Bu konuyu halledemiyoruz

bir bes yuz kere daha soylersem anlasilacak, azmettim.. ha gayret..

ister kucuk ev isleri olsun, ister kari koca iliskisi.. ister yerde buldugu bir cuzdanla ne yapacagi olsun, ister komsuyla iyi gecinip gecinmeyecegi olsun.. hayatta cogu sey ailede nesilden nesile aktarilan tutumlardir.. yeri gelir anne baba ornek olur yeri gelir baska aile buyukleri.. yeri gelir cocuk kendi titizdir odasini toplar, yeri gelir kiz cocugu da olsa bir yumurta kirmayi ogretmezsin..

bir kismi egitim, ornek almadir, bir kismi kisinin kendi karakteridir..

israrla siyah mi beyaz mi noktasina getirmeye calisiliyor buradaki tartismalari..

benim anne babamla olan deneyimim, simdi esimle olan deneyimim bu yonde.. senin ki baskaysa sen de kendininkini soyle okurum gecerim.. nedir bu ikna etme cabalari..

tamam. esimin elinden vakti zamaninda supurgeyi aldigi icin annesinin hic sucu yok,babasi bir kere evde supurgeye elini degdirmedigi icin hic sorumlu degil.. simdi esim ben temizlik yaparken supurgeyi alip supurmeyi akil edemedigi icin esim suclu.. bununla basinin etini yiyip durabilirim..
Annesi suçlu egitmedigi icin babasi cuclu kendi yapıp örnek olmadığı için esler suclu kendini geliştirip bir isin ucunu tutayim demedigi için. Esinizin beynini yemeniz lazım çünkü anne babası ile ayni evi oaylasmiyorsunuz. Görüyor halinizi yorulduğunuzu.

cevaplarimin hic bir yerinde esimden memnun degilim demedim. burada konu sahibine cevaben katildim bir seyler soyledim. bu saatten sonra konu sahibinin istedigi kivamda sorumluluk alamaz esi cunku icinden gelmiyor, annesi de zorlamamis belki de.. degistirmezsin demeye calistim. butun mesele bu.
Bütün işi size yıkan siz soylemedikce hiçbir şey yapmayan birinden o konuda memnun degilsinizdir diye düşünmüştüm.

Kesinlikle katılıyorum erkek arkadasıma da dedim bunu yapmazsan ayrilirim emeklerim önemli değil diye. Ki ayrılırım da.
Amiyane bir tabirle soyleyeyim bu tarz dusunce yapısına sahipse ayiya dayı derim deyip evlenince yijne okeyledgi seyleri sonra yapmazdan gelebilir. Cok onemliyse sizin için bu durum bunu da göz önüne alın malesef ornekleri var. Umarım gerçekten icinden gelerek yapacak biridir tabiki.

Ne atasozleri ve deyimler var amiyane , argo, ağaç kavugundan çıkmak atasözü değil bir deyimdir.
Ben zaten size haksizsiniz demedim en basinsan beri haklisiniz ama işin yuzde 40 i anne baba ise yuzde 60 i kişinin kendisi dedim.
Dusunsenize yaşlı annesine su vermeyen biri siz hastalaninca size bakar mi?
Anne su isterse verilmeli diye ogretilmeli mi?
Biri hasta olunca bak oglum denmeli mi?
Yüzde 60 kisminda vicdan, merhamet, kendini gelistirme, istek var.
Tekrar söylüyorum haklılık payiniz var ama bir kisiye ait değil bu eşlerin yaydim çayıra mevlam kayira halleri.
mesele bir bardak su vermekse icinde merhamet olmasi lazim.. esim cok sukur merhametlidir. ama cocuklarina bir toplu igneyi bile yerden kaldirmamis derecede sorumluluk vermemis, kendisi hasta olmak pahasina etraflarinda dort donmus bir anneden bahsediyorum. bu evlatlar hicbir sey yapmamis hep annesi yapmis ve sikayet etmeden yapmis. hayatta maddi manevi her seyi evlatlarina vermisler kari-koca anne baba olarak hic beklentileri olmamis onlardan. aslinda baktiginda basbayagi bencil cocuk yetistiriyorsun.. simdi ben veya digerlerinin esleri ses cikarsa adam anlamiyor. bu kadinin yaptigi bir sey degil mi annem yapardi biz yapmazdik neden benim yapmam gerek diye idrak edemiyor.. bundan bahsediyorum..

