- 5 Kasım 2019
- 1.059
- 1.395
- 53
- 37
Canımcım şimdi şöyle anlatayım... hashimoto tiroiditi otoimmün hastalıklar grubunda yer alıyor. yani vücudundaki bağışıklık sistemi hücrelerinin, kendi vücut hücrelerini yabancı madde gibi algılayıp onlara saldırdıkları bir hastalık grubu. sadece genetik olmamakla birlikte bu hastalıkların hem çevresel hem genetik alt yapıları var ve genellikle otoimmün hastalıklar bir arada görülmeye eğilimlidir. şeker hastalığı da otoimmün altyapısı olan hastalıklar sınıfındadır. dediğim gibi gebelik de bazal düzeyde insülin direncine yatkınlık yaratan bir durum olduğu için aslında şu anda sende 2 adet risk faktörü mevcut :) bu yüzden senin yaptırman daha doğru olur. ayrıca cerrahi branş doktorları dahili hastalıklarda çoğu zaman dahili branşlar kadar yetkin olmayabiliyorlar ne yazık ki... endokrinoloji yan dal uzmanlığıdır, yani 6 yıl tıp+4 yıl dahiliye+ 4 yıl yan dal eğitimi almış kişilerdir ve branşları tamamen metabolizma hastalıklarına eğilir. ben endokrinoloji uzmanına güven derim naçizane. ama elbette sen bilirsin.şeker yüklemesinde doktorun ne dediği kesinlikle çok önemli diye düşünüyorum gereksizse yaptırılmamalı en iyisini bizi takip eden doktor bilir. ama bir de benim gibi durumda olanlar var. haşimato tiroidim var. beni takip eden kadın doğum doktoru açlık glikoza baktığında 70'lerde bir değer gördüğü ve kilo alımım normal seyrettiği için şeker yüklemesi yapmayacağını söyledi. daha sonra tiroit kontrolü için bu sefer endokrine gittiğimde o da kan değerlerime bakıp 50 mg olan ilk dozdan bir kere yaptır kesin dedi. şeker olma ihtimalin olabilir dedi. şimdi ben ne yapacağım konusunda oldukça kararsızım. tabi ki endokrinoloji doktorunun dediğini kadın doğum doktoruna söyleyeceğim ama açıkçası kafamda şüpheler var.
doktoruma diğer doktorun dediklerini söyleyeceğim.ona göre devam edeceğim.ama açıkladığın içn teşekkür ederim aklım karışmıştı.Canımcım şimdi şöyle anlatayım... hashimoto tiroiditi otoimmün hastalıklar grubunda yer alıyor. yani vücudundaki bağışıklık sistemi hücrelerinin, kendi vücut hücrelerini yabancı madde gibi algılayıp onlara saldırdıkları bir hastalık grubu. sadece genetik olmamakla birlikte bu hastalıkların hem çevresel hem genetik alt yapıları var ve genellikle otoimmün hastalıklar bir arada görülmeye eğilimlidir. şeker hastalığı da otoimmün altyapısı olan hastalıklar sınıfındadır. dediğim gibi gebelik de bazal düzeyde insülin direncine yatkınlık yaratan bir durum olduğu için aslında şu anda sende 2 adet risk faktörü mevcut :) bu yüzden senin yaptırman daha doğru olur. ayrıca cerrahi branş doktorları dahili hastalıklarda çoğu zaman dahili branşlar kadar yetkin olmayabiliyorlar ne yazık ki... endokrinoloji yan dal uzmanlığıdır, yani 6 yıl tıp+4 yıl dahiliye+ 4 yıl yan dal eğitimi almış kişilerdir ve branşları tamamen metabolizma hastalıklarına eğilir. ben endokrinoloji uzmanına güven derim naçizane. ama elbette sen bilirsin.
rica ederim, her zaman :)doktoruma diğer doktorun dediklerini söyleyeceğim.ona göre devam edeceğim.ama açıkladığın içn teşekkür ederim aklım karışmıştı.
