O zaman hepimiz evde oturup rızıklarımızı bekleyelim. Olur mu?
Çalışıp tevekkül edilecek. Yani önce gayret göstereceksiniz.
Ben 6 aylık evliyim ama eşimle evliliğim öncesinde 10 senelik beraberliğimiz var. Küçük yaşta tanıştık o yaşın vermiş oldugu cesaretle yıllar geçiverdi. Maddi yönden eşimin ailesinin durumu yok. Babası emekli çalışmıyor evde. Anneside ev hanımı zaten. Neticede evlendik benim ailem kız tarafına düşen eşya çeyiz vs. aldılar herşeyimi. Ben çıktıgım dönemde ailem bu ilişkiye hep karşı çıktı maddi sebeplerden dolayı yapamazsın edemezsin gibi sürekli söylediler bana ama seviyordumda onu kaç seneyi nasıl söküp atabilirdim bütün hayallerimi onunla kurmuştum ben. Hep iyi olur inşallah diyerek yoluma devam ettim ailemi bir şekilde ikna ederim onlarında rızasını alırım diyordum. Ailemde bendeki kararlıgı gördükleri için razı oldular. Kabul etmek zorunda kaldılar istemeselerde. Aslında eşim çalışıyor iyi biryerdede çalışıyor çok şükür geliride türkiye şartlarında bi çok kişiye göre iyi. Ama evimiz yok ve evlenmeden önce kredi çektik eşyaları alabilmek ve düğünü yapabilmek için, herşey borçla yapıldı. Şimdi bi yandan ev kirası bir yandan her ay o kredinin borcu ve evin geçimi derken para kıtı kıtına gidiyor oda ben çalıştıgım için. Sorunum şu ben çalışamıyorum çalışma hayatında bi türlü mutlu olamıyorum. Mutsuzluk içinde işe gidiyorum sabahları ayaklarımı sürüye sürüye derler ya aynen o vaziyetteyim. Bu benim elimde değil çalışma hayatına hiç yatkın değilim. Bi kaç senedirde çalışıyorum ve artık kaldıramıyorum ben evimde olayım istiyorum. Ailemde bu durumumu gördüklerinde sen kendin istedin bu hayatı çalışmak zorunda oldugunu bilerek gittin ne bekliyordunki diyorlar çok üzülüyorum bu duruma ve öyle çaresizimkiNeden böyle olduk arkadaşlar neden eskiden herşey daha farklıymış neden şimdi iki kişide çalışmak zorunda oldu eşimizin aldıgı para neden yetmiyor ben isyan ediyorum bu duruma Benim bi bayan olarak neden evimde oturabilme özgürlüğüm yok. Sabah sabah ayazda yollara düşüyorum ben ve benim gibi bi çok bayan. Çalışma hayatından nefret ediyorum Allahım eşlerimize evi geçindirecek gücü kuvveti versin bizlere gerek kalmasın. Sağlıgım bozuldu benim yıprandım çalışmakdan usandım artık. 30 uma geldim nerdeyse ama bi çocugum olsun bile diyemiyorum neden hayatımız çalışmakdan ibaret olmuş neden (((( Ben bi yuvam olsun istedim evimle ilgileneyim istedim bir müddet çalışırım diye düşünüyodum ama yapamıyorum olmuyor gitmiyor eşime söylüyorum çıkarsan napıcaz borç var diyor bi taraftn çaresiz durumdayım biraz daha kendimi sıkarsam hasta olucam iyice ne yapayım ben arkadaşlar ne olur fikir verin bana ((((
Eski düşünceler değil bunlar lütfen anlamaya çalışın en basiti bi kadınla bi erkek aynı güçdemi Allah neden erkeği daha güçlü yaratmış bazı şeylerde daha dayanıklılar ama kadınlar öyle değil bunu ben söylemiyorum dinimizdede bu böyle diyorum evin ekmeğini vs erkeğin vazifesi olarak vermiş ALLAH zaten yaratılış olarak çalışmaya yatkın değiliz şurda kaçınız işinizden çalışmakdan memnunsunuz yada kolaylıkla yapabiliyosunuz sanki hepiniz bi şekilde idare etmeye çalışıyosunuz devire ayak uyduruyoruz başka bişey değil yaptıgımız ama başka değerlerden yoksun kalıyoruz farkında değiliz. Çalışmanın içinde bogulmuşuz hayatımız çalışmakdan ibaret olmuş resmen.
