Ama çocuğunuzu egitmissiniz kilit nokta bu. Vurma etme deyip oyun oynamasına müsaade etmeyip alıp eve goturmussunuz yani bir nevi yanlış davranışın bedelini ödemiş. Olması gereken budur yapma deyip oyun alanında bıraksanız ne oğlunuz yanlış olduğunu anlardı ne de vazgecerdiOğlum iki yaşında ve maalesef elindekileri atma ve vurma huyu vardıAtmayı maalesef bizden öğrendi. Küçük havuz toplarıyla babası ve ben şakalaşırken çok güldü. Aklımıza gelmedi o an onu kaydettiği. Ama vurmayı kesinlikle bizden görmedi. Yani evde yüksek sesle bile konuşmayan, sakin insanlarız. Yüksek sesle tv bile izlenmez. Hırçınlaştıracak hiçbir olay yok. Ama maalesef oğlum oyun alanlarında, parklarda daha ilk dakikadan başka çocuklara vuruyordu. Aynen alıp eve dönüyorduk. Çok üzülüp, utanıyordum. Kimsenin olmadığı saatlerde götürüyordum ki çocukların canını yakmasın.
Sonra yine kalabalık bir oyun alanına gireceği zaman “Oğlum lütfen kardeşlere dokunma, yoksa hemen gideriz tamam mı?” Dedim kafasını salladı. Ve o gün hiçbir çocuğa vurmadı... Sonrasında da her kalabalığa girişimizde söyledim. Çok şükür unuttu gibi...
Yani kimse çocuğuna vurulsun istemez. Ama inanın vuran çocuğun annesi olmak daha zor. Allah bütün evlatlarımızı korusun. Hayırlı yerlere yazsın, iyi insanlarla karşılaştırsın
Evet ben de farkettim cidden anlamadığınızıYa iki anne de neden mudahale etmesin anlamadim cidden?yani tek kaygi cocugun ozguveniyse yemisim ozguveni bu degildir ozguven!
Laf salatasi hep. Bisey dedi kiviramadi da oyle gider artikEvet ben de farkettim cidden anlamadığınızı
Yazınız bana skinner'in fare deneyini hatırlattı. Boş zaman bulabilirseniz hakkında yazılan çok fazla doküman bulabilirsiniz. Eminim siz de seversiniz okudukça...
Kısaca düğmeye her bastığında faresine mama veren bir adamla ilgili. Fare böylece o davranışı ogreniyor. Bir süre sonra deneyini çeşitlendiriyor. Mesela düğmeye basınca artık mama gelmeyince ya da elektrik verilince farecik basmayi bırakıyor. Ama düzensiz olarak 5 basişta bir mama , 15 basişta bir mama verilince farecik şansını denemek için deli dana gibi gelip gidip basmaya devam ediyor...
Bunun sizin bebeğinizle olan kısmına şimdi geliyorum :)
-Siz çocuğa geçmiş zamanda 'telefon yasak' demişsiniz (düğmeye basınca kafesine elektrik vermissiniz:)
-Ama telefonla oynadığını görüp ses çıkarmamışsiniz,gönlünce oynamış (bir süre sonra düğmeye basınca mama vermeye baslamissiniz)
-Sonra bir anda elinden almişsiniz (tekrar elektrik vermissiniz)
- yeterince ağlayınca da sussun diye vermişsimiz (defalarca basinca tekrar mama vermissiniz)
E ne yapsın bu çocuk?
Bu gibi davranislarinizdan bir çocuk ne anlar?
Yeterince ağlarsam elbette ki telefonu bana verecektir.
Bu kadar basit :)
Ben de çocuğun yerinde olsam ağlar zirlar ödülümü alırdim:)
Kendi cocuklugunuzu hatirlasaniza: +anne çıkabilir miyim?
-Hayır
+Anne cikabilir miyim?
-Hayır
+Ühüüüü anneeeğğeee ühüi çıkacam ben ühüü
- İyi be , çık hadi geç kalma
:)))
Böylece çocuk olarak şunu öğrenirdik: yeteri kadar huzursuzluk cikarirsam başını şişirirsem elbette izin verecek.
Annelerin bir izin verip bir izin vermediği her durumda bu gecerli.
Ama annenin hayır dedikten sonra katiyen karar değiştirmeyecegini bilsek öyle ağlama krizlerine girmezdik. (Daha geleneksel ailelerde çocuğuna kiyamayip fikri değişebilen anneye nazla niyazla ağlama kriziyle dediğini yaptıran çocukların Hayir'i Hayır olan babalarına karşı bu davranışı sergilemeyip boynu önünde kabul ettiğini hatırlayın)
. Ama bir kere tamam de bes kere hayır de falan... Bu tamamıyla çocukları daha fazla ağlamaya teşvik eden birşey .
Eğer kizinizla ilişkinizde hep böyleyseniz, aynı olaya beş kere tamam on kere hayir diyorsanız çocuğunuzun her derdini ağlama krizleriyle yaptırmak istemesi çok çok çok doğal.
Kaldı ki iki yaşında
Terrible two,erken ergenlik :) zaten sinirleri tepesinde, bir de siz böyle tutarsız olursanız bu huyundan uzunca süre vazgecmeyecektir.
Bence ise kendinizi değiştirmekle başlayın. Olmadı bir pedagogla konuşabilirsiniz, o size yol gösterici olur.
