Ev almak mı yoksa kirada oturmak mı mantıklı?

Bende anlamıyorum geçen bir arkadaşım 100 bin liralık ev için 10 yılda 200 milyar ödeyecekmiş. Neyin kafası bu dedim Bunu yapana kadar o inşaatlara katılmak çok daha mantıklı. Hem faiz yok vade en fazla 5 yıl. Her evin otoparkı var. Kapıda güvenliği var. Ayrıca sıfır olduğundan ve inşaata girdiğinizden evin beğenmediğiniz yerlerini konuşarak değiştirebilirsiniz. Yoksa 100 binlik eve 200 bin vermek nedir ya? 10 sene boyunca hemde. Ucuzda değilki, arkadaşım 1500 mü ne o civarda para veriyoru krediye. 1500 bu devirde ne demektir?

Esim de vazgeçti şimdilik yani ben de kira gibi olmasada en azından 1250 civarında taksitle ödeme olursa almak istiyorum fazlasi zorlayacak,insan gezmek te ister yemek te valla yasım 30 u geçiyor esim 35 daha cocuk bile yapamadık dunya borç ödedik evlendiğimizden bu yana.

Son düzenleme:
canım bu ev konusu benim de içimde yaradır benim 10 yaşında bir oğlum var neredeyse 12 yıllık evliyiz hala beş kuruşumuz yok kenarda..valla bence sen bankaya o kadar yüklü faiz verme küçük ama satılabilecek bir ev alın borçlanınca para birikir .satıp daha büyüğünü alırsınız borcu bitince .vade kısa olunca faiz de düşük oluyor .hakkınızda hayırlısı olsun.rabbim bütün ev isteyenlere dünyada hayırlı mekan nasip etsin içinde bize de...

Faizler çok yüksek ve hangi ildesiniz bilmiyorum ama ev fiyatları çok şişkin (biz Ankara'dayız). Bence 150 bin liralık eve kredi çekerek 300 bin ödemektense, ucuz konut fırsatlarını takip etmek ve yatırım için bir konut sahibi olmak, sonra da onu satarak üzerine para koyma yoluyla gitmek çok daha mantıklı. Tabi ki takdir sizin.

Bu konuyla ilgili sizinle bir yazı paylaşmak istiyorum. Geçenlerde gazetede rastladım ve çok beğendim:
Banka reklamındaki mesaj - Prof. B.Gültekin Çetiner haberleri - Haber7 haber7.com - Güncel Haberler, Son dakika haberleri ---- Bu noktada haber var

Okumanızı gerçekten içtenlikle tavsiye ederim.

