Evet bazen cok rahatsiz ediyor yarim saat geçmediği oluyor neyseki iyiye isaretmis anasi gibi yemeyi sevecekAnne karnında bebek gelişimi devam ederken bebeklerde çeşitli değişimler olabiliyor. Bu değişimlerin başında ise bebeklerin anne karnında hıçkırması geliyor. Bu hıçkırığın nedeni ise birçok nedene bağlı olduğu ve bebeğe birçok yararı olduğu belirtiliyor.
Bebeklerde Hıçkırık Hangi Dönem Ortaya Çıkar
Günümüzde uzmanların yapmış oldukları açıklamalara baktığımızda ve çeşitli araştırmalar yaptığımızda hıçkırığın anne karnında bebeklerde normal bir durum olduğunu görüyoruz. Ancak anne karnında bebeğin hıçkırık ile ne zaman karşılaşması sorusu net olarak belli değildir. Bebeğin gelişimine göre bu durum farklılık gösterebilir.
Genellikle hamileliliğin 36. Haftasında başlayan hıçkırık bazı durumlarda bir hafta önce ya da bir hafta sonra olabiliyor. Anne hamilelik süreci boyunca bebeğinin tüm hareketlerini anlık takip etmeye çalışır. Bu hareketlerden biri de hıçkırıktır. Anneler bu durumun normal olup, olmadığını hep merak etmiştirler. Uzman doktordan tutunda internette birçok bilgiyi araştırarak hıçkırık nedir, neden olur ve yararları – zararları gibi konular hakkında bilgi edinmeye çalışırlar. Siz de bebeğiniz hıçkırmaya başladıysa önce bunun nedenleri ile araştırmaya başlayabilirsiniz.
Bebek Hıçkırma Nedenleri?
İçgüdüsel olarak nefes alıp verme egzersizi yapan bebekler bunu yaparken amniyotik sıvı ya yanlışlıkla yutarlar. Bu sıvı nedeniyle diyaframın kasılması durumunda ise bebekler bu kasılmayı ve sıvıyı hıçkırığa bağlı olarak atarlar. Bu gibi durumlarda bebek hıçkırarak sıvıyı dışarı atar anne karnında düzenli bir şekilde hıçkırır. Hıçkırık özellikle yemek yemeyi seven bebeklerde daha fazla olduğu gözlemlenmiştir. Anne karnında bebeğin hıçkırıyor olması anneye rahatsız edebilecek seviyeye kadar gelebiliyor. Bebeğin anne karnında hıçkırması sürekli olarak devam eden bir durumdur.
• Anne karnında bebeğin fazla hıçkırıyor olması doğum sonrası emme refleksinin daha güçlü olduğunu göstermiştir.
• Hıçkırık aynı zamanda diyaframın da gelişmesine yardımcı olan etkenlerden bir tanesidir.
• Anne karnında 9 ayını dolduran bebekler hıçkırmak suretiyle emme refleksini geliştirerek çeşitli yararları olan hıçkırık durumuna yaşamaktadır.
• Ciğerlerin gelişimine katkısı olduğu söylenen hıçkırığın anne tarafından hissedilmesi ve hatta dışarıdan karna el ile dokunulduğunda hıçkırığın hissediliyor olması mümkündür.
• Hamileliğin 9 oyuna girdiğinizde artık bebeğiniz nefes alıp verme egzersizlerini yapmaya başlayacak ve bu süreçte bebekler hıçkırabilmektedir.
Günümüzde birçok bilimsel araştırma ve bu araştırmaların sonucunda çeşitli açıklamalar yapılmaktadır. Yapılan araştırmalara baktığımızda bilim adamları hıçkırığın emme refleksinden tutunda birçok olumlu yönde yararları bulunduğunu açıklamaktadırlar.
Hıçkırık Anında Anne Ne Yapmalıdır?
Hamileliliğin 36. haftasında başlayan hıçkırık bazı durumlarda bir hafta önce ya da bir hafta sonra olabiliyor Hıçkırmaya başlayan bebekler anneyi bu süreçte rahatsız edebilir. Özellikle bebeğin giderek büyümesi durumunda hıçkırık anında annenin sakin olması ve rahat bir yerde hıçkırığın bitmesini beklemelidir. Annenin hareket etmesi ve zorlu işlerle uğraşması bebeği hıçkırık anında rahatsız edebilir. Anne hıçkırık dönemini iyi takip etmeli ve bunu mutlaka uzman doktor ile paylaşması gerekiyor. Uzman doktor kontrolünde ve takibinde bebeğin hareketinden tutunda hıçkırığına kadar birçok detay titizlikle incelenmeli ve takip edilmelidir.
Alinti
Bana kalırsa, kadınların doğası ve yapısı gereği vajinal doğum en sağlıklısı .. illa sezaryen olmak istiyorum veya illa normal doğurmak istiyorum demekte çok yanlış bir düşünce .Kızlaar keyfi sezaryen konusunda ne düşünüyosunuz
Sezaryen illa normal için zorlayıp normal olmayınca mı başvurulacak bi yöntem.
sorular sorular....
