Babam ve Mezhep Takıntısı :((

ya ben anlamiyorum gerçekten, aleviyse noluyomuş?
çocuk satanistmi oluyormuş doğunca, yada tek kulakli tek gözlü bişey filan..
saçmaliğin daniskasi.

benzerini de ben yaşadım çok uzun süre.
yok kendi meshebimizde biriyle evleneceksin başka türlü olmaz falan filan..
artik ortamda bu meshep konusu açildiğinda saçmalamayin demek yerine ben dinsizim diyorum, herkes susuyor.

Cebrail'in karıştırdığını söylerken aradaki yaş farkını dikkate alamamışlar
Alevi arkadaşlar yanlış anlamasınlar, her grupta olduğu gibi ileri götürenler olmuş.

Yanlış anlamak için çok zorlamışsınız.
Asla alevilere ve aleviliğe karşı bir şey söylemiyorum.
Alevi bir komşumuz var, komşular arasında her türlü dinî etkinliğe iştirak eden.
Inanç sistemi farklı değil, Kur'an'dan geldiği gibi.
Ama bazı alevi gruplar var, biz nasıl bir işe başlarken 'Allah'ın adıyla' diyorsak o grup 'Ali'nin adıyla' diyor.
Farklı inanç sistemi.

Bunu siz problem olarak görmeyebilirsiniz.
Sizin için ahlak ön plandadır.
Benim için inancın paralellik göstermesi ahlak kadar önemlidir, buna yanlış diyemez ve beni bu düşüncemden dolayı yargılayamazsınız.
Lütfen yanlış anlayış farklı yönlere çekmeyin yazımı.

bir kitapta okumuştum....yavuz sultan selim bir alevi ayaklanmasını bastıramayınca her tarafa haber salmış onlar hakkında ne kadar kötü şey geliyorsa aklınıza,yayın diye....sanırım oradan ileri geliyor....benim eşim de alevi....benim babam da çok tepki vermişti..hatta sadece babam değil yakınımdaki pek çok insan....ben insan ayırmam...eşim ilk tanıştığımız gün söylemişti....fakat ben aaaaaaa sen aleviymişsin olmaz demedim demem de kimseye....sırf alevi olduğu için bir insanı dışlamak olurdu.....tanımak istedim.....bu konuyla ilgili bir sıkıntımız yok.....arada tabi ki anlaşmazlığa düşüyoruz başka konularda.....ancak kültür farkı var maalesef hayat görüşleri farklı kayınvalidemlerin......birbirlerine acayip tutkun olmaları sıkıntı oldu mesela...bizim ayrı bir aile olmaya çalıştığımızı bir türlü anlayamadılar....bir de hep birlikte kv gelinler onların orada.....bizim de öyle olacağımızı sandılar ama olmadı....tabi bu durum bölgesel olabilir genelleme yapmıyorum hatta kişisel bile olabilir.....gerçi çevremdekiler bunun,farklı mezheplerden olduğumuz için olduğunu söylüyorlar......eşime gelince fırsat buldukça cumaya gider,kandilleri,bayram namazlarını zaten kaçırmaz....beş vakit namaz kılmıyor mesela...ama benim eniştelerimin 3 de sünni..1i hariç 2si de kılmıyor beş vakit...oruç da tutmuyorlar pek....yani herkes kendine yapar ne yaparsa....allahla kul arasında....kimse karışamaz diye düşünüyorum....

yabancı olsa ermeni yahudi falan anlarım, istemeyebilirler...ama alevilerin müslüman olmadığı nerden çıktıysa islam dünyasında dönülmez büyük bir çatlak yaratmış.....hayırlısı olsun hakkında...allah yazdıysa yaşarsın....

sünni bir vatandaş olarak alevilere son derece saygı duyuyorum, ülkenin aydınlık yüzü olduklarını düşünüyorum, sünnilerin göstermelik yaptığı herşeyi içten gelerek ve gösterişsiz bir şekilde yapıyolar, bi arkadaşımın babannesi her sene 3 ay oruç tutuyodu mesela, haberimiz olmazdı, 3 ayların tamamında oruç olurdu, bizimkiler 1 ay oruç tutar tutmayanı kınar sofra beğenmez otellerde iftar açar eee açın halinden anladım, ailemde böyle tepkiler yok ama olsaydı bile seve seve alevi bi aileye gelin gitmek isterdim, çünkü kılığıma kıyafetime düşünceme ket vurmaya çalışmayacaklarını bilirdim, çok güzel insanlar

merhabalar
öncelikle kardeşinle konuşmalısın, birbirinize hayatınız boyunca ihtiyaç duyacağınızı, sorun ne olursa olsun el gibi davranmasının ikiniz içindeçok kötü birşey olduğunu ifade etmelisin. kardeşinle aranı düzelt.
daha sonra ise babanın ilk tepkisinin aşırılığının geçmesini bekle, sen kardeşin ve annen bir olduğunuzuda, babanın size çok karşı koyabileceğini sanmıyorum.
ama zamanla herşey, yavaş yavaş

buna çok güldüm işte. cehalet feci bir şey...
babanız aleviliği budizmin bir kolu sanıyor herhalde

