Cuma Zayıflama Yarışması 4. Takım

Kaptan yok.. Pireler uçuyodur şimdi
Biz de uyusak
Valla yaptım telafisini bol bol yürüdüm eşim pazar dönüşü gelip alicakti istemedim yürüdük arkadaşla sutlac gitsin diye yerken guzelmiydi hımm yalan soyleyemiucem çok güzeldi ama şu iskenderi de okudukça canım çekmiyor değil hani şu saatte off uyku candır

Günaydın kızlar dün menü yazamadım.. Arkadaşımız doğumdoğum yapmıştı ona ziyarete gittik... Ve birsürü şey hazırlamıştı ama ben tek lokma bile yemedim
Sadece çay içtim ondan bişey olmaz dimi bu arada hala regl olamadım.. Gebelikte yok. Kronik ben yani. menüme geçeyim..

Sabah (08:45)
20 gr yulaf
3 gr chia
75 gr yoğurt

Ara (10:30)
1 adet ceviz

Öğlen (12:30)
150 gr Kıymalı patates oturtma
1 kase tarhana çorbası
1 kase cacık

Ara (15:30)
1 adet muz

Saat 17:00
1 dilim kıymalıkıymalı börek..
( kayınvalidrmin günü vardı 5 dk uğtamamı istedi.. Israr ettikleri için sadece onu yedim.. Ne meyve suyu nede başka bişey yedim)

AkşamAkşam (19:15)

4 yk nohut
Fırınlanmış sardalya yapmıştı kayınvalidem az yedim ama ne kadar bilemiyorum.. Yağsız olarak pişti sadece tuzlanmış
Salata
Söğüş yeşillik..

Saat 21:00-23:00 arası
5 küçük bardak şekersiz çay

Yatmadan 1 saat önce

3 yk yoğurt pulbiberli limonlu

Su (2.5 lt
Spor yok..

Rengarenk şeyler yiyorsun ne güzel
Oyle de iste bir hafta biraktim hemen aldim. kendimin de boyle duzenli ve az az yemeye alismam lazim. Ya da esim hic Gercekten kendim boyle cesit cesit istesem de yapamam ki zaten gunde 5 ogun yemek yapacak ne vaktim ne de istegim var

Kizlar burada link vermek yasak miydi? Soyle bir yazi okudum, paylasayim dedim (diyetisyen Pinar Dogan yazmis 2016da)
Hindistan Cevizi Yağı Sağlıklı mı?
Evet yeni yazımızın başlığı HİNDİSTAN CEVİZİ yağı, şekeri, unu ne ararsanız.. Son günlerin en popüler besinlerinden biri haline geldi. Geçen hafta sosyal medya hesaplarımızdan gelen soru ile Didem Hocam yeni ödev konumu fısıldadı ‘HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI’ :) Ben hatırlıyorum da hindistan cevizi kurabiyelerin, keklerin içine konulan bir tattı benim için.. Şimdi ne oldu da bu kadar hayatımızın içine girdi? Bu kadar ön plana çıkınca acaba kimse bunun iyi pazarlama politikası olduğunu düşünmüyor mu? Öncelikle size hindistan cevizi yağından bahsedeceğim ilerleyen kısımlarında da şekeri ve unuyla da devam edeceğim..

Bakın şimdi size arama motoruna ‘hindistan cevizi yağının faydaları’ diye yazınca çıkan bilgilerin başlıcalarını yazıyorum. Bir besin nasıl bu kadar mucizevi olabiliyor ki ?!

*Kilo kaybını sağlar, bağışıklık sistemini güçlendirir.
*İyi kolesterolü yükseltir.
*Kronik yorgunluk belirtilerini azaltır
*Kas ve eklem iltihaplarını azaltır
*Kalp damar sağlığını korur
*Tiroid bezinin düzgün çalışmasını sağlar
*Reflü belirtilerini yavaşlatır
*Mantar enfeksiyonlarını engeller
*Bağırsakta parazit oluşmasını engeller

Daha bir sürü olumlu etkisini savunan yazılar..