Malesef her yerin avantaj ve dezavantajları var ama konu insan sağlığı olunca ve doğrular tek olmayınca kisiler ne yapacağını bilemiyor. Suana kadar 4 5 doktor degistirdim ilk gittiklerim 2li test önermedi, diğerleri önerdi mesela ama zamanı geçmişti 4lu yaptık. Karar kişiye birakilinca zor oluyor, doktorun tavrı yaklaşımı önemli. Şimdi doktor bana sürekli evde seker takibi yaptırıyor onun sonucuna gore yüklemeyi konusucaz dedi, bakalim ne olcakKesinlikle türkiye de sağlığa ulaşmak daha kolay yüzde yüz katılıyorum. Burada herkesin kendi hekimi ve ebesi var, hamileliğin 4 ayı olmadan hastanenin kapısından içeri almıyorlar. Ama burda da doktorların cezai sorumluluğu çok yüksek. Bizim bir yakınımızın başına geldi, doktor bebeğin kalbindeki deliği hamilelikten önce tespit edemedi diye meslekten men edildi. Mahkemeler falan burda da oluyor doktora laf söyleyememe gibi bir durum yok ama anca bir hata yapması lazım elbette kimse durduk yere doktora gidip çemkiremez ya da türkiye deki gibi şiddet olaylarına göz yumulmaz. Avrupa da tıp okul sistemi biraz değişik ondan kan alıyorlar diye sevinmiştir arkadaşların. Burada tıp eğitimi 2+4+3+uzmanlık (7 seneye kadar uzmanlıl eğitimi uzayabiliyor) olarak gidiyor. İlk iki sene dişçi, ebe, tıp öğrencisi ve eczacı birlikte okuyor. 4 sene tıp öğrencileri concours sistemiyle okuyor zaten anca %15 i başarılı oluyor. Yalnızca 1 kere sınıf tekrarı hakları var. Yapamayanlar eczacılığa, biyolojiye vs geçiyor. Sonra tus benzeri bir sınava giriyorlar ve asıl doktorluk eğitimi 6 seneden sonra başlıyor dolayısıyla 4-5. SInıf öğrencisine kan bile aldırmıyor olabilirler inanırım ama staj yapıyorlar bu 4 sene içinde onu biliyorum. Özetle 9 sene + uzmanlık eğitimiyle doktor oluyorlar çok uzun ve zorlu bir süreç. Aslında doktorların eğitimi kadar ülkelerin benimsediği sağlık politikası önemli çünkü doktorun şahsi fikirleri ne olursa olsun, ne kadar iyi olursa olsun bu politikaların dışına kolay kolay çıkamıyor.
canım benim bak bu bakanlığın doğum öncesi izlem algoritması, bütün doktorlarda standart aynı olsun diye.. ne zaman ne yapılması gerektiği burada yazıyor en azından rehber olur kafa karışıklığın azalır :)Malesef her yerin avantaj ve dezavantajları var ama konu insan sağlığı olunca ve doğrular tek olmayınca kisiler ne yapacağını bilemiyor. Suana kadar 4 5 doktor degistirdim ilk gittiklerim 2li test önermedi, diğerleri önerdi mesela ama zamanı geçmişti 4lu yaptık. Karar kişiye birakilinca zor oluyor, doktorun tavrı yaklaşımı önemli. Şimdi doktor bana sürekli evde seker takibi yaptırıyor onun sonucuna gore yüklemeyi konusucaz dedi, bakalim ne olcak
Günaydın :) burada hekim kimligimle değil de artık hamile kimligimle var olmak istiyordum ama artık söyleyeyim zira söylentilerden yoruldum ve iyiliğinizi istiyorum.
