- 7 Ekim 2009
- 7.049
- 11.811
- 448
Ben sizi anlıyorum da bu çocuğun anneye olan ihtiyacının bittiği zaman kaç yaş
Yani kreş çağında anneye ihtiyaç var, kreş çıkışında alamayacaksak da çalışmayalım tamam
Çocuk ilkokul çağına geldi
Okul 9-15 arası bu saatler arasında çalışabilecek tek iş herhalde o okulda öğretmen olmaktır
O zaman da okuldan gelecek, aç olacak, ödevi olacak deyip çalışmamak lazım
Oğlum şimdi ortaokulda dersler değişti vs daha fazla ilgi lazım
hatta ergenlik yaklaşırken denetim de artmalı bu durumda da çalışmanalı
Orta son meşhur lise sınavı, lise zaten üniversite sınavı endeksli, ders çalışılacak, getirilecek götürülecek vs derken çalışmak yine yalan oldu
Çocuğun ihtiyacı ne zaman bitecek
Bu gidişle üniversitede desek o 20 yıl çalışmadıktan sonra kimse de kolay kolay iş bulamaz
Ben sizi anlıyorum da bu çocuğun anneye olan ihtiyacının bittiği zaman kaç yaş
Yani kreş çağında anneye ihtiyaç var, kreş çıkışında alamayacaksak da çalışmayalım tamam
Çocuk ilkokul çağına geldi
Okul 9-15 arası bu saatler arasında çalışabilecek tek iş herhalde o okulda öğretmen olmaktır
O zaman da okuldan gelecek, aç olacak, ödevi olacak deyip çalışmamak lazım
Oğlum şimdi ortaokulda dersler değişti vs daha fazla ilgi lazım
hatta ergenlik yaklaşırken denetim de artmalı bu durumda da çalışmanalı
Orta son meşhur lise sınavı, lise zaten üniversite sınavı endeksli, ders çalışılacak, getirilecek götürülecek vs derken çalışmak yine yalan oldu
Çocuğun ihtiyacı ne zaman bitecek
Bu gidişle üniversitede desek o 20 yıl çalışmadıktan sonra kimse de kolay kolay iş bulamaz
Cocuga ödev yaptirma olayini ben simdiki annelerde duyuyorum. Hiç ödevimi(ilkokul dahil) biri yaptirmadi ya da dersler degisti diye ekstra ilgi ihtiyaci doğmadi. Bendeki durum ders ödev açlık vs degildi başka seyler :)
Bana göre okul oncesi ve ilkokul 1. Sinif civari anneye ihtiyac duyulabilen dönemlerden en azindan, ha isteyen yapar isteyen yapmaz elbette.
Cocugum olursa birgun ben yaninda olmayi tercih ederim.
O ödev örnek, ben de yaptırmadım ödev ama sonuçta okuldan 15 te çocuk geleceğine göre anne evde olmalı ya da işte kim ise o evde olacak kişi
Diğer duygusal ihtiyaçlara çalışma nasıl engel onu bilemiyorum
Çalışırken yardımcım var mesela evde temizlik yapmıyorum, çamaşır, bulaşık makinede, kurutma makinesinde vs kuruyor
Ben de o evde olduğum zamanın hepsini çocuğa ayırıyorum hatta komşum anlatır sen bakıyorum akşam gelip çocukla takılıyorsun ama ben akşam hala ev işi yapıyorum diyor
Mesela benim evimde 3 çeşit yemek bir saatte pişer bir başkası 3 saatte pişirir vs
Çocuğun ihtiyaçları her yaş
grubunda farklılaşır vs ama anneye ihtiyaç bitmez önemli olan her an el altında olmak değil gerçek ihtiyaçları karşılayabilmek
Yok diger yaşlarimda ihtiyac duymadim ben ama şöyle ki bi okul oncesi ve ilkokul 1 gibi yanimda olsa, sabah beni hazirlasaydi, sacimi başimi yapsaydi. Belki öglen arada bir gelseydi, gösterilerimi görseydi, okul etkinlerime katilsaydi, aksam eve 1. Sinifta bari anahtar girmeseydim diyorum. Benim annem vardiyali calisiyordu gunduz evde olsa da gece calistigindan uyurdu filan. Belki daha esnek calisma sartlari ve saatlerine sahip olanlar bunlari yapabilir.
Buyuyunce o tarz ihtiyaclar olmuyor en azindan ben buyuyunce gerek duymadim.
