Yazmadan duramadimEşimle ortaokuldan beri tanışıyoruz. O zaman o evleneceğim insan sensin derdi de saçmalama şimdi daha küçüksün neler neler değişir derdim. Lisede tekrar buldu beni ve hiç bırakmadı. Üniversite kazanacağımızda belli değildi,çalışacağımızda. Evlendik iki sene sonra atandım,öğretmenim. O da polis oldu. Evlendiğimizde tüm arkdaşlarım atandı ben atanamadım onca senenin emeği boşa gidecek diye söylenir ağlardım. Eşim her zaman ben sana çalış demiyorum,sıkma canını bişeye mi ihtiyacın var ne istiyosan söyle alıyım derdi. Öyle de yaptı. Ben her bebek istediğimde bi yandan da kpss çalışıyodum ben şimdi istemiyorum,sen bi atan öyle senin hakkına giremem. Sonra çocuk olur keşke zamanında çalışsaydım da atansaydım ye üzülürsün dedi bana çocuğu erteletti. Şükür geçen sene atandım,iki ay sonra da hamile kaldım. Şimdi de kızım var ve ücretsiz izindeyim. İkinci dönem başlayım dedim önce sen bilirsin dedi,sonra da kızımla ilgilen boşver deyip gidip ücretsiz iznimi o yazdırdı. Ben ondan razıyım bu konuda çok düşüncelidir,Allah da ondan razı olsun. Bu düşündüğümü de aynen bu şekilde kaç kere yüzüne söyledim.
Maaşa gelince küçük bi ilçedeyiz çok dışarı çıkma imkanımız yok,bende çok alışveriş tutkunu değilimdir ihtiyacım olanı alırım. Maaşım yatar yatmaz eşimin hesabına gönderirim birikim yaparız. Tatilimizi falanda esirgemez. Ben birşey alacaksam şu daha uygun derim,o üçün beşin lafını yapma daha iyisini al der. Çok şükür anlayışlıdır eşim.
ay bu konuyu okuyunca gülmekten yerlere yatasım geldi calışıyorlarmış ama çalısmasalarda kocaları kesin onlarla evlenirmiş hıhı canım hıhı... hepsi sizin kara kasiniza kara gözünüze deliler gibi asık zaten bir cogunuz calismadiginiz gün kapinin önüne koyulacak seviyedesiniz ne yazik.. isterseniz bir deneyin bu aksam ben isten cikiyorum demeyi bir cogunuzun bunu kaldiracak bir evliligi bile yok cunku size bakabilecek esleriniz yok arada bir sevgi baginiz yok cunku evlilikleriniz oylesine basit oylesine mantik ve maddiyat üzerine kurulu...
bu kadının kadına yaptıgı nedir yahu bu sizdeki ne tür bir egodur ben calisiyorum calismayan kadin eziktir yok soyle yok boyle...
sanırsın hepsi ayda milyonlar kazaniyor ellerine gecen üc bes kuruş icin hava atip afra tafra yapmakta üstlerine yok
hic erkeklerde duydunuz mu ben soyle calisiyorum soyle para kazaniyorum bu kadinlarin kendilerini kaf daginda gormelerinden biktik artik
calisiyorsaniz eger belirli bir egitiminiz varsa once bir üslup probleminizi halledin derim siz burada kimseyi bu denli asagilayamazsiniz
evet kimisi calisir kimisi oturur evinde koca parasi yer (sizin tabirinizle) neden bukadar rahatsiz olursunuz hic anlamam
belkide size hic o evde oturma firsatini veren olmamistir direkt calismaniz sart kosulmustur evliliginiz icin bile bir kosul haline gelmistir size sevgiyle bakan getirdigi bir ekmegi cikarsizca önünüze sunan size bakmakla yukumlu oldugunu düsünen ve bununla gurur duyan esleriniz olmamistir kim bilir...
Sevgili Wurstria. Çoğu sözlerine katılıyorum ama sanki iş hayatında kadın sayısı erkekten üstün olmalı gibi bir hava yaratmışsınız. Erkekler konusunda genelleme yapmayalım bence. İki tarafın da sayısının az olmaması ve iki tarafında nitelikli olması taraftarıyım. Her iş sektöründe kadının olması iyidir ve günden güne de artıyor buradaki yorumlara çok takılmayın. Ben iş icabı veya gitmem gereken hangi işyerine, devlet dairesine vb her türlü yerde kadın çalışan gördüm. Az buz da değil. Ülkemiz hakkında genelleme yapmamanızı istiyorum sadece. Bir de bu iş kadın işi değil kısmına bir istisnadan bahsetmek çünkü gerçekten kadınların yapamayacağı iş fiziksel güç gerektiren işler. Bunların dışında dediklerinizde haklı olduğunuzu düşünüyorum. Esen kalınŞu yorumlara bakınca anladım ki yok arkadaş, biz toplum olarak 1 santim bile ileri gidemeyiz, imkansız bu kafalarla yani. Kadının yeri evidir diyen bile var.
