Konuda bahsi geçen çocuklar zaten 3 yasindalar. 2 yaş öncesi temel güven bağlanma dönemidir. Çocuğu o yaştan annesinden ayrı bir birey olarak dusunemezsin zaten. Ama 2 yaşından sonra onun da bir birey olduğunu kabul edip ufak ufak izin vermek gerekiyor kendi basinin çaresine bakmasınaÇocukların yaşları için normal ama mudahele edilmesi..
3-4 yaşı konuşsak haklisiniz.
Oğlum 4, yeğenim 3.5 yaşında, asla şikayet etmelerine musade etmiyorum.
Ispiyonculuk yok, oyun sırasında olur diye.
Ama diğer oğlum 2 yaşında. Ona aynı şeyi söyleyemem.
Her şeyin zamanı var. 3 yaş altı şikayet etme demek için küçük geliyor bana..Daha kendileri yeni yeni oyun kuruyor o dönemde birlikte
Annesi yaşadığı ufak bir zorlukta hemen hayatına karışıp o zorluğu hayatından çıkartarak özguvenine zarar vermemiş mi oldu şimdi o çocuğun? Özgüven annem beni korusun mudur?
Dikkat ederseniz riskli bir durum varsa müdahale edersiniz dedim. Saldım çayıra mevlam kayira değil. Çok müdahaleci olmadan gözlemlemek ve riskli durumlarda müdahale etmektir doğru olan. Peluş oyuncak atarak, oyuncak arabayı ayağının üzerinden geçirerek ne gibi bı zarar verebilir karşıdaki çocuğa? Arkadaşı peluş oyuncak attı diye hasar görmüş yetişkinler yok aramızda ama annesinin aşırı koruyuculugu yüzünden yetişkin olamamış eziklerle dolu sokaklar. 3 yaş çocuğu ile 7 yaş çocuğu bir değildir evet ama her yaş grubunda kontrollü olarak maruz birakilabilecek zorluklar vardır ve bu da onlardan biridir. Herkesin kendi çocuk yetiştirme tarzı. Çocugunu prens, prenses olarak yetiştirip ,yetişkinlik hayatını devrik kral olarak geçirtmek isteyenler böyle devam edebilir.
Ezik olmasın diye şiddete eğilimli bir nesil yetiştiriliyor böylece.Cocuk yetistirmeyi bilmeyenler de gelmis ogrensin kendini savunmayi diyor.siddete siddetle karsilik verilmez ulkenin bugun geldigi noktadan bu bakis acisi sorumludur. Ben 2.5 yasindaki cocugumu kendini koru diye yetistiriyorum git sen de ona iki tane "pelus' at diye degil. Sonraki adim nedir biliyor musunuz?5 tane pelustur tokattir tekmedir. Yani o sana vurdugunda ayni sekilde karsilik alacagini nerden biliyorsun ki daha kotusunu yaparsa?
Ayrıca asıl prens prenses gibi yetiştirme çocuk değil mi yapar, ezilmesin de vursun kırsın diyr bundan gizli zevk alanların yetiştirme tarzı oluyor.
Benim oğlum birinin canını yaksın yada yakmasın diğer çocuğun istemediği bir şeyi yaptığında ve rahatsızlık hissettirdiğinde dahi ama istemiyormuş oğlum diye uyarırım.
Toplum kurallarımı ufak olduğu halde anlatıyorum. Uyması gerekenleri anlatıyorum.
Yani kuralsız büyütmek prens prenses yetiştirmektir. Zarar vermesini beklemek gerekmiyor. Yumuşak yada sert kafaya bir şeyle vurulamaz. Bu kuralı biliyor.
Sizin sürekli el şakası yapan arkadaşınız olsa be hissedersiniz, belkş diğer çocuk da rahatsız olmuş. İlla canknı acıtmadı gerekmiyor yani.
