4000 tl ile ev geçinir mi?

Çeşme’ de yaşayan ve durumu iyi bir arkadaşım var. Kadın geçenlerde La Mer krem bakmış 1000 TL diye alamamış yuh diyordu bu nasıl para. Ben aynısını normal göz kremi 200 TL ye çıkınca söylüyorum. Şimdi o kadına kızamam şartları o şekilde onu kullanmış, şımarık diyemem çünkü bir başkasına da benim 150 TL lik krem çok gelir der ki o paraya üç kilo et alırız. Herkesin standartı farklı ama bir gerçek var ki günden güne fakirleşiyoruz.

ben bu tip konularda ben 8bin alıyorum geçinemiyorum diyenleri şımarık ve hava atmayı seven tipler gibi görüyorum.

Onlardan biri benim, size giderlerimi yazayım bana hak vereceksiniz eminim.

Kuaföre yılda bir ancak giderim. Onda da saçımı kestirip, gölge/ombre neyim yaptırırım. Lüks mağazalardan giyinmem, üstüme aldığım kıyafetler herkesin giyindiği markalardır keza eşimin de öyle. Genellikle BİM, A101 gibi marketlerden alış-veriş yaparım, orada bulamadığım ürün varsa o zaman migrosa vs.ye giderim. Bir bebeğim var, biri de yolda... Ben sigara kullanmam, eşim de haftada bir paket ancak içer...

1250 tl kira
150 tl aidat
124 tl elektrik
kışın en az 350 tl gelir doğalgaz
80 tl su
80 tl eşimin ve benim telefon faturamız
89 tl internet
1200 tl civarı mutfak masrafı yemeğimizden hiç kısmam çünkü, her hafta sadece 50 tl yumurta ve süt parasına, 50 tl de balığa gider. Aylık 80-100 tl civarı muz parası veririm, her gün sebze yemeği olsa da içinde %80 et ya da kıyma olur. Kuru yemiş, abur cubur vs kısmam hiç. Sebzenin meyvenin en iyisini almaya çalışırım. Öyle olunca bu çıkıyor hesap...
400 tl bebeğimin mama masrafı (alerjik bebek, süt içemiyor. Sadece geceleri mama yiyor. maması da özel)
150 tl civarı bez-ıslak mendil parası (cildi hassas, sık sık altı değiştirilmeli ve sadece o bilindik en iyi markanın premium care olanını kullanabiliyoruz bez olarak.
2500 tl bakıcı parası (sigorta da yaptırıyoruz bakıcımıza, o yüzden bu ücretleri buluyor.)
400 tl benzin parası
Aylık 250 tl arabanın diğer masrafları belki de fazlası tutuyordur (kasko, sigorta, bakımı vs)
Aylık 500 tl benim Dr param, 300 tl de ilaç param (riskli gebeyim perinatologa gitmeliyim ve SGK'nın bir kısmını karşılamasına rağmen 300 tl ödeme çıkıyor kullanmam gereken ilaçlara.)
Aylık 400 tl de ünv.de okuyan kardeşlerime yardım ediyorum...

Evet, ben nereden kısayım? Hafta sonu doğru düzgün dışarı bile çıkmayız, ayda 1 ya da 2 kere ancak dışarıda yemek yeriz... Ben nereden kısayım? Bu giderlerin neresi şımarıklık? Hatta bazen bebeğim hastalanıyor da Dr.a götürüyoruz, Dr parası, ilaç parası vs bazen eksiye düşüyoruz.

2500 tl bakıcı parası (sigorta da yaptırıyoruz bakıcımıza, o yüzden bu ücretleri buluyor.)

iyi de bunlar size özel harcamalar. konu sahbiinin evi var ve bebeği yok. durumunuz bir değil ki.

Yok geçinilmez. Aylık 10000 kazanmanız lazım

iyi de bunlar size özel harcamalar. konu sahbiinin evi var ve bebeği yok. durumunuz bir değil ki.
Bu tip konularda 8 bin tl ile geçinemiyorum diyenler deyince siz, o yüzden örnek verdim. Belki o insanların da böyle giderleri vardır. Yani genelleme yapmamak lazım. Herkesin kendine göre bir gideri var ama İstanbul'da gerçekten hayat çok zor. Ben bazen düşünüyorum yaa nasıl yetmez diye ama işte hesap ortada... Öyle lüks de yaşamıyorum yanii...