Amiyane bir tabirle soyleyeyim bu tarz dusunce yapısına sahipse ayiya dayı derim deyip evlenince yijne okeyledgi seyleri sonra yapmazdan gelebilir. Cok onemliyse sizin için bu durum bunu da göz önüne alın malesef ornekleri var. Umarım gerçekten icinden gelerek yapacak biridir tabiki.
İçinden gelmesi önemli değil benim de gelmiyor :) ama yapılacak. Zaten evlenmeden aynı evde yasama kafasındayım kim olursa olsun o zaman görürüm.

mesele bir bardak su vermekse icinde merhamet olmasi lazim.. esim cok sukur merhametlidir. ama cocuklarina bir toplu igneyi bile yerden kaldirmamis derecede sorumluluk vermemis, kendisi hasta olmak pahasina etraflarinda dort donmus bir anneden bahsediyorum. bu evlatlar hicbir sey yapmamis hep annesi yapmis ve sikayet etmeden yapmis. hayatta maddi manevi her seyi evlatlarina vermisler kari-koca anne baba olarak hic beklentileri olmamis onlardan. aslinda baktiginda basbayagi bencil cocuk yetistiriyorsun.. simdi ben veya digerlerinin esleri ses cikarsa adam anlamiyor. bu kadinin yaptigi bir sey degil mi annem yapardi biz yapmazdik neden benim yapmam gerek diye idrak edemiyor.. bundan bahsediyorum..
1 bardak su vermek merhametle ilgilidir.
Eşim şükür ki merhametlidir.
Sonuç:
Annesine su vermedi.

Çıkarılan sonuç: merhametli ama annesi su istendiğinde vermeyi öğretmediginden vermedi. Her işi annesi yaptığı için su isteyince de annensinin aslinda kendi benliginden istediğini sandı ve vermedi.
Peki

Bütün işi size yıkan siz soylemedikce hiçbir şey yapmayan birinden o konuda memnun degilsinizdir diye düşünmüştüm.
yanlis anlamak icin israrla acik arayarak bakiyorsunuz cevaplarima..

ben konu sahibi gibi esimin kendiliginden dusunmemesini sorun etmiyorum. onun annesini tanidim, yetistirilis tarzini gordum.. kendiliginden yapmamasi beni rahatsiz etmiyor. onu boyle sevdim kabul ettim.
hadi canim sunu yapalim dedigimde de kalkar benimle yapar.. isleri bana yikmaz, nankor degildir, gormezden gelmez.. sadece kendi dusunemiyor olmasi (fitraten veya egitim eksikliginden sebepli olsun farketmez) onu kotu bir koca yapmiyor benim gozumde. kotu bir koca secmisim demem. tam aksine evin icinde benden once yemek yapan temizlik yapan erkek de direkt o kocayi iyi koca yapmazdi benim gozumde. aradigim tek kriter bu degil cunku evlilikte.

1 bardak su vermek merhametle ilgilidir.
Eşim şükür ki merhametlidir.
Sonuç:
Annesine su vermedi.

Çıkarılan sonuç: merhametli ama annesi su istendiğinde vermeyi öğretmediginden vermedi. Her işi annesi yaptığı için su isteyince de annensinin aslinda kendi benliginden istediğini sandı ve vermedi.
Peki
anlamak istemeyene bir sey anlatmak cok zor gercekten. bir sey soylese de paylasam diye acik ariyorsunuz. Allah esinize, cevresine sabir versin ne diyeyim..

Benim kocam beyde canı isterse yapanlardan.. maalesef annesiyle 3 kız kardeşiyle büyüdüğünden hep bişeyler yapan olmuş hayatında . Bende saldım bu aralar evi dağınıklık aldı gidiyor istiyorum ki kendi akıl etsin ama nerde. Söylenince kalkıp yapıyo bende yoruldum artık söylemiyorum akışına bıraktım kendisi de bıkar dağınıklıktan diye düşünüyorum

yanlis anlamak icin israrla acik arayarak bakiyorsunuz cevaplarima..

