Nasıl aşabilirim ?

1. Aileden gelen bir kıtlık bilinci olabilir. Hep böyle gördüysen dikkatli harcamaya itilmiş olabilirsin. Ki bu abartmıyorsan ihtiyaç dahilinde alıyorsan ama fazlasını istemiyorsan normal birşey. Başkalarının 95 milyon çeşit eşyası olması onun doğru olduğu anlamına gelmiyor. Mesela biryere gider misin? Alışverişte harcamadığın paraları daha çok hoşuna giden seni mutlu eden birşeyde harcıyor musun? Bunlara cevap evetse hiç dert etme cimri değilsin. Sadece alışverişten hoşlanmayıp kendini daha mutlu hissettiren şeylere önem veriyorsun.

2. Çok harcama yapıp sonrasında borç batağına düşen, kötü şeyler yaşayan beya iflas eden birisini gördün mü? Bu durumu içselleştirmiş olup para harcarsam kötü duruma düşerim diye bir bilinç geliştirmiş olabilirsin. Eğer buysa kendini telkin ederek dikkatli ama gerekli şeyleri alarak bunu yavaş yavaş yenebilirsin.

3. Derinlerde bir yerde bu kocamın parası (o birşey demiyor olsa bile) harcamaya hakkım yok gibi düşünüyor olabilirsin.

Kendi adima bu devirde ekonomi falan yapamıyorum . Beceremiyorum yani İhtiyac olan birşeyi ertelemeyi doğru bulmuyorum . Deli gibi almayi da savunmuyorum elbette...

Bir günü kendinize ayırın mesela . Dışarı çıkın ,kahvenizi için . Kendinize hediye alın :) Aldıktan sonra mutsuz oluyorsanız onu bilemem ...

Bence o şekilde empoze edilmiş size. Keyfi harcama nedir bilmiyorsunuz. Ama tadına vardıkça daha çok isteyeceksiniz. O dengeyi bulmak önemli

Her ay kendinize bir miktar belirleyin bunu kendi keyfime gore harcayacagim diyin ve harcayin dusunmeye gerek yok surekli para biriktirerek ve biseyler almaya calisarak tabiki cimri olursunuz. Hic acimam harcarim parada biriktirirm ama miktarlari belirler ona gore takilirim

Annem gibi..
Harcamiyorsaniz bile esinizden para alin kenara atin

İyi giyiniyorum ama çeşit çeşit değil mesela
Kendime de özenirim
Ama Çevremdekiler aşırı böyle çeşit çeşit kıyafetler eşyalar falan
Belki de bana müsriflik olarak geliyor

Yeterli aslında bin çeşit kıyafete gerek yok
Dolabımı sadeleştireli üç yıldan fazla oldu hiç bir şeyin fazlasını, çeşidini almıyorum
Çoğunlukla internet alış verişi yapıyorum, indirimleri takip ederim, ihtiyaç olmayanı almam, avm, çarşı vs gezmeyi bırakalı çok oldu.
Bu devirde akarken tutmak en güzeli, önümüzde ne olacağı belirsiz bir dönem var, istikrarsız bir ekonomimiz var paranızı harcayacak yer aramayın o yüzden. Almanın zaten sonu yok onu al bunu al ay bu da çıkmış al , bakın 1 dakikada insanların varı yoğu gitti üstlerine bir mont bile giyemeden hayatlarından oldular. Parayı çula çaputa değilde kıymetli şeylere yönlendirmeyi daha çok seviyorum, arabayı değiştirmek, yatırımlık mülk almak, biriktirip acil olan ihtiyaçları nakit karşılamak (beyaz eşya vs..), tatil planı yapmak daha çok hoşuma gidiyor.

Dolabımda yeteri kadar olduğunu düşünüyorum
Yani gerek duymuyorum birşey almaya keyfi olarak

Annem gibi..
Harcamiyorsaniz bile esinizden para alin kenara atin
Atıyorum altın yapıyorum
gerçekten devir çok kötü
Zamanında durumumuz sıkışık olduğu oldu
Şimdi de sıkışırsak ilerde Allah korusun birşey olursa diye birşeyler atayım kenara diyorum

Gezme yeme içme tatilde sorun yok canım bunların hepsini yaparım
Elime para geçtiğinde altın yapıyorum birşey almaktansa
Alırsam gereksiz geliyor
Ama kendime vakit ayırırım dışarı çıkarım kahve yemek gezmek bunlarda kısmıyorum
Evlendiğimiz zaman sıkıntılar yaşadık maddi yine yaşarız diye korkuyorum o zaman eşimin maaşı iyi değildi pek

Atıyorum altın yapıyorum

gerçekten devir çok kötü
Zamanında durumumuz sıkışık olduğu oldu
Şimdi de sıkışırsak ilerde Allah korusun birşey olursa diye birşeyler atayım kenara diyorum
En iyisi.. harcamak isteyip harcayamamak daha kotu. Keske zamaninda luzumsuz harcamayip birikim yapsaydim. Biraz var birikimim ama cok luzumsuz harcadigim seyler oldu

Yeterince harciyormussunuz zaten. Fazlasi israfa girer

Ramazan öncesi son gün diye bugün steakçiye gittik. Akşam da tatlı kahve yapacağız. Çelik takı aldım demin. Trendyol sepetimde bir sürü şey duruyor. Harcayacak bir sürü yer var ama para yok. Bu beni bir miktar üzüyor. Keşke sizin gibi olsaydım da cimriliğime yansaydım adhsydhd

Peki başkalarına ihtiyacı olanlara yardım yaparmisiniz? Yoksa başkası yapsın bana gelene kadar mı dersiniz?

30000 maaş çok değil bu devirde. Evin tapusu sizin üzerinize mi? Arabanız yok çocuk gelecek, kiranız şu an az olabilir ama doğu görevi bitip batıya geldiğinizde lojman çıkmazsa kiralar çok uçuk. 10 çeşit spor ayakkabınız olsa ne olur. Sinemaya tiyatroya gidiyorsanız, arada kahve içmeye yemeğe çıkıyorsanız, başka şehirleri geziyorsanız, kalanı biriktirin derim.

Evet biriktirmek en mantıklısı zaten bizim için
Şu an doğuda iyi zaten batıya gittiğimizde farklı olacak Artı çocuk
Bunları düşündüğümde biriktirmek zaten en mantıklısı
Senede bir kez tatile gideriz muhakkak

İyi giyiniyorum ama çeşit çeşit değil mesela
Kendime de özenirim
Ama Çevremdekiler aşırı böyle çeşit çeşit kıyafetler eşyalar falan
Belki de bana müsriflik olarak geliyor
Ee ben de çeşit çeşit giyinirim ama alıp giymekten bıktıklarımı Dolaptan satarım yıllarca aynı kıyafetlerimi dolapta bekletmem madem müsriflik yapmak istemiyorsunuz dolabınızda giymekten bıktıklarınızı satın ya da sevgi marketlere atın o da yoksa yakınlarınızdaki ihtiyaç sahiplerine verin yerine yenisini alın yani durumunuz iyiyken de hep aynı giyinmekten sıkılır insan bir yakınım var yıllardır aynı pijamayı giyer durumu da iyi ama almaz para koyar kenara önce giyinirim yerim öyle kenara para koyarım

Batıda yaşayan biri olarak doğru dürüst avm ye alışveriş için gitmem hepsini internetten getirtirim beden aramakla uğraşması olmuyor kolaylık apartman girişinde bir kutu şuan alınmayı bekliyor siz nelerden hoşlanıyorsanız ben size link atayım alırsınız muhtemelen

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…