Hep birlikte eğlenerek zayıflıyoruz

10941021_670732829703117_2892564307032935268_n.jpg

slm kızlar:KK54:
bu hafta sonu çok koşturmacalıydı eve akşam 9 da girdik sinemadaydık güzel bi hafta sonu geçirdik
sersumcum geçmiş olsun öksürüğün tez zamanda geçsin inşallah çiçeklerin çıkar inş fotosunu isteriz tabi benimde geçen seneden kedi tırnaklarının tohumu düşmüş heralde saksılara kendiliğinden çıktı
kahvaltıma gelince =1 yumurta az tereyağlı bazlama dünden artmıştı nasıl olsa eritirim diye yedim+1 yumurta+peynir +zeytin+yeşilçay
öğlen=tavuklu salata+ayran+2ceviz+leblebi+1 avuç+çay
akşam =bulgurdan kuru dolma+salata yoğurt
bugün evi temizledim birazdan yemek yapıcamhiç vakit kalmıyo yürüyüşe mutfağım dağınık yürümem zor gibi bugün ama bakıcam yinede:KK36:

ilk once Aramiza hosgeldinnnn..
insallah en yakin zamanda fazla kilolarini verir ve sagligina kavustuktan sonra da bebek sahibi olursunuz canim ..

Kahvaltin gayet iyi ama beyaz ekmek cok cok kotu olms .. eger illaki ekmek yemek istiyorsan bugday ekmegini tercih etmelisin ..
biz hic yemiyoruz .. Karatay diyetini yapiyoruz ..

10424328_690790104364056_1353313700664691161_n.jpg
sağol canım iyi dileklerin için
evde yoktu buğday ekmeği şimdi hem yürüyüş yaptım hem ekmek aldım inşallah onu tüketicem

Meyveyi böyle yemeyin

spacer.gif

spacer.gif

29 Mayıs 2012

spacer.gif

spacer.gif

spacer.gif

spacer.gif

16779244.jpg

Memorial Ataşehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Şefika Aydın Selçuk, özellikle yaz aylarında kilo vermek için iyi bir seçenek gibi görünen ancak yanlış uygulandığında aksine kilo alımına neden olan meyve diyeti hakkında bilgi verdi.

spacer.gif

Mevsim gereği birbirinden güzel yaz meyveleri sofralarımızı süslemeye başladı. Canlı canlı renkleri ile sıcakların artmaya başladığı şu günlerde içimizi ferahlatan yaz meyvelerinin sağlığa katkıları da saymakla bitmez…

Öncelikle yüksek oranda antioksidan öğeler içerdiğinden kansere karşı koruyucu özellik taşımaktadırlar. Özellikle yaz meyvelerinin kanser yapıcı ve ilerletici maddelerin oluşumunu engellediği bilinmektedir. Meyveler aynı zamanda iyi birer vitamin, mineral ve enerji kaynağıdır. Büyüme ve gelişmeye yardım eder, hücre yenilenmesini ve doku onarımını sağlar.

Meyveler yüksek miktarda posa (lif) içermesi sebebiyle bağırsakların düzenli çalışmasında ve kolesterol seviyesinin kontrolünde büyük rol oynamaktadır. Aynı zamanda içeriğindeki yüksek posa sayesinde kişilerde doygunluk hissi yaratır. Yani kişi uzun süre açlık hissetmeyeceğinden aralarda yaptığı atıştırmalar azalır ve bir sonraki ana öğünde fazladan besin tüketimi engellenmiş olur. Bu bağlamda; obezitenin diyet tedavisinde de yüksek posa içeren meyve ve sebzelerin rolü büyüktür. Posa içeriği yüksek olan meyveleri örneklendirecek olursak; kabuklu armut, kabuklu elma, kayısı, muz, portakal ve kuru meyveler en posalı olanlardır.