Şimdi size sormak istiyorum bir yağın bu kadar faydası mümkün mü? Ya da bu kadar keskin laflar etmek doğru mu dersiniz? Bilimsel araştırmalar yapan herkes bilir, makalelerin çoğunun son cümlesi; ‘Çalışmamız bu sonucu verse de kanıtlanması için daha bir çok çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır’ olur. Çünkü bilimde bir bilgiye kesin bir yargı getirebilmek için bir çok çalışmaya ihtiyaç vardır ve kanıtlanmış çalışma sayısı da oldukça azdır. İşine yıllarını, ömürlerini vermiş bilim insaları bile daha bir çok çalışmaya ihtiyaç duyarken, internetten edinilmiş iki bilgi ile konuşulması ne kadar da kolay değil mi?

Tabiki şimdi bunlara yalan diyip geçmeyelim.

NEDEN? HİÇ Mİ İYİ BİR YANI YOK? diyenleri duyar gibiyim. Sizlere doğru bilgiler verebilmek adına bilimsel makaleler araştırdım. Hindistan cevizi yağının bu kadar popüler olmasını ve üzerine çalışmalar yapılmasını sağlayan özelliği içerisindeki MCT (orta zincirli yağ asidi) dir. Çalışmaların çoğu da bu yağ asidinin etkinliğini ölçmek amaçlıdır. Kan yağ seviyelerinin değerlerinin ve kilo kayıplarını inceleyen bir çok makale okudum. Bir kaç örnek ile de size açıklamaya çalışacağım…

1)Makale sonucu > 12 bayan üzerinde yapılan 2 hafta süren çalışmada tereyağ ve hindistan cevizi yağı kıyaslanmıştır. Çalışmanın ilk haftasında fark oluşurken, 14 gün tamamlandığında herhangi bir fark olmadığı ortaya konmaktadır. ( Buna benzer iki çalışmada da aynı sonuçlar elde edilmiştir.)

2)Makale sonucu > 70 sağlıklı birey ve 7 tip 2 diyabetli hastanın üzerinde 6 yıllık bir süre ile yapılan yapılan çalışmada bireylerin hindistan cevizi yağı ve ayçiçek yağ tüketimleri sonundaki vücutlarındaki değişimler incelenmiştir. Çalışma sonucunda bireylerin kolesterol, trigliserid değerleri arasında herhangi bir fark olmadığı gözlemlenmiştir.

3)Makale sonucu > 19 erkek bireyin öğle ve akşam yemeklerinde farklı yağ tüketimlerinin 6 hafta boyunca gözlemlendiği çalışmada; bireylerin yarısına hindistan cevizi yağı, diğer yarısına et tüketimleri ile yağ almaları sağlanmıştır. Çalışma sonucunda hindistan cevizinin hem iyi hem de kötü kolesterolü etten daha çok yükselttiği gözlemlenmiştir.

*Bu çalışmalar ile her bilgiye balıklama atlamamız gerektiğini belirtmek istiyorum.
Bir besinin olumlu yanları olduğu gibi kimi zaman etkisinin olmadığı yanları da olabilir.

Unutmayınız!
1 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı ortama 120 kaloridir.
Bu da sınırsızca yiyemeceğinizin rakamsal karşılıdır. Fazladan tükettiğimiz her kalori bize kilo olarak geri dönecektir.
1 yemek kaşığı zeytin yağı da 120 kkaldir, ayçiçek yağı da..

*Hindistan cevizi iyi kolesterolü yükseltirken aynı zamanda kötü kolesterol seviyelerini de yükselttiğinden kolesterol sorunu yaşayanların daha dikkatli kullanmaları gerekmektedir.

