Bizim de dün kontrolümüz vardı. Bebek odasına çıkıp hemşireyle de görüştüm ilk defa, neler getirelim neler getirmeyelim diye. Aldığım bilgileri paylaşmak istiyorum, belki faydalanan olur.
Bizim özel hastane ama çok bir imkan sunmuyor, ortalama bir hastane. Sanırım bebek çantası falan vermeyecek. Gerekli eşyalarla ilgili şöyle konuştuk hemşireyle:
Bebek için:
* En az 3-4 takım yenidoğan takımı getirin dedi (Takım olarak 3-4 takım giydirir miyiz bilmiyorum, yarım kollu zıbınlardan bolca koydum ben çantaya, üzerine de kundak yeterli bile olur belki. Hastane çok sıcak zaten. Bebeğin boyu posu nasıl olacak onu da bilmiyoruz, şimdiden boyu uzun dedi çünkü doktor, yenidoğan giysileri belki olmayacak bile.)
- Kundak için en ince tek kat müslin örtülerden getirin dedi (Kundak öneriyorlarmış.)
- Pişik kremi olarak ebeler ve arkadaşlarım bepanthol baby olur demişlerdi almıştım ama bu doktor kendi broşürlerini verdi. B-good marka önerdi.
- Bebek bezini konuşmadık ama onu da götürmek gerekiyor sanırım.
Sezaryen doğumda anne için:
** İlk gün gecelik giyilir ancak, pijama giyemezsin dedi. Bir pijama, iki gecelik ve depend giyilebilir külot bezlerden getirsen iyi olur dedi.
** Bir de gazını çıkaramayıp ikinci güne kalırsan doktorundan mutlaka banyo iste yaptıralım burada dedi. Bebeğin emmeye alışması için çok kritik zamanlar, banyo yaparsan sütünün gelme ihtimali artar dedi. Banyo için özel pansuman yapılıyormuş su geçirmeyen şekilde, doktorun onay vermesi gerekiyormuş bunun için. (Banyo için onlar havlu falan veriyormuş ama istersen kendi havlunu terliğini getir yanında dedi)
** Göğüs ucu kremi mutlaka getir dedi. Lansinoh almıştım ama "aa o hiçbir işe yaramıyor" deyip yine b-good marka önerdi. (Bu b-good tavsiyesine kanmayalım lütfen araştırmadan arkadaşlar, belli ki broşürlerini bırakmışlar, herkese öneriyor bir çıkar karşılığında:))
** Bir de evden komposto yapıp getirin dedi, bir gün önceden yapın dedi. Kuru Kayısı, kuru incir, dut, kuru üzüm ve susam olsun kompostoda, hem suyunu iç hem posasını ye dedi ilk günden itibaren. Hem gazı çıkarmaya hem süte yardımcı oluyormuş. Süt için bir de ekstra bir vitamin önerdi, Galactago Neo, suya damlatılıp içiliyormuş.
Biz bu konuşmaları yaparken arkada küvöz gibi bir şeyin içinde kundaklı bir bebek görüyordum, ses yok, kıpırdama yok, on dakikalık konuşma boyunca ona baktım ve plastik sandım ben. Hemşirenin bebeğe arkası dönüktü, öyle tek başına yatıyor bebek. En sonunda bir kıpırdanma gördüm ve gerçek bebek mi diye sordum. Evet dedi, anası ameliyathanede ben getirdim kontrollerini yapıyorum, sonra odaya götüreceğim dedi. Evirip çevirdi biraz, kıpırdandı bebek. Nasıl tatlıydı, nasıl güzeldi anlatamam, içim gitti. Darısı hepimizin başına