Tabiki karisamayiz sizin kazancınız Allah bereket versin ama lüks yaşamıyorum da demeyin. Kimi insan kuaförde lükstür kimi tatil konusunda kimi yeme içme masrafında. Mutfak masrafınızın maşallahı var. Kendiniz de demişsiniz kısmam diye. Bence de kısmaya lüzum yok kazanıyorsaniz harcamak size kalmış ama geçinemiyorum demek şımarıklık gibi geliyor bana. Bol harcıyoruz ucu ucuna geliyor demek daha doğru saydığınız malzemeleri yılda burbir alamayan insanlar desin geçinemiyoruz diye

nefes alıp vermek yaşamak değildir arkadaşlar.. ama görüyorum ki bunu karıştıranlar olmuş, neyse.. kira sorunu yoksa, çocuk yoksa ve uzun süre de düşünmüyorsanız evet yaşanır.. ama çocuk olunca mecburen işe girmelisiniz, muzun kilosu çift haneli ve yiyecek lüks değildir..

Son düzenleme:

Şöyle söyleyeyim. Sanırım herkesin geçimden kasdettiği şey farklı. Mesela haftada 2 kere balık yemek ya da 2 kere et yemek lüks değil. Bu ihtiyaçtır, vücudunun ihtiyacıdır. Ama ben bir sinemaya giderken düşünüyorsam, ya da yılda 2 kez (biri kışlık diğeri yazlık) ayakkabı alırken düşünüyorsam, eşşek gibi çalışmama rağmen tatile çıkamıyorsam evet ben geçinemiyorumdur.

Çok şükür aç değil, açıkta değiliz. Kimseye de muhtaç değiliz ama ben çocuğuma bir oyuncak alırken düşünüyorsam ya da alamıyorsam ki her ay sadece bir oyuncak almaya hakkı vardır o zaman ben geçinemiyorumdur...

Haklısınız

Çok güzel yazmışssınız. Hayatta kalıyoruz ama geçinemiyoruz işte. Aç değiliz evet açıkda da değiliz ama normal olması gereken şeyler bizi zorluyor. İki çift ayakkabı lükse giriyor halbuki çalışıyoruz gerekirse ayakta duruyoruz tüm gün yani değişik iki adet ayakkabı lüks olur mu?

İşte ben de o yüzden geçinemiyorum diyorum. Çalışıyorum, orta ölçekli bir firmada yöneticiyim. Ama 2 çift ayakkabı alırken bile düşünüyorum. Nefes almak ve zaruri ihtiyaçlarını karşılamak yaşamak ya da geçinebilmek değil bence. Bir tiyatro, bir sinema ya da bir konsere gitmek de ihtiyaç. O da psikolojin için ihtiyaç. Ama biz bunları lüks görür olmuşuz çünkü sistem bunları lüksleştiriyor. Muz olmuş 14 tl, benzin olmuş 7 tl, elektrik, su, doğal gaz iki katına çıkmış, tüm gıda ürünleri %40-50 zamlanmış ama kimsenin sesi çıkmıyor... Elhamdülillah geçiniyoruz diyor. Herkes kabullenmiş karnını doyurmanın hatta hakkıyla doyuramamanın geçinmek olduğunu. Sonra geçinemiyoruz deyince biz şımarık oluyoruz. Şükretmeyi bilmeyen biri kesinlikle değilim ama neden daha iyisi olmasın? Benim yurttaşım daha iyi yaşamayı hak etmiyor mu?

Ozaman ya sizin ailenizde ya eşinizin ailesinde yemek yiyorsunuz:) buna da hayır demeyin bayılcem valla.

Borcunuz harcınız yoksa geçinirsiniz. Bütçe yaparsınız kendinize. Planlamanız olur.
Açlık sınırı 5.000 olmuş haberlerde öyle okudum. Yani ben gayet rahat geçiniyorum ihtiyaclarımı karşılıyorum diyebilmek için 5000 kazanmak lazım. Biz yıllardır İstanbuldayız. Eşim 3.500 lira alıyor. Kira ödemiyoruz. Hamd olsun aç değiliz açıkta değiliz. Ama araba borcumuz var şuan yetmiyor malesef. Eşim 4.000, 5.000 diyor artık iş başvurularında.

Sosyal hayatınız ve hobileriniz olmayacaksa sinema,tiyatro,gezme vs.gibi yetebilir,zira bir bardak limonata 14 tl olmuş.
Ama herhangi bir plansız harcamanız olması durumunda,sağlık harcaması,kredi ödemesi vs.gibi patlarsınız.

Evlendiğimiz ilk sene şimdikinden çok daha iyiydi durumumuz ve çok daha sosyaldik, inanın psikolojim o kadar iyiyidi ki...

Yine de şükrediyorum kira vermiyorum tatile iyi kötü gidiyoruz ama mesela Roma’yı göremedim göremeyecek gibiyim de ona üzülüyorum. Allah sağlık derdi vermesin ne diyelim. Bize her yer Roma

Onu da vermiyorlar işte. Çok olumlu geçen bi iş görüşmesinde sırf 2500 maaş dedim diye vazgeçtiler beni almaktan.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…