K klbk33 canim dun menu resimlerimi sormustun. Birinci ve ikinci kahvaltimin resimlerini cektim. Her sabah kapimin onune birakiyorlar paketi. Icinde 5 ogun var. Ama bugun biraz fazla kh olmus sabah. Sekersiz de olsa biraz fazla kh geldi.
1.kahvalti: tarcinli, zencefilli karabugdaygan yapilma kucuk krepler ve 1yk kadar sekersiz recel.
2.kahvalti: sekersiz cheesecake. Alttaki keki daridan yapilma. Icinde kucuk kuru erik parcalari vardi.

Eklentiler

• birinci kahvalti-1.webp
    65,8 KB · Görüntüleme: 29
  • ikinci kahvalti-1.webp
    111,3 KB · Görüntüleme: 33
  • 20190206_090140.webp
    26,3 KB · Görüntüleme: 36
Ogleden sonralari benim icin tam bir istah kesiciamaben sadece 1tk tuketiyorumcanim. Bunabenzer yazi ben de okumustum. Olmadi aldigimi bitereyim once de almasam mi ki bir daha. Ayydaha da yeni 1kg aldim.

Ogleden sonralari benim icin tam bir istah kesiciamaben sadece 1tk tuketiyorumcanim. Bunabenzer yazi ben de okumustum. Olmadi aldigimi bitereyim once de almasam mi ki bir daha. Ayydaha da yeni 1kg aldim.
Bence istahini kesiyorsa kullanabilirsin, yazidan anladigim mucizevi degil, yemiyorken kilo verdirecegine inanip yemek icin kendinizi zorlamayin :)

Kizlar yine ayni diyetisyenden bir baska yazi daha:

Günümüzün popüler besinlerinden birisi de chia tohumu..
Bugünlerde kafelerde, restaurantlarda sıkça gördüğümüz chia tohumu gerçekten denildiği gibi süper besin mi? Sizce kilo verdirebilen bir besin olabilir mi?

Didem Hocam ‘Sana yeni ödev dedi, bu sefer ki araştırma konun CHİA TOHUMU, bak bakalım neler bulabileceksin? :) dedi. Bunun üzerine ben de araştırmaya başladım. Peki ne görsem beğenirsiniz, ‘Kilo Verdiren Chia Tohumu’ adı altında bir sürü yazı.. Bilimsel olarak hiçbir besin kilo verdirmez. Tabii bunu bilimsel bir çalışma ile size anlatmak istiyorum. Atatürk ne demiş: "En hakiki mürşit ilimdir" yani en doğru klavuz ilmin ışığında olandır. Bundan dolayı yorum yapmak yerine bilgi vermeyi tercih ediyorum.

Chia tohumunun içindeki lif içeriğinden dolayı tokluk hissini arttırıp iştah metabolizmasında etkili olabileceği öne sürülmektedir. Yapılan bir çalışmada 12 hafta boyunca günlük 50 gram chia tohumu tüketmesi sağlanan bireylerin, iştah metabolizmalarında, beden kitle indekslerinde ve hastalığa yatkınlıklarında herhangi farklılık gözlemlenmemiştir(1). Tabiki de beklenen bir sonuçtur. Bir besinin, hem de kaloriye sahip bir besinin kilo verdirmesi nasıl mümkün olabilir ki?!

Susam ‘diyet’te olan herkesin korkulu rüyasıdır. ‘Aman çok yağlı, susam tüketmeyin’ deriz değil mi, simitten korkarız; ama ‘diyetteyim o yüzden ara öğünümde chia puding yedim’ ne kadar havalı ve sağlıklı değil mi?!

Proteinden zengin diye sunulan chia tohumuna göre susamın içinde daha fazla protein olduğunu biliyor muydunuz?

Chia tohumunun vitamin değeri yokken; susam B1, B3 ve B9 açısından oldukça zengin bir yağlı tohumdur.

