Bu konuyu halledemiyoruz

-- Isleri kesin olarak paylasin
-- Siz yemek yapiyorsaniz esiniz bulasiklari toplasin; toplamiyorsa birakin toplayana Kadar.
--- mesela siz camasirlari yikiyorsaniz ütü onda olsun; eger ütülemezse siz de sadece kendi camasirlarinizi yikayip ütüleyin gibi gibi
--- Ev is calisan kadinin tek basina sorumlulugu degildir, hatta bence calismiyorsa bile tek basina kadinin sorumlulugu degildir.
Konu sahibi yardimci tutun, üc günlük dünya icin bes günlük dert edinmeyin, ayrica bazen biraz daginiklik iyidir.

Anne ve babanın verdiği eğitim, babayı örnek almak, evde iş bölümü görmek çok önemli elbette. Bunu inkar edemeyiz.

Ancak ailede öğrenmediyse bir daha öğrenemez diye düşünmek de yanlış. Kişilerin kendi iradeleri, akıl ve vicdanlarının da payı var çünkü.

Eşimin annesi, eşim öğrenci evinde yemek yapmak zorunda kalmış diye (yumurta ya da makarna üstelik) üzüntüsünden ağlamış bir kadın. O derece uzak yani iş bölümü konularına. Babası desen içeceği suyu bile uzanıp almaz nerdeyse. Benim ailemde ise çok farklıdır. Babam yemek de yapar, temizlik de. Erkek kardeşim yine öyle.

Evlenmeden önce eşime kendi ailemde nasıl yetiştiğimi anlatıp kendi evliliğimde de iş bölümü beklediğimi söyledim. Eşim önce şaşırdı (aile faktörü) ancak sonra “Sen işten gelip yorgun argın uğraşırken oturacak kadar merhametsiz olamam zaten.” dedi.

Şu anda evimizde tam bir iş bölümü var. Herkes sevdiği işleri aldı ancak adil bir sistem kurduk. Ben yemek yaparım, eşim bulaşıkları toplar, makinayı doldurur ve boşaltır. Evi süpürür, ben silerim. Makinaya çamaşır atmak bende, kurutmak onda. Ütüsünü, ve çoğu zaman ütümü kendi yapar. Elbette zaman zaman ihtiyaçlara ve müsaitlik durumumuza göre farklı bir iş bölümü olabilir. Ben çalışmıyor olsaydım daha farklı bir paylaşım olurdu muhakkak ama bir iş bölümü mutlaka olurdu.

Alışkanlıkları bir yaştan sonra oluşturmak kolay değil, kabul ediyorum. Ama merhamet varsa sorun çözülür diye düşünüyorum.

Bu sistemi oturtana kadar eşimden her defasında rica ettim, ne yapacağını bilemiyordu çünkü. Kendiliğinden kalkıp işe girişmesini beklemedim. Şimdi sorumluluklarını biliyor, hatırlatmama gerek kalmıyor.

Son düzenleme:
Bu konu cogu kadinin icinde yara. Calismasaniz da yardim etmesi gerekir. Ama calisiyorsaniz is bolumu yapilmasi lazim. Soyleyince yapiyorsa yine iyi. Ama olmuyor iste bir kadin kadar sorumluluk bilincleri yok. Ittire ittire bu kadar oluyor. Yaptigi kadarini kabul edip her seferinde soylemek lazim herhalde

Aynı sıkıntıları ben de çektim , arada bir de olsa çekmeye devam ediyorum fakat ilerleme kaydetti eşim.

