Ben de surekli anlatiyorum ama olmuyor sanki. Yani bir yerden sonra ben de kendimi tekrar ediyorum, kendimi itici buluyorum bidi bidi bidi surekli yonlendirmeye calisan bir anne gibi hissediyorum.Benim kızım sekiz yaşında ve evet çok fazla arkadaş canlısı sürekli birileriyle olma isteği var ben sürekli konuşarak astım bu durumu sürekli yanında birilerinin olamayacağını kendi başına da birşeyler yapabilicegini insanları rahatsız etmemesi gerektiğini sürekli anlattım büyüdükçe anlıyorlar mahremiyet daha önemli tabi önce sizin onu halletmeniz lazım kesinlikle başkalarının yanında soyunmamali evde nasıl bu konuda peki sizden yada babadan utanma varmi
Allah iyilerle karsilastirsinBundan ben de eminim artik. Demeyle olmuyor, teorikte anliyor ama uygulama sifir.
Bir gun birilerinden buyuk kazik yer, ki umarim kotu seyler olmaz bunlar, o zaman anlar kendini kullandirtmamayi herhalde
Allah hepimize yardım etsin, saglikla kucaginiza alin siz de kizinizi.her çocuk karakteriyle doğuyor inanın. sen ne kadar terbiye, eğitim verirsen ver onun kendi mizacı var. o yaştaki çocukta olmaz sanıyoruz ama var.
bence kızın ilgiye aç değil de, kendinden ödün veren bir çocuk. benim küçüklüğüme benziyor davranışları, ondan böyle söylüyorum:) arkadaşına gitme, neden gidiyorsun diye yapışmış mesela.
ve sanırım çoğu kişinin dediği gibi yaşayarak öğrenecek bazı şeyleri.
kız çocuğu yetiştirmek çok zor, size sabır diliyorum. benim de kızım olacak yakında, allah yardımcımız olsun:)
off kötüymüş ya.. hani bazı çocuklar var ya, burnundan kıl aldırmaz, hiçbişeyini elletmez, kimsenin nazı ona geçemez. onlar nasıl öyle oluyor acaba.Allah hepimize yardım etsin, saglikla kucaginiza alin siz de kizinizi.
Gercekten cok zor. Ben karakterine saygi duyuyorum o konuda yonlendirmek istemiyorum ama kendini kullandirinca da üzülüyorum. Cok açik bir ornek vereyim mesela. 4 yasinda falandi, e o zaman kardes de yok, hani kardesten diyor bazi arkadaslar diye soyluyorum.
Evimiz 4.katta o donem, misafirlerimiz var 4-5 tane de cocuk var. Bunlar cocuk odasindan balkona yol yapmis adeta. Elden ele gecirip oyuncaklari balkondan atiyorlar. Olayin basidna da benim kiz var. Haliyle kirilmis oyuncaklarin bir kismi. Gorunce elime cop torbasini aldim, kirilan kirilmayan ne varsa doldurdum, demek ki senin icin onemli degil , buna izim verebiliyorsun, o zaman bu oyuncaklari baska cocuklars gonderelim diye topladim.
O kadar agladi ki, benimle oynamazlar diye yaptim ne olur gonderme oyuncaklarımi diyor. Yani sirf kendisiyle oynansin diye ici de gitse izin vermis asagi atmalarina.
arkadas konusunda sanki sizde biraz rahat birakmissiniz belki ondan kaynaklaniyordur... yani şunu demek istiyorum, istedigi her arkadasinin evine gitmesin sadece 1-2 arkadasi olsun evine gidip geldigi... eve de her arkadaşıni rahatca alip gelemesin onu da 1-2 kisi ile sinirlandirin böylece cocukta bu benim yakin arkadasim bilinci olusur herkesle arkadaslik kurmaya çalışma durumu azalir belki... aslinda kizinidaki durum cok aşırı kötü bi durum da degil canavar gibi cocuklar var herkesi döven söven hirsizlik yapan... o yuzden bu duruma fazla da üzülmeyin derimCok sagolun. Kesinlikle bir yerlerde yanlislik var ama anlayamiyorum.