FAZLA MEYVE KİLO ALDIRIR

Unutulmaması gereken bir nokta; meyvenin yeterli miktarlarda tüketilmesi gerektiğidir. Meyveler, gereksinimden fazla tüketildiğinde fazladan enerji alımına sebep olacağından kilo kontrolüne ters etki yaratabilir. Çünkü basit karbonhidrat içeren besinlerdir. İçinde fruktoz denilen meyve şekeri vardır. Meyveler fazla yendiğinde, fazla kalori alınmasına neden olunur. Bu fazla kalori de kilo olarak geri döner. Bu yüzden meyve tüketiminde porsiyon kontrolüne dikkat edilmelidir. Bir kişinin bir günde yemesi gereken meyve miktarı, üç-beş porsiyon arasında değişir.

Bunu değiştiren faktör kişinin yaşı, cinsiyeti ve alması gereken kalori ile ilgilidir. Bu porsiyon miktarını gün içine dikkatlice dağıtmak gerekir. Çocuklarda ve büyüme çağında meyve günde en az 3 porsiyon alınması gerekir. 1 porsiyonu gösteren örnek miktar; 1 küçük boy elma, armut, şeftali veya 1 çay bardağı kiraz, erik veya çilektir. Karpuz kavunun 1 porsiyonu 2 parmak kalınlığında hilal şeklinde kesilmiş 1 ince dilim miktarıdır. Yetişkinlerde 2-3 porsiyon alımı yeterlidir.

ANA ÖĞÜN MÜ ARA ÖĞÜN MÜ?

Metabolizmamızın düzenli çalışması için ilk başta meyvenin ara öğünlerde tüketilmesi önerilir. Ayrıca kalorisi düşük tok tutucu, tüketimi kolay ve bulunabilirdir. Ana öğün olarak tüketilmesinde sakınca yoktur. Yemekle beraber tüketilince yağlandırmaz.

MEYVEYİ NEREDE NE İLE TÜKETMELİ?

Etli yemeklerin yanında bol sebze meyve yemek bazı çalışmalarda etin kolesterolü yükseltici etkisini azalttığı üzerine bazı çalışmalar vardır. Yine yumurta tüketiminde de yanında meyve yemek veya suyunu içmek ya da menemen gibi sebzelerle pişirmenin de kolesterol açısından daha koruyucudur. Proteinli gıdalarla tüketilince daha uzun süre tok kalmayı sağlar ve insülin dengesi de korunur. Örneğin yazın vazgeçilmezi karpuz, peynir, ekmek tüketimi sağlıksız değildir. Sadece miktar açısından çok aşmamak gerekir. 1 kase yoğurt + meyve salatası +ekmek hafif olamsı açısından öğün olarak alınabilir. Sakıncalı olan bunu hem kahvaltı hem öğle hem de akşam yemeği olarak aynı yapmaktır.

Bilinen ve birçok kişi tarafından uygulanan en büyük yanlış öğünde tek başına meyve tüketmektir. Yani sabahtan akşama kadar kiraz ya da karpuz yemek yanlıştır.

TEK BAŞINA MEYVE DİYETİ SAĞLIKSIZ

- Monoton ve can sıkıcıdır.

- Sürekli aynı besinlere yönelmek bıktırıcıdır.

- Besin öğeleri yetersizliğine neden olur

Çok kısa sürelerde fazla kilo kayıpları sağlansa da kalıcı olmaz Kısa sürede ağırlık kaybı sağlar, hızlı kaybedilen ağırlık; yağdan değil yağsız kitleden oluşur.
Eski beslenme alışkanlıklarına geri dönüldüğünde kaybedilen ağırlığın korunması mümkün olmaz, daha fazla kilo artışı olur.

Oysaki ana öğünlerde tüketilen meyvelerin yanında proteinli bir besinin olması tek başına meyve tüketimine oranla besin öğelerini içermesi sebebi ile her açıdan sağlıklıdır. Özellikle yaz mevsiminde kilo vermek için doğru bilinen yanlışlardan birisi de tüm gün yemek yemek yerine meyve yiyerek daha az kalori almaya çalışmaktır. Oysaki gün boyu tüketilen meyvede günlük almamız gereken kaloriyi karşılamaya yetebilir. Tek başına basit karbonhidrat alımı vücutta hızlıca harcanmaktansa depolanmayı tercih ederek özellikle adipoz doku üretimine sebep olur. Yani bel çevresi başta olmak üzere yağlanma artabilir. Yani kilo verme isteği hüsrana dönüşerek kişi kilo veriyor gibi tartı ibresinin düştüğünü görse de yağlanması değişmez.