Ben sizi anladım
Benim annem de çalışıyordu ilkokul öncesi sene evde yalnız kalırdım annem ve babam dönüşümlü gelirdi vs
Ama bunu hiç eksiklik hissetmedim zira işten arta kalan zamanı annem bana ayırırdı yanı önemli olan o ilgi
Biz okuldan çıkışta evde oyun da oynardık sohbet de ederdik ana mesela annem temizlik yapacağım seninle oynayamam demezdi ev tozlu olurdu biz mutlu olurduk
Yine maddi durumumuz o dönem için iyiydi pratik yemek yapardı mesela ızgarada et yanına pilav salata o arada sohbet ederdik
Kv dem çalışmıyormuş ama gün boyu yemek yapıp bulaşık yıkar temizlik yaparmış kendi der çocuklar oynardı toz oluyor diye kızardım şeklinde hiç sohbet anıları vs yok görümcem de der biz kendi kendimize büyüdük diye
Bence çalışmayın bi süre kreşler kameralı olsada ne kdar güvenilir ki şu zamanda. Çok şükür maddi durumumuz iyi diyorsunuz ne gerek var ki o zaman çalışmaya bi çocugunuz az daha büyüsün hayırlı iş kapıları yine bulur sizi.Güncelleme
Arkadaşlar konu açmıştım daha önceden aşağıda da paylaşıyor olacağım eski konuyu. Eşimle oturup konuştum ama beni oyalıyor kreş konusunda yine kendi bildiğini yapıyor çocuk daha küçükmüş kendince tedrginlikleri var hatta kameralı olan çok düzgün bir kreş dahi buldum ama gidip bakmak bile istemiyor. Görümcemle de açık açık konuştum. Sen de haklısın bakmak zorunda da değilsin dedim böyle olunca sana yük biniyor çocukların stresi zaten sana yetiyor dedim. Görümcem de kreşe verilmesi tarafında eşime söylemesini istedim aman onu bana bulaştırma dedi ben çok söyledim dedi ama anlamıyor dedi. Hatta görümcem diyorki işe gidersen mecbur biz bakarız ne yapalım diyor ama ben anlayışsız davranmak istemiyorum çünkü o da gün içinde zaten çok yoruluyor. Görümcem de bana gerçek anlamda 1 2 yıl daha gitme çocugun seninle olsun diyor ama gidersende sen bilirsin biz bakarız dedi. Eşimde annesi ile konuşmuş ablasına götürmemesini söylemiş, kayınvalidem de tamam ben bakarım demiş götürmem. Ama benimde aklıma takılan konu şu 3 yaşındaki çocuk akşama kadar babaanne ile ne yapacak çok sıkılacak. Eşime de anlatıyorum bunu o zaman çalışma diyor. Eşimin bana yön vermesi hoşuma gitmediği için bir yandan gidip çalışmak istiyorum ama diğer yandan da görümcem zor durumda kalmış olacak çünkü babaanne götürmese bile kızım mutlaka halaya gitmek isteyecek. Bu sebeple işe gitmeme kararı veriyorum. Hata yapıyorum belki de bilmiyorum ama başka seçenek kalmıyor.
Eski konu
Merhabalar, 1 hafta önce işe başladım şartları gayet iyi durumda. 3 yaşında kızım var evime 15 dk mesafede olan babaanne ve halaya bırakıyoruz. Maddi durumum iyi çok şükür ama çalışsam da fena olmaz. Görümcem kızımı bırakıp çalıştığım için eşimle bana sitem eder gibi. Anneye ihtiyacı var neden çalışıyorsun otur çocuguna bak diyor. Kayınvalidem bakmasına bakıyor ama yemek yedirmede ve oyalama konusunda pek ilgilenmediği için aynı apartmanda olan kızına yani görümcem götürüyor. Görümcem inde 2 çocugu var biri büyük üniversiteye hazırlanıyor diğeri daha küçük. Böyle olunca konusulunca görümcem ve eşi tarafından eşim sinirlendi. Çalışmamı istemiyor otur kışın çocugunla ilgilen diyor. Sizin çocuklarınız kaç yaşında iken başladınız işe ve kim bakıyor nasıl idare ediyorsunuz kafam çok karıştı. Eşim kreşe karşı çıkıyor güvenmiyor. Tek çare babaanne ama o da yetemiyor. Ne yapmalıyım bilmiyorum. Lütfen bir akıl verin.
