• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

siz olsanız altınları verir misiniz?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Takılar yasal olarak sizin ancak hem gelenek adı altında düğün, eşya masraflarını aileye yüklemek hem de borçlarını ödemelerine hiç yardımcı olmamak bana doğru gelmiyor.

Tabi ailelerin maddi durumları çok iyi olur, kendi istek ve ısrarlarıyla masrafları üstlenmek isterler o ayrı. O zaman da takıları almaya ihtiyaçları olmaz zaten.

Evlenirken tüm masraflarımızı kendimiz karşıladık. Dolayısıyla takıların ne olacağı konusu gündeme bile gelemezdi. Eşimin ailesi takılara güvenerek bir şeyler yapmayı teklif etselerdi de asla kabul etmezdim. Ben kendi paramı nasıl harcayacağımı bilmiyor muyum?

O dediğiniz usullere göre de gelin gelinliğini(!) yapmak zorunda. Ev işi, çocuk bakımı vb. sorumluluklar kadının omzunda olmalı. Eş ailesine gelinlik yapmak gibi usullerde var. İşimize gelince usuller böyle diyoruz işimize gelince hayat müşterek diyoruz karı koca arasında.

Hanımefendi ben bunlar doğrudur demedim, konu sahibinin içinde bulunduğu şartlara göre konuştum. Konu sahibi eş ailesi herşeyi ortak yapmak istiyo diye konu acsaydi farklı konusurdum. Gelenekleri adaletsiz bulan insanlar zaten baştan konuşur anlaşır herşeyi ortak yaparlar. Erkek tarafı da üstünde böyle bı sorumluluk hissetmemiş olsa herşeyi biz yapicaz demezler di mi? Ortak yapalım herşeyi derler. Herşeyi yapicak kadar geleneklerine bağlı insanlar bı zahmet altınlara da göz dikmesinler.

Hanımefendi ben bunlar doğrudur demedim, konu sahibinin içinde bulunduğu şartlara göre konuştum. Konu sahibi eş ailesi herşeyi ortak yapmak istiyo diye konu acsaydi farklı konusurdum. Gelenekleri adaletsiz bulan insanlar zaten baştan konuşur anlaşır herşeyi ortak yaparlar. Erkek tarafı da üstünde böyle bı sorumluluk hissetmemiş olsa herşeyi biz yapicaz demezler di mi? Ortak yapalım herşeyi derler. Herşeyi yapicak kadar geleneklerine bağlı insanlar bı zahmet altınlara da göz dikmesinler.
Hanımefendi siz usule bakınca bunu erkek yapar herkes de bilir yazdınız yorumunuzda. Ben de bundan dolayı o yorumu yaptım.
Ne hikmetse bdv de gelin-kv başlıklarında ama gelenek böyle, sen gelinsin geleneklerimize göre o aileye gelin gittin, hizmette kusur olmamalı gibi yorumlar gelmiyor. Ya da karı-koca başlıklarında sen evinde oturuyorsun, o evin işi sana ait niye kocandan yardım bekliyorsun gibi yorumları göremiyoruz. (Ki görmeyelim de zaten, hiçkimse böyle zorluklar yaşamasın. Doğru olanı zaten bunları görmemek) Ama konu düğün vs olunca geleneklere göre erkek ailesi bunu yapmalı diyoruz.. Sizce de çelişki yok mu? Amacım sizi kırmak, incitmek değil. Umarım yanlış anlamazsınız mesajımı..

Artık zor zamanlar yaşıyoruz. Paranın değeri yok. İnsanlar zor şartlar altında para biriktiriyor veya kredi ödüyor. Eğer siz evlenin diye borca girip zor durumda kalacaklarsa vermelisiniz.

Geleneklere göre evlilik masraflarını erkek tarafının yapmasının zorunlu olduğunu yazanlar olmuş.

Taraflar arasında gönül rızası ve anlaşma varsa başka, ancak ben kimsenin zorunlu olmadığını kabul etmeyi yeğlerim.

Çünkü aynı geleneklere göre evlenen kız kendi ailesinden çıkar, erkek tarafının ailesine girer.

Anne babasından çok kayınvalide kayınpederi görmeli, onlarla ilgilenmelidir. Erkek ailesi birinci planda olmalıdır.

Yaşlandıklarında kayınvalide ve kayınpederine kız evlatlar değil erkek evlat ve eşi bakmalıdır.

Hatta kayınvalidenin temizliği, misafirine de yardım edilmelidir.

Geleneklerin işimize gelenini alıp işimize gelmeyenini alamayız bence.

Ben bu gibi geleneklerden hoşlanmadığım için paket olarak almamayı tercih ederim.