Susamın yağlı bir tohum olduğu su götürmez bir gerçektir. 25 gramında 15 gram yağ bulunmaktadır; fakat chia tohumunun da 25 gramında 8 gram yağ bulunmaktadır.

Demir eksikliği bağlı anemisi olanlar için önerilen chia tohumunda demir minerali bulunmazken, 25 gram susam günlük demir ihtiyacımızın %10’unu karşılamaktadır.

Ben susam chia tohumundan üstündür, ya da susam en sağlıklı besindir demiyorum. Anlatmak istediğim hiç bir besin bir diğerinden üstün değildir.

Doğa bize yaşadığımız bölgelere uygun vitamin ve mineral ihtiyacımızı karşılayacak tüm besinleri sunmaktadır. Bizim ülkemizin toprakları oldukça zengindir. Biz kendi topraklarımızda yetişen bitkilerin kıymetini bilmiyoruz.

Örneğin yine susamdan bahsedecek olursak; Türkiye Ziraat ve Odalar Genel Başkanı “Üreticilerimiz ithal susam fiyatlarıyla rekabet edemediği, pazar problemi ve fiyat tedirginliği yaşadığı için üretim düştü” açıklamasında bulunmuştur. Oysa ki Türkiye susam üretiminde Dünya’da 3. sırada yer almakta idi. Bizim ülkemizde yetişen susamın daha kaliteli olmasına rağmen fiyat yüzünden yeterince değer görmemesi oldukça üzücü bir durumdur. Değerlerimizin kıymetini bilmeliyiz, ülkemizdeki besinlere sahip çıkmalıyız. Hiçbir besinin bir diğer besinden üstünlüğü ya da eksikliği yoktur, önemli olan ne zaman, nerede, ne kadar yediğiniz diyerek sözlerimi bitiriyor, sağlıklı günler diliyorum.

Ve bu da sonuncu... Bana ilginc ve guzel geldi, paylasmak istedim :)

Kinoa Sizce Mucize yiyecek mi? Her derde deva mı?

Obezite Vakfı'nın Kinoa kilo verdirir(!) ‘Kamu Spotunu’ gören Didem Hocam hemen beni arayıp heyecanlı bir ses tonuyla şöyle dedi: "Pınar bir yazı yazmalıyız. Araştır bakalım kinoanın yetiştiği ülkelerde obezite oranı nedir? Kinoa eğer zayıflatıyorsa bu ülkelerde herkesin incecik olması gerekir!" Onun üstüne çok detaylı araştırmaya başladım. Hatta sırf hocamın sorduklarıyla kalmayıp kinoayı bizim ülkemizde yetişen başka gıdalarla da karşılaştırdım.

Kinoa, And Dağları üzerinde yetiştirilmektedir. Bu dağlar Venezuela'dan başlayıp Kolombiya, Ekvador, Peru, Bolivya üzerinden devam ederek Arjantin ve Şili'nin Patagonya topraklarında sona erer. Bu kadar uzakta yetişen bir bitki nasıl olur da biz Türklerin doğasına uygun olup bizi zayıflatabilirdi, özelliği neydi Kinoanın?

Peki kinoa yetişen ve bu besin ile beslenen ülkelerdeki insanlar acaba bizden daha mı zayıflar?

Örneğin aşağıdaki görsellerde de gördümüz gibi kinoa ile beslenen ülkelerden biri olan Şili bizden daha çok obez bireyi barındıran bir ülkedir. Kilo vermemizi etkileyecek tek bir besin grubu olması mümkün değildir. Hiç bir besin mucizevi değildir.