Kararsızlığın zirvesindeyim bu günlerde. Kararsızlık beni yorgun düşürdü resmen.Bana kalırsa, kadınların doğası ve yapısı gereği vajinal doğum en sağlıklısı .. illa sezaryen olmak istiyorum veya illa normal doğurmak istiyorum demekte çok yanlış bir düşünce .
..doktorum şuan normal doğum yapabilcegimi söyledi , bu fırsatı degerlendirelim en azından .. olası bir komplikasyon sÖz konusu oldugunda szaryana gecicez dedi . Bakalim bekliycez hangisi nasip olursa öyle gelsin bebişim
Benimde bugün çok hıçkırdı sabah akşam rahat 3 dakka sürdüBen bayadır hissediyorum hıçkırığı, kızım da çok hıçkırırdı, hele de yatarken hıçkırırdı sinir olurdum
Inşallah iştahlı çocuk candirEvet bazen cok rahatsiz ediyor yarim saat geçmediği oluyor neyseki iyiye isaretmis anasi gibi yemeyi sevecek
Kararsizligin nedeni korkumu canimmKararsızlığın zirvesindeyim bu günlerde. Kararsızlık beni yorgun düşürdü resmen.
Benim şahsi düşüncem şu şekilde; normal doğum adı üstünde kadın vücudu için normal olan, regl görmek kadar doğal olan bir süreç. Yurtdışında yaşıyorum, burada sezaryen çok ciddi bir engel olmadıkça tercih edilmiyor. Çatı muayenesi bile yapılmıyor, her kadının normal doğumu denemesi teşvik ediliyor ve çoğu da çatır çatır doğuruyor :). Türkiye'de ise doktorlar biraz ticari biraz da rahatları için annelerin kaygılarını kullanıyorlar diye düşünüyorum. Sonuçta normal doğum 16 saat hatta 24 saat sürebilirken ve doktor yeri gelince pazar günü, yeri gelince gece hastaneye gelmek zorunda kalırken sezaryen doğum randevulu, 15 dk da biten bir işlem, doktorlar için daha rahat. Çatı muayenesinde bilerek annenin canını acıtan, sezaryen istesin diye uğraşan doktorlar okuduk kadınlar klübünde. Kaç doğum hikayesi dinledim yapamayacaksan baştan sezaryen ayarlayalım diye anneleri sezaryene teşvik etmeye çalışan doktorları duydum.Kızlaar keyfi sezaryen konusunda ne düşünüyosunuz
sorular sorular....
Bence en güzeli normal doğum.cati müsaitse bebek de pozisyon aldıysa normal doğum daha iyi .Yanı ben normal doğurdum epidural falanda istemedim.sancimida çektim hiç pisman olmadım.herseyin bir zorluğu var ben inanıyorum ki her kadin normal doğurabilir.sade cesaret ve başarabileceğine inanmak çok önemli.Kızlaar keyfi sezaryen konusunda ne düşünüyosunuz
sorular sorular....
Çok doğru burda nedense bazı dr larda uğraşmak istemiyor hemen sezeryan yönlendiriyorlar. Benim şansıma dr hep normal doğumu seven destekleyen drlar çıktı.Benim şahsi düşüncem şu şekilde; normal doğum adı üstünde kadın vücudu için normal olan, regl görmek kadar doğal olan bir süreç. Yurtdışında yaşıyorum, burada sezaryen çok ciddi bir engel olmadıkça tercih edilmiyor. Çatı muayenesi bile yapılmıyor, her kadının normal doğumu denemesi teşvik ediliyor ve çoğu da çatır çatır doğuruyor :). Türkiye'de ise doktorlar biraz ticari biraz da rahatları için annelerin kaygılarını kullanıyorlar diye düşünüyorum. Sonuçta normal doğum 16 saat hatta 24 saat sürebilirken ve doktor yeri gelince pazar günü, yeri gelince gece hastaneye gelmek zorunda kalırken sezaryen doğum randevulu, 15 dk da biten bir işlem, doktorlar için daha rahat. Çatı muayenesinde bilerek annenin canını acıtan, sezaryen istesin diye uğraşan doktorlar okuduk kadınlar klübünde. Kaç doğum hikayesi dinledim yapamayacaksan baştan sezaryen ayarlayalım diye anneleri sezaryene teşvik etmeye çalışan doktorları duydum.
Ayrıca artık normal doğumda epidural, spinal gibi anneyi rahatlatan ve ağrısız doğum yapmasını sağlayan seçenekler de mevcut. Zaten genel anestezi altında çocuk doğurmak pek kalmadı bebeğe zararı olduğu düşünüldüğü için. Her türlü epidural oluyor genelde anneler. Normal doğumda sadece dozu daha az veriliyor ıkınmayı hissedebilmek için ama ağrı hissedilmiyor. Normali denemek daha mantıklı sanki. Sonra toparlanması da daha kolay oluyor. Okuduğum kadarıyla ebeleri ve doktoru dinleyerek kontrollü şekilde ıkınıldığında çok fazla dikişe de gerek kalmıyor. Hem de o anı yaşamak inanılmaz bir duygu olsa gerek. Her gün bebek doğurmuyoruz sonuçta. Yaşanacak sancılı sıkıntı en fazla 24 saat. Ayrıca normal doğumda bebek kendi geleceği zamanı kendisi seçiyor, bebek hazır olduğunda geliyor. Anne karnında geçen ekstradan 1 gün dışarıda geçen 1 haftadan fazla toparlıyor bebeği.