Satın almak mı, kiralamak mı sizin için daha uygun olduğuna karar veremiyorsanız, bu kararı etkileyen faktörleri iyice değerlendirmelisiniz. Öncelikle satın alacağınız evde ne kadar süre oturmayı planlıyorsunuz, buna karar vermelisiniz. Eğer birkaç yıllığına, kısa süreli bir konut ihtiyacınız varsa ve daha sonra taşınmayı düşünüyorsanız konutu kiralamanız daha uygun olacaktır. Daha da iyisi, bankaların bu ihtiyacınıza yönelik çıkardığı farklı ürünleri araştırabilirsiniz. “İstediğimde satarım” düşüncesiyle ev satın almak sakıncalıdır, çünkü ev alım satımı masraflı bir iştir ve hedeflediğiniz fiyattan işlem yapabilmek zaman alır. Evi satarken karşıladığınız işlem maliyetleri ve masraflar, evi aldığınızda ödediğiniz toplam miktarı elde etmenizi engelleyebilir. Satmak istediğiniz zaman emlak piyasasında durgunluk olabilir, bazen müşteri bile bulamayabilirsiniz. Bu nedenle satmak düşüncesiyle değil, bir ihtiyacı karşılamak amacıyla ev sahibi olmayı düşünmelisiniz. Satın alma veya kiralama konusunda kararsızsanız, oturmak istediğiniz bölgedeki konutların satın alma ve kiralama maliyetlerini ilanlardan bakarak öğrenip, en uygun kararı verebilirsiniz. Bazı bölgelerde emlak fiyatları çok yüksek iken, kiralar makul seviyelerde olabilmektedir. Bir evin kirasıyla ile satış bedelini kıyaslarken karar verme aşamasında kullanacağınız basit bir kural bulunuyor. Günümüz koşullarında bir evin satış bedeli yaklaşık 15 yıllık kira bedeline eşittir. Eğer evin satış bedeli, aylık kirasının 180 katından, yani 15 yıllık kira bedelinden, daha ucuz ise satın almak mali açıdan daha avantajlıdır. Örneğin, 500 YTL aylık kirası olan bir evin satış rayici (500 x 180) hesaplandığında 90.000 YTL olmaktadır. Eğer ev 85.000 YTL’ye satılıyorsa satın almak, mali açıdan kiralamaktan daha avantajlıdır. Gayrimenkul, Türkiye’deki ekonomik koşullar değerlendirildiğinde en iyi yatırım araçlarından birisidir. Bu da toplumda ev sahibi olmayı teşvik eden nedenler arasındadır. Konut sahibi olmak, gelecek açısından güvence hissi vermektedir ve bu nedenle kiralamaktansa satın almak avantajlı hale getirebilmektedir. İster satın alın, ister kiralayın, önemli olan bilinçli hareket etmektir. Oturmak istediğiniz bir bölge varsa, fakat burada oturmaya kendinizi henüz hazır hissetmiyorsanız, birkaç ay kirada oturarak deneyebilir sonra satın alabilirsiniz.

-Alıntıdır: http://emlak.kanald.com.tr/emlakta_...n_almak_mi_kiralamak_mi_avantajlidir/75.aspx-

Sizin 15 yıllık kira bedeliniz 127.500, evin satım bedeli 150.000. 150 bine ödeyeceğiniz miktar 300 bin. Sizce mantıklı mı?

bence birikiminin üzerine kredi çekip ev al.kiraya vereceğine üzerine biraz daha ekleyip taksidini ödersin.

720 tl kira ödüyorduk.5 yıllık 80.000kredi çekip evimizi aldık.Aylık 1750tl ödüyoruz.205 yılı geçti bile 2,5 kaldı kısmetse.Daha önceden aradaki 1000tllik fark cebimize kalmıyordu onu da harcıyorduk.Ama yaşantımızda bir değişiklik olmadı.Ne gelirse o gidiyor.Geliriniz de krediyi karşılayabilecek durumda.Birinizin maaşını 5 yıllık bir krediye bağlayın diğerinin maaşıyla geçinin.10 yıl çok uzun bence.Faizi de çok oluyor.Biz 80.000i 103.000olarak geri ödemiş olucaz.5 yıllık çekerseniz kredinizi 5 yıl sonra elinizde 100 - 150bin nakit paranız olacak.Ay dediğin hemen geçiyor.600tlyse kiranız günlük 20 tl konaklama ödüyor gibi oluyor insan En azından kendi evini ödersin

ev kredisine de kredi ödediğin süre boyunca ödediğin toplam kira kadar faiz ödüyosun. yani aşağı yukarı, hesaplamak lazım, faiz oranına bağlı.
onun için bence kirada oturup para biriktirmek daha mantıklı.
çünkü düşünürsen ortalama 6 sene kredi çekmiş olsan, 6 sene sonra 6 senelik bir evde oturuyo olcaksın ama 6 sene para biriktirip ev alırsan o zaman sıfır evde oturuyo olabilirsin.
tabi bu benim düşüncem. çünkü biz kira ödemeyelim diye ev aldık, şimdi biraz pişmanız gibi.:26:

Suan icin vazgeçtik çünkü uygun ev yok emlak fiyatları uçtu..kirada oturmak daha mantıklı geliyor her ay kenara 1000-1300 atabiliyorum bu rakam bazen 1500 oluyor borç stresi de yok şükür...yok yok ben ev almiyim esim kızsa da yok erkekler düz mantık ödenir nolcak diyorlar ama o kadar para sıkıntısı cekip ev almak istemiyorum

Suan icin vazgeçtik çünkü uygun ev yok emlak fiyatları uçtu..kirada oturmak daha mantıklı geliyor her ay kenara 1000-1300 atabiliyorum bu rakam bazen 1500 oluyor borç stresi de yok şükür...yok yok ben ev almiyim esim kızsa da yok erkekler düz mantık ödenir nolcak diyorlar ama o kadar para sıkıntısı cekip ev almak istemiyorum

beni şmdiye kdr çevremde gördüğüm en mantıskızlık ztn kirada oturup para biriktirmeye çalşmak yıllık 8500 lira çk iyi para cnm birde güzl kazanıyorsunuz bu civarda maaşlarla kirada kalmaya devam etmek asıl mantıksızlık ne kdr çabuk başlarsanız o kdr çabuk biter krediniz kendi evinizn sahibi olursunuz.. bir yandan ayda 600 lira kira veriyorsun atıyorum kenara 500 lira koyuyorsun ne hükmü kalıyor o zmn :)))) para birktirmenin bir anlamı olmuyor ki ee birde çalışıyorsunuz ztn evi blkide otel gbi kullanıyor çalışan insanlar bir an evvel eve girin bnce ki borcunuz çabuk bitsin :))

bence sizin o arkdaşınızın ne faizlerdne ne de konut finansmanı sistemınden haberi vr kredi tarihinin en büyk kazığını yemiş.. en kötüsü bu kredi işine bilinçsiz girmek. biz 700 lira aylık taksit ödüyoruz 80.0000 tl lik bir ev için ...

yüksek katlı güvenlikli sitelerin de aidat sorunu vr semtine ve konutuna göre değişmekle beraber aylık minimum 400-600 arası gözden çıkartın yaz kış sürkli ödediğiniz bir aidat bu o kdr parayı verene kdr ohooo tonla para birikir.

ne güzel eşinizin geliri artmış. bende tam kredinin ilk taksitini ödeyecekken eşim işssiz kaldı. benim maaşım krediyi zar zor karşılıyor. şu ana kadar idare ettik de bakalım nolcak bundan sonra. ama yine de pişman değilim. bir şekilde ödeniyor ve zaman çabuk geçiyor gerçekten. en azından istediğin değişikliği yapabiliosun evde. kirada iken çivi bile çakamamıştım.

konu sahibi arkadaşım eğer kamuda çalışıyorsanız girin ev işine. zorunlu tasarruf oluyor.

kesinlikle ev alın. para asla kenara koyarak birikmez bir şekilde uçar gider. erkekler herzamam bu konuda korkak davranır. şimdi keşke daha önce baskı yapsaydım diye düşünüyorum. çok şükür tek maaş ve bir de çocuk yapmışken geçiniyoruz ve kredi ödüyoruz şöyle bakınca büyük eksikliklerde yaşamıyoruz Allah yardım ediyormuş gerçekten.

Bu fiyata bu krediyi ödemek için 0,60 lardan kredi çekmiş olmanız lazım ve şuan için bu oranlar nerdeyse imkansız en iyi oran bile 120 ay vadede 1,00 iken bekleyip düşmesini beklemek hayal perestlik olur..

Bilinçsiz değillerdi, yaz başında faiz oranları şuankinden çok daha yüksekti. O sitelerin hepsiyle ilgili bir bilgim yok ama merkezi sistem ısınmada kışın güvenlik çevre düzenlemesi vs dahil 400 lira. Gayet makul, kaldıki gene faziden daha iyi.4 sene 5 sene sonra 150 binlik borcu bitmiş evin oluyor. Çok sıkılırsan satıp aynı oranda bir ev alırsın.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…