Bu bakmakla bakabilmekle alakali ya. 6 yaşında anasinifina gidene kadar neredeyse sadece ailemle zaman gecirdim. Cokta güzel zaman gecirdim annem hem isini yapar hem bana oyun oynatiyormus hissi verirdi. Canim sıkılmazdi. Babam uygunsa sonra o gelir daha fiziksel aktivitiye yonlenirdik ev dışında ya da ev içinde zaman gecerdi. Suan cocukla ilgilenmek zor geliyor cogu kisiye youtube izlemek ,elde telefon
gezmek varken ilgi cekmiyor.
Annesi tarlalarda çalışan cocuklarin annesinin cogu gelip cocuguyla aktıvıte yapamaz , yapmiyor o yorgunlukla. Eskiden de anneler is yaparmış evette eskiler hep der kendi kendine buyudu isten gucten ilgilenemedim diye objektif bakmak lazım.
Cocuklar disarda arkadaslariyla bilye oynarmis anne ekmek dermis verirlermis salcali ekmegi hadi gene sokaga . Devir degisti sokaklar güvenli degil.
Ana ilgilenmesin calissin ,baba ilgilenmesin calissin bu çocuk nerden gerekli sevgi ve ilgi ihtiyacini karsilyacak. Kres yok , bakici yok olmaz yani. Kres olsa dahi zaten cogu cocukta ilgi eksikligi çıkıyor ilerleyen yaslarda. Anne babaya kiziyorlar icten ice karsilasmamaniz imkansiz bu durumla elbet denk gelmissnizdr
Zaten kaliteli geçirilen zamandan bahsettim. Yani anne evde olsa elinde tablet tel olsa yine ilgi eksikliği ne yazmışım ilgilenmek yazmışım. Islerini yaparken bile oyunmuş gibi hissettirmek demişim. Baba gelince eve kaliteli zaman gecirmek demişim. Bunun ev hanimi olup cocuk bakin demekle ilgisi yok. Çocuğukla kaliteli zaman gecirmekle alakali demisim zaten.Krese yollamak, ilgilenmemek degil ki. Ayni sekilde ayni evde olupta cocuga tablet verip, temizlik yapan anneler girla. Ayni sekilde krese gidip, orda enerjisini atip, yeni seyler ögrenipt, aksam eve geldiginde anne ilgisini çok alanda var.
Uzmanlarin dedigine göre çocuk ile cok zaman geçirmek degil asil mesele, kaliteli zaman geçirmektir. Ve senin cocuklugun o sekilde geçti diye herkesinki o sekilde geçmiyor. Örnegin ev ne kadar büyük? Bahçe varmi? Anne baba ev islerini ortak yapiyormu? Cocuk yanliz oynayabiliyormu yada çokmu aktif?
Hani bu krese birakmak=ilgisiz cocuk=travmali cocuk olayini anlamiyorum. Öyle birsey yokki. Ayni sekilde okula giden cocuk, ilgisiz cocukmuda? Hayir ama toplumsal olarak kabul edildi cocuklarin okula gittigini. Niye krese gitmeyi kabul edilmiyor?
Ve dahasi bu yük niye sadece kadinlarin üzerine atiliyor? Niye erkegin çalismasi olmasi gerkende, kadinin çalismasi gereksiz olarak görülüyor?
Bu ne kadar çirkin bir üslupKocanizi kıt beyniyle mi iş yapacaksiniz? Gidin yazdırın çocuğunuzu, eşin beğensin begenmesin. Cocukda gitsin adam gibi eğitimini alsın. Miymıy olmayın.
Peki, özür dilerimBu ne kadar çirkin bir üslup
Anaokulu müdürüyüm.Nasıl kreşe vereyim eşimin bu kadar karşı duran biri karşısında
Zaten kaliteli geçirilen zamandan bahsettim. Yani anne evde olsa elinde tablet tel olsa yine ilgi eksikliği ne yazmışım ilgilenmek yazmışım. Islerini yaparken bile oyunmuş gibi hissettirmek demişim. Baba gelince eve kaliteli zaman gecirmek demişim. Bunun ev hanimi olup cocuk bakin demekle ilgisi yok. Çocuğukla kaliteli zaman gecirmekle alakali demisim zaten.