Annesi a demeden c yi önüne koymuş biri , genel yapısı ama kv demin , hiç unutmam evlerini tadilata sokmuşlardı ve kv dem de rahatsızlandı o esnada ve eltim de kalmaya başladı evi inşaat halinde çünkü. Tüm ustalarla kv dem muhattap oldu bu süreçte , oda kapıları takılacak rahmetli kp derimden rica etmiş git ustanın başına dur diye , kp derim gidiyor kapıları takan ustanın başında duruyor işi bitince de eltimlere gidiyor haliyle adamcağız. Neyse evin tadilat işleri bitti kv dem evine gitti ki bir de ne görsün , kapıların üstü ile duvar arası en az 1 metre açık var , kp derime diyor ki sen görmedin mi burası açık kalmış , kp derim den muhteşem cevap , gördüm ama sen bana ustaların başında dur dedin bir şey olursa müdahale et demedin ki :) Allah rahmet eylesin .

Erkekler komutla çalışıyorlar , ben de hala kızarım ben görüyorsam o da görmeli yapmalı etmeli derim fakat söylüyorum usanmadan . 42 yaşında ilk kez söyleyene söylene perde asmış bir eşten bahsediyorum , ben tüm evin camlarını silmişim 4 odanın tül perde fonluklarını çıkartmış yıkamış ve 3 odanınkilerini takmış biri olarak sadece 1 odanın bir camının tülünü asmasını rica ettim sadece. Tülü astı söylene söylene, ben de tahammül edemem ya yapma ya söylenme derim hep. Merdivenden inmesini bekledim , aldım elime asmış olduğu tülü , gözlerimden öfke fışkırıyor ama dedim ki bana bak ben hizmetçi değilim bu tülü kornişi ile birlikte alırım aşağıya korniş morniş kalmaz sen artık evlisin ve ben annen değilim senin dedim. Ama nasıl sinirlendiysem artık bir süre tamam sen silme ben silerim tamam sen takma tülleri ben takarım gitti ama bir süre sonra eskisine geri döndü.

Bu arada temizlik falan her şey bendeydi , savunması da şu oldu eşimin bu konuda. Sen cumartesi pazar izinlisin ama benim bir tek pazar iznim var onda da temizlik mi yapayım? Tamam dedim 3 sene idare ettim baktım o tüller falan her şey bana dönmüş yine dedim ki benden bu kadar , şimdi her hafta alıyorum yarım gün yardımcı (virüs sebebi ile 1,5 aydır onu da alamıyoruz ) kafam rahat. Ne şikayet ediyorum yapmıyorsun diye , ne de eşimin kafası ağrıyor.
Bu arada şuan saldım evin işi gücü temizliği , çalışmaya devam ediyorum evden de değil normal haftanın 5 günü mesai yapıyorum. Eşim bu aralar haftanın 4 günü evde. Şimdi ben ona diyorum ben 2 gün izinliyken sen 1 gün izinliydin , şimdi sen 4 gün izinlisin ben 2 gün haydi diyorum , mecbur yapıyor bu sefer ben saldım çünkü artık. Allah'tan temiz biri de kendisi ben salınca rahatsız oluyor.

Virüs biterse eğer hafta sonları yarım gün almaya devam edeceğim.
Kv dem ise bu duruma kendince şöyle bir yorum getirdi , eşimin bu konuda nasıl bir zihniyetle yetiştirildiğini anlamanız açısından ;
"oo ne güzel kızım temizliği başkası yapsın , yemeğini başkası yapsın (yemeği de gelen yardımcıya yaptıracağım demiştim ) çamaşırı makine yıkasın , kurutmayı makine yapsın , eee kızım sen ne iş yapacaksın ? "

Dedim ki ;
"Anne oğlun ne iş yapıyor" ,
dedi ki "Eee kızım oğlum çalışıyor" ,
dedim ki "Anne ben de sadece çalışacağım oğlun gibi" :)

Şaka gibiler şaka...