Ben de saglik müdürlüğünde de görev yapan bir uzman hekim olarak, aldığım eğitim, tecrübelerim ve uygulama tebliğleri gereği kendime de yükleme testi yaptıracağım ve herkese 'fanatik' biçimde tavsiye ederim arkadaşlar :) tarama testlerinin ve aşıların fanatikligi olmaz . Size icirilen 75 gr glukoz saf glukozdur. Yediğiniz herhangi bir şekerli gıdanın da ihtiva ettiği en basit şekerdir ve bu testin normal besinlerle değil de(son zamanlarda bazı hekim arkadaşlarda böyle bir yöntem popüler olmuş diye duydum-git kahvaltını yap gel şekerine bakalım diyorlarmış) özellikle 75 ya da 50 gr glukoz şeklinde belirtilmesinin ve ilk yudumu aldığınız anda saat tutulmasının nedeni dunyada yapılan butun calismalardaki standardizasyon bilgilerinin bu düzeydeki glukoz alımı sonrasındaki olcumlerle belirlenmiş olmasıdır. Size bir standart verir yani saglikli yüz gebenin 99unda bu düzeyde glukoz alımı sonrası kan şekeri 1. Ve 2. Saatte kaç çıkmış ona bakilir ve sizinki o sonuçlarla karsilastirilir. Çevremdeki tüm hamilelik geçiren hekim arkadaşlarım gibi ben de bu sekilde yaptıracağım. Çünkü gebelik sekeri çıkarsa soylenildigi gibi tek tedavisi diyet değildir ilk tedavisi diyettir ama hba1c ve diğer tetkik düzeylerine göre gerekli durumlarda insülin de başlanabilir ki bu bebeğin büyümesi için elzemdir. Bu yüzden riske atmamanizi tavsiye ederim. Ülkemizde son zamanlarda hiçbir şey olması gerektiği gibi ilerlemiyor daha önce de anlattığım gibi halkla yüz göz olmamak tartisma yasamamak ya da devlet hastanelerinde fazla kan tetkiki istenip hastanenin toplam dönerini azaltmamak adına(devlet hastanelerinde görüntüleme yöntemleri için sgk tarafindan hastaneye istenen tetkik kadar ödeme yapilirken, kan tetkikleri için paket şeklinde toplam ödeme yapılır kişi başı 50 TL gibi. Ve istenen her bir kan tetkiki için de laboratuvara hastane ödeme yapar. Bu yüzden mesela Dr lar gereksiz tetkik istemekten, gerekmediği durumda ücret olarak ödenen duzeyi asmaktan kaçınırlar falan) ama biliniz ki daha önceki paylasimimda gosterdigim bakanlık algoritmasinda hiçbir riskiniz yoksa bile 24-28. Haftalar tarama haftasıdır. Çünkü gebelik başlı başına vücutta insülin direnci yaratacak bir fizyolojik süreçtir (kaninizdaki besin maddelerini sizden çok bebeğinizin vücudu alıp kullanabilsin diye ortaya çıkan biyokimyasal düzeyde bir değişiklik bu) haliyle normalde hiç bir risk faktorunuz olmasa bile gebe olmanız başlı başına bir risk faktorudur. Farkında ve bilinçli olunuz. Bizim ulkemizde bu testi yaptırınız. Çünkü şeker hastalığı oranımız yüksek. Mutlu bir gün dilerim :)
neden böyle bir şey söylemiş bilemiyorum. ama 8 saat açlık sonrası bakılır normalde.. he ama iki aşamalı yani önce 50 gr sonra 100 gr ogtt yaptıracaksa, ilk aşamasında aç tok fark etmiyormuş. dahiliyeciler genelde 75 gr ogtt yaptırır kadın doğumcular 50-100 tercih ediyorlar :)ben de haftasonu sabah erkenden gideğim. doktora aç geleyim mi, şeker yüklemesi yapılacak mı diye sorduğumda: "yapılacak ama aç gelmene gerek yok. öncesinde şeker ya da karbonhidrat çok tüketme" dedi sadece. tok olarak da mı bakılıyor şekere acaba?