Şu Alevi böyle o Alevi öyle... Ne kadar saçma ve boş laflar bunlar. Sen iliski yaşadığın insanın nasıl olduğunu biliyor musun? 3 senedir neye inanıyor neye inanmıyor farkında mısın? Dahası sizin kültürünüzle ne kadar uyumlu bunu tartabiliyor musun? Onemli olan bunlardır.
Yoksa, her kafadan bir ses çıkar ve bunların hepsini tartıp karar vermeye çalışırsan zorlanırsın. Kafan boş yere karışır.
Baban bence mezhepe takılmamış burada. Senin bir erkek
Arkadasın olduğunu öğrenmek onda sok etkisi yaratmış, ve kardesinin alevi olma kısmını özellikle belirtmesinden dolayı tuttugu yerden huzursuzluk çıkariyor ve bu yüzden kendince kulp arıyor.
Babalar kızlarını daima kıskanır ve sahiplenir. Bundan dolayı da o veya başka sebepten dolayı böyle küçük huysuzluklar çıkarabilir. Bu cok doğaldır. Düşünsenize bu yasa kadar besleyip büyütmüş sonra adamın biri gelip kızını elinden (onların bakış acısına gore) çekip almış. Kolay degil, bu gibi seyleri mazur görün. ikna olması için bir an evvel erkek arkadasinı baban ile tanıştır.

Sorsan neden alevi istemiyorsun diye, mantıklı bir cevap veremez.. Kendimden biliyorum..
Benim eşim de alevi. Ben sunniyim.. Başta ailem hiç istemedi. Ama diretmediler de. Ben istediğime çok emindim çünkü. Ve belki de aileme karşı BENİM HAKLI OLDUĞUM TEK KONU DA BU OLDU!
Sadece ailen karışsa iyi. Amcaların hatta amcalarının karıları, hatta kuzenlerin, hatta iş arkadaşların dahi sana karışacaklar.. Bana "alevi ile sunni evliliği yürümez, KESİN BİTER!" diyen çoooooooookkk kişi oldu. Düşün nişanlıyken bile!
Biriyle nişanlıyken aklını çelmek nedir?....
Ne yazık ki biz sunniler çok anlayışsız insanlar oluyoruz.... HEM DE ÇOK!
İnsanları yargılamakta üstümüze yok...
Ben eşimle kendim arasındaki farkı bile seziyorum.. Eşim daha geçen gün sokakta yavru kedi gördü de hemen bakkala gidip süt aldı içirdi onlara:) Yerde ekmek, simit gibi nimetleri görse yüksek bir yere kaldırır.. Ben ondaki bu merhameti hiçbir sunni erkekte GÖRMEDİM KARDEŞİM!
Dinime küfreden müslüman olsa diye bir laf var ya gerçekten çok doğru.. Biz sunnileri hep alevilere karşı ve önyargılı yetiştirdiler.. Oysa olay tam tersiymiş... Sonradan aklı olan anlıyor...

arkadaşım inançlı insan derken??? alevi diyince inançsız olmak mı geliyor aklınıza. sadece ibadet şeklimiz farklı ve ben bağıra bağıra ibadetimi göstermem içimde yaşarım. sadece ali yi değil HZ. MUHAMMED'İ de severiz. Bir işe başlarken deriz ki YA ALLAH, YA MUHAMMED, YA ALİ

Canım seninle aynı durumdayım . Erkek arkadaşım Alevi diye ailem bana yapmadığını bırakmadı.yakın zamanda söylem ciddi düşünüyorum artık evlenicez diye evde adete kıyamet yaşandı.annem ve babam kesinlikle karşı çıktı.ailem reddederiz falanı geç.ne seni ne onu yaşatırız diyorlar .netapacağımı şaşırdım,onu seviyorum da onun ailesi de beni cok seviyor,aileme dedim ben onsuz olamam kimseyle evlenmem o zaman.evlenme dediler,bağırdı,çağırdılar..evdeki ortam resmen +18 korku filmiydi..kestirip attılar. kesinlikle bi daha bu konu açılmayacak dediler..ağladım sızladım nafile..yemedim içmedim nafile..Nuh dediler peygamber demiyorlar..evde sus pusum hep..konuşmuyorum pek kimseyle ..şimdi de neoldu niye konuşmuyorsun derdin mi var diyorlar.sanki bilmemezlikten geliyorlar.dersimi biliyorsun desem zaten benden o cevabı bekliyorlar kıyamet kopar yine...ben de cok seviyorum o da öyle..kimseyle evlenmeyiz..kaç kere ayrılmayı denedik.olmadı.o ağladı ben ağladım..mahvolduk o günler..
Sevenleri ayırmanın vebalini nasıl ödeyecekler...

