Çocuğu 2, 5 yaş civarı anneler

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Yok orayı hemen anlatayım, daha önce de sorulmuş cevap veremedim, daha önce planladigimiz gibi bize ne zaman geleceklerini sordum, o da bu mesajı yazmış.
Üstelik biz iki senedir arkadaşız..

Bulunduğumuz ortamlarda sert eşyalar yoksa çocuklarıma yapılan bu türlü hareketlerde müdahale etmiyorum.

Çok ezilip , itilmedikce kendi başının çaresine baksın istiyorum.

Biri sana vurduğunda onunla oynayamam cezası ver diyorum, uzaklaş ondan v.s gibi telkinlerde bulunuyorum.

Annesi de vurdumduymaz değilse bu şekilde bir yaklaşımda asla bulunmam.

Parklarda , oyun alanlarında sayısız bu tur hareketlere maruz kalıyorlar. Cam fanusta koruyamayiz.

Oyun alanını ve oyuncakları kontrol altında tuttuktan sonra , göz hapsi de varsa yeterli bir onmel oluyor bence.

Arkadaşın eski konularına tamamıyla vakıf değilim ama üç yaşındaki çocuğu bize "2.5 yaş civarı" başlığı ile sunması o gün yaşanılanları da "biraz rötuşla " bize aktarabilecegini düşündürdü.

Yani bu kadar açıkça olmasa da kimse çocuğu ezilsin rahatsız edilsin istemez.Ben bakıyorum karşı tarafın annesi müdahale etmiyosa ben ediyorum.Bazı çocuklar maalesef çok arsız oluyor bakıyorum annesinin lafını bile dinleyen bi çocuk değilse ben de görüşmüyorum.

Bu arada kesinlikle çocuğun canının acıması gibi birşey yok, çocuk bunun üstüne, eline oyuncaklarını alıp, oğlumla paylaşıp oyununa devam etti.

Yani iki arkadaş bizim gozetimimizde oyuna devam ettiler.
Ama biz anneler olarak devam edemedik...

Hayır aslında 2 /5 yaş arası yazmaya çalışmıştım, 2,5 gibi olmuş haklısınız.
Ama rotuslayacak bir durum dahi yok, çünkü zaten çocuklar oyunlarına devam ettiler.

Yok orayı hemen anlatayım, daha önce de sorulmuş cevap veremedim, daha önce planladigimiz gibi bize ne zaman geleceklerini sordum, o da bu mesajı yazmış.
Üstelik biz iki senedir arkadaşız..
Ben açıkçası sizin yaşanılanları bize "kısmi " olarak aktardiginizi ....daha fazlası olduğunu düşündüm.Eger arkadaşınız sizinle görüşmek istemiyorsa bırakın gorusmesin.Cocugunuz henüz akranları ile karşılıklı diyalog şeklinde oyun kuramıyor olabilir.Akran oyunlarında bir süre siz de oyunun içinde olun....sonra oyunun icindeki rolunuzu azaltarak sonlandırın ve çocukların oyununu kenardan izleyin.Ben oyun parkı buluşmalarını kafeye tercih ediyorum.İlk yıllar ev oyunlarında da sorun çıkıyor ...benim oyuncağım diyip oyuncağı vermek istemiyorlar ..yine annelerin keyifi kacabiliyor ...ilkokul yıllarının ilk yarısında paylaşımcı oluyorlar ...o dönem evde çok güzel oynuyorlar.

Bende birebir böyle düşünüyorum.

2.5-3 yas dönemini uzun sure once gecirmis bir anneyim, şu an da kızım 7.5 yasinda.
O gunden bugune hic degismeyen bir sey var; kizima hep sana zarar veren, oynama tarzindan rahatsız oldugun cocuklarla oynama dedim, haliyle ortada bir sorun varsa o cocukla biraraya getirmemeye de ozen gosterdim (bu cocuk kendi yegenim oldugunda bile)
Evet okulda her tür çocukla karsilasiyorlar, orda da iş biraz öğretmene, biraz da çocuğa düşüyor, rahatsiz edici davranisi olan cocukla oynamiyor mesela kızım hâlâ, bu davranis itme de olabilir, argo kullanimi da, mızıkçılık da. Ama 2.5 yasindaki cocuk bu seçiciliği yapamayabilir, burda anne devreye girmeli. Eger arkadasinizin cocugu, sizin cocugunuzla oynarken mutlu olmuyorsa ve/veya arkadasiniz, cocugunun, sizin cocugunuzdan olumsuz etkilenebilecegini dusunuyorsa iletisimi kisitlamakta hakli.
Evet sizin cocugunuzun dogru davranis gelistirmek icin sosyallesmeye ihtiyaci var, ama bu sosyallesme, karsi tarafin tercihine bagli.