Tüm bunların yanında gerek fiziksel gerek psikolojik olarak rahatsızlığı olan (vajinismus geçmişi gibi) kişilerin yani normal doğumu travma haline getirecek insanların sezaryen seçmesini de tabii ki anlıyorum. Sonuçta kimseyi yargılamak bizlere düşmez. Asla niyetim de o değil. Zaten önemli olan bebeklerimizi sağlıkla kucağımıza almak. Ama bence sezaryen olacaksa dahi doğum başladığında olacak şekilde anlaşılmalı doktorla. Önden randevu ile bebek hazır olmadan kesip almak bana çok üzücü geliyor nedense
Korkum doğum öncesi ya da esnasından ziyade sonrasında bişeyler yaşamak. Birkaç kişiden duydum işte dikiş açılması içinde parça kalması vs. Ya bi de çalışmıyorum evdeyim 4 haftadır düşün düşün midem bulandı ya.Kararsizligin nedeni korkumu canimm
Vajinal doğumda da sezaryendede dikişte sorunlar olabiliyor ikisininde riskleri var ,bunu kabullenmek lazım bence en başta sonuçta canımızdan can çıkarıyoruz çok çok çok mucizevi bir olay bu , olayı akışına bırakmak lazım, kasmamak ,kendimizi cesaretlendirmek lazımmKorkum doğum öncesi ya da esnasından ziyade sonrasında bişeyler yaşamak. Birkaç kişiden duydum işte dikiş açılması içinde parça kalması vs. Ya bi de çalışmıyorum evdeyim 4 haftadır düşün düşün midem bulandı ya.
Cnm işte hiç doğum yapmadiysAn detay bilmemek daha guzelKorkum doğum öncesi ya da esnasından ziyade sonrasında bişeyler yaşamak. Birkaç kişiden duydum işte dikiş açılması içinde parça kalması vs. Ya bi de çalışmıyorum evdeyim 4 haftadır düşün düşün midem bulandı ya.
Tavsiyem böyle olumsuz hikayelerini anlatan insanları dinleme. Gerçekten sinir oluyorum böylelerine. Kimsenin hamileliği, doğumu dört dörtlük gitmiyor. Herkes yaşadığı olmusuzlukları anlatsa destan olur. Ama insanlar bayılıyor başkalarını korkutmaya sanki faydası varmış gibi. 1000 kişide 1 yaşanacak bir şeyi herksin başına gelebilir gibi anlatıyorlar, halbuki kendileri istisna.Korkum doğum öncesi ya da esnasından ziyade sonrasında bişeyler yaşamak. Birkaç kişiden duydum işte dikiş açılması içinde parça kalması vs. Ya bi de çalışmıyorum evdeyim 4 haftadır düşün düşün midem bulandı ya.
Benim ilk doğumum epidural olmuştu spinal nasıl bilgim yokBen de şimdi doktordan geldim, prensesimi gördüm çok mutluyum :) 32+2 deyim. Son ultrasonumuzdu. Artık doğuma kadar görmeyeceğim. Bebiş dönmüş çok şükür dolayısıyla başka bir ultrasona gerek olmayacak. Zaten böyle bir ortamda sürekli hastaneye gitmek de istemiyordum çok şükür gönlüme göre oldu. Kilosu da 1900 dü. Artık tam bir bebek şeklini almış, en son detaylıda görmüştüm kızımı çok büyümüş :) şimdiden aşk yaşıyoruz anneler nasıl olacak bu iş böyle :) sağlıkla doğsunlar alalım kucağımıza inşallah.
Tecrübeli annelere bir şey soracağım. Bu cuma anestezi uzmanıyla randevum var. Epidural ya da spinal seçilebiliyormuş sanırım. Hangisi benim için daha rahat olur bir bilginiz var mı? Doğum normal doğum olarak öngörülüyor son dakika bir komplikasyon olmadıkça.
Çok teşekkürler cevap için:) eminim bu sefer ilkinden de kolay geçer hiç endişelenmeyin :) cuma günü ben de epidural için konuşacağım, umarım ben de hissetmem sizin gibi :)Benim ilk doğumum epidural olmuştu spinal nasıl bilgim yokşükür epidural da çok kolay olmuştu kimisi çok acıyor çok ağrıyor filan demişti ama ben hiçbirsey anlamadım bu seferdr öyle olur insallah diye dua ediyorum
İnsallah rabbim hepimizin yardımcısı olsun , nasıl hayırlıysa nasıl sağlıklıysa öylesi nasip olsun insallah .. benimde 2. Ama ilkmiş gibi heyecanım korkum varÇok teşekkürler cevap için:) eminim bu sefer ilkinden de kolay geçer hiç endişelenmeyin :) cuma günü ben de epidural için konuşacağım, umarım ben de hissetmem sizin gibi :)
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?