iş değiştiricem bacı, bu işyerinde topuklu ayakkabılarıma garışıyorlar
Çalışmayı seven arkadaşlarada saygı duyuyorum ama ben kendi fikrimce sevmiyorum sevemedim eğer elinde düzgün bi mesleğinde yoksa insanı yıpratmakdan çökertmekden başka hiçbişey değil. Ben tatil oldugunda evimde oldugumda kendimi daha mutlu hissediyorum işten çıkmakdan başka çarem yok zaten istemeden işe gitmeninde bi faydası yok severek yapmadıkdan sonra..
Ben ondan bahsetmiyorum çalışmaya karşı değilim yanlış anladınız. Ama şu varki iki kişide çalışsa bi kişide çalışsa Allahın vermiş oldugu bi rızık var ondan fazlasını kimse yiyemez zaten diyorum.
iş değiştiricem bacı, bu işyerinde topuklu ayakkabılarıma garışıyorlar
Ayrıca bi kadın evin geçiminden mesul değildir kadın isterse çalışır o onun isteğine kalmış bişey ama evin ekmeğini getirmek kadının görevi değildir. Kadın eviyle eşiyle çocuguyla ilgilenmekle yükümlüdür dinimizcede bu böyledir. Benim çalışmak istememem neden bu kadar ters geldi bazılarınıza anlamıyorum yani.
canım senle tamamen durumlarımız ters bende 6 aylık evliyim bende çalışıyorum kendi rızamla hemde okadar yoğun mesai saatlerinde sabahın 7 sinde yollara koyuluyorum akşam 8 8.30 da evde olup o satten sonra ütümüde çamaşırımıda yıkıyordum yemek yapmaya çalışırım yapamsam dışarda yeriz eşimde çok zor her yemeği yemez çok titizdir ki benim her işime karıştığı halde ve bana çalışma çalışmak zorunda değilsin dediği halde ben bu yoğunluğuma rahmen hep çalışmak istedim tabi bu tamamen tercih meselesi hatta ailem 12 saatlik uzakta yanımda değiller ben gurbet ellerde çalışmam lazım dedim ve bana çok iyi geldi evet yorucu oluyor ama bana iyi geliyor eşim çalışmana gerek yok demesine rahmen ben çalışmak istiyorum herkez ister evde oturup istediğin saatte kalkıp istediğin yere gitmek ama istediğin herşeye sahip olmak yada istediğin herşeyi alabilmek sen şimdi mesala istediğin herşeyi alabiliyormusun çalıştığın halde alamıyorsun borç ödemekten çalışma hayatı sevmiyorsun saygı duyarım çevremde var çalışma hayatına adapte olamayanlar istemediğin bir yere gitmek zulüm gibi gelir ya işini değiştir oda olmuyorsa eşinle konuş ne kadar çekicem diye sor ben dayanamıyorum de işsizlik maaşı alırmısın en azından bir süre onla idare ederiz desen
borçların ödenmesinde evin geçiminde sizin maaşınızında bi faydası varken
sırf sevmiyorum diye işten çıkmanız eşinize karşı büyük bencillik
o borçlar sonuçta ikinizin hayatı için yapıldı.
evde oturarak mutlu olacağınızı söylüyosunuz
eşiniz para sıkıntısı ve borçları ödemekte güçlük çekerken
mutlu olabilcek misiniz gerçekten?
hayat müşterektir eşinizle zorlukları paylaşmadıktan sonra
ona destek olmadıktan sonra ne kıymeti var bunun
çoğu insan sevmediği mutlu olmadığı işlerde çalışıyo
borçlarını ödemek geçinmek için
neden çünkü fedakarlık yapmaları gerektiğini biliyolar
sevgi aşk öyle evde durup oturmayla değil
emek vermekle çaba sarfetmekle oluyo
eşinizin size ihtiyacı olan bi dönemde ona destek olmalısınız
O zaman hepimiz evde oturup rızıklarımızı bekleyelim. Olur mu?
Çalışıp tevekkül edilecek. Yani önce gayret göstereceksiniz.
Bırakın artık bu eski düşünceleri. Kadınlar eskiden beri tarlada bağda bahçede olsa bile çalışıp evin geçimini paylaşır, ne demek kadın isterse çalışır.
Hem madem ev işleri bu kadar ağır geliyor, eşinize söyleyin size yardımcı olsun. Ben evin geçimini paylaşıyorum, sen de ev işini paylaş deyin.
Geçinmeye muhtaç olup olmayacağımı Allah bilir. Ben istediğim kadar çalışayım didineyim yine rızkı veren Allah dır. Bi karı koca çalıştıgı zaman beraber rızıkları bir olurmuş yani eve girecek rızık bellidir biz ne yaparsak yapalım bu böyledir. Allaha güvenmekden başka çaremiz yok.
evlenene kadar calisacagim diye kendini sartladigindan dolayi herhalde suan calismak eskisinden cok daha zor geliyor..sen evde yasamak nedir bilmiyorsun sadece calistigin donemlerdeki birkac gun evde dinlendiginden dolayi sana oh rahat geliyordu ama oyle degil.caimsayan biriysen,maddi durum da el vermiyorsa bu demektir ki sosyal anlamda birseyler yapamayacaksin..evde de hersey ayni bir yerden sonra kopma noktasina gelip inan daha cok bunalima gireceksin.sen suan da planli davranmadigin icin bunalima girmis olabilirsin.pratik cozumler
bulursan belki yorgunlugun daha da azalir.mesela;tatil gunlerinde sebzelerini biraz pisirip dondurucuya atabilirsin.kofte ve sigara boregi gibi seyleri de saklayabilirsin aksam geldiginde hemen yemegin olur.utu ve temizligini de bir duzene sokarsan hersey biraz daha rahatlar.
yada sevdigin bir isi yapabilirsin..
Canım işsizlik maaşı alırım bi müddet idare ederim napıyım kendimi biraz topladıkdan sonra tekrar bi işe bakarım
senin çalışmayı istememen kimseye ters gelmedi. Kafam çok karışık diye konu açıp sonra her verilen cevabı beğenmeyişin ters geldi açıkçası. Herkes sana borcunuz bitene kadar sık dişini demiş , herkes sana hayat zor ilerde pişman olursun dedi, mutsuzluğunun nedeni belkide bu değildir bir uzmana danış diye bizzzat ben yazdım. İçinde bulunduğun şartları değiştiremeyeceğine göre en azından mutlu olabilmen için nacizane tavsiyede bulundu herkes. Ama sen sadece haklısın hemen istifa et kocanın işi ne tabiki sana bakacak evine bakacak cevaplarını duymak için konu açmışsın anlaşılan. 6 aylık evlilikte nekadar çok şikayet konusu bulabilmişsin inanamıyorum. Biraz kendine objektif bak bence. Yada burda yorum bekleme ailen seni tanıyor onlar yorum yapsın. Herkes kendini bilir çalışmak bana göre değil diyen sensin. Evet bencede herkes kendini bilir ve baştan kaldıramayacağı yükün altına girmez. Çalışmanın sana göre olmadığını yeni anlamadın herhalde. Zaten biliyormuşsun durumu ama eşin için yapmışsın. O zaman baştan kendini bilip maddi durumu daha iyi ailesinin durumu daha iyi bir eş bulacaktın. Şimdi 6. ayda borçlar bitmeden istifa etmek bence sevdiğini söylediğin adamı yarı yolda bırakmaktan başka bişey değil.
Ayrıca o özendiğin eski aile düzenlerindeki evde çocuk bakan anneler azla yetinen annelerdi. Eşlerinin gömlek yakalarını kendi elleri ile ters düz yapan tek çeşit yemekle çocuklarını doyuran lüksün yanından geçmeyen üstlerine başlarına almayan gezip tozmayan makyaja kıyafete yada ev eşyasına para harcamayan annelerdi. Çocuklar sokakta büyürdü kötü insanlar yoktu. Dersane , eğitim masrafları böyle değildi hayatımızda özel hastane kavramı yoktu , zengin çocuğuyla fakir çocuğu aynı okula giderdi, sbs, kpss , lys , öys gibi sınavlar yoktu. Hayat pahalı değildi. Ve buna benzer birçok şey. Ama şimdi maalesef kazın ayağı öyle değil , kendi masrafından kıssa bile insan ilerde çocuğunun masrafından kısamaz en iyi eğitimi alması için elinden geleni yapar. Bunlarda maalesef paraya dayanıyor tek maaşla herşey olmuyor.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?