- 30 Temmuz 2015
- 25.788
- 73.562
- 598
- 35
Kolay gelsin canim. misafir gelmeden bir temizlik ee gidince bir daha yapilir ayni temizlik, hatta belki daha fazlasiKızlar burdayım bir haftaya yatılı misafir gelecek hazırlık temizlik halıları verdim yıkamacıya işler bitmiyor
Oyle de iste bir hafta biraktim hemen aldim. kendimin de boyle duzenli ve az az yemeye alismam lazim. Ya da esim hic Gercekten kendim boyle cesit cesit istesem de yapamam ki zaten gunde 5 ogun yemek yapacak ne vaktim ne de istegim var
Kizlar burada link vermek yasak miydi? Soyle bir yazi okudum, paylasayim dedim (diyetisyen Pinar Dogan yazmis 2016da)
Hindistan Cevizi Yağı Sağlıklı mı?
Evet yeni yazımızın başlığı HİNDİSTAN CEVİZİ yağı, şekeri, unu ne ararsanız.. Son günlerin en popüler besinlerinden biri haline geldi. Geçen hafta sosyal medya hesaplarımızdan gelen soru ile Didem Hocam yeni ödev konumu fısıldadı ‘HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI’ :) Ben hatırlıyorum da hindistan cevizi kurabiyelerin, keklerin içine konulan bir tattı benim için.. Şimdi ne oldu da bu kadar hayatımızın içine girdi? Bu kadar ön plana çıkınca acaba kimse bunun iyi pazarlama politikası olduğunu düşünmüyor mu? Öncelikle size hindistan cevizi yağından bahsedeceğim ilerleyen kısımlarında da şekeri ve unuyla da devam edeceğim..
Bakın şimdi size arama motoruna ‘hindistan cevizi yağının faydaları’ diye yazınca çıkan bilgilerin başlıcalarını yazıyorum. Bir besin nasıl bu kadar mucizevi olabiliyor ki ?!
*Kilo kaybını sağlar, bağışıklık sistemini güçlendirir.
*İyi kolesterolü yükseltir.
*Kronik yorgunluk belirtilerini azaltır
*Kas ve eklem iltihaplarını azaltır
*Kalp damar sağlığını korur
*Tiroid bezinin düzgün çalışmasını sağlar
*Reflü belirtilerini yavaşlatır
*Mantar enfeksiyonlarını engeller
*Bağırsakta parazit oluşmasını engeller
Daha bir sürü olumlu etkisini savunan yazılar..
Şimdi size sormak istiyorum bir yağın bu kadar faydası mümkün mü? Ya da bu kadar keskin laflar etmek doğru mu dersiniz? Bilimsel araştırmalar yapan herkes bilir, makalelerin çoğunun son cümlesi; ‘Çalışmamız bu sonucu verse de kanıtlanması için daha bir çok çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır’ olur. Çünkü bilimde bir bilgiye kesin bir yargı getirebilmek için bir çok çalışmaya ihtiyaç vardır ve kanıtlanmış çalışma sayısı da oldukça azdır. İşine yıllarını, ömürlerini vermiş bilim insaları bile daha bir çok çalışmaya ihtiyaç duyarken, internetten edinilmiş iki bilgi ile konuşulması ne kadar da kolay değil mi?
Tabiki şimdi bunlara yalan diyip geçmeyelim.
NEDEN? HİÇ Mİ İYİ BİR YANI YOK? diyenleri duyar gibiyim. Sizlere doğru bilgiler verebilmek adına bilimsel makaleler araştırdım. Hindistan cevizi yağının bu kadar popüler olmasını ve üzerine çalışmalar yapılmasını sağlayan özelliği içerisindeki MCT (orta zincirli yağ asidi) dir. Çalışmaların çoğu da bu yağ asidinin etkinliğini ölçmek amaçlıdır. Kan yağ seviyelerinin değerlerinin ve kilo kayıplarını inceleyen bir çok makale okudum. Bir kaç örnek ile de size açıklamaya çalışacağım…
1)Makale sonucu > 12 bayan üzerinde yapılan 2 hafta süren çalışmada tereyağ ve hindistan cevizi yağı kıyaslanmıştır. Çalışmanın ilk haftasında fark oluşurken, 14 gün tamamlandığında herhangi bir fark olmadığı ortaya konmaktadır. ( Buna benzer iki çalışmada da aynı sonuçlar elde edilmiştir.)
2)Makale sonucu > 70 sağlıklı birey ve 7 tip 2 diyabetli hastanın üzerinde 6 yıllık bir süre ile yapılan yapılan çalışmada bireylerin hindistan cevizi yağı ve ayçiçek yağ tüketimleri sonundaki vücutlarındaki değişimler incelenmiştir. Çalışma sonucunda bireylerin kolesterol, trigliserid değerleri arasında herhangi bir fark olmadığı gözlemlenmiştir.