Ama çocuğunuzu egitmissiniz kilit nokta bu. Vurma etme deyip oyun oynamasına müsaade etmeyip alıp eve goturmussunuz yani bir nevi yanlış davranışın bedelini ödemiş. Olması gereken budur yapma deyip oyun alanında bıraksanız ne oğlunuz yanlış olduğunu anlardı ne de vazgecerdi
Daha yazdığım mesajı bile okumadan cevap yazan, mesajı okumasını kaçırdığı yerler olduğunu soyledigimde de bambaşka bir şey yazarak cevap veren birine başka ne diyebilirim ki? Bu arada galiba sizi de anneniz uyarmamis galiba tanımadın insanlarla kibar konusmak konusunda. Çocuklar laftan çok model alarak öğrenir. Kıvırma filan diyerek çok güzel model oluyorsunuzdur eminim konusma tarzınızla çocuğunuzaLaf salatasi hep. Bisey dedi kiviramadi da oyle gider artik
Merhaba, ben yazılarınızdan çocukların bir kavramı ancak deneyimleyerek öğrenebileceğini anladım. Ben de yanlış anladıysam düzeltelim tabi ki, konunun uzmanı da değilim zaten. Bu durumda 3 yaşında bir çocuğun birey olarak toplum kurallarını da deneyimleyerek öğrenebilmesi için yanlış davranışları tekrarlamaya devam ettiğinde oyun alanından çıkarılacağını, eve döneceğini ya da benzer bir yaptırımı olacağını da deneyimleyerek tutarlı bir şekilde öğrenmesi de mantıklı değil mi? Verdiğiniz bilgiler için de teşekkürler.Evet ben de farkettim cidden anlamadığınızı
Tek tek alıntılayamadım ama siz çocuğunuza dur demezseniz sabrı taşan başka bir ebeveyn çocuğunuzun özgüvenini öyle bir ezer ki daha da toparlayamazsınız.Evet ben de farkettim cidden anlamadığınızı
Zaten riskli bir davranış yaptığında bı sonraki aşama o olmalı. Ama bu direk o ağır yaptırımı gerektirecek bir davranış değil ki. Biraz gozlemlersin olayın nereye doğru gittiğini tartarsin baktın kendileri aralarında halledemiyorlar veya ciddi zarar görüyor bir taraf o zaman bu yaptırımı uygularsin. Ama çocuğun her adımında onu yapma bunu yapma o yasak bu ayıp dersek gerçekten uyarmamiz gereken davranışlar geldiğinde bu sözler çocuk için çoktan işlevini yitirmiş anne dırdırı haline gelmiş olacak ve çocuk duyarsızlaşacak. Çünkü zaten annesi için herşey tehlikeli her şey yasak. Bı sure sonra ya komple kayış atacak ya da annesine iyi çocuğu oynayıp gizli saklı merakını gidermeye calisacakMerhaba, ben yazılarınızdan çocukların bir kavramı ancak deneyimleyerek öğrenebileceğini anladım. Ben de yanlış anladıysam düzeltelim tabi ki, konunun uzmanı da değilim zaten. Bu durumda 3 yaşında bir çocuğun birey olarak toplum kurallarını da deneyimleyerek öğrenebilmesi için yanlış davranışları tekrarlamaya devam ettiğinde oyun alanından çıkarılacağını, eve döneceğini ya da benzer bir yaptırımı olacağını da deneyimleyerek tutarlı bir şekilde öğrenmesi de mantıklı değil mi? Verdiğiniz bilgiler için de teşekkürler.
Ben de bu mesaj öncesinde çocukların oyun oynama biçimiyle ilgili birkac mesajlaşma olduğunu ...konu sahibi arkadaşımızın bu konuya bakış açısından hoşlanmayan karşı tarafın bu mesajla "son noktayı" koyduğunu düşünüyorum.bu msji siz bisi dediniz de mi atti? durup dururken ilk bu msji yazmasi biraz tuhaf cunku
Zorbalık güç ve statü farkı olan birinin diğerine zarar vermesidir. Çocugunu sözde zorbalıktan korumak için zorbalık yapan anne babalar burda da görüldüğü gibi ülkenin gerçeği maalesef. Ama çok şükür bilinçli bir çevrem var o tarz insanlardan uzak tutabilecegimi düşünüyorum çocuğumu.Tek tek alıntılayamadım ama siz çocuğunuza dur demezseniz sabrı taşan başka bir ebeveyn çocuğunuzun özgüvenini öyle bir ezer ki daha da toparlayamazsınız.
Ben de bu mesaj öncesinde çocukların oyun oynama biçimiyle ilgili birkac mesajlaşma olduğunu ...konu sahibi arkadaşımızın bu konuya bakış açısından hoşlanmayan karşı tarafın bu mesajla "son noktayı" koyduğunu düşünüyorum.
Çevreniz sadece tanıdıklarınızdan oluşmaz. Parkta karşılaştığınız kişiler de restoranın oyun alanındaki kişiler de çevrenizdir. Siz çocuğunuza arkadaşının kafasına vurunca dur demezseniz, başka bir ebeveynin çocuğunuzu uyarması hem korkutur hem de gururunu kırar. Ben karşıdaki çocuğun annesini uyarırım, bakmıyorsa ya çocuğumu uzaklaştırırım (ki bu yanlış, terbiyesiz olan gitmeli) ya da çocuğu uyarırım. O da kendinden büyüklerle başa çıkmayı öğrensin di mi, ileride herkesin aynı güçte olduğu ideal dünya yok canımZorbalık güç ve statü farkı olan birinin diğerine zarar vermesidir. Çocugunu sözde zorbalıktan korumak için zorbalık yapan anne babalar burda da görüldüğü gibi ülkenin gerçeği maalesef. Ama çok şükür bilinçli bir çevrem var o tarz insanlardan uzak tutabilecegimi düşünüyorum çocuğumu.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?