ben konu sahibi gibi esimin kendiliginden dusunmemesini sorun etmiyorum. onun annesini tanidim, yetistirilis tarzini gordum.. kendiliginden yapmamasi beni rahatsiz etmiyor. onu boyle sevdim kabul ettim.
hadi canim sunu yapalim dedigimde de kalkar benimle yapar.. isleri bana yikmaz, nankor degildir, gormezden gelmez.. sadece kendi dusunemiyor olmasi (fitraten veya egitim eksikliginden sebepli olsun farketmez) onu kotu bir koca yapmiyor benim gozumde. kotu bir koca secmisim demem. tam aksine evin icinde benden once yemek yapan temizlik yapan erkek de direkt o kocayi iyi koca yapmazdi benim gozumde. aradigim tek kriter bu degil cunku evlilikte.
Yani bütünüyle bakmalıyız olaya ve nankör ev işleri de hayatın baya bir bölümünü kapsıyor. Tek kriter tabii ki olamaz ama önemli bir kısmını da kaplıyor.

Amaann boşverin aranizdaki muhabbet iyiyse söyleyince de yapıyorsa haftada 1 dersiniz yaparsiniz bunun için sıkmayın caninizi
aynen bu kafadayim.. ilk mesajimdan bu mesaja kadar okuyun. canimin sıkıldıgı da yok. bilakis konu sahibini rahatlatmak icin soylemeye calistim. yoksa bu kafaya takma durumumun sonu yok. neden yapmiyor diye bosanmaya kadar gider.. kimse kimseyi degistiremez.. o yasa gelmis oyle veya boyle.. konu sahibi dusunmeden yapsin istiyor. dusunmuyorsa da soylesin yaptirsin ne olur yani..

Son düzenleme:
Çalışan bir kadın olarak yazıyorum, üslubunuz hiç hoş değil. Erkeğin ev işlerine yardımcı olması için kıstas kadının da para kazanması mıdır? Erkek her şekilde elinden geldiğince eşi çalışsın veya çalışmasın eşine yardımcı olmakla yükümlüdür zaten. Sizin kafanızdaki şemaya uygun birisiyle evlisiniz aslında; kadın ev işlerinden sorumludur, erkek de para kazanıp evi geçindirmekle... son olarak da madem paranızı harcayacak yer bulamıyorsunuz evinize bir yardımcı alın. Hem işinizi yapar, hem yemeğinizi. Siz de para kazanan bir kadın olarak kazandığınızı eşinizin başına kakmazsınız böylece...
İş paylaşımı diyoruz ya hani bana göre öyledir. Çalışmasam beklemezdim. Erkek çalışmasa örneğin bir süre işsiz kalsa bir de eve gelince hadi yemeği yapalım dese bana bunu da hoş karşılamazdım bütün gün ne yaptın beni mi bekledin derdim. Mantık paradan çok iki kişinin de dışarıda aynı şekilde yorulup eve gelmiş olması bir taraf dışarıda yorulmuyorsa enerjisini tabiki eve harcayacak. Neyse mantığım bunu diyor bizdeki durumlar böyle. Parayı başa kakma mevzusu değil farkındalık kazandırmaya çalışıyorum üslubum doğrudur yanlıştır tartışılır bunlar bir günlük mevzular olmayınca böyle tatsız patlamalar olabiliyor.

Benım esım gozlerını yuvalarından fırlatarak yapacaksınn işin bu seninnn yaoacaksın derdi. Boyle konusan adamla ,bir zamanlar yemek sandalyemı ceken,,arabanın kapısını acan, her girdiğimiz yere önce benım gecmememı bekleyen, bulundugumuz yerden kalkalım ıstersen dıye sureklı bana soran adamın aynı oldugu gerçeğini dusununce mideme kramp giriyor.
Neyse karantına donemınde kendı kendıen yardım etmeye basladı.evden calısıyor.herhalde ev ısının ne zahmetlı oldugunu ve asla bitmediğini gördü , acıdı bana diye dusunuyorum.

Bakın burada bile annesine kızıyorsunuz farkındaysanız eşinizin babasına değil. Yine sadece kadına yüklüyoruz bizde göz göre göre bazı şeyleri. Abimlere kendi işlerini yapmasını söyleyen, annem yapınca ona müdahale eden bir babayla büyüdüm ben. Çocuk eğitimi sadece anneye ait değil neticede.