3 yaşında tam da neden sonuç ilişkisini kurduğu donemdedir. Siz istediğiniz kadar arkadaşın oyuncağı attığında canın yanar deyin çocuk bunu deneyimlemeden anlayamaz. Peluş oyuncak da bunu deneyimlemesi için muhteşem bir fırsattır. Şimdi o peluş oyuncak çarptığında biraz canı acır ama bı kaç sefer sonrasında kaçmayı öğrenir. Siz böyle kontrollü bir şekilde onun bir güzel bir kazanım elde etmesini saglarsiniz. Eğer buna izin vermezse biz ileride muhtemelen sert bir oyuncakla daha acı bir şekilde kurmak zorunda kalır neden sonuç iliskisini3 yasindaki cocuk etrafinda donen seylerin kendine zarar verip vermeyecegini anlamaz
tipki hesapsizca arabalarin onune kosmalari gibi
ama 7 yasinda xocuk kosmaz mesela
her egitimin bir donemi vardir siz versenizde cocuk algilamaz bazi seyleri
E konu sahibi de cocugu vurmasin diye devamli mudahale etmis etmesemiymis?cocuklar zekidir falan ama dogal olarak zekalariyla degil icguduleriyle yasarlar bir sonraki adimi hesaplayamazlar anlatmak gerek kontrol etmek gerek aman ozguveni bozulmasin mudahale etmeyelim diye verelim eline atesi gezsinler o zamanAnnesi yaşadığı ufak bir zorlukta hemen hayatına karışıp o zorluğu hayatından çıkartarak özguvenine zarar vermemiş mi oldu şimdi o çocuğun? Özgüven annem beni korusun mudur?
Takdir ettim sizi. Benimde böyle çok katı kurallarım vardır. Çevrem çok eleştirir alman disiplini ile büyüyor çocuk bırak biraz çocukluğunu yapsın diye. Ama hayır yanlışı öğrenmesi lazım. Kızım 20 aylık 2 yaşında bir kız çocuğu kontrolsüz ce kızımın çevresinde dolanıyor belli yani bir şey olacak bende kızımı tutmaya çalışıyorum ama annesi de uzaktan gülerek izliyor. Ne oldu 2 yaşındaki kız kızımı çekti kızımda dengesini sağlayamadı kafasını yere taşa vurdu. Ve annesi hala daha uzaktan gülerek izliyorduİlk zamanlar ağladı tabii. Ama yapmaması gerekenleri böyle böyle öğrendi.
Bir süre parka gidemedi mesela. Neden gidemediğini anlattım. Şiddet gördüğünde git sen de vur demediö. Onun yanlışı dedim.
Aman çocuk diye salmadım yani. Kuralları biliyor gayet anlıyor
ayrıca akran zorbalığı diye bir kavram var, çocuktur, ne var, sanki füze atmış denilerek büyütülen, anne babalarının içten içe sevinerek "çocuğum çok özgüvenli kendiniz ezdirmiyor" dediği çocuklar yüzünden böyle bir kavram var.
Takdir ettim sizi. Benimde böyle çok katı kurallarım vardır. Çevrem çok eleştirir alman disiplini ile büyüyor çocuk bırak biraz çocukluğunu yapsın diye. Ama hayır yanlışı öğrenmesi lazım. Kızım 20 aylık 2 yaşında bir kız çocuğu kontrolsüz ce kızımın çevresinde dolanıyor belli yani bir şey olacak bende kızımı tutmaya çalışıyorum ama annesi de uzaktan gülerek izliyor. Ne oldu 2 yaşındaki kız kızımı çekti kızımda dengesini sağlayamadı kafasını yere taşa vurdu. Ve annesi hala daha uzaktan gülerek izliyordu
Evet benim oğlum kimseye zarar vermez sakin mizaçlı. Bu sert oynayan, şiddet eğilimli çocukları olan tüm arkadaşlarım ezik olacak diye ima da bulunuyor. Aslında zevk alıyorlar çocuklarının ittirmesinden kaktırmasından.
Evde yok çok minnoşuz denilmesine inanmıyorum ondan çocuk çünkü annesinin babasının ezik olmasın da itsin tarzını hissediyor. Çok zekiler çocuklar be hemen idrak ediyorlar.