Huy mu egitim mi eğitimsizlik mi...
Kardesle birlikte bazi konularda gerilemeler oldu ama oncesinde de asagi yukari boyle bir cocuktu
Havluya sarip gondermis komsu mutlaka onun bilgisi dahilinde bu olay. Apartman de 2 kat yukari gönderiyorum diye o onemesememis olabilir o kismini dusunmedim acikcasi. Anlattigim onca seyin karsiliginda ben kizimin en azindsn islak da olsa giyinik gelmesini beklerdim.
Tepki konusu coi enteresan.
Yanlis yaptigi seyleri onemsememeye başladı.
Ben kizdim oyle gorunce, son derece rahat, ozur dilerim diyor sadece. Baska bir sey yok.
Karsimda adeta 15-16 yaşlarında bir ergen var, biraz sıkıştıracak olsam havali havali ustume gelme, bagirma falan deyip odasina giriveriyor. Benim de sabrim tasmak uzere artik
Cok sağolun, uzun uzun yazmissiniz, zaman ayirmissiniz.hepsini aklimin bir kosesine yazdim.Bebeklere, Çocuklara, gençlere çok fazla yükleniyoruz galiba. Konunuzu okuyunca kendi çocukluğumu düşündüm. Lojmanda oturuyorduk, ayyy sürekli komşu çocuklarıyla evcilik oynardık, aprtmanda merdivenlere oyuncak sererdik, evden eve gelir giderdik, sokakta top oynardık. Evde oturduğumu hatırlamıyorum pek. Hatta bir kere, abim 3. Kattaki arkadaşımıza çıkacaktı, beni beklemez tek çıkar diye büyük tuvaletim bitmeden kalkmıştım klozetten her yerim pislik:))) o halde iç çamaşırımı çekip konşuya çıkmıştım koşa koşa. Yaş sanırım 7-8.
Şimdiki halimi anlatayım size: doğum yaptım, eve 1 tane eski bir arkadaşım geldi o kadar. Yine lojmanda oturuyoruz. Komşuluk ilişkim sıfır, kimseyle görüşmem, sosyal arkadaşım yok, hastalık, ölüm, doğum vb mecbur kalmadıkça kimseyi aramam. Bana da misafir gelsin istemem. Kendi halinde, etliye sütlüye karışmayan bir insanım.
Gelişim psikolojisinde birkaç kuram vardır. Çocuğun kişiliğinin ilk 3 yılda şekillendiğini söyler. O yüzden şimdilerde şu zeka kartları çıktı. 2 aylık bebeğin karşısına geçip kart gösteriyorlar melül melül baksın diye ama çizgi film izletme diyorlar. 4 yaşında çocuk iletişsin diyorlar kreşlere yönlendiriyorlar. Çünkü anne baba sevgisini alamayacak kadar yalnız çocuk, hepimiz çalışıyoruz. Sistem tamamen düzene uygun profil yetiştirme derdinde. Velhasıl ben o kuramları sorguluyorum artık. Benim çocukluğum ve yetişkinliğim karakter olarak çok farklı. Ergenliğim hele bambaşka bir geçiş dönemi. Eminim ki diğer insanlar da böyle. Biraz geçmişinizi sorgulayın empati yapmak adına. Bir insan, hap bilgilerle yetişmiyor. Yine sonunda genlerinin verdiği yönlendirmelerle ve hatta anlık uyaranlarla bile bambaşka bir hale bürünebiliyor.
Benim babamla ilişkim soğuk mesela, gelip şimdi kızım nasılsın iyi misin diye sık sık arasa, torununu görmek için gelip gitse tüm geçmişi kafamdan silip, yeni bir iletişim şekli kurabilirim onunla. Bir çocuk da bunu yapabilir. Çevre faktörü, genler ve hayattaki değişkenler insanın ne yöne gideceğinin kesinliğini bitiriyor. Biz onlara güvenli bir ortam sağlamalıyız. Maalesef konu komşu da girince olaya, bu güvenlik sarsılıyor.