Birde aile de bitmiyor herşey, biz aileden aldiklarimizla kalmıyoruz, üniversite zamanında ailenin yanından ayrılıyor çocuğu çocuk, kendine birşey katmiyor, hayatı paylaştığı eşine merhamet göstermeyip her işi ona yıkmaya çalışıyor, bu konuda psikojik olarak onu yoruyorsa ailenin ötesinde eksik olan şeyler var demektir.
Çok haklısınız. Eşimin ailesi çook ataerkil. Büyüklerin yanında çocuğunu öpmeyen, suyunu almak için mutfağa gitmeyen vs. Ama eşim üniversite zamanında her işini kendi görmüş. Şimdi benden kat kat fazla ev işi yapar. Çocukların bezini de değiştirirdi, banyoların da yaptırırdı. Yemek, bulaşık işi ona ait. Ev temizliği yardımcı gelmediği zamanlar ortak yapıyoruz. Onun haricinde kimin gözüne gelirse o süpürür siler. Ev banyo temizliği senin miden bulanır der kendi temizler. Ütüyü de kim denk gelirse.
Bunların hiç birini ailesinden görmemiş. Ama merhamet çok önemli dediğiniz gibi,kıyamamak. Biz eşimle,çocuklarımızla birlikte güçlüyüz

Işte biz buna zihinsel yük diyoruz.Yani fiziksel olarak yorulmasak bile kocaya ne yapacağını nasıl yapacağını söylemek bunu planlamak da bir iştir ve de kadına yüktür.

Ama baksanıza burda bile konu sahibini eleştirenler var hemcinslerimiz böyleyse erkekler canımıza okur değil mi ?

Konu sahibi pes etmeyin.Essek gibi yapmak zorunda.
Bence belli iş bölümleri yapın evde eşit şekilde.
Onun belli görevleri olsun bu işlerin yapılacağı zaman aralığını falan belirleyin ve siz asla ama asla yapmayın ona ait bu işleri.
Mutlaka o yapsın.
Böyle bi deneyin bakalım neler olacak eğer yapmazsa da onun hayatını kolaylaştıracak işleri yapmayın siz de !

Neden açıkça söylemeniz gerekiyor sorusunun cevabı basit aslında bugüne dek kimse ona söylememiş dolayısıyla kendi düşünüp akıl edeceği bir durum değil. Minimum 20 senedir var olan bir durumu bir anda çözmeyi beklemeyin.

Erkekler ya kendileri içlerinden gelip yapıyor ya küçüklükten alışmış oluyor. Evlendikten sonra bir anda ev işi yapan erkek sayısı azdır ne yazık ki. Söylediğinizde yapıyorsa bence problem yok söylendiği halde yapmayan bir dünya erkek var.

İkinizde çalışıyorsunuz madem yardımcı kadın almanızı öneririm. Evin giderlerine ortak olmam demeniz sorunu çözmez aksine daha da çok büyütür.
su yazdiginizi anlatmaya calistim sayfalarca.. anne ogretmemis olsa bile erkek bir anda ben bireyim, evlendim, ev isi yapmam lazim dagittigimi toplamam lazim vs diyecekmis..

Ev işleri paylaşımı konusunu hallemiyoruz. Çalışmasam kabul yaparım her şeyi ama eve iki kişi de para getiriyorsa işler de paylaşılmalı düşüncesindeyim. Ben nasıl görev bildiysem eşimin de bilmesi gerektiğini düşünüyorum. Şunu yap bunu yap kaldır topla diye neden söylemem gerekiyor ben de söylemekten bıktım açıkcası. Evet söyleyince yapıyor ama neden söyleyeyim neyse kavga ettik yapma yemek temizlik kendine kadar yap o zaman dedi e öyle de olmaz ki. Ya işleri paylaşırsın ya da ev giderlerine ortak olmuyorum dedim ben de. Ortak olmasam ne olacak sanki maaş hesabımda duruyor birikiyor harcamam pek yok gün gelecek yine o para ortaya dökülecek. Tıpkı ev alırken yarı parasını benim biriktirmiş olmam gibi. O zaman ev giderlerine ortak olmuyorum dememin de pek anlamı kalmıyor sanki.

Estetik yaptırın parayla:KK76:

Back
X