Bana göre krese giden okula giden cocuk ilgisiz çocuk demedim ki. Çalışmaya mecbursan elbet gidecek ya krese ya bakıcı gelecek ama çevremde cok cocuk var ailesine bu sebeple kızgın olan bu yatsinamaz dedim. Cocuklarin cogu bunu ilgi eksikligi olarak görüyor. Bunun örnekleri cok dedim çevrede. Eger krese ya da bakiciya gidiyorsa daha cok kaliteli zamana ihtiyacinizin olustugu da yadsinamaz bir gerçek ve daha cok efor sarfetmek gerektigi.
erkek çalismasi olması gereken kadın çalismasi gereksiz diye bir durum soz konusu değil. Yetistirilis tarziyla ilgili eger baba kişisi çocuğun sorumlulugunu alip, ev düzenini sağlarsa ev hanimi neyse o da o sorumlulugu alirsa anne calsiir baba çocuğa bakar.
Ama bizim ulkemizde bu durum ne kadar olabilir? Yani oyle olmasin boyle olsun diyerek sorunu cozemeyiz. Yabanci ulkelerde bile cok rastlanan bir durum degil babalarin ev hanimi ve anne gibi çocuklarına ve evine sorumluluk almasi. Yoksa öyle olsun kime ne.
Ama bu durumda bu erkege sen evde otur ben çaliscagim dersen kabul etmez, etse de zaten ne eve ne cocuga duzgun bakmayacak belli ki.
Ee olan cocuga olacak şamar oglani gibi.
Bu konu bastan konuşulur. Sonra yok öyle olsun yok böyle olsun denirse kaos olur böyle.
Ya kariyeri cok seviyorsan evde oturup senin isini yapacak adamla evlenirsin ya krese vermeyi kabul edecek adamla evlenirsin ya da cocuk yapmazsın.
Tabi calisma saatleri cok cok önemli o çocukla kaliteli zaman gecirmek icin arta kalan zamanin yeterli ve gerekli enerjili olmasi gerekiyor.
Cocugu hayata getirdikten sonra simdi kim bakacak, bakimi nasil olacak. Benim hayatim, kariyerim ne olacak dusunmek bencilce geliyor bana. Isteyen taslayablir. Bu hamile kalinmadan önce iki kisi arasinda ve kendinle de çözmen gereken sorular içeren bir tablo olduktan sonra değil (zorunluluk, ani ekonomik degisim halleri haric)
Kadin niye sadece çalistiginda "mecbur" kalinca çalisma hakki kazaniyorda, erkegin çalismasi normal, hatta gereken olarak görülüyor? O mecburiyeti kim, nasil belirliyor? Maddi durum iyise, ama kadina psikolojik olarak çalismak iyi geliyorsa, kadin kendini gelistirmek istiyorsa,.. Hatta nedeni bile olmamali. Nasil bir ekek neden sunmuyorsa, kadin niye sunmak mecburiyetinde?
Ailesine kizgin cocuklara, kres hayati yanlis olarak gösteriliyor, yada anne baba yeterici kadar ilgili degil. Ben yurtdisinda yasiyorum. Burda cocuklar 2.5 yasinda ana okuluna gidiyorlar. Ondan öncede cocugu cocuklar 1 yasindan (hatta daha öncede) krese gidiyorlar. Ve cocuklar hiç öyle travma yasamiyorlar, yada ailelerine kizgin degiller.
Cocuklara daha fazla efor saglamakta gerekmez, çalisan anne için. Hatta aksine, evdeki anne daha fazla efor saglamak zorunda. Her gün, her gününü tutmuyor. Cocugu tüm ev islerine dahil etmek zor. Sürekli aktivite bulmakta zor. En basit bu pandemi döneminde benim kizimada cok oyuncak aldim, egitici olsun, beraber oynayacak tarzdan olsun. Bir müddet sonra artik hepsindende bikmisti Arkadas istiyordu cocuk, düzen, beraber oynamak, ögrenmek,..
Anne içinde zor, hem ev isi hem cocuk yürütmek. Is yerinde en azindan bir ilerleme kayit edebiliyorsun. Arada sefin sana "aferin" diyebiliyor yada kafan projeler ile dagilabiliyor. Ancak evde kaldiginda bunlar yok. Hep ilgi isteyen cocuk, yemek çamasir hepsi sende. Aksam esin isten gelince yine sende herseyi bekliyor çünkü adin ev hanimi.
Tam bu yaslarda cocuklarin beyini sünger gibi herseyi emiyorlar. O egitimi alabilcekken, niye evde anne ile "eglenceli" ev isin pesine düssün ki cocuk?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?