3)Makale sonucu > 19 erkek bireyin öğle ve akşam yemeklerinde farklı yağ tüketimlerinin 6 hafta boyunca gözlemlendiği çalışmada; bireylerin yarısına hindistan cevizi yağı, diğer yarısına et tüketimleri ile yağ almaları sağlanmıştır. Çalışma sonucunda hindistan cevizinin hem iyi hem de kötü kolesterolü etten daha çok yükselttiği gözlemlenmiştir.
*Bu çalışmalar ile her bilgiye balıklama atlamamız gerektiğini belirtmek istiyorum.
Bir besinin olumlu yanları olduğu gibi kimi zaman etkisinin olmadığı yanları da olabilir.
Unutmayınız!
1 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı ortama 120 kaloridir.
Bu da sınırsızca yiyemeceğinizin rakamsal karşılıdır. Fazladan tükettiğimiz her kalori bize kilo olarak geri dönecektir.
1 yemek kaşığı zeytin yağı da 120 kkaldir, ayçiçek yağı da..
*Hindistan cevizi iyi kolesterolü yükseltirken aynı zamanda kötü kolesterol seviyelerini de yükselttiğinden kolesterol sorunu yaşayanların daha dikkatli kullanmaları gerekmektedir.
@klbk33 canim dun menu resimlerimi sormustun. Birinci ve ikinci kahvaltimin resimlerini cektim. Her sabah kapimin onune birakiyorlar paketi. Icinde 5 ogun var. Ama bugun biraz fazla kh olmus sabah. Sekersiz de olsa biraz fazla kh geldi.
1.kahvalti: tarcinli, zencefilli karabugdaygan yapilma kucuk krepler ve 1yk kadar sekersiz recel.
2.kahvalti: sekersiz cheesecake. Alttaki keki daridan yapilma. Icinde kucuk kuru erik parcalari vardi.
Kizlar yine ayni diyetisyenden bir baska yazi daha:
Günümüzün popüler besinlerinden birisi de chia tohumu..
Bugünlerde kafelerde, restaurantlarda sıkça gördüğümüz chia tohumu gerçekten denildiği gibi süper besin mi? Sizce kilo verdirebilen bir besin olabilir mi?
Didem Hocam ‘Sana yeni ödev dedi, bu sefer ki araştırma konun CHİA TOHUMU, bak bakalım neler bulabileceksin? :) dedi. Bunun üzerine ben de araştırmaya başladım. Peki ne görsem beğenirsiniz, ‘Kilo Verdiren Chia Tohumu’ adı altında bir sürü yazı.. Bilimsel olarak hiçbir besin kilo verdirmez. Tabii bunu bilimsel bir çalışma ile size anlatmak istiyorum. Atatürk ne demiş: "En hakiki mürşit ilimdir" yani en doğru klavuz ilmin ışığında olandır. Bundan dolayı yorum yapmak yerine bilgi vermeyi tercih ediyorum.
Chia tohumunun içindeki lif içeriğinden dolayı tokluk hissini arttırıp iştah metabolizmasında etkili olabileceği öne sürülmektedir. Yapılan bir çalışmada 12 hafta boyunca günlük 50 gram chia tohumu tüketmesi sağlanan bireylerin, iştah metabolizmalarında, beden kitle indekslerinde ve hastalığa yatkınlıklarında herhangi farklılık gözlemlenmemiştir(1). Tabiki de beklenen bir sonuçtur. Bir besinin, hem de kaloriye sahip bir besinin kilo verdirmesi nasıl mümkün olabilir ki?!
Susam ‘diyet’te olan herkesin korkulu rüyasıdır. ‘Aman çok yağlı, susam tüketmeyin’ deriz değil mi, simitten korkarız; ama ‘diyetteyim o yüzden ara öğünümde chia puding yedim’ ne kadar havalı ve sağlıklı değil mi?!
Proteinden zengin diye sunulan chia tohumuna göre susamın içinde daha fazla protein olduğunu biliyor muydunuz?
Chia tohumunun vitamin değeri yokken; susam B1, B3 ve B9 açısından oldukça zengin bir yağlı tohumdur.
Susamın yağlı bir tohum olduğu su götürmez bir gerçektir. 25 gramında 15 gram yağ bulunmaktadır; fakat chia tohumunun da 25 gramında 8 gram yağ bulunmaktadır.
Demir eksikliği bağlı anemisi olanlar için önerilen chia tohumunda demir minerali bulunmazken, 25 gram susam günlük demir ihtiyacımızın %10’unu karşılamaktadır.
