiyle ilgili açıklamalarına bakarsan hep tavsiye ediyoruz şeklinde açıklamalar var. Yapılmadığı takdirde herhangi bir yaptırımı da yok. Zaten testin gerekliliğinin kararını verecek insan ne sensin, ne benim, doktorlarımız. Ama garip olan buna annelerin karar veriyor olması.Canimcim aşağıdaki görseller Sağlık Bakanlığı 2019 diabet tani tedavi rehberinden. İlk görseli incelerseniz, eğer şeker riski olan durumlar var ise ilk izlemde gerekli tetkiklerin yapılması, eğer hiçbir risk yok ise de 24-28. haftalar arasında şeker yükleme yani tarama testinin yapılması gerekliliğini anlatıyor :)
Bel değilde o vajina kemiğini tekmeliyor gibi ya o zaman canım yanıyooBel ve vajina kemiği ağrsı dışında iyi şükür
Cnm tavşanlı var mıKızlar beni birçoğunuz tanıyor bu işlerle uğraşıyorum sipariş vermek isterseniz Instagram adresim
sumeyye_doruk numaram 05462094947
K.k dan geldiö derseniz 25 tl extra indirim yapacağım size çikolata hediyeli set 170 e yastıklı 160 a gelecek mart ayı boyunca
Ürünlerde kargo ücretsiz
Özele gidiyorumİki tarafta da yaptirabilirsin normalde . Özelde mi devlette mi sordun
Aile hekiminde ücretsiz yaptırabilirsin canım.Özele gidiyorum
Odan varsa yap bence de. Cok guzel raflar yapiliyor netten bakarsan bebek odasi diye. Bir de boya isine girersen cok guzel oda cikarArkadaslar ben epeydir giremedim siteye ve okuyamadim yorumlari. Inslaah hepiniz cok iyisinizdir. Simdi bi sorum olacak.ben bebek odasi yapmak istiyorum. Ama cok maliytli bisiler degil bir de esimin ve benim elimden bazi el isleri vs geliyor.malzememiz de var oda icin. Besigi kendimiz yapmayi dusunuyorduk. Ama markete 90×50boyutunda cok uygun fiyata besik geldiğini öğrendim. O zmn calistigimiz icin besik yapmaya ugrasmayalim cunkubiraz zor ama zorlarsam yaparim tabi yine de.Bebegimin odasi da kucuk ,kucuk de bi şifonyer alirim diye düşünüyorum.Anne yani besigini de ablamdan alacagim . Bu kucuk besigi.marketten alayim mi sizce arkadaslar. Aslinda bebek odasi yapmazdim ben gurbette olmasam ama mesguliyet olsun dedim kendime. Bi kac diy projeleri de bakiyorum oyle.bir de evim de bu s ekilde iki tane bos oda var degerlendireyim dedim.
Birde şu var turkiyede artik hastalar, veliler, bir şekilde hizmet gören herkes çok şımarmış bir vaziyette, eskiden doktoruna öğretmeqnine veya hizmet aldığı kişiye daha saygılıydı insanlar, suan bir sorun olmasa bile herşeyden sorun çıkarabilen bir insan türü üredi ve artık hizmet aldığı ınsanları hakları olmadığı şekild e bunaltmaya başladı insanlar. Içinde olduğum icin biliyorum doktorlar çok bunalmış artık hem hastaların tutumu hem devletin tutumundan ve doğru duzgun güvenceleri yok, bu yüzden artık sorun olabilecek bir seyi atlamamak adına da çok uygulama veyaz test yapabiliyorlar. Oldu da yapmasa gözden bişey kacsa hem mahkemelerde ugrasacak hemde hayati tehlikeye girecek. Bilimsel olarak kanıtlanmış bir zarari olmadığı sürece herşeyi istiyorlar hakli olarak. Yurtdisinda kim bir doktora birşey diyebilir ki, tüm yasam icinde bile küçük bir kural ihlalinde bile bir sürü ceza var, buyuzden caydırıcı olma özelliği büyük ama ülkemizde durumu goruyoruz ağır suc işleyenler bile kılıfına uydurarak bi şekild e kendini temizliyor. Yanı sağlık politikalarin dışında birde böyle bir gercek var. Yurtdisinda yaşayan tanıdıklarım var, cidden hizmet almakta sorun yaşıyorlar, özele gitseler çok pahalı. Turkiyede sağlık o kadar rahat ulasilabilirki artık insanlar böyle bir nimeti kesinlikle suistimal ediyorlar. Devlet hastanelerinde acillerde çalışan doktorlarin anlattıkları gülsemmi aglasammi cinsten. Yurtdisinda yaşıyorken yabancı doktorlardan da bire-bir duydum Türk doktorları çok iyi diyordu gerçektende oyle, isini hakkıyla yapan çok iyi doktorlarimiz var. Mesela viyana da tip okuyan arkadaşlarım vardı, mezun olmalarina 2 ay kalmis, bugün kan aldim diye seviniyorlardi:) turkiyedekiler 5-6. Sinifta ameliyat yapabiliyorlar ama iste insanlara bilmedikleri hep daha cazibeli geliyor, batı çok iyiymis gitmis görmüş gibi onlarla kiyasliyorlar ( burdaki arkadaşlar üstlerine alınmasın, toplumumuzdaki genel yargılardan bahsediyorum ). Konu çok dağıldı :)) özet olarak doktorlar risk alıpta uğraşmak istemiyorlar genellikle ama yaptırmak istemeyen arkadaşlarda kendilerine uygun doktor bulabilir tabiki :)Günaydın :) burada hekim kimligimle değil de artık hamile kimligimle var olmak istiyordum ama artık söyleyeyim zira söylentilerden yoruldum ve iyiliğinizi istiyorum.