MEYVE ÇABUK ACIKTIRIR

Meyveler içeriğindeki karbonhidratın türü basit olması sebebi ile daha bilinçli tüketilmelidir. Çünkü basit şeker içeren besinler kan şekerini hızla yükseltip hızla düşüren etkiye sahiptir. Bu bağlamda meyvelerin glisemik indeksi göz önünde bulundurulmalı. Örneğin incir, muz, karpuz, kavun ve üzümün glisemik indeksi diğerlerine oranla daha yüksektir ve daha çabuk acıktırırlar. Elma, armut ve şeftali gibi meyveler ise glisemik indeksi düşük olanlarıdır.
Glisemik indeksi yüksek olan meyvelerin tüketilmesi yasak değildir ama miktarını iyi ayarlamak gerekir.

Meyvelerin sağlığa olumlu katkılarının yanında aslında tüketimi ile ilgili bu tip yanlışları yapmamak gerekmektedir. Sıklığını ve miktarını doğru ayarladığımız süreçte vücuda olumlu getirileri vardır.

akşam yemeğim
pastırmalı ıspanak kavurması yumurtalı , salata, 1 dilim kepek ekmek
yatmadan 1 elma

Gece meyve tüketimi zararlı olabilir
Prof. Dr. Karatay: "Meyvelerin şekeri ve her türlü şeker, tatlı zehirlerdir. Hiçbir zaman aşırıbir şekilde, özellikle akşamları geç vakitlerdetüketilmemelidir"
gece-meyve-tuketimi-zararli-olabilir-3343941.Jpeg

Geliştirdiği "Karatay Diyeti" ile tanınan Prof. Dr. Canan Efendigil karatay, tüketim zamanı ve miktarının meyveleri sağlıksız hale getirebildiğini ifade ederek, "Meyvelerin şekeri ve her türlü şeker, tatlı zehirlerdir. Hiçbir zaman aşırı şekilde, özellikle akşamları geç vakitlerde tüketilmemelidir" dedi.

Karatay, meyve tüketiminin bilinçli olması gerektiğini söyledi.

Meyve şekerinin, bebeklerde dahi karaciğerin yağlanmasının başlıca nedenlerinden biri olduğunu anlatan Karatay, sağlık sorunu olanların meyvelerdeki fruktoz miktarına dikkat etmesi gerektiğini belirtti.

Yaz mevsiminde bolca tüketilen kavun ve karpuzda fruktozun yüksek olduğuna dikkati çeken Prof.Dr. Karatay, şöyle devam etti: "Meyvelerin tüketim miktarları, zamanları ve şekilleri, onları vücudumuz için sağlıklı veya sağlıksız hale getirebilir. Meyvelerin şekeri ve her türlü şeker, tatlı zehirlerdir. Hiçbir zaman aşırı şekilde, özellikle akşamları geç vakitlerde tüketilmemelidir. Örneğin gün boyunca başka tatlı ve şekerli yiyecek yememek koşuluyla sonbahar ve kış aylarında Sabah kahvaltısında yenecek bir yerli muz, glisemik indeksi yüksek olmasına rağmen verdiği enerji gün içinde yakılabileceği için sağlıklıdır. Ancak aynı muz akşam yemeğinden sonra tüketilirse ve ardından yatılırsa yağ olarak depolanacağı için sağlıksızdır."