Ben susam chia tohumundan üstündür, ya da susam en sağlıklı besindir demiyorum. Anlatmak istediğim hiç bir besin bir diğerinden üstün değildir.
Doğa bize yaşadığımız bölgelere uygun vitamin ve mineral ihtiyacımızı karşılayacak tüm besinleri sunmaktadır. Bizim ülkemizin toprakları oldukça zengindir. Biz kendi topraklarımızda yetişen bitkilerin kıymetini bilmiyoruz.
Örneğin yine susamdan bahsedecek olursak; Türkiye Ziraat ve Odalar Genel Başkanı “Üreticilerimiz ithal susam fiyatlarıyla rekabet edemediği, pazar problemi ve fiyat tedirginliği yaşadığı için üretim düştü” açıklamasında bulunmuştur. Oysa ki Türkiye susam üretiminde Dünya’da 3. sırada yer almakta idi. Bizim ülkemizde yetişen susamın daha kaliteli olmasına rağmen fiyat yüzünden yeterince değer görmemesi oldukça üzücü bir durumdur. Değerlerimizin kıymetini bilmeliyiz, ülkemizdeki besinlere sahip çıkmalıyız. Hiçbir besinin bir diğer besinden üstünlüğü ya da eksikliği yoktur, önemli olan ne zaman, nerede, ne kadar yediğiniz diyerek sözlerimi bitiriyor, sağlıklı günler diliyorum.
Kolay gelsin canm.. Yatılı ağırlamak zor.. Bide onlar gidince bir temizlikKızlar burdayım bir haftaya yatılı misafir gelecek hazırlık temizlik halıları verdim yıkamacıya işler bitmiyor
Çok kolay gelsin sana Canım bende bacım a gelmişim bir hafta oldu çok üzüldüm kızcağızın duzeni bozulur diye bir de iki yaşında bebesi var bende çocuklar var inşallah bir an önce işlerimizi hal edip doneriz sanada çok kolay gelsin misaf olduğu surece işler bitmez gittikten bir hafta sonra belki eski duzenine dönersinKızlar burdayım bir haftaya yatılı misafir gelecek hazırlık temizlik halıları verdim yıkamacıya işler bitmiyor
Afiyet olsun canım doyurucu eğer kilo verebiliyorsan çok güzel benceSlm kizlar
@klbk33 canim ogle yemegimin fotosu.
1 bucuk yk kadar kepekli makarna, 4yk kadar sebze haslama, 2 tane kuru domatesli tavuk parcasi.
Sagol canim. Ins kilo vereyim de tek.Selam canlarımnasılsınız oğlun dün akşam yine kötüleşti ishali arttı bugün okula göndermedim. Muhtemelen yarında göndermicem. Ayrıca haftaya annemin senesi olacak ona da hazırlanmam lazım. Bu aralar spora pek zaman ayıramayabilirim..
Canım memnunsan kilo da verebiliylrsan bu yöntemle hiç bozma derim..
Yemek konusunda ben de aynı düşünüyorum ama yüzüme uyguluyorum ben ve yıllardır hiç birşeyin geçiremedigi göz0mün altındaki halkalar yok oldu. Hatta yüzümde ilk kilo verdiğim zamandan hafif bi sarkma vardı onu da hafiflettiğini düşünüyorum..
Ayy inanılmaz lezzetli görünüyorlar :) afiyet olsun canım..
Ben de susama bayılıyorum bu kansızlık dönemlerinde tahin pekmez favorimdir :)
Biraz fazla kh dolu oluyor menuler canim. Aslinda kalori oranina gore guzel vermem lazim ama hala zorlaniyorum. Tam 1 ay oldu bu menulere baslayali cok hareketsizim ondan mi veremiyorum anlamadim.Afiyet olsun canım doyurucu eğer kilo verebiliyorsan çok güzel bence
Aa canim suanda bende cok var hindistan cevizi yagi. Nasil kullandin yuzune?Selam canlarımnasılsınız oğlun dün akşam yine kötüleşti ishali arttı bugün okula göndermedim. Muhtemelen yarında göndermicem. Ayrıca haftaya annemin senesi olacak ona da hazırlanmam lazım. Bu aralar spora pek zaman ayıramayabilirim..
Canım memnunsan kilo da verebiliylrsan bu yöntemle hiç bozma derim..
Yemek konusunda ben de aynı düşünüyorum ama yüzüme uyguluyorum ben ve yıllardır hiç birşeyin geçiremedigi göz0mün altındaki halkalar yok oldu. Hatta yüzümde ilk kilo verdiğim zamandan hafif bi sarkma vardı onu da hafiflettiğini düşünüyorum..