Son düzenleme:
bizim bir is yapabiliyor olmamiz veya yapilacak olan isi goruyor olmamis da annemizin bizi egitmesinden geciyor da o sebeple diyorum. ayni sekilde bir kadin da kiz cocuguyken annesi tarafindan sorumluluk verilmediyse ogretilmediyse ayni sorunlari evlenince o da yasiyor. var benim akrabam bosandi bu sebeple. adam ac yemek yapmiyor. ev almis basini gidiyor bu habire telefon elinde oynuyor.. adam goruyor her yer toz perdeler gri olmus, banyo tuvalet desen girilecek gibi degil.. kadin asla rahatsiz olmuyormus.. akli gidiyordu ki evine bir misafir gelecek diye.. misafir kabul etmiyordu bu pasakliligindan.. bu kadinin da tamamen sorunu annesi.. annesi asla bir sey ogretmemis, yapacak oldugunu da elinden almis.
Doğru diyorsunuz ,anne ogretse herşey daha kolay olacak ,ama şunu soyluyorum ,artık yetişkin,aklı yerinde olan insanlar da doğruyu yanlışı ayırt ederek seçim yapabilir.Temizlik yapmayi ,yemek yapmayi öğrenmek çok zor degil,hani benim eşime haksızlık olmasın bu kadar yorulmasin diye düşünse bunları öğrenip yapabilir.Bazi erkekler de ben anne evinde görmedim diyip konuyu kapatmaya çalışıyor.Ben anne evinde yemek yapmayı bilmeyen ama evlendikten sonra ya da ayrı eve çıktıktan sonra öğrenen bir çok insan tanıyorum .Sadece bana ogretmediler diyip butün yükü annem ogretmediye atmak ta biraz uyanıklık geliyor

Türk erkekleri berbaatttttt

Her 2 taraf da çalışıyorsa, kadın eve yorgun geliyor. Eee kadın yorgun haliyle yemek yapıcam diye uğraşırken adam elinde telefon TV izliyorsa öküzdür kardeşim. Bu kadar bencil olunmaz karşındaki de bir insan be insan. 21.yydayız ama hala kadınların da insan olduğunu toplumumuz idrak edemedi.

Adam yorgunum diyor eee kadın da yorgun bunu akıl edememeyi aklım almıyor. KVler çocuklarını öküz gibi g.t devirmeye, empati yapmamaya, karşıdaki kadını eşşek yerine koyup sırtına binmeye alıştırıyor.

Yazmışımdır daha önce, biriyle flört ediyordum karantinadan önce sıkılmamak için evime çağırdım. Laf arasında önceden takıldığı Alman bir abladan bahsederken ona da kahvaltı hazırlayıp çağırdım dedi. Eeee benim evimde tabak kaldırmadın, ben söyleyince iş yaptın dedim. O da onların kültürü öyle erkekten beklentileri var dedi. Yani işlerine gelince sarı Helga ablalara yaranmak için bulaşık da yapıyorlar yemek da. Ama Türk kadınlarını eşşek olarak gçrdükleri için sırtına binmek istiyorlar. Sonuç olarak başka şekilde de saçmalayınca evimden attım tabi :olamaz:

Doğru diyorsunuz ,anne ogretse herşey daha kolay olacak ,ama şunu soyluyorum ,artık yetişkin,aklı yerinde olan insanlar da doğruyu yanlışı ayırt ederek seçim yapabilir.Temizlik yapmayi ,yemek yapmayi öğrenmek çok zor degil,hani benim eşime haksızlık olmasın bu kadar yorulmasin diye düşünse bunları öğrenip yapabilir.Bazi erkekler de ben anne evinde görmedim diyip konuyu kapatmaya çalışıyor.Ben anne evinde yemek yapmayı bilmeyen ama evlendikten sonra ya da ayrı eve çıktıktan sonra öğrenen bir çok insan tanıyorum .Sadece bana ogretmediler diyip butün yükü annem ogretmediye atmak ta biraz uyanıklık geliyor

Tamam haydi yemek el lezzeti istiyor olabilir ama diğer işleri IQ 35 bir insan bile yapabilir. Çamaşır, bulaşık ev temizliği gayet kolay işler. Basıyorsun dümeye çalışıyor, çıkınca da silkip asıyorsun. Kadınlar da kundakta öğrenmiyor ya ev işini, yapmak isteyince öğreniyorsun. Yalan dolan bence de dediğiniz gibi uyanıklık.