Herkesin cocugi kendine kiymetli. Ben de boyle bir durumda gorusmek istemezdim acikcasi.

Konu sahibi sizin cocugunuz zarar goren taraf olmadigi icin bu sekilde dusunuyorsunuz. Emin olun sizin evladiniza zarar verilseydi boyle bir konu acmazdiniz.
[/QUOTE]
Emin olun zarar gördüğü de oldu çocuğumun, ben sadece anne yeterli mudaheleyi yapmadığında görüşmeyi kesiyorum, hatta bir kere bir anne darp mi etti, aynı yastalar demişti, ki o zaman oğlum 2,5 çocuk 5 yaşındaydi.

Onun dışında hic görüşmeyi kesmeyi düşünmedim, daha da ötesi çocuğu agresif yada uyumsuz olarak görmedim..

Ama tabi ki herkesin kendi tercihi, saygım sonsuz.

Anladım ki bu konuda asla değişmeyecek önyargılar var. Hiç bir mesajimda çocuklar birbirinin kafasına vursun anneleri de otursun seyretsin, kendini ezdirmesin o da vursun demedigim halde, işlerine öyle geldiği için herkes öyle yorumluyor. 3 yaşındaki bir çocuğun gerçekten bu davranışı zarar verme amaçlı yaptığını, terbiyesizlik oldugunu mu düşünüyorsunuz? Ve kendinizde başkasının çocuğunu uyarma hakkı görüyorsunuz? En başında da dediğim ama kimsenin anlamak istemediği şeyi tekrarlıyorum. Gerçekten riski durumlarda mudahale etmeli ebeveyn, diğer hafif riski durumlarda ise deneyimleyip neden sonuç ilişkisini kendisinin kurmasına fırsat tanımalı. Lütfen şu cümleyi anlayarak cevap yazın. Gelen cevaplar " nasıl benim çocuğuma vurur terbiyesiz " ötesine gecmiyor çünkü. Ayrıca görüyorum ki kendini savunmaktan anlaşılan tek şey onun da ona vurması. Kastettigim çocuğun hayır demeyi öğrenmesi. Çocuğunuza elli kere hoşuna gitmeyen bir şey olduğunda hayır de diyebilirsiniz. Ama hiç biri bu olaydaki gibi muhteşem bir örneklem ile öğrenmesini sağlamaz. Magdur çocuğun hayır bunu yapmadan hoşlanmıyorum demeyi ogrenmesi, karşıdaki devam ettiğinde oyunu birakmayi öğrenmesi ve basedemedigi bir durum olduğunda gidip kendisinin annesinden yardim istemeyi öğrenmesi ancak bu şekilde olur. İlk aşamada annesi gelip kimse benim cocuguma vuramaz deyip cemkirip çocuğunu alıp gittiğinde tek öğrendiği şey kendinin annesine muhtaç bir beceriksiz olduğu olur. Ayrıca baska bir yetişkinin cocuguma "terbiye" vermeye çalışması benim nezdimde riski bir durumdur tabi ki müdahale etmemi gerektirir. Yetiskin olduğunda yetişkinlerle başa çıkmayı deneyimleyebilir, şimdi cocuklarla başa çıkmayı öğrenmesi yeterli.

Çocuğuna peluş oyuncak atıldı diye görüşmeyi kesecek olanlar çocuklarınız ilkokula geldiğinde zorbalik ile karşılaşınca ne yapacaksiniz okuldan mi alacaksınız?

Her şeyi geçtim görüşmek istemediyse de bu sekilde mi ifade edilir? Agresif çocukla da görüşmeyi versinmiş...