Size tavsiyem hassaslaşmamak. Çocuğunuza tepkilerinizi şiddet uygulamadan, kızarak, otorite kurarak belirtmeniz. Bir yapar, iki yapar üçüncüde sınırı belirlemek zorunda. Babanız sinirlenmiş mesela, bu tepkiyi size değil, kızına göstersin. Kızım sana kızıyorum, bunu, şunu yapmamalısın vb gibi. Aman çocuğum alınır, aman bebeğim etkilenir diye diye hassas, kırılgan, doyumsuz, hayattaki keskin manevralarla karşılaşmamış çocuklar yetiştiriyoruz. Maalesef hayat evdeki gibi demokratik değil. Bazen en sert tepkiyi ebeveynden alması gerekebiliyor çocuğun. Benim kızım neden böyle diye sorgulamayın. Çocuk o, insan isteyecek, ilgi isteyecek. Havuz gördü mü büyülenmiş gibi girecek. Bir daha benden izinsiz, başkasının izni ile havuza girmeyeceksin deyin. Bu kadar. Anlayana kadar böyle. Anne baba birlikte bu tutumu sürdürün. Bir müddet arkadaşlarıyla görüşmeme cezası verin. Tek başına oynamaktan sıkılıyorsa, tek başına oturmayı ona güzel bir biçimde sunmak yerine tek başına kalmasını öğrenmeyi kendine bırakın. Evdeki terlikle uçak yapsın kendine. Ne bileyim sindrelladaki bal kabağı yapsın. Sunmadan önce olanakları, onu kendi haline bırakın. Sürekli ona civcivli aktiviteler, havuzlar, insanlar, çeşit çeşit müzikler sunamazsınız. Alınmayı, kırılmayı da öğrensin bunlar hayata dair şeyler. ağlıyorsa, ağlasın bırakın. Dünyayı önüne seremezsiniz.
Kardeş kıskançlığı ne yaparsanız yapın olur. Yeğenlerim 3 kardeş, hepsi birbirini kıskanıyor. Kıskanmayan çocuk duymadım. 6 aylık bebeğin bakımı zordur, benim de bebeğim 5 aylık. Bir de sizde abla var. sizin için her şey iki kat zor. Umarım zamanla hallolur.
Teşekkürler.arkadas konusunda sanki sizde biraz rahat birakmissiniz belki ondan kaynaklaniyordur... yani şunu demek istiyorum, istedigi her arkadasinin evine gitmesin sadece 1-2 arkadasi olsun evine gidip geldigi... eve de her arkadaşıni rahatca alip gelemesin onu da 1-2 kisi ile sinirlandirin böylece cocukta bu benim yakin arkadasim bilinci olusur herkesle arkadaslik kurmaya çalışma durumu azalir belki... aslinda kizinidaki durum cok aşırı kötü bi durum da degil canavar gibi cocuklar var herkesi döven söven hirsizlik yapan... o yuzden bu duruma fazla da üzülmeyin derim
Çocuğu eğitmeye çalışmak olabilir hatanız.Mahremiyet konusu en cok takildigim ve uzerinde konuştuğum konu ama hatun hic sallamamis. Orda komsu da olsa baska birinin evinde soyunmuş, havlulara sarinmis cikti geldi 3 kat yukari. Esim duyunca cinnet geçirdi sinirden.
Biz nerde yanlis yapiyoruz bu cocugu egitmekte anlayamiyorum.
Su son olaya kadar çocuktur yapar diyorum ama soyunup gelmek nedir?
Oyun ugruna her seyi yapabilecek gibi bir hali var. Profesyonel destek de aldik ama sonuc bu.
Daha yazacagim cok sey var da destani da gecti o yuzden uzatmak istemiyorum
Hayır vermedim geri.off kötüymüş ya.. hani bazı çocuklar var ya, burnundan kıl aldırmaz, hiçbişeyini elletmez, kimsenin nazı ona geçemez. onlar nasıl öyle oluyor acaba.
peki ağlayınca oyuncaklarını geri vermiş miydiniz?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?