Yahu gelenekçi bir ailem var dedim ya. 3 kiziz dedim. Başka da kardes yok. Erkeklerle çok konuşma ezandan önce evde ol dersine çalış oku altın bileziğini eline al diye büyütülduk. Pamuklara sarilmadik. Ama iş yapmayi beklemedi kimse siz yeter ki okuyun dendi. Ucumuz de okuduk calisiyoruz. On bin nüfuslu küçük bir yerde yetiştim lise ikiye kadar. Benim etrafımdakiler de benim gibiydi. Bir kere lisede kurabiye yapalım dedik arkadaşlarla bizim evde. Kimse bir şey bilmiyor. Oldu kurabiye aynı taş. Komsular sokakta oturuyor hep bize de dediler bize de getirin. Götürdük bu taş kurabiye ismi o. İnandılar hatta:) Demem o ki genelleme yapmayalım. Kızlar hep ev işi ogretilerek buyutulmuyor.

ben de aynı şekildeyim.

Ortaokulda çocuktum zaten, lisede üniversiteye hazırlandım evimizde zaten yardımcı abla vardı annem de yemekle temizlikle pek uğraşmazdı :KK48: 25 yaşında tek başına yaşamaya başlayınca yemek yapmaya başladım. Hala da temizlikle uğraşmayı sevmem, zaten uzun saatler çalışıyorum işim yorucu halim kalmıyor temizlikçi alıyorum.

Tamam haydi yemek el lezzeti istiyor olabilir ama diğer işleri IQ 35 bir insan bile yapabilir. Çamaşır, bulaşık ev temizliği gayet kolay işler. Basıyorsun dümeye çalışıyor, çıkınca da silkip asıyorsun. Kadınlar da kundakta öğrenmiyor ya ev işini, yapmak isteyince öğreniyorsun. Yalan dolan bence de dediğiniz gibi uyanıklık.
Tam olarak söylemeye çalıştığım şey bu,yani ben öğrenmedim diyip kenara çekilip,karısına işleri kakalayip ,çocuk gibi davranan erkekler ,böyle davranmalarının sorumluluğunu bile almak istemiyor.

Her 2 taraf da çalışıyorsa, kadın eve yorgun geliyor. Eee kadın yorgun haliyle yemek yapıcam diye uğraşırken adam elinde telefon TV izliyorsa öküzdür kardeşim. Bu kadar bencil olunmaz karşındaki de bir insan be insan. 21.yydayız ama hala kadınların da insan olduğunu toplumumuz idrak edemedi.

Adam yorgunum diyor eee kadın da yorgun bunu akıl edememeyi aklım almıyor. KVler çocuklarını öküz gibi g.t devirmeye, empati yapmamaya, karşıdaki kadını eşşek yerine koyup sırtına binmeye alıştırıyor.

Yazmışımdır daha önce, biriyle flört ediyordum karantinadan önce sıkılmamak için evime çağırdım. Laf arasında önceden takıldığı Alman bir abladan bahsederken ona da kahvaltı hazırlayıp çağırdım dedi. Eeee benim evimde tabak kaldırmadın, ben söyleyince iş yaptın dedim. O da onların kültürü öyle erkekten beklentileri var dedi. Yani işlerine gelince sarı Helga ablalara yaranmak için bulaşık da yapıyorlar yemek da. Ama Türk kadınlarını eşşek olarak gçrdükleri için sırtına binmek istiyorlar. Sonuç olarak başka şekilde de saçmalayınca evimden attım tabi :olamaz:
[/QUOTE
Uygun şartlar altında herkes herşeydir sözünü çok severim .çok haklısınız .