Ilkokulda orta okulda cocuguna peluş atan agresif dediginiz çocuğu da onu uyaran annesini de mumla ararsınız. Öyle zorba çocuklar öyle sorumsuz ebeveynlerle karşılacaksınız ki...

daha dün böyle bir anneanne gördüm parkta. o kadar çok konuşup mudahale edip kendince "harika çocuk" yetiştiriyodu ki... dayanamayip baska parka gittim.
"onun babasi sana kizar"
"babası kızına öyle yapiyo diye kiziyosun x e değil mi hadi kiz"
"herkes su an seni ayipladi"
"hayir o zaman eve gidiyoruz( cocuk kaydiragin merdivenine cikti kaymadi o küçük alanda oturdu diye dedi bunu)"

o kadar çok çocuğa mudahale ediyodu ki inanamazsiniz. ben de direk mudahaleden yana değilim. cocugundan cok esirgeme arsiz olur cok söyleme yüzsüz olur diye bi laf vardir.

toplumca ne zaman neye müdahale edecegimizi bilmiyoruz bence...

konu sahibi çocuğunuza çok mudahale edip doğruyu göstermeye calisiyosaniz da inatla tersini yapıyo olabilir. ben çocuğumun zarar verecegini düşündüğüm zamanlar yalnız bulusuyorum arkadaslarimla. bu mesaja da alinmazdim ama uzun süre de çocuğumu ayni ortamda bulundurmazdim onlarla...

İşte aynen böyleydi zaten, onlar oyuncak paylaşıp oynamaya devam etti
Ve siz kirginliginizla kaldiniz.. bana bos sacma geliyor boyle seyler. Oglumun sinifinfaki cocugun anasi baktim oglumu bi gun diger cocugun arkadasina sikayet ediyor. Sikayet ettigi kadin benim cocukluk arkadasim, boyle seylerin lafini yapmayiz aramizda:) bile isteye oynatmiyorum artik bende o cocukla. Buyukler mumkun oldugunca az karismali., ha bu durumda sonradan msj yazmasibu sekilde cok abarti, laf arasinda oglun yaramazmis dese bu kadar takmazdin.

Neden öpmesi teşekkür etmesi anormal geliyor ki, biri size küçük de birşey alsa mutlu olup teşekkür etmiyor musunuz.

Biz ediyoruz, sarılıp öpüyoruz..

Başlık 2.5 yas olunca ona gore yazdim bende.
Anne anlatırken burada yumuşatıp anlatıyor gibi geldi.
Peluş oyuncakla kafasına vuruyor, arabayı üzerinde sürüyor..
3 yasindaki çocuk bunun farkını biliyorsa, yapma demekten de anlar.
Bilerek zarar vermez. Bu konuda katılıyorum.

Burada yazanin aksine ailede şiddet yada kötü muamele yada hzuursuz aile ortamı olduğu için de zarar vermez

Illa bir psikolojik bozukluğu yada tanısı olması da gerekmiyor.
Çocuktur, zarar verebilir.

Eğer karşıdaki çocuk bu durumdan rahatsizsa, anne mudahele etmeli.
Yasi buyudukce her seferinde değil, ama herhangi bir çocuk atıyorum 1 saat ayni ortamda kaldilarsa o bir saatlik gerilimi hak etmez.
Bunu da mağdur taraf olarak söylemiyorum.
Aksine bir çocuğa ya vurursa diye diken üzerinde anne olarak söylüyorum.
Bir baskasinin çocuğunu tedirgin etme hakkımız olamaz. Ben kendi çocuğuma mudahele etmeme tercihini yapabilirim bas etmeyi öğrensin diye. Ama başkasını maruz bırakamam.
Annesi 'bırakın, aralarında halletsinler' derse, kontrolü elden bırakmadan müdahaleyi azaltırım.
Her çocuktan ayni şeyleri bekleyemeyiz.
3 cocuk annesiyim 3u De başka dünya.
Her birini farklı yetiştiriyoruz, yaşları çok yakın olmasina ragmen.

Çocuktur yapar diye birşey yok.
Benim kızımda o yaşlarda, birinin çocuğuna zarar verirse oyunun en tatlı yerinde de olsa oyundan çıkarıp eve götürüyorum onu.
Neden cezali oldugunu da anlatıyorum.
Ona zarar veren çocuk olursa da, annesinin gözü önünde, onunla oynama öteki çocuklarla oyna diyorum ve şiddet uygulayan çocuğu evet dışlamış oluyorum.
O yaşta çocuk "yapma" diyerek durdurulamaz, ödül, ceza yöntemi kullanılmalı bence.
Ve tepki küçücük çocuğa değil, ebeveyne oluyor aslında :)

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…