Ben de saglik müdürlüğünde de görev yapan bir uzman hekim olarak, aldığım eğitim, tecrübelerim ve uygulama tebliğleri gereği kendime de yükleme testi yaptıracağım ve herkese 'fanatik' biçimde tavsiye ederim arkadaşlar :) tarama testlerinin ve aşıların fanatikligi olmaz . Size icirilen 75 gr glukoz saf glukozdur. Yediğiniz herhangi bir şekerli gıdanın da ihtiva ettiği en basit şekerdir ve bu testin normal besinlerle değil de(son zamanlarda bazı hekim arkadaşlarda böyle bir yöntem popüler olmuş diye duydum-git kahvaltını yap gel şekerine bakalım diyorlarmış) özellikle 75 ya da 50 gr glukoz şeklinde belirtilmesinin ve ilk yudumu aldığınız anda saat tutulmasının nedeni dunyada yapılan butun calismalardaki standardizasyon bilgilerinin bu düzeydeki glukoz alımı sonrasındaki olcumlerle belirlenmiş olmasıdır. Size bir standart verir yani saglikli yüz gebenin 99unda bu düzeyde glukoz alımı sonrası kan şekeri 1. Ve 2. Saatte kaç çıkmış ona bakilir ve sizinki o sonuçlarla karsilastirilir. Çevremdeki tüm hamilelik geçiren hekim arkadaşlarım gibi ben de bu sekilde yaptıracağım. Çünkü gebelik sekeri çıkarsa soylenildigi gibi tek tedavisi diyet değildir ilk tedavisi diyettir ama hba1c ve diğer tetkik düzeylerine göre gerekli durumlarda insülin de başlanabilir ki bu bebeğin büyümesi için elzemdir. Bu yüzden riske atmamanizi tavsiye ederim. Ülkemizde son zamanlarda hiçbir şey olması gerektiği gibi ilerlemiyor daha önce de anlattığım gibi halkla yüz göz olmamak tartisma yasamamak ya da devlet hastanelerinde fazla kan tetkiki istenip hastanenin toplam dönerini azaltmamak adına(devlet hastanelerinde görüntüleme yöntemleri için sgk tarafindan hastaneye istenen tetkik kadar ödeme yapilirken, kan tetkikleri için paket şeklinde toplam ödeme yapılır kişi başı 50 TL gibi. Ve istenen her bir kan tetkiki için de laboratuvara hastane ödeme yapar. Bu yüzden mesela Dr lar gereksiz tetkik istemekten, gerekmediği durumda ücret olarak ödenen duzeyi asmaktan kaçınırlar falan) ama biliniz ki daha önceki paylasimimda gosterdigim bakanlık algoritmasinda hiçbir riskiniz yoksa bile 24-28. Haftalar tarama haftasıdır. Çünkü gebelik başlı başına vücutta insülin direnci yaratacak bir fizyolojik süreçtir (kaninizdaki besin maddelerini sizden çok bebeğinizin vücudu alıp kullanabilsin diye ortaya çıkan biyokimyasal düzeyde bir değişiklik bu) haliyle normalde hiç bir risk faktorunuz olmasa bile gebe olmanız başlı başına bir risk faktorudur. Farkında ve bilinçli olunuz. Bizim ulkemizde bu testi yaptırınız. Çünkü şeker hastalığı oranımız yüksek. Mutlu bir gün dilerim :)
Kesinlikle türkiye de sağlığa ulaşmak daha kolay yüzde yüz katılıyorum. Burada herkesin kendi hekimi ve ebesi var, hamileliğin 4 ayı olmadan hastanenin kapısından içeri almıyorlar. Ama burda da doktorların cezai sorumluluğu çok yüksek. Bizim bir yakınımızın başına geldi, doktor bebeğin kalbindeki deliği hamilelikten önce tespit edemedi diye meslekten men edildi. Mahkemeler falan burda da oluyor doktora laf söyleyememe gibi bir durum yok ama anca bir hata yapması lazım elbette kimse durduk yere doktora gidip çemkiremez ya da türkiye deki gibi şiddet olaylarına göz yumulmaz. Avrupa da tıp okul sistemi biraz değişik ondan kan alıyorlar diye sevinmiştir arkadaşların. Burada tıp eğitimi 2+4+3+uzmanlık (7 seneye kadar uzmanlıl eğitimi uzayabiliyor) olarak gidiyor. İlk iki sene dişçi, ebe, tıp öğrencisi ve eczacı birlikte okuyor. 