İş paylaşımı diyoruz ya hani bana göre öyledir. Çalışmasam beklemezdim. Erkek çalışmasa örneğin bir süre işsiz kalsa bir de eve gelince hadi yemeği yapalım dese bana bunu da hoş karşılamazdım bütün gün ne yaptın beni mi bekledin derdim. Mantık paradan çok iki kişinin de dışarıda aynı şekilde yorulup eve gelmiş olması bir taraf dışarıda yorulmuyorsa enerjisini tabiki eve harcayacak. Neyse mantığım bunu diyor bizdeki durumlar böyle. Parayı başa kakma mevzusu değil farkındalık kazandırmaya çalışıyorum üslubum doğrudur yanlıştır tartışılır bunlar bir günlük mevzular olmayınca böyle tatsız patlamalar olabiliyor.
Bu mantıkla bir yere varamazsınız ama... ev hanımları çalışmıyorlar diye evin tüm yükünü üstlenmeleri mi gerekiyor bu durumda? Asıl mesele veya olması gereken mantık hayat müşterektir ve imkanlar el verdiği müddetçe eşlerin birbirine yardımcı olması gerektiğidir. Çalıştığınız için ev işleri gözünüzde büyüyor veya eşiniz destek olmadığı için yetişemiyor olabilirsiniz; çözümü bir yardımcı bulmak. Benim eşim hep şunu der “erkeklere bir gerizekalıya anlatıyormuş gibi ev işlerini tek tek izah etmen gerekir. Erkekler, ev işlerine kadınlar kadar duyarlı değildir ve kadınlar kadar ince düşünemez”. Bence haklı 😀 istisna erkekler illaki vardır ama çoğunluk böyle maalesef...

su yazdiginizi anlatmaya calistim sayfalarca.. anne ogretmemis olsa bile erkek bir anda ben bireyim, evlendim, ev isi yapmam lazim dagittigimi toplamam lazim vs diyecekmis..

Keşke deseler. Genelde bunu diyen yok mu var ama zaten dağınıklığa gelemeyen titiz insanlar oluyor. Allahtan benim eşim yıllarca bekar evinde yaşamış, benden daha derli toplu ben ona göre daha rahatım. Nice erkekler gördüm ömründe hiç iş yapmamış ve bununla övünen. Evlendikten sonra da aynı şekilde devam ettiriyorlar. Haliyle eşleri rahatsız oluyor bir kavgadır sürüyor

Güzel bir tavır ortaya koymuşsunuz. Madem ikiniz de çalışıyorsunuz o ev işleri ikiniz tarafından yapılmalı. Siz demeden bulaşık makinesini boşaltıp doldurmalı, çamaşırları yıkayıp asmalı. Ama çoğu erkek anne evinde el bebek gül bebek büyütüldüğü, hiş iş yapmadığı, hiç yalnız yaşamadığı için otomatik bir ev işi refleksi oluşturamıyor.
Yavaş yavaş alıştırmaya çalışın. İkiniz de evdeyken işleri sakın sadece siz yapmayın. Siz süpürüyorsanız o silsin ya da tam tersi. Gerekirse 1000 defa söyleyin ama alıştırın.

Bu mantıkla bir yere varamazsınız ama... ev hanımları çalışmıyorlar diye evin tüm yükünü üstlenmeleri mi gerekiyor bu durumda? Asıl mesele veya olması gereken mantık hayat müşterektir ve imkanlar el verdiği müddetçe eşlerin birbirine yardımcı olması gerektiğidir. Çalıştığınız için ev işleri gözünüzde büyüyor veya eşiniz destek olmadığı için yetişemiyor olabilirsiniz; çözümü bir yardımcı bulmak. Benim eşim hep şunu der “erkeklere bir gerizekalıya anlatıyormuş gibi ev işlerini tek tek izah etmen gerekir. Erkekler, ev işlerine kadınlar kadar duyarlı değildir ve kadınlar kadar ince düşünemez”. Bence haklı 😀 istisna erkekler illaki vardır ama çoğunluk böyle maalesef...
Yani mantıken ev hanımları eve para getirip eşlerinin ekonomik yükünü hafifletmediklerine göre tüm ev işlerini üstlenmeleri gerekiyor bence. Çocuk olursa işler farklı. Ama bir taraf çalışıyor diğeri evde oturuyorken çalışan taraftan ev işi beklemek doğru olmaz diye düşünüyorum.