arkadaşım 29 yıldır aleviyim vallahi bu denilenleri yeni sizden duyuyorum haha :) sizde bunlara inanaıyomusunuz ya gerçi aleviler hakkında daha çok çirkin şeylere inanılıyoken buna mı inanılmayacak değil mi? bakın yine hönk oldum. ay bunlarıda mı duyacaktımmm bilgilendim sayenizde

sevenleri ayırmanın Allah katında bile affı yok!oof ooff üzüldüm ya keşke bi çözümü olsaydı ki eminim vardır

size de çok üzüldüm gerçekten. Allah yardımcınız olsun sevdiğinden ayrı kalmak çok zor. Yeni nesil sanki daha anlayışlı. Kimse kimseyi inancından döndürmez ki nolur verseler yani hepimiz insanız. Bu arada sadece Sünnilerde vermemzlik olmuyo onu da belirteyim. Bizde de var. Sünni olunca ilk tepki ile bakılır ama sonra sevgi varsa kimse sesini çıkarmaz ve evlenilir. İnşallah sevdiğinize kavuşursunuz

:) bende valla okudum sabah ne alaka diyorum hayatımda duymadım,hayatımın ilkini yaşadım yani :):):)
ne bilim çok şey biliyorum hakkımızda ileri geri konuşulanlardan da bu biraz daha ilerisi olmuş
yine kulaktan dolma,aslı olmayan,saçma sapan bişey işte
he de geç :)

ben de aleviyim ve sevgilim sünni( ikimiz için de zerre kadar önemi yok bunu fark olarak yazmak bile ilginç geliyor bana) ilk zaman annem tepki gösterdi. korkusu şuydu: ya beni değiştirmeye çalışırsaymış. yahu dedim beni olduğum gibi kabul etmeyen saygı duymayan birine senden önce ben hayır demezmiyim. ilk zaman yumuşamadı. hiç ses etmedim. sonra yavaş yavaş yumuşadı. tanıştırdım ailemle sevgilimi. gayet sevdiler. ön yargılı davrandıklarıyla kaldılar. demem o ki babanın üzerine gitme ona biraz zaman ver. bir anda bu fikre alışmasını bekleme. ama bu süreç içerisinde de ona kararlı olduğunu belli et. ne ailene sırt çevir ne de sevgiline. Her şeyin bir yolu bulunur. Rabbim hiç bi seveni sevdiğinden ayrı koymasın.

sevenleri ayırmanın Allah katında bile affı yok!oof ooff üzüldüm ya keşke bi çözümü olsaydı ki eminim vardır

Keşke bi çözümü olsa canım ..bazen böyle sıkıntıdan uyuyamıyorım.. Bazen oturup durduk yere ağlıyorum..ne yapıcaz bilmiyorum.allah bi çıkış kapısı gösterir inşallah..

he he he he he deyi deyi öldük valla ama yine diyelim he öyleymiş yok o peygamber olacakmışta yanlışlıkla HZ MUHAMMED olmuş :) o söyleyenleri bana getirin Alevilikten aforoz edecem :)

Keşke bi çözümü olsa canım ..bazen böyle sıkıntıdan uyuyamıyorım.. Bazen oturup durduk yere ağlıyorum..ne yapıcaz bilmiyorum.allah bi çıkış kapısı gösterir inşallah..

cnm benim üzülme sen,çünkü elbet vardır bi çözümü ve o çözüm pat diye çıkacaktır..sen içini ferah tut umursama bile olanları

bizim toplum olarak kendimiz gibi olmayana bir tahammülsüzlüğümüz var maalesef...
bunun nedeni yüzyıllardır bir şekilde kutuplaştırılmaya çalışılmamız, sadece alevi-sünni ayrımında değil, kürt-türk, doğulu-batılı, açık-kapalı, kutuplaştırıldık yıllarca, çünkü birlikten kuvvet doğar, kimse birlik olmamızı istemedi...
neyse bunlar derin mevzular... ben aleviyim, eşim sünni, 14 yıldır birlikteyiz, en ufak bir problem yaşamadık, ne kendi aramızda ne ailelerimiz arasında (bu konuda tabi) başta benim babam da istemedi, seni ezmeye çalışırlar, en ufak sorunda bunu mezhebine bağlarlar dedi, ben de bir kez söyleyebilirler baba ikinciye cesaret edemezler dedim... çok şükür bir kez bile mevzusu olmadı...
ben oruç tutmam ramazanda (bu aleviliğimden değil, annem tutar mesela) kayınvalidem yemek yaparken tadına tuzuna baktırır, iftar masasına oturur onlarla ezanı beklerim, önemli olan karşılıklı saygı ve anlayış gerisi boş...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…