İkimiz de çalışıyoruz ama para biriktiremiyoruz

Uzun yıllar ev hanımıydım, birikim yapabilmek için ince ince hesaplar yapmak zorunda kaldım.
Eski eşim çok cimriydi, az para verir hesabını sorardı, buna rağmen her ay gram altın alıp bir kenara attım.
Yıllar sonra elimde kullanabileceğim bir birikimim oldu.
Altın güzel bir birikim, yani her ay elinize 4500 tl kalıyorsa rahatlıkla bir çeyrek alıp kenara atabilirsiniz.

Ayda 4000 tl harcamami yahu nasil yapiyorsunuz bu kadar harcamayi.. cocugunuzda yok anladigim kadariyla.. demekki herseyin pahalisini aliyorsunuz.. gun gelir bu gunleri com ararsiniz.. ne diyeyim sasirdim yani..

Nereye ne harcadığınızı gözden geçirmek adına,1 ay yazın ne aldınız,ne kadar ödediniz. Ay sonunda bakarsınız en çok harcama nereye yapılıyor,kısabileceğiniz birşey var mı diye ama bence gayet biriktiriyorsunuz zira her ay maaşlarınız toplamının sağlam bir kısmını kredi olarak ödüyorsunuz. Bu güzel bir birikim.
Birde şöyle bir durum var,gelir yükseldikçe giderler artıyor.

canım para biriktiriyorsunuz işte evinizin kredisini ödüyorsunuz ya daha ne olsun. onun dışında her ay 500 TL lik altın alabilirsiniz, 4 bin yeter gibi geliyor 2 kişiye. sonuçta 3.500 TL lik yatırım yapıyorsunuz, evden güzel birikim mi olur.

çok harcıyorsunuz, nasıl yetiştiremiyorsunuz diyen arkadaşlar ne kadar gelirse o kadar gidiyor emin olun, ihtiyaçlarınız harcamalarınız ona göre değişiyor, nişanlımla toplamda 5 bin TL kazanırken de sıkışıktık ve aynı hayatı sürüyorduk, şimdi gelirimiz çok daha yükseklerde yine sıkışığız yine sıkışık. 20 bin de gelse değişmiyor yani, ona göre ev kredin yükseliyor, gittiğin otel değişiyor, kıyafetlere harcadığın para değişiyor, vs.

Dışarıda yeme içme vs mi fazla oluyor acaba?

Bireysel emeklilik bence en iyisi. Birikim için.

Bizim evliğimizin ilk ayları sadece eşim çalışıyodu 1800 gelirimiz vardı ve bunun 500 tl si kiraydı yinede ufak ufak atıyorduk üç tl beş tl ne kadar olursa Ama hayatımız ev iş bundan ibaretti sosyallik sıfırdı olmuyordu o maaşla yani. Şimdi ikimizde daha iyi bir işe geçtik bende kredi çekip ev alma derdindeyim. Bazen hayat geçiyor gezelim tozalım diyorum ama hemen cayıyorum sonra , annemden babamdan alışmışım hep tutayım istiyorum.
Altın alma veya bireysel emeklilik mantıklı elinizde kalanın yarısını bunlara yatırsanız yarısıyla da krallar gibi yaşarsınız valla :) çocuk yoksa tabi bu dediklerim.

alınan ve verılen bellı gecınememenız normal.kısıcaksınız

Oooo süper. Bir uzakdoğu aşığı olarak çok destekledim. Kendiniz mi gitmek istiyorsunuz turla mı? Turla ise önden alıp takside bağlayabilirsiniz. Kendinz gidecekseniz de uçak biletlerini bir ay otelleri diğer ay şeklinde yapabilirsiniz. Hangi ülkeyi düşünüyorsunuz. 8-10 bini 5 gece için vermemeye çalışın. Mümkünse uzatın seyahati.

Sorması ayıp ev kredisi ne oluyor o da birikim değil mi 1 yıllık evlilikte ev alabilmişsiniz birikim yapamıyoruz diyorsunuz.

mutlaka bi yerde yanlış yapıyosunuzdur. o maaşa para para haydi haydi birikir. muhtemelen harcamaları yapıp ay sonuna kalan olursa kenara atarız diye düşünüyosunuz ama öyle olmuyor malesef. maaşı alır almaz kenara koyacaksınız. sonra kalanı ile idare edeceksiniz.

Bence ev kredisi ödemenizi Yükseltin. 3500 değil de 4 veya 4,5 yapın. Maaşınıza göre krediniz düşük. Bir maaşı bağlasaydınız keşke. Ya da ara ödeme yapmak için para biriktirin. Daha az faiz ödemiş ve daha az harcamış olursunuz.
Market harcamalarının bu kadar yükselteceğini sanmıyorum. Bence çok alışveriş yapıyor ya da dışarıda çok yemek yiyorsunuz.
Kredi kartı limitlerinizi düşürün. İkiniz de bir buçuğa düşürün mesela. Düşük limitle daha kontrollü harcarsınız. Limitinizi artıralım aramalarına kulak asmayın.
Ev ihtiyaçlarınızı biriktirip alın, sadece çok ihtiyaç olanları alın. Bazen çok da kullanmayacağımız şeylere yönelebiliyoruz imkan varsa.
Artırmak istiyorsanız lüksünüzden taviz vermek şart. Ya daha az dışarda ya da daha uygun yerlerde yersiniz. Ya daha az alışveriş yaparsınız yani alışverişi rutin bir şeymiş gibi dğeil de ihtiyaç olduğu zaman yapılan bir şeye çevirirsiniz. Benzin masrafınız çoksa satıp az yakan bir araçla değiştirebilirsiniz ki çok yakanlar sürekli de kullanıyorsa ciddi bi benzin masrafı çıkarıyor.
Bunların hiçbirini yapmazsanız da her maaşınız yattığında online bankadan bin liralık gram alırsınız geri kalanı yetirmeye çalışırsınız. Bu senaryoda bile 10 ay sonra tatile gidebiliyorsunuz. :) sadece Uzakdoğu değil yaz tatilleri bile bayağı tutuyor. Yerinizde olsam güzelce kısarım ve 4 ay sonra o para birikmiş olur. 4 ay sonra da tam kış ortası oluyor.