Şimdi çalışma konusunda kadın ve erkek eşit şartlarda değiller aslında, sebebi de gayet doğal: Doğum mesela. Erkek hayatında hiçbir zaman doğum yapmayacağı için herhangi bir engeli de yoksa fiziki anlamda çalışabilmeye gayet müsait. Erkeğin işe ara vermesini gerektirecek bir neden yok, sağlıklıysa. Ancak kadınlar hamile kaldıklarında, hamilelik ağır ya da riskli ise isteseler bile çalışamayabiliyorlar. Doğum, doğum sonrası toparlanma, çocukla ilgilenmek falan işin içine girince yine birçok kadın işe ara vermeye mecbur kalıyor. Bir kadının istese bile çalışamayacağı dönemleri oluyor gördüğünüz gibi ama erkek her daim çalışabilir. Hani "eşitlikse kadın çalışsın adam evde otursun" mantığı da var ya, o da uygulanabilir tabi doğum yüzünden kadının çalışamadığı dönemde harcanacak para önceden hazırsa.
Öte yandan, ne bileyim bana "kadın çalışmaz" algısı çok garip geliyor ve bu tercih meselesi deyip geçebileceğimiz bir durum değil aslında. Bu tercih meselesi kadının iş hayatındaki yeri ve önemine etki ediyor, olaya bir de bu açıdan bakmayı deneyin. Bir sektörde yer alan kadın sayısı ne kadar çok artarsa, iş arayıp da o sektöre girmek isteyen kadınların da önü o kadar açılmış, iş hayatında karşılaşacağı sorunları o kadar azalmış olacak. "Bu iş kadın işi değil/bu işi kadın yapamaz/biz kadın personel almayız" algısı azalır. Çünkü o sektörde çalışan kadın sayısı ne kadar çok olursa o kadar da normalleşmiş olacaktır. Eskiden kadından mühendis mi olurmuş? denilirdi şimdi inşaatlarda çalışan mühendis kadınlarımız var. Eskiden kadınlar siyasette pek rol oynamazdı, bu ülkenin ilk ve tek kadın başbakanı bile sırf cinsiyetinden ötürü bir sürü zorluk çekti, bilenler vardır o dönemi. Ama bakıyoruz, bugün kadın bakanlar, belediye başkanları, milletvekilleri falan var. Daha çok olsun, daha çok olmalı, hep söylüyorum. Tamam, çalışabileceği halde çalışmayan ve buna "kimseyi ilgilendirmez, benim tercihim" diyen kadın, sana söylüyorum... Bu tercihin ve bu zihniyetin ile belki de yarın öbür gün kendi kızının işine taş koyacaksın, haberin var mı? Senin kızın okul bitirip işe girmek istediğinde, sırf kadın olduğu için zorlanmasını ister misin iyi düşün. O yüzden bu toplumda yaşıyorsak tercihlerimiz başkalarını dolaylı yollardan etkiliyor, zihniyetlerimiz, düşünce yapılarımız ve bakış açılarımız ile toplumun ilerlemesine katkı yapabileceğimiz gibi gerilemesine de katkı yapabiliyoruz. Kadının iş hayatında yer alması, iyi kariyer sahibi olması, güzel mevkilere gelebilmesi bir toplumun modern olduğunun kanıtlarından biridir ve bununla gurur duymamız gerekir. Bakın bugün trafikte kadın sürücülerin erkek sürücüler tarafından aşağılanması falan hep bu zihniyetin ürünü, dikkatli bakarsanız anlarsınız ne demek istediğimizi.
Kadınlar iş hayatında çoğalırsa;
-Erkek kadından daha üstündür anlayışı,
-Erkek kadından daha becerikli ve daha başarılı anlayışı,
-Kadınlar erkeksiz bir hiçtir, boşansa sürünür anlayışı,
-Kadın kendi kendine ayakta duramaz anlayışı,
-Evdeki bütün işler kadına bakar anlayışı,
-Kadına 2. sınıf insan muamelesi yapan anlayış,
-Kadın parayı istediği gibi harcamayamaz anlayışı,
-Erkek kadından daha çok söz hakkına sahiptir anlayışı,
-Kocam kadınların olduğu ofiste çalışıyor, kıskanıyorum, kadınlar kocamı elimden alabilir gibi birçok anlayış azalacak, inşallah ileride tamamen yok olacaktır. Kadının ekonomik özgürlüğünü kazanması, eğitimli olması, toplumu yyönlendirebilmesi, başarılı olabilmesi gibi konular ülkemiz için çok daha hayırlıdır lütfen bunu unutmayın. Kadın meslektaşlarınızı kıskanmak yerine onlarla gurur duyun. Onların başarısına taş koymayın, teşvik edin. Ama rica ediyorum şuraya gelip de "kadının yeri evidir, ne işi var işte falan?" deyip de "bu benim tercihim, düşüncem, kime ne" falan demeyin gözünüzü seveyim ya. Madem o kadar geleneksel kafadasınız o zaman kayınvalidenizle oturun, kocanıza, kaynınıza, kayınpedere falan hizmet edin, hiç ağzınızı açmayın çünkü geleneklere göre öyle. 2017 yılında 1940 kafasını taşımak toplum açısından çok büyük bir utanç aslında.
ay bu konuyu okuyunca gülmekten yerlere yatasım geldi calışıyorlarmış ama çalısmasalarda kocaları kesin onlarla evlenirmiş hıhı canım hıhı... hepsi sizin kara kasiniza kara gözünüze deliler gibi asık zaten bir cogunuz calismadiginiz gün kapinin önüne koyulacak seviyedesiniz ne yazik.. isterseniz bir deneyin bu aksam ben isten cikiyorum demeyi bir cogunuzun bunu kaldiracak bir evliligi bile yok cunku size bakabilecek esleriniz yok arada bir sevgi baginiz yok cunku evlilikleriniz oylesine basit oylesine mantik ve maddiyat üzerine kurulu...
bu kadının kadına yaptıgı nedir yahu bu sizdeki ne tür bir egodur ben calisiyorum calismayan kadin eziktir yok soyle yok boyle...
sanırsın hepsi ayda milyonlar kazaniyor ellerine gecen üc bes kuruş icin hava atip afra tafra yapmakta üstlerine yok
hic erkeklerde duydunuz mu ben soyle calisiyorum soyle para kazaniyorum bu kadinlarin kendilerini kaf daginda gormelerinden biktik artik
calisiyorsaniz eger belirli bir egitiminiz varsa once bir üslup probleminizi halledin derim siz burada kimseyi bu denli asagilayamazsiniz
evet kimisi calisir kimisi oturur evinde koca parasi yer (sizin tabirinizle) neden bukadar rahatsiz olursunuz hic anlamam
belkide size hic o evde oturma firsatini veren olmamistir direkt calismaniz sart kosulmustur evliliginiz icin bile bir kosul haline gelmistir size sevgiyle bakan getirdigi bir ekmegi cikarsizca önünüze sunan size bakmakla yukumlu oldugunu düsünen ve bununla gurur duyan esleriniz olmamistir kim bilir...
Sizinki de tam tersiymiş eski erkek arkadaşımla en son kredi kartı harcamalarım yüzünde. Kavga ettik dediği şuydu evlenirsek tek kredi kartı olur ben görürüm ne alıyorsun ben bişey istesem senden izin mi alıcam saçmalama dedim istediğini alırsın işte tek kart olur dedi ben herşeyi söyleyip de alacaksam niye çalışayım evlenirsek çalışmam o zaman dediğimde ayrılırız o zaman dedi Böyle yazınca bir tuhaf oldum ama söylediği buydu
Ben de tam olarak bundan bahsetmiştim aslında. Annem çalışırdı, bize güçlü olmayı o öğretti. Arkadaşlarım da imrenirdi annemin öğretmen olmasina. Sadece çalışmak değil, kadın hicbir anlamda geri kalmamalı. Çalışmalı, maddi olarak müsaitse ben arabadan anlamam vs dememeli . Çocuklar kendilerini okuldan arabayla alan anneye, çalışan anneye, her şeyi bilen, yapan kısacası toplumda statüsü olan anneye bayılıyor. Bunu 14 yıllık bir öğretmen olarak gözlemlerim sonucu söylüyorum.Bence böyle bir soru bile olmamalı. Şimdi evlenirken kimse erkek çalışıyor mu diye sormuyor. Ya da çalışmasaydı evlenir miydin demiyor. Adamın zaten çalışıldığı varsayılıyor. Kadın için öyle değilse kadının iş hayatındaki yeri ve toplumdaki algısı demek ki hala okyanusta bir damla şeklinde. Onun dışında ben üni. Bitirdim ama eşim istemiyor ya da çocuklarıma kıyamıyorum diye bir şey bahaneden korkaklıktan başka bişey değil. Hangi aile kızını kültürlü olsun diye Üniversiteye gönderiyor. Her aile kızım ayakları üstünde dursun diye gönderiyor. Onun için okuduğunuz p bölümün hakkını vermek önce evlatlık göreviniz ki ailenin içi rahat etsin. Bir de çocuklar çalışan anneyi daha çok seviyor. Bir kere iş yerinde 37 yaşında bir kadın başlamıştı. 3 çocuğu vardı. Onlar doğmadan bir sene çalışmış. Sonra bırakmak zorunda kalmış. Sonra bir yol açılmış o yaşta başlamıştı. Kadının dediği özellikle liseye giden çocuğunun onla çok daha fazla gurur duyduğuydu. Küçüğü ise arkadaşlarına anlatıyormuş annem işe gidiyo sabahları diye vs. Çocuklar bile çalışan anneyi daha çok istiyor.
Haklısınız evet, ben yazı çok fazla uzadığı için o kısmı eklemeyi unuttum ama söyledikleriniz doğru. Kadın sayısı erkek sayısından fazla olursa o zaman da sıkıntı çıkar.Sevgili Wurstria. Çoğu sözlerine katılıyorum ama sanki iş hayatında kadın sayısı erkekten üstün olmalı gibi bir hava yaratmışsınız. Erkekler konusunda genelleme yapmayalım bence. İki tarafın da sayısının az olmaması ve iki tarafında nitelikli olması taraftarıyım. Her iş sektöründe kadının olması iyidir ve günden güne de artıyor buradaki yorumlara çok takılmayın. Ben iş icabı veya gitmem gereken hangi işyerine, devlet dairesine vb her türlü yerde kadın çalışan gördüm. Az buz da değil. Ülkemiz hakkında genelleme yapmamanızı istiyorum sadece. Bir de bu iş kadın işi değil kısmına bir istisnadan bahsetmek çünkü gerçekten kadınların yapamayacağı iş fiziksel güç gerektiren işler. Bunların dışında dediklerinizde haklı olduğunuzu düşünüyorum. Esen kalın
Noktasına kadar katılıyorum size. Benim de dileğim böylesine bilinçli insan sayısının artması. Bu düşüncelerinizi hiçbiryere yazmaktan söylemekten çekinmeyin. Okunsun, okusunlar, düşünsünler, karar versinler. Sizi takipteyim :)Haklısınız evet, ben yazı çok fazla uzadığı için o kısmı eklemeyi unuttum ama söyledikleriniz doğru. Kadın sayısı erkek sayısından fazla olursa o zaman da sıkıntı çıkar.
Bu iş kadın işi değil meselesine gelince, ben zihniyeti kastederek söyledim fiziksel anlamda değil. Ağır güç gerektiren işler sadece erkeklere bakıyor. Onun dışında, örneğin taksicilik, evet kadın taksiciler de var ama benim tehlikeli gördüğüm işlerden biridir mesela, taksici amcalar, dayılar bile özellikle gece seferlerinde büyük risk altındayken bir kadının gece taksiye çıkması sorun olur ne yazık ki. Zihniyetlere vurgu yapan bir yazıydı zaten, kadının yeri evidir diyenlere kızdım. Ne güzel ki her yerde kadın çalışan var, ben de farkındayım arttıklarının ve gurur duyuyorum, hoşuma gidiyor. Ama ne yazık ki burası da ayrı bir dünya gibi, insan böyle zihniyetler görünce konuşmadan duramıyor. Bu zihniyetten dünya yüzeyinde 1 tane bile kalsa ben yine ona laf söylemeye, onu eleştirmeye devam edeceğim sanırım. Siz de esen kalın.
Üzüldüm peki genelde maddiyat temelli sorunlar dan dolayı mıydı nişan atılmasıBen de nişanlımla buna benzer yüzden tartışmıştık.Buna işyerinde akıl vermişler tek kk olsun harcamalarınızı ordan kontrol edersiniz demişler.Sözde benim harcamalara bakıcak Benin maaşım onunkinden fazla idi kabul etmem dedim istediğim yere harcarım paramı sonuç başka konularda oldu ve nişan atıldı.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?