Kinoanın besin değerleri açısından oldukça zengin bir besin olduğu tabii ki de bir gerçektir ama buğday, bulgurdan farkı nedir, ya da nohut ondan daha fakir bir besin midir diye baktığımda işte sonuçlar şöyle;

1 porsiyon kinoa (185 gram) 157 kkal karbonhidrat, 32 kkal yağ ve 32 kkal protein

1 porsiyon buğday tohumunda (115 gram) 225 kkal karbonhidrat, 93 kkal yağ ve 95 kkal protein

1 porsiyon bulgur (182 gram) 127 kkal karbonhidrat, 3.7 kkal yağ ve 20 kkal protein

1 porsiyon nohut (165 gram) 183 kkal karbonhidrat, 35.6 kkal yağ ve 50.4 kkal protein içermektedir.

Nohut ile kinoayı karşılaştırdığımızda 1 porsiyon nohut günlük lif ihtiyacımızın %50 sinden daha fazlasını 1 porsiyon buğday tohumu %61’ini, 1 porsiyon kinoa ise günlük lif ihtiyacımızın sadece %21 karşılamaktadır.

Başlıca vitamin, mineral içeriği olarak karşılaştırıldığında 1 porsiyon nohut folik asit ihtiyacımızın %70’i ni 1 porsiyon buğday tohumu %81’ini karşılarken, kinoa sadece %19’unu karşılamaktadır. Ya da B1 vitamininden zengin olan buğday 1 porsiyonunda günlük ihtiyacımızın %144 karşılarken, kinoa günlük ihtiyacımızın %13’ünü karşılamaktadır

Peki tüm bu değerlere bakınca neden bizim topraklarımıza ait olan besinler varken başka ülkelerde yetişen besinlerin mucize olduğunu düşündüğümüzü anlamış değilim. İnsanın yaşadığı bölgede tüm isteklerini karşılayacak kadar besin sunulmuştur. Tekrarlıyorum hiç bir besin bir diğerinden üstün ya da mucizevi değildir.

Kinoa üretimi artık iç piyasaya giriş yaptığından bunun bir türlü reklamını yapıp pazarlamaları gerekiyor. En güzel ve insanların en zayıf noktası olan "kinoa kilo verdirir" ile herkesin gönlünü fethetmeye hazır bir pazarlama tekniği ile karşı karşıyasınız.

Zaten ülkemizde yetişen kinoa da melezlenip yetiştirilebiliyor çünkü bizim ülkemizde And Dağlarındaki koşullar bulunmamaktadır. Kinoa, doğal haliyle Türkiye'de yetişememektedir. Oysa dünya üretiminde üçüncü sırada yer aldığımız nohutun kinoadan eksik kalır yanı yoktur.

"Kinoa yağ yakar" diyor kamu spotunda. Peki bununla ilgili bilimsel makale ve çalışmalar var mı? Tabii ki hayır. Zaten lütfen bu tür söylemleri kulak ardı ediniz. Hiçbir gıda yağ yakmaz. Biraz anatomi bilen herkes insan vücudunun böyle işlemediğini bilir.

Bilinçli tüketiciler olalım ve Didem Hocam'ın dediği gibi "satır aralarını iyi okuyalım. Neden sürekli bir gıdanın reklamını yapıyorlar?" diye sorgulayalım.

Herkese sağlık dolu günler dilerim.

Bence istahini kesiyorsa kullanabilirsin, yazidan anladigim mucizevi degil, yemiyorken kilo verdirecegine inanip yemek icin kendinizi zorlamayin :)
Sanki ogleden sonralari yardim ediyor gibi cok aciktigimda. Haklisin yok canim istemezse aman muzicevi bu diye yememek lazim.

Uzun zamandir aklimdaydi tahin alamk bu yazidan sonra artik iyice aklima yatti, alayim bir tahin arada bir ck yerim.

Slm kizlar
K klbk33 canim ogle yemegimin fotosu.
1 bucuk yk kadar kepekli makarna, 4yk kadar sebze haslama, 2 tane kuru domatesli tavuk parcasi.

Eklentiler

• 20190206_123133-1.webp
    89,7 KB · Görüntüleme: 30
Ellerine sağlık canım çok güzel olmuş teşekkür ederiz araştırmak okumak lazım

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…