Mesajimin neresinden çıkardınız kuralsız yetişsin karşıdakine zarar versin, her şeye izin verin filan dediğimi? Zaten karşıdaki çocuk rahatsızlığını ifade etmeyi ogrensin, konu sahibinin çocuğu da öyle davrandiginda karşıdakinin rahatsız olduğunu, rahatsız olduğunda onunla oynamayacağını öğrensin diyorum. Siz istediğiniz kadar toplum kurallarını anlatın cocugunuza, bu yaştaki çocuğa trigonometri anlatın belki daha bı anlaşılır gelir. Çocuklar yaparak yasayarak öğrenir , soylediklerinizi yaşantı ile destekleyemedikten sonra öğrenme ihtimali yok. Yani siz elli kere öyle yapma canın acır deseniz de o yapıp canının acidigini tecrübe etmeden anlamı yok söylediklerinizinAyrıca asıl prens prenses gibi yetiştirme çocuk değil mi yapar, ezilmesin de vursun kırsın diyr bundan gizli zevk alanların yetiştirme tarzı oluyor.
Benim oğlum birinin canını yaksın yada yakmasın diğer çocuğun istemediği bir şeyi yaptığında ve rahatsızlık hissettirdiğinde dahi ama istemiyormuş oğlum diye uyarırım.
Toplum kurallarımı ufak olduğu halde anlatıyorum. Uyması gerekenleri anlatıyorum.
Yani kuralsız büyütmek prens prenses yetiştirmektir. Zarar vermesini beklemek gerekmiyor. Yumuşak yada sert kafaya bir şeyle vurulamaz. Bu kuralı biliyor.
Sizin sürekli el şakası yapan arkadaşınız olsa be hissedersiniz, belkş diğer çocuk da rahatsız olmuş. İlla canknı acıtmadı gerekmiyor yani.
Keşke okuyarak cevap verseniz. Dikkat ederseniz konu sahibine müdahale etmemeniz gerek yazmışım. Ve üstüne riskli bir durum diye de eklemişim. Ateş sizin için riskli bir durum değil sanırım?E konu sahibi de cocugu vurmasin diye devamli mudahale etmis etmesemiymis?cocuklar zekidir falan ama dogal olarak zekalariyla degil icguduleriyle yasarlar bir sonraki adimi hesaplayamazlar anlatmak gerek kontrol etmek gerek aman ozguveni bozulmasin mudahale etmeyelim diye verelim eline atesi gezsinler o zaman
Bu sebeple sosyal ortamımızı kısıtladık, ben kaç misafirlikten ağlaya ağlaya döndüm, önemli değil ayağına neler duydum.
Bir süre sonra kendi çocuğuma öfkelendim, belki aramızdaki bağı zedeledim.
En güzeli bu durumlar geçene kadar pek kimseyle görüşememek.
Herkesin çocuğu kendine kıymetli elbette ama benim çocuğuma başkası vururken ben hep görmezden geldim canı gerçekten yanmadığı sürece, karşıdaki çocuğun davranışı pekişmesin diye.
Aynı davranışı göremedim.
Herkes ayrı karıştı.
O yüzden özellikle kalabalığa girmeye gerek yok.
Zamanla sosyalleşirler elbette. İnşallah.
Ya iki anne de neden mudahale etmesin anlamadim cidden?yani tek kaygi cocugun ozguveniyse yemisim ozguveni bu degildir ozguven!Keşke okuyarak cevap verseniz. Dikkat ederseniz konu sahibine müdahale etmemeniz gerek yazmışım. Ve üstüne riskli bir durum diye de eklemişim. Ateş sizin için riskli bir durum değil sanırım?
Yalnız karşınızdaki de 3 yaşında bir çocuk sonuçta, o da birini hoş görecek olgunlukta olamaz herhalde. Siz çocuğun davranışlarını normal karşılama özgürlüğüne sahipsiniz elbette, insanlar da kiminle görüşüp görüşmeyeceğini seçme özgürlüğüne sahip. Zaten geçici bir dönemse ileride yine bir araya gelirsiniz arkadaşınızla isterseniz.Dimi ya, nerdeyse terörist bile olur diyecek bu arkadaş..
3 yaşında çocuğa yapılan yorum..
Ayrıca benim çocuğum da elbette zaman zaman hirpalaniyor.
Ama ne berbat anne yada bana olduğunu yada çocuğun aşırı sorunlu olduğunu falan hiç düşünmedim..
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?