Benim erkek arkadaşım da annesi iş ysptiriyor normalde odasini süpürüp siliyor ilk bi sansini denedi evlenince yapmam falan diye sonra benim ciddi olduğumu görünce dönüş yaptı. Bizim kadinlarimiz beyefendileri kahvaltiya çağırmaya,sana yemek-çorba yapayim,ay evini temizleyeyim diye diye alistiriyor. Sonra da yapmıyor diyor yapmaz tabi ben olsam ben de yapmam

Evi pislik götürene kadar kendi haline bırakın. Ciddiyim.

Ev toz içinde çarşafı yastık kılıfı kıyafeti yıkanıp ütülenmediğinde, yemek olmadığında baktı olmuyor, mecbur bende yapayım halledelim diyecek.

Sadece kendinizinkini yıkayın bir süre de evdeki tozu kiri görmezden gelin.

Siz de çalışıyorsunuz o da.
Sorumluluk almayı öğrenecek.

Yani mantıken ev hanımları eve para getirip eşlerinin ekonomik yükünü hafifletmediklerine göre tüm ev işlerini üstlenmeleri gerekiyor bence. Çocuk olursa işler farklı. Ama bir taraf çalışıyor diğeri evde oturuyorken çalışan taraftan ev işi beklemek doğru olmaz diye düşünüyorum.
İyi de erkeğe kalk bütün evin isi yap denmiyor ki ayrıca eşi olmasa yapacaktı tüm işlerini. Mesela erkek calışıyor diyoruz tamam evin masraflarini ödüyor buna da tamam ama arta kalan paranin yarisini gelip eşine veriyor mu ? Hayır. Atıyorum geriye 2000 tlsi kalıyorsa bunun 200-300 ünü harçlık olarak veriyor. Niye tüm işi kadın yüklensin bu durumda ? Gelip paranın yarisini al askim bu senin diye vermiyorsa ya da esine kredi kartı/ek kart cıkartmıyorsa islerinin yarisina da ortak olmak zorunda. Makineyi boşaltabilir kendi ütüsünü yapabilir süpürge vileda yapabilir ki yapmalı da. Bir dr sey grubu var evlenince karisinin calismasini istemeyip ev isi yapıp cocuklarla ilgilenmesuni isteyenler, isten ayrilmak ortak karar ama para bölüşülmüyor,ev isi bölüşülmüyor.

mesele bir bardak su vermekse icinde merhamet olmasi lazim.. esim cok sukur merhametlidir. ama cocuklarina bir toplu igneyi bile yerden kaldirmamis derecede sorumluluk vermemis, kendisi hasta olmak pahasina etraflarinda dort donmus bir anneden bahsediyorum. bu evlatlar hicbir sey yapmamis hep annesi yapmis ve sikayet etmeden yapmis. hayatta maddi manevi her seyi evlatlarina vermisler kari-koca anne baba olarak hic beklentileri olmamis onlardan. aslinda baktiginda basbayagi bencil cocuk yetistiriyorsun.. simdi ben veya digerlerinin esleri ses cikarsa adam anlamiyor. bu kadinin yaptigi bir sey degil mi annem yapardi biz yapmazdik neden benim yapmam gerek diye idrak edemiyor.. bundan bahsediyorum..
Benim eşim evlendikten sonra benim yoğun iş hayatımı ve ev hayatımı (ev işi anlamında) gördükten sonra demişti ki annesine " tamam sen bizi bu şekilde yetiştirdin ama biz çok ayıp etmişiz (sizin anlattığınız gibi bir anne kv dem fazlası vardır eksiği yoktur ) . Gerçekten de bencil yetiştirilmiş kocalarımız.

Back
X