Lily ile Sağlıklı Beslenmeye Doğru...

senin boy kaçtı? yani kilona göre bence 1600 kcal normal - 50 kilo bile olsan 1200 altına inmemek gerekiyor aslında sağlıklı bir hayat için

Boyum 1.70.

Ben düşük kalorili diyetleri yararlı buluyorum, özellikle fazla kilolu ve insülin direnci olanlarda.

Kilo verdikçe yavaş yavaş kaloriyi artırıp, ideal kiloda da sağlıklı bir aralıkta tutulması gerektiğine inanıyorum ama ben o kadarla yetinemiyorum orası ayrı

insülin direncinde bildiğim kadarıyla şeker dengesi çok önemli o yüzden glisemik indeksi düşük gıdalar tüketmek gerekiyor
kaloriye takma - daha çok besinlerin glisemik indeksine odaklan
ayrıca senin az ama sık beslenmen lazım boy ve kilona göre 1500 kcal ideal, azaltmana gerek yok

Bu aralar Selahattin Dönmez'in kitabını okuyorum -laf aramızda kendisini pek sevmem ama -

Güzel bir kitap yazmış, bilimsel makalelerden alıntılar yaparak zenginleştirmiş, sana da tavsiye ederim, kitabın adı "Fark etmeden diyetle kalıcı kilo verme" Ayça Kaya'nın kitabına da baktım bugün ama bulamadım

Kitapta glisemik indeksten tut da kalsiyum alımının ve fazla sodyum tüketiminin (yani tuzun) kilo verme üzerindeki etkisi, proteinlerin gerçekten kilo vermeye yarayıp yaramadığı veya yağların gerçekten suçlu olup olmadığı vb konulara da değinmiş.

Selahattin Dönmez glisemik yükü baz alarak beslenmenin insülin direnci veya şeker hastalığı olan hastalarda kilo vermeye yardımcı olduğuna dair aslında çok kesin kanıtlar olmadığını söylüyor. Vücutta glisemik indeksi düşük olan gıdalar da aslında hemen hemen aynı insülin etkisini yaratıyormuş ve aslında çok da fark yokmuş.

Ben daha önce gi diyeti yaptığımda pek bir sonuç alamadım.

"Newcastle diet" diye bir diyet var, İngiltere'de şeker hastası ve insülin direnci olan hastalara uygulanmış ve 2 ay sonunda hastaların insülin regülasyonunda iyileşme olduğu, daha önce kandaki insüline cevap vermeyen insülin reseptörlerinin insülini tanıyarak hücre içine alma ve enerji için glikozu kullanma durumuna geçtiği görülmüş. Yine benzer bir çalışmada ABD'de obez ve insülin direnci olan hastalara 800 kalorilik diyet plânı uygulanınca daha iyi kilo verdikleri gözlenmiş.

Bilim her konuda olduğu gibi beslenme konusunda da çok farklı şeyler söylüyor. Bir sürü tez ve anti-tez bulmak mümkün. Bence en güzeli kendi vücudunu tanıyıp ona göre davranmak.

Mesela intermittent fasting denen kısa süreli açlık yöntemi var. Genelde 12, 16 ya da 18 saat aç kalınıyor. Günlük kalori limitini belli saat aralıklarında - mesela 10.00-16.00 arası - alıp ertesi gün 8.00 ya da 10.00'a kadar hiçbir şey yemiyorsun. Bu şekilde uzun süre bir şey yemeyince yağ yakma mekanizmasında önemli bir görevi olan leptin hormonunun aktif hâle geldiği ve yine iştah kontrolünü sağlayan ghrelin hormon seviyesinin de arttığı görülmüş.

Bence bu tür yöntemleri denemek ilaç içmekten daha faydalı. Az kalori alımını kendimde denemedim çünkü normalda 3500-4000 kalori alan biri olarak az kaloriyle doymuyorum ama intermittent fasting yöntemi gerçekten etkili, ben o sayede güzel kilo verdim.

Emmacığım teşekkür ederim bilgilendirmen için
ben eksik yazmışım ağız alışkanlığı diyelim glisemik yük elbette ki g.i.den daha önemli bir diyetisyenden de duymuştum bunu
Selahattin Dönmez'in de kitaplarının hepsi zaten "fark etmeden diyet" sloganıyla seri haline getirilmiş
ben dr ve diyetisyenleri severim ama bana S.Dönmez çok sosyetik geliyor

Bence de sosyetik

Ben televizyona çıkan diyetisyenlerin hiçbirini sevmiyorum.

Doğru şeyler söylüyor olabilirler ama tedavi için astronomik rakamlar istiyorlar, hiç gerek yok.

Merhaba günlük
Dün menümü yazamadım akşam çok uykum geldi - bugün de ev işleri ile uğraştığımdan ancak fırsat bulabildim.

