- 22 Eylül 2022
- 5.884
- 16.931
- 178
- Konu Sahibi redappleee
-
Sormaaaa, geçen adidasta bir tane gördümmm. 1999₺miş. Almak için günlerdir düşünüyorumÇok tanıdık geldi bukredi kartı borçları aldı başını gitti hala yeni ayakkabı alma derdindeyim
1. Aileden gelen bir kıtlık bilinci olabilir. Hep böyle gördüysen dikkatli harcamaya itilmiş olabilirsin. Ki bu abartmıyorsan ihtiyaç dahilinde alıyorsan ama fazlasını istemiyorsan normal birşey. Başkalarının 95 milyon çeşit eşyası olması onun doğru olduğu anlamına gelmiyor. Mesela biryere gider misin? Alışverişte harcamadığın paraları daha çok hoşuna giden seni mutlu eden birşeyde harcıyor musun? Bunlara cevap evetse hiç dert etme cimri değilsin. Sadece alışverişten hoşlanmayıp kendini daha mutlu hissettiren şeylere önem veriyorsun.Alıyorum aslında ama nadir
Yani bilemiyorum bana cimri olduğumu düşündürüyor fazla alışveriş yapmamak
Mesela ayakkabı
2 tane kalitelisinden spor ayakkabım var
Bunlar bana yetiyor genelde zaten spor giyinen bir insanım
Ama eşime bakıyorum belki 20 çift ayakkabısı var
Eviniz varmış.Biraz salabilirsiniz :)Evet kira ama cüzi bir miktar
Ayrıyeten kendi evimiz var istanbulda
Yani dediğim gibi bir arabamız olsun istiyorum belki araba olsa biraz daha rahatlıcam
Annem gibi..Kızlar merhaba
Mesele şu ki ben para harcayamıyorum birşey alamıyorum
Eşimin durumu iyi 30 bine yakın maaşı var ve beni hiçbir şekilde kısıtlamıyor birşey alsam neden aldın demez.
Bazen diyorum ben cimri miyim acaba?
Birşey alırken on kere düşünüyorum günlerce düşünüyorum alsam mı diye basit bir kıyafet mesela ya da evime birşey.
Bunda yetiştirilme tarzımın etkisi olabilir mi sizce babam çok tutumlu bir insandı durumu iyi olmasına rağmen para çok harcayamazdık.
Bunu nasıl aşabilirim hiç bilmiyorum
İyi giyiniyorum ama çeşit çeşit değil mesela
Kendime de özenirim
Ama Çevremdekiler aşırı böyle çeşit çeşit kıyafetler eşyalar falan
Belki de bana müsriflik olarak geliyor
Dolabımda yeteri kadar olduğunu düşünüyorumEskiden esim de öyleydi ne kavgalar ettik ben o zaman calismiyordum kizim ufakti ya cizik tavalarla yemek yapardim camasir bile aldirmazdi adam altin biriktirme derdindeydi boğazlama noktasina gelmistim artık.Sonra ise girdim araba aldik daha sonra ben sade yasamı siyar edindim fazla esyalari ihtiyac sahibine anneme k.valideme vs verdim kendime az ve öz seyler aldim dolabimi sadelestirdim derken problem cözüldü ihtiyacim varsa aliyorum sadece.Siz tam olarak neye ihtiyaciniz oldugunu bilmeden mi cimrilik ediyorsunuz yoksa dolabi tıka basa görüp gerek duymayarak mi
Atıyorum altın yapıyorumAnnem gibi..
Harcamiyorsaniz bile esinizden para alin kenara atin
gerçekten devir çok kötüYeterli aslında bin çeşit kıyafete gerek yok
Dolabımı sadeleştireli üç yıldan fazla oldu hiç bir şeyin fazlasını, çeşidini almıyorum
Çoğunlukla internet alış verişi yapıyorum, indirimleri takip ederim, ihtiyaç olmayanı almam, avm, çarşı vs gezmeyi bırakalı çok oldu.
Bu devirde akarken tutmak en güzeli, önümüzde ne olacağı belirsiz bir dönem var, istikrarsız bir ekonomimiz var paranızı harcayacak yer aramayın o yüzden. Almanın zaten sonu yok onu al bunu al ay bu da çıkmış al , bakın 1 dakikada insanların varı yoğu gitti üstlerine bir mont bile giyemeden hayatlarından oldular. Parayı çula çaputa değilde kıymetli şeylere yönlendirmeyi daha çok seviyorum, arabayı değiştirmek, yatırımlık mülk almak, biriktirip acil olan ihtiyaçları nakit karşılamak (beyaz eşya vs..), tatil planı yapmak daha çok hoşuma gidiyor.