4 sene tıp öğrencileri concours sistemiyle okuyor zaten anca %15 i başarılı oluyor. Yalnızca 1 kere sınıf tekrarı hakları var. Yapamayanlar eczacılığa, biyolojiye vs geçiyor. Sonra tus benzeri bir sınava giriyorlar ve asıl doktorluk eğitimi 6 seneden sonra başlıyor dolayısıyla 4-5. SInıf öğrencisine kan bile aldırmıyor olabilirler inanırım ama staj yapıyorlar bu 4 sene içinde onu biliyorum. Özetle 9 sene + uzmanlık eğitimiyle doktor oluyorlar çok uzun ve zorlu bir süreç. Aslında doktorların eğitimi kadar ülkelerin benimsediği sağlık politikası önemli çünkü doktorun şahsi fikirleri ne olursa olsun, ne kadar iyi olursa olsun bu politikaların dışına kolay kolay çıkamıyor.Birde şu var turkiyede artik hastalar, veliler, bir şekilde hizmet gören herkes çok şımarmış bir vaziyette, eskiden doktoruna öğretmeqnine veya hizmet aldığı kişiye daha saygılıydı insanlar, suan bir sorun olmasa bile herşeyden sorun çıkarabilen bir insan türü üredi ve artık hizmet aldığı ınsanları hakları olmadığı şekild e bunaltmaya başladı insanlar. Içinde olduğum icin biliyorum doktorlar çok bunalmış artık hem hastaların tutumu hem devletin tutumundan ve doğru duzgun güvenceleri yok, bu yüzden artık sorun olabilecek bir seyi atlamamak adına da çok uygulama veyaz test yapabiliyorlar. Oldu da yapmasa gözden bişey kacsa hem mahkemelerde ugrasacak hemde hayati tehlikeye girecek. Bilimsel olarak kanıtlanmış bir zarari olmadığı sürece herşeyi istiyorlar hakli olarak. Yurtdisinda kim bir doktora birşey diyebilir ki, tüm yasam icinde bile küçük bir kural ihlalinde bile bir sürü ceza var, buyuzden caydırıcı olma özelliği büyük ama ülkemizde durumu goruyoruz ağır suc işleyenler bile kılıfına uydurarak bi şekild e kendini temizliyor. Yanı sağlık politikalarin dışında birde böyle bir gercek var. Yurtdisinda yaşayan tanıdıklarım var, cidden hizmet almakta sorun yaşıyorlar, özele gitseler çok pahalı. Turkiyede sağlık o kadar rahat ulasilabilirki artık insanlar böyle bir nimeti kesinlikle suistimal ediyorlar. Devlet hastanelerinde acillerde çalışan doktorlarin anlattıkları gülsemmi aglasammi cinsten. Yurtdisinda yaşıyorken yabancı doktorlardan da bire-bir duydum Türk doktorları çok iyi diyordu gerçektende oyle, isini hakkıyla yapan çok iyi doktorlarimiz var. Mesela viyana da tip okuyan arkadaşlarım vardı, mezun olmalarina 2 ay kalmis, bugün kan aldim diye seviniyorlardi:) turkiyedekiler 5-6. Sinifta ameliyat yapabiliyorlar ama iste insanlara bilmedikleri hep daha cazibeli geliyor, batı çok iyiymis gitmis görmüş gibi onlarla kiyasliyorlar ( burdaki arkadaşlar üstlerine alınmasın, toplumumuzdaki genel yargılardan bahsediyorum ). Konu çok dağıldı :)) özet olarak doktorlar risk alıpta uğraşmak istemiyorlar genellikle ama yaptırmak istemeyen arkadaşlarda kendilerine uygun doktor bulabilir tabiki :)
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?