açlık şekeri bakmayacak o zaman...ben de haftasonu sabah erkenden gideğim. doktora aç geleyim mi, şeker yüklemesi yapılacak mı diye sorduğumda: "yapılacak ama aç gelmene gerek yok. öncesinde şeker ya da karbonhidrat çok tüketme" dedi sadece. tok olarak da mı bakılıyor şekere acaba?
neden böyle bir şey söylemiş bilemiyorum. ama 8 saat açlık sonrası bakılır normalde.. he ama iki aşamalı yani önce 50 gr sonra 100 gr ogtt yaptıracaksa, ilk aşamasında aç tok fark etmiyormuş. dahiliyeciler genelde 75 gr ogtt yaptırır kadın doğumcular 50-100 tercih ediyorlar :)
evet iki aşamalının faydası bu, az miktarda glukozla işi çözebilme ihtimali :) rica ederim ..sanırım öyle. eğer 50 grlıkta sorun çıkmazsa öbürünü istemeyecek belki de. sürekli de doktoru arayıp, bunları sorup rahatsız etmek istemedim. gidince soracağım. teşekkürler :)
Evet ben kullandım ve hala kullanıyorum kızım 2,5 yaşındabu arada konuyu değiştiriyorum artık kızlar, önceki bebelerinde mama sandalyesi falan kullanan var mı :)
ben şimdi e bebekte baya indirim varken alsam mı diye düşünüyorum da :) ne zaman kullanmaya başladın faydası oldu mu ve önerdiğin ya da dikkat edilmesi gereken bir konu var mı ?Evet ben kullandım ve hala kullanıyorum kızım 2,5 yaşında
bu arada konuyu değiştiriyorum artık kızlar, önceki bebelerinde mama sandalyesi falan kullanan var mı :)
Ben şuan mama sandalyesi almayı düşünüyorum ama şeyi merak ediyorum ikea daki model ve ona benzer cok model gördüm nette aklımda hep şu soru kaldı hafifler ya cocuk hareketliyse düşme ihtimali olur mu böyle bir durum yaşadınız mıben de az önce yazan arkadaş gibiyim. hala da sığıyor büyük kızım
ikea'nınkini almıştık. silmesi filan çok rahat. içindeki minderiyle aldık. 2016da 50, 60 tl gibi bir şeydi minderiyle birlikte. şimdi her şey 2ye katlanmış tabi. büyük ve pahalı olan modeller vardı diğer markalarda. ama hiç tavsiye etmediler. çok hantal oluyor dediler.
ayın 29unda e bebekte joie ürünleri indirimli, joie mimzy mama sandalyesini kestirmiştim gözüme ben de ona karar vermeye çalışıyorum :)Ben şuan mama sandalyesi almayı düşünüyorum ama şeyi merak ediyorum ikea daki model ve ona benzer cok model gördüm nette aklımda hep şu soru kaldı hafifler ya cocuk hareketliyse düşme ihtimali olur mu böyle bir durum yaşadınız mı
Ya ben de kararsızım ne alma konusunda ürünlere de direk bakamıyorum malum olduğum şehirde bebek mağazaları yok kafamda deli sorularayın 29unda e bebekte joie ürünleri indirimli, joie mimzy mama sandalyesini kestirmiştim gözüme ben de ona karar vermeye çalışıyorum :)
Teşekkürlercanım benim bak bu bakanlığın doğum öncesi izlem algoritması, bütün doktorlarda standart aynı olsun diye.. ne zaman ne yapılması gerektiği burada yazıyor en azından rehber olur kafa karışıklığın azalır :)
mimzy alıcam galiba :)Ya bendw
Ya ben de kararsızım ne alma konusunda ürünlere de direk bakamıyorum malum olduğum şehirde bebek mağazaları yok kafamda deli sorular
Ben ikeadan almıştım, beyaz sade olan modeli çok kullanisli oldu bizim için uzun süre kullandı kızımbu arada konuyu değiştiriyorum artık kızlar, önceki bebelerinde mama sandalyesi falan kullanan var mı :)
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?