Bence ev almışsınız abartmaya gerek yok. Sadece ayda minicik bir miktarı çok acıl durumlar için köşeye koyabilirsiniz. onun dışında ölüm denen birsey var zaten 3500 lira biriktiyorsunuz . kalanını harcayın derim :)

Arkadaşlar herkes zaten ev almışsınız daha niye para biriktiresiniz diyor da ben para biriktirip tekrar ev veya arsa vs. alacağım demedim ki zaten:) Dediğim gibi hem yurtdışı gezileri için para biriktirmek, ileride çocuğumuz olduğunda ihtiyaçlarını rahatça karşılayabilmek veya sağlık vb şeyler için acil ihtiyaç olduğunda kullanabilmek için kenarda paramız dursun istiyoruz.
Ev kredisi zaten 1imizin maaşı bile değil, geriye kalan parayı nasıl değerlendirebiliriz diye sizlerden fikir alabilmek için açtım konuyu ama herkes ev kredisine takılmış.
O zaman soruyu değiştiyorum, 4500 tl aylık gelirimiz var bu paradan nasıl tasarruf sağlayabiliriz? Siz neler yapıyorsunuz para biriktirebilmek için? Bu sefer oldu sanırım:)

Kredi ödememiz toplam gelirimize göre düşük kaldı haklısınız. Sebebi ise evi ilk aldığımız zamanlarda ben 1750 tl maaşla çalışıyordum. O yüzden böyle oldu ev aldıktan 2 ay sonra atandım. Bilseydik atanacağımı direk 5bin tl yapıp en az 2-3 yıl erken bitirirdik borcu Ama sanırım eğer zarar etmeyeceksek yapılandırmaya gideceğiz veya ara ödeme de mantıklı ama para biriktiremiyoruz ki biz sorun orada:))
Kredi kartlarını kapatmak ilk hedefimizdi zaten. Taksit falan derken kredi kartına bir sürü para gidiyor farkında olmadan. Çok şükür bu ay hepsinin borcunu sıfırladık. Elimizde düşük limitli 1 tane bıraksak yeter herhalde.
Alışveriş yapma şeklimiz ve dışarıda yemek yeme alışkanlığımız bizi çok etkiliyor aslında.
Bu arada söylediklerinzi uygularsak 4 ay sonra tam tatile gitmek istediğimiz tarihe denk geliyor. Bizim burada kış olduğunda orada yaz mevsimi olduğundan:) umarım uygulayabiliriz. tavsiyeleriniz için teşekkürler

Alışveriş çok etkiliyor gerçekten misal günlük 1kg yoğurt alsan 4 lira olsa 28 eder.1kg günlük alıncaya kadar haftalık 5 kg süt alıp mayalasan karlısın yada haftalık uygun yerden 5 kg yoğurt alsan uygun fiyata yine karlısın.

Kıyafette kozmetikte her ay alacağına belirli zamanlarda alırsan daha karlısın yaz sonu bahar sonu gibi.

Merhaba ,

Bizde yeni evlendik,aşağı yukarı senin durumundayız.Hem ev alıp ,hem evlenip hem de aynı zamanda para biriktiremiyorsun malesef,uğraşma olmuyor çünkü
5 ay oldu biz evleneli hala kredi kartlarımızı bitiremedik,bir yandan kredi,bir yandan temel masraflarımız başa baş çıkıyoruz ay sonuna.Öyle lüksümüz,gezmemezin olmamasına rağmen.Zaten en büyük birikimi ev olarak yapmışsınız,daha fazla kasmayın biz de öyle yapıyoruz

tek önerim var,diyelim senın maaşın yattı,4500 tl hesaba,sen aynen şöle yapıyorsun,4000 tl görüyorsun,dörtbin yattı 500 yok unut,cidden 4000 yatsa 500 kesseler her ay ne yapcan mecbur ona göre yazşıcan,ben öle para bırıktırdım yıllarca,yurtdışalaırnı gezdım durdum,şidmi bende saldım,tık yok,kurban bayramında kaçayım dıyorum,kıyamıyorum,ama gezmekten daha güzeli yok

Maaşınız yattığı gibi bin lira baika bi hesaba gönderin mevduat hesabı açabilirsiniz.
Birde bozuk para kumbarası yapın tüm bozuklarınızı ona atın bozuğunuz olmazsa 5 lira atın.

Geriye 3,5 kaldı market giyim gezme tozma ayda nekadar harcıyosunuz bilemiyorum. Evinize yardımcı geliyo mu ?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…