Ayy inanılmaz lezzetli görünüyorlar :) afiyet olsun canım..
Ben de susama bayılıyorum bu kansızlık dönemlerinde tahin pekmez favorimdir :)
evet Deryacığım açlikla kilo vermek çok uzun zaman ister spor da olunca hem sure kısalır hem de vücutta sıkılaşma olur ikimiz de ayni spor yok uzun zaman diyete devam etmemiz ve sabrlı olmamız gerekiyor CanımBiraz fazla kh dolu oluyor menuler canim. Aslinda kalori oranina gore guzel vermem lazim ama hala zorlaniyorum. Tam 1 ay oldu bu menulere baslayali cok hareketsizim ondan mi veremiyorum anlamadim.
Insallah canim ama off inan umudum da azaliyor zaman gectikce. Bugun daha gecen ay icine girdigim elbisemin icine giremedim, cok canim sIKILdievet Deryacığım açlikla kilo vermek çok uzun zaman ister spor da olunca hem sure kısalır hem de vücutta sıkılaşma olur ikimiz de ayni spor yok uzun zaman diyete devam etmemiz ve sabrlı olmamız gerekiyor Canımve başaracağız inşallah
Valla canım benimde çoook canım sıkılıyor.. Menülerimi görüyorsunuz burdan 2 haftadır sadece hafta sonu kaçamaklarım oldu.. Onun haricinde sebze balık beslenmeye çalıştım.. Ama 100 100 gidiyor anca haftalık bu haftadan çok umutluydum ama sabah tartıya çıkınca acYip moralim bozuldu.. Adet olamadım ondanmı... Metabolizmammı yavaşladı anlamadım.. Ama vucudumda incelme var tartıda bişey yok. Sende yılma elbet gidecekler..Insallah canim ama off inan umudum da azaliyor zaman gectikce. Bugun daha gecen ay icine girdigim elbisemin icine giremedim, cok canim sIKILdi
Anlamiyorum canim yaa su kalori sayimli diyetlere yeni yilda basladim ve bir etkisi yok. 1300 kalori yani daha azini yiyemem ki sagliksiz. Zayiflama merkezine gittgiim zamanlardaki diyet listelerimi mi yapsam ki diye dusunuyorum, cok ise yaramisti bende. gercekten artik inancimi kaybetmeye basladim.Valla canım benimde çoook canım sıkılıyor.. Menülerimi görüyorsunuz burdan 2 haftadır sadece hafta sonu kaçamaklarım oldu.. Onun haricinde sebze balık beslenmeye çalıştım.. Ama 100 100 gidiyor anca haftalık bu haftadan çok umutluydum ama sabah tartıya çıkınca acYip moralim bozuldu.. Adet olamadım ondanmı... Metabolizmammı yavaşladı anlamadım.. Ama vucudumda incelme var tartıda bişey yok. Sende yılma elbet gidecekler..
Sakın inancını kaybetme.. Eğer o yaradıysa onu yap... Bide yemeği en geç saat kaçta yediğinde çok önemli.. Gerçekten kalorisizde yesem akşam 6 dan sonra bişey yediğimde eksiyi çok zor görüyorum.. Sakın yılma.. Vucuduna ne iyi geliyorsa onu yap canımAnlamiyorum canim yaa su kalori sayimli diyetlere yeni yilda basladim ve bir etkisi yok. 1300 kalori yani daha azini yiyemem ki sagliksiz. Zayiflama merkezine gittgiim zamanlardaki diyet listelerimi mi yapsam ki diye dusunuyorum, cok ise yaramisti bende. gercekten artik inancimi kaybetmeye basladim.
Bence canim biraz daha devam et, farkettigim cok cabuk moralini bozup cok sık diyet degistiriyorsun, ben biraz daha devam et tekrar degistirmeden derim... 1300 kalori bence de iyi, suan biraz hareketsizlik senin sorunun. Yeterince su iciyor musun? Bence benim en buyuk problemim su. Psikoloji de onemli derler, sen kendini sev, gidecek o kilolar.. Ben de bazen dusuruyorum modumu ama sonra farkettim iki ileri bir geri yinede gitmis 4/5 kilo.. Burada hic olmasam eminim +4/5 kilo olurdu o.Anlamiyorum canim yaa su kalori sayimli diyetlere yeni yilda basladim ve bir etkisi yok. 1300 kalori yani daha azini yiyemem ki sagliksiz. Zayiflama merkezine gittgiim zamanlardaki diyet listelerimi mi yapsam ki diye dusunuyorum, cok ise yaramisti bende. gercekten artik inancimi kaybetmeye basladim.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?