"Meyveyi lifleriyle tüketin"
Meyvelerin lifleriyle tüketilmesi önerisinde bulunan Karatay, şu bilgileri verdi: "Öğlen yemeği yerine ceviz içi, badem, fındık, fıstık gibi kuru yemişlerle birlikte mevsiminde tüketilecek bir adet portakal veya iki adet mandalina, lifiyle yendiğinde vücut için sağlıklıdır. Ancak 2-3 portakal veya 4-5 mandalina sıkılıp suyu içildiğinde glisemik yükü arttığı ve liflerinden arındırılıdığı için hızla kana karışıp kan şekerini ve insülini aniden yükseltir. İki üç saat sonra da aniden düşmesine sebep olur, işte bu durum sağlıksızdır."

kahvaltı menüm
bir dilim beyaz ekmek
iki parmak kalınlığında beyaz peynir
bir yeşil zeytin
1 fincan şekersiz çay

fazlaysa yarına azaltırım :KK51:
kanelim demiş canım zaten beyaz ekmek yerine tb veya kepek ekeği ama aslında hiç yemesek daha da iyi..:KK66:
sersumum geçmiş olsun canım.umarım yakın zamanda geçer öksürüğün:KK60:
İşinde de kolay gelsin canım:KK36:
sağol leylağım...arttı iyice sorma:KK51::KK51:
Günaydın kızlar,herkese iyi haftalar bol bol kilo vermeler olsun:rolleyes::rolleyes::rolleyes:
Sabah erken kalktık yine,canım kahvaltı istemedi 2 küçük muz ve 1 avuç leblebi yedim.12 gibi falan da kahvaltımı yaparım artık:KK51:
afiyet olsun bebeemm:KK19::KK19:
slm kızlar:KK54:
bu hafta sonu çok koşturmacalıydı eve akşam 9 da girdik sinemadaydık güzel bi hafta sonu geçirdik
sersumcum geçmiş olsun öksürüğün tez zamanda geçsin inşallah çiçeklerin çıkar inş fotosunu isteriz tabi benimde geçen seneden kedi tırnaklarının tohumu düşmüş heralde saksılara kendiliğinden çıktı
kahvaltıma gelince =1 yumurta az tereyağlı bazlama dünden artmıştı nasıl olsa eritirim diye yedim+1 yumurta+peynir +zeytin+yeşilçay
öğlen=tavuklu salata+ayran+2ceviz+leblebi+1 avuç+çay
akşam =bulgurdan kuru dolma+salata yoğurt
bugün evi temizledim birazdan yemek yapıcamhiç vakit kalmıyo yürüyüşe mutfağım dağınık yürümem zor gibi bugün ama bakıcam yinede:KK36:
sağol canımcım.:cry:..ayy o kedi tırnağından bulamadım bulursam ondan da ekicem..:rolleyes:
tamam o zaman yemeyim
bende gastrit var aç duramıyorum o zaman yatmadan ne yiyebilirim mesela form kraker yiyebilirmiyim
canım gece acıkınca ayran içmek en iyisi canım..2 bardak ayran acıkmayı giderir zararıda yok:KK68::KK68:

selam canlarım....öksürüğüm iyice arttı antibiyotiğe başladım..göğsüm acıyo valla öksürdükçe..ne fenaymış yaww...:cry::cry:

3 den beri daha yeni oturdum..actifrayda karışık kızartma için sebzeler doğrandı..kendime kadar bakla,ve portakal sulu kereviz yaptım:kk77:..ne kızım ne de eşim sevmez ben seviyorum diye kendime yaptım napiim ..:KK24:
brokoli , karnıbahar,havuç ve kabak haşladım onları da z.yağında soteledim mi kaç günlük yemeğim çıktı:KK24:..tabii sadece benim:KK51:..bizimkilere ayrı bişeyler yapılacak..ne şanssızım yaww..keşke sevseler sebzeyi..:KK43:
işte böyle..:KK51::KK51:

İyi geceler kızlar ancak gelebildim.
Yeni gelen arkadaşlar hosgeldiniz :KK54:
Sersumcum geçmiş olsun. İnşallah cabuk atlatirsin. Bizde de yemek olayı hep sorun eşimle çocuklara farklı bana farklı yapmam gerekiyor.:KK51:
Filiz ev isi yürüyüşten daha yararlı bence. Çünkü hem evin temizleniyor. Hemde enerji harciyorsun.:-)
Kanel karatay hakkında ne kadar bilgilisin. En doğru diyet bence o ama su bogazimizi tutup cizzz yemesek.