Gezme yeme içme tatilde sorun yok canım bunların hepsini yaparım1. Aileden gelen bir kıtlık bilinci olabilir. Hep böyle gördüysen dikkatli harcamaya itilmiş olabilirsin. Ki bu abartmıyorsan ihtiyaç dahilinde alıyorsan ama fazlasını istemiyorsan normal birşey. Başkalarının 95 milyon çeşit eşyası olması onun doğru olduğu anlamına gelmiyor. Mesela biryere gider misin? Alışverişte harcamadığın paraları daha çok hoşuna giden seni mutlu eden birşeyde harcıyor musun? Bunlara cevap evetse hiç dert etme cimri değilsin. Sadece alışverişten hoşlanmayıp kendini daha mutlu hissettiren şeylere önem veriyorsun.
2. Çok harcama yapıp sonrasında borç batağına düşen, kötü şeyler yaşayan beya iflas eden birisini gördün mü? Bu durumu içselleştirmiş olup para harcarsam kötü duruma düşerim diye bir bilinç geliştirmiş olabilirsin. Eğer buysa kendini telkin ederek dikkatli ama gerekli şeyleri alarak bunu yavaş yavaş yenebilirsin.
3. Derinlerde bir yerde bu kocamın parası (o birşey demiyor olsa bile) harcamaya hakkım yok gibi düşünüyor olabilirsin.
En iyisi.. harcamak isteyip harcayamamak daha kotu. Keske zamaninda luzumsuz harcamayip birikim yapsaydim. Biraz var birikimim ama cok luzumsuz harcadigim seyler olduAtıyorum altın yapıyorum
gerçekten devir çok kötü
Zamanında durumumuz sıkışık olduğu oldu
Şimdi de sıkışırsak ilerde Allah korusun birşey olursa diye birşeyler atayım kenara diyorum
Yeterince harciyormussunuz zaten. Fazlasi israfa girerGezme yeme içme tatilde sorun yok canım bunların hepsini yaparım
Elime para geçtiğinde altın yapıyorum birşey almaktansa
Alırsam gereksiz geliyor
Ama kendime vakit ayırırım dışarı çıkarım kahve yemek gezmek bunlarda kısmıyorum
Evlendiğimiz zaman sıkıntılar yaşadık maddi yine yaşarız diye korkuyorum o zaman eşimin maaşı iyi değildi pek
Peki başkalarına ihtiyacı olanlara yardım yaparmisiniz? Yoksa başkası yapsın bana gelene kadar mı dersiniz?Kızlar merhaba
Mesele şu ki ben para harcayamıyorum birşey alamıyorum
Eşimin durumu iyi 30 bine yakın maaşı var ve beni hiçbir şekilde kısıtlamıyor birşey alsam neden aldın demez.
Bazen diyorum ben cimri miyim acaba?
Birşey alırken on kere düşünüyorum günlerce düşünüyorum alsam mı diye basit bir kıyafet mesela ya da evime birşey.
Bunda yetiştirilme tarzımın etkisi olabilir mi sizce babam çok tutumlu bir insandı durumu iyi olmasına rağmen para çok harcayamazdık.
Bunu nasıl aşabilirim hiç bilmiyorum
Yaparız yardım da her ay düzenliPeki başkalarına ihtiyacı olanlara yardım yaparmisiniz? Yoksa başkası yapsın bana gelene kadar mı dersiniz?
Evet biriktirmek en mantıklısı zaten bizim için30000 maaş çok değil bu devirde. Evin tapusu sizin üzerinize mi? Arabanız yok çocuk gelecek, kiranız şu an az olabilir ama doğu görevi bitip batıya geldiğinizde lojman çıkmazsa kiralar çok uçuk. 10 çeşit spor ayakkabınız olsa ne olur. Sinemaya tiyatroya gidiyorsanız, arada kahve içmeye yemeğe çıkıyorsanız, başka şehirleri geziyorsanız, kalanı biriktirin derim.
Ee ben de çeşit çeşit giyinirim ama alıp giymekten bıktıklarımı Dolaptan satarım yıllarca aynı kıyafetlerimi dolapta bekletmem madem müsriflik yapmak istemiyorsunuz dolabınızda giymekten bıktıklarınızı satın ya da sevgi marketlere atın o da yoksa yakınlarınızdaki ihtiyaç sahiplerine verin yerine yenisini alın yani durumunuz iyiyken de hep aynı giyinmekten sıkılır insan bir yakınım var yıllardır aynı pijamayı giyer durumu da iyi ama almaz para koyar kenara önce giyinirim yerim öyle kenara para koyarımİyi giyiniyorum ama çeşit çeşit değil mesela
Kendime de özenirim
Ama Çevremdekiler aşırı böyle çeşit çeşit kıyafetler eşyalar falan
Belki de bana müsriflik olarak geliyor
Batıda yaşayan biri olarak doğru dürüst avm ye alışveriş için gitmem hepsini internetten getirtirim beden aramakla uğraşması olmuyor kolaylık apartman girişinde bir kutu şuan alınmayı bekliyorKızlar bu arada şunu da belirteyim eşimin doğu görevinden dolayı çok küçük bir yerde yaşıyoruz avm bile yok yani alışveriş yapacağım bir yer yok
Belki burda da köreliyor olabilirim
Ama internet alışverişi var tabi
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?