Sabah - 11:30
- 3 tane kandil simidi
- 50g az yağlı beyaz peynir
- 1 tane küçük domates
- Çay

Ara - 16:00
- 1 tane orta boy yeşil elma

Akşam - 20:00-21:00 arası
- 6 tane kandil simidi (bitti sonunda)
- 100 ml maraş dondurma (üstüne 1 yk kakao döktüm )
- 2 tane tatlı (komşum getirdi şekerpare gibi birşey:44:)
- 9 tane sarma (çok küçük ve inceydi normalde 3-4 taneye denk)

Su - 1 lt (az oldu )
Spor - 20 dk yürüyüş

Lily nasılsın? Diyet nasıl gidiyor?

Lily nasılsın? Diyet nasıl gidiyor?
Selam canım iyi diyelim iyi olalım diyet de fena değil arada kafama göre takıldığım olmakla birlikte iyi gidiyor diyebilirim tartıda geçen haftaya göre 1 kg vermiş görünüyorum ama liste yazamıyorum çünkü yetişemiyorum işlerim çok yoğun eve gelip uyuyabildiğime şükrediyorum
şu anda bile kafa kalmadı 3 gündür tam mesai çalışıyorum yani bedenen değil belki ama zihnen çok yorgunum
sen nasılsın?

Aklımda kaldığı kadarıyla yazayım bari - yoksa biraz daha beklersem unutacağım

Sabah - 11:30
- Yumurta salatası (1 yumurta+2 küçük domates+maydanoz+1yk z.yağı+yarım limon)
- 3 dilim çavdar ekmeği
- 2 çay kaşığı bal
- Çay

Ara - 17:00
- 250ml nesquickli süt

Akşam - 20:00
- Yarım tabak kıymalı yumurta
- 1,5 dilim çavdar ekmeği
- 3-4 tane çeri domates

Ara - 21:00
- 150g kadar lokum

Su - 1-1,5 lt
Spor - tüm gün ev temizliği

dun markette nesquick'in kalorisine baktim. 250 ml yarim yagli sute bir kasik nesquick toplam 170 kaloriymis, 115 kalorisi zaten sutten geliyor, 55'i de nesquick, bence gayet makul kalorisi :)

Pazar akşamını yanlış yazmışım bu menüdeki akşam yemeğini pazartesi yedim
Pazar akşamı :
- 1-2 patatesi 1-2 yk yağda kavurdum üstüne yoğurt ve ekmekle yedim pazardan gelmiştim yemekle uğraşmak istememiştim yeni hatırladım ama düzeltemedim

dun markette nesquick'in kalorisine baktim. 250 ml yarim yagli sute bir kasik nesquick toplam 170 kaloriymis, 115 kalorisi zaten sutten geliyor, 55'i de nesquick, bence gayet makul kalorisi :)

Evet ben de baktım kutusundaki besin değerleri tablosuna - aynen yazdığın gibi yarım yağlı sütle hazırlanan 250ml süt 171 kcal

Sabah - 08:30
- Yarım pkt Etiform çubuk (canım birşey yemek istemedi)
- Çay

Ara - 10:30
- 3 hurma

Öğle - 12:30
- 2 dilim çavdar ekmeği
- 50g az yağlı beyaz peynir
- 4 tane çeri domates
- Çay

Ara - 16:00
- 1 fincan sütlü ve 1 şekerli neskafe (hurma olmadığını hatırladım işler yoğunken kahve iyi gelmişti)

Akşam - 19:00 (bu sefer doğru )
- Yarım tabak kıymalı yumurta
- 3-4 tane çeri domates

Ara - yapmadım sanırım emin değilim

Su - 1-1,5 su
Spor - Spor olarak yok ama epey yürüdüm - ev koşuşturması falan...

Son düzenleme:
2-3 günü zor zahmet hatırlayabildiğim kadarıyla yazdım
Şimdi bir an dünü unutacak değilim dedim ama işlerin yoğunluğundan bir an "dün ne yemiştim ki?" diye düşünmedim değil hani:44:
neyse ki toparladım hemen kendimi...
Hemen menümü arz edeyim

Sabah - 08:30
- Yarım simit
- 1 kk light peynir
- Çay

Ara - 11:00
- Yarım fincan neskafe (2 şeker atmıştım ama içemedim hepsini)

Öğle - 12:30
- Yarım tabak kıymalı yumurta (bir önceki akşamdan kalan)
- 2-3 çeri domates
- Çay

Ara - 16:30 (çok acıkmıştım iyi ki de yemişim)
- Yarım simit (sabahki simitin kalan yarısı)

Ara - 18:40
- 4-5 tane lokum (çok aç ve yorgundum masadakileri attım ağzıma)

Akşam - 20:00
- 2 tane haşlanmış patates
- Üstüne ketçap

Su - 1-1,5 lt
Spor - çok yoğundum spor yapmış kadar oldum

İyi olmana çok sevindim, ben de iyiyim çok şükür Üs

Üstelik kilo da vermişsin, daha da sevindim

Ah şu işler, şu yoğunluk bitmek bilmiyor, ben de aynı sorundan muzdaribim. Her defasında
"bu yoğunluk bitecek, rahat edeceksin." diyorum ama boşuna avutuyorum kendimi

Ben fırsatım oldukça foruma girip yediklerimi yazıyorum ya da bir kenara not ediyorum yoksa hemen unuturum ben

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…