Gelelim bugün yediklerim
Sabah
1yumrta
Kasar peyniri
Zeytin
Salatalik

Aksam bir kadın kollarinin çayına davetliydim. Offf neler yapmışlar. Ama sadece iki salata vardı. Makarna salatası ve kısır. Onun disindakiler hepsi hamur isi ve tatlı.
Ona ragmen şunları yedim
1 minik lahmacun
Yarim dilim mısır unlu bir dilim börek
1 kaşık kısır.
Başka şansım yoktu ne yapayım.:confused:

selam kızlar..dün akşam yemeğinden sonra ilaçlarında etkisiyle sızdım kaldım..inşallah bugün daha iyi olucam..ah bir de dinlenebilsem..neyse bu sıralar fazlasıyla kafanızı şişirdim yorgunluğumla ilgili..kusuruma bakmayın gayrı..:KK19:
akşam yemeğimde
2 kaşık bakla
actifrayda karışık sebze
yoğurt

habercice sağol canım:KK68:..haklısın çok zor ayrı ayrı pişirmek..davette de iyi dayanmışsın bence..:KK66:
kahvaltımda 2 kepekli grisini ve peynir zeytin yiyeceğim..yanına da bitki çayı:KK50:
herkesi öpüyorum:KK15::KK15:

selam kızlar..dün akşam yemeğinden sonra ilaçlarında etkisiyle sızdım kaldım..inşallah bugün daha iyi olucam..ah bir de dinlenebilsem..neyse bu sıralar fazlasıyla kafanızı şişirdim yorgunluğumla ilgili..kusuruma bakmayın gayrı..:KK19:
akşam yemeğimde
2 kaşık bakla
actifrayda karışık sebze
yoğurt

habercice sağol canım:KK68:..haklısın çok zor ayrı ayrı pişirmek..davette de iyi dayanmışsın bence..:KK66:
kahvaltımda 2 kepekli grisini ve peynir zeytin yiyeceğim..yanına da bitki çayı:KK50:
herkesi öpüyorum:KK15::KK15:

Gecmis olsun sersumum :KK1:

selam canlarım....öksürüğüm iyice arttı antibiyotiğe başladım..göğsüm acıyo valla öksürdükçe..ne fenaymış yaww...:cry::cry:

3 den beri daha yeni oturdum..actifrayda karışık kızartma için sebzeler doğrandı..kendime kadar bakla,ve portakal sulu kereviz yaptım:kk77:..ne kızım ne de eşim sevmez ben seviyorum diye kendime yaptım napiim ..:KK24:
brokoli , karnıbahar,havuç ve kabak haşladım onları da z.yağında soteledim mi kaç günlük yemeğim çıktı:KK24:..tabii sadece benim:KK51:..bizimkilere ayrı bişeyler yapılacak..ne şanssızım yaww..keşke sevseler sebzeyi..:KK43:
işte böyle..:KK51::KK51:

geçmiş olsun canım ya ALLAH acil şifalar versin

tamam o zaman yemeyim
bende gastrit var aç duramıyorum o zaman yatmadan ne yiyebilirim mesela form kraker yiyebilirmiyim

bendede var canım gastirit valla benim menüm genelde

sabah zeytin peynir domates salatalık yumurta çay yiyiorum

2saat sonra 1 yeşil elma o aradada 2 yeşilçay 1 litre suyu bitiriyorum

öğle 2 saat sonra ne varsa mesela bugun 2 biber dolma 1 kase pul biberli yogurt ardından yeşil elma (1 bardak yeşilçay 1litre su )

2 saat sonra ya yogurt yiyiorum yada kefir elma yani 1 bardak kefir 1 yeşil elma

akşam salata yiyiorum ardından yeşil elma

2saat sonra yeşil elma

genelde böyle ypıyorum çok acıkırsam aksam yemeği yiyorum normalde

Back
X