Ne münasebet? Nasıl bir terbiyesizlik bu... Şimdiden bunu konuşuyorsa ailesi demiştiR (zira çoğu erkeğin aklına böyle şeyler gelmez). Yapmasınlar efendim düğün falan siz kendiniz yapın. Takılan para ile düğün salonunu vs ödeyin, eşyalarınızı da taksitle alın. Yeni evlenen insanlara destek olacaklarına altınlarına mı göz dikiyorlar pes doğrusu. Çocuğunuz doğunca ne yapacaklar :D ona da altın takip ama biz bebeğe kıyafet aldık deyip geri mi isteyecekler?

3 yıllık evliyim nikâhımızı kokteyl li olarak kendimiz yaptik benim çoğu eşyam vardı zaten eşim bir yatak odası aldı tv ünitesi vardı diğer bütün eşyalar benim bekar memur olarak yaşadığım zamanlarda aldığım sıfır eşyalar vardı çamaşır makinesi tv gibi altınlar konusu ne eşimin ailesi neden benim.ailem almadı altınları ama eşim kendine takılanları kendisinin olduğunu iddia ediyor bende bana takılanları aldım bozdurdum hesabıma yatırdım eşim sonuçta al.hepsi senin olsun demedi ama zaten ev falan alırsak ilerde bendeki ondaki hepsi ev parası olacak ama zaten o kadar.cok altında cikmadi yani ama eşim kendine takilanlardan arkadaşı nin düğünü olunca o arkadaşının yaptığı altını götürdü ona taktı gibi

Altın çok pahal i artik.dugunlerde eş dost eskisi gibi altın takmıyor.
50 tl sıkıştırıp gidiyor.aslinda çok da kavga edilecek bi konu değil

Bu sitede öğrendiğim faydalı şeylerden biri... Altınları vermemek.
Gerekirse düğünü siz yapın, altınlarla borcunuzu ödeyin ama vermeyin derim ben.

O dediğiniz usullere göre de gelin gelinliğini(!) yapmak zorunda. Ev işi, çocuk bakımı vb. sorumluluklar kadının omzunda olmalı. Eş ailesine gelinlik yapmak gibi usullerde var. İşimize gelince usuller böyle diyoruz işimize gelince hayat müşterek diyoruz karı koca arasında.

Evlilik "adetlerini" okurken her seferinde şok oluyorum. Ya elin adamina kadinina nasil şunu yapmak zorundasiniz, bunu almak zorundasiniz diye diretebilir bir insan ya.

Hani eş adayin karşiliyordur herşeyi alalim yapalim dersin ama ailesine karşi yapmak zorundasin bilmem ne tavri nedir ya...
Ben istemeye utanirim. Evimin içinde eşimin ailesinin aldigi zerre bişeyim yok 1-2 havlu vs vermiştir anca o da kendisi almiş isteyen olmadi.

Kusura bakmasinlar ama dugun yaptirip, evinin içini komple eş ailesine yaptirip sonra da bana karışmasinlar istiyorlar bi de.
Burda okuduğum bir suru kadin geceligine, donuna kadar kaynanaya aldirip bir de kaynanam karişiyor diye triplere giriyor.
Sorunca "yapmak zorunda" kanun var sanki hiç cekinmeleri de yok.

Benim kaynana da almaya kalktı 2 tarafın takıları da bende hesabımda. Asla da vermem eşya almadılar ev almadılar biz ödedik eşyaları

Yaptıkları masraf kadarını ödeyin gerisi sizde kalsın. Her şeyi ailelerin üzerine yıkmayı da ben doğru bulmuyorum.

benim esimin ailesi biz evlenirken yaklasik 100 bine yakin bir mebla harcadi
esimin arabasinin kredisi bedellisi ve bizim alacagimiz evin pesinati odendi bu parayla.
en basindan soyledi emekli ikramiyem var 2 cocugum var araba askerlik ve pesinat borcunuz olmasin diye bu parayi size harcadim ama bizim taraftan takilanlari alirimm cunku kiziminda hakki var bu parada dedi tamam dedik çunku insanlarin durumu belliydi acik acik soylediler.
28 yasinda koskoca calisan insanlardik iki tarafli hic bir seye elimizi surdurmediler benim calisirken aldigim ceyizliklerim disinda ikimizde hic bir seye para vermedik.
simdi hesapliyorum bunlari yapmasalardi yani bu borclar kapanmasaydi ev sahibi olamazdik
o takilarla biz yine aldiklarimizi dugunumuzu oderdik vs. ayni kapiya cikardi yani.
takilari isterseniz biz hic bir sey yapamayacagiz diyecekler sizde sag elinizle aldiginiz altinlaro sol elinizle geri vereceksiniz
oda takilan altinlar borcu kapatirsa tabi.

Evlilik "adetlerini" okurken her seferinde şok oluyorum. Ya elin adamina kadinina nasil şunu yapmak zorundasiniz, bunu almak zorundasiniz diye diretebilir bir insan ya.

Hani eş adayin karşiliyordur herşeyi alalim yapalim dersin ama ailesine karşi yapmak zorundasin bilmem ne tavri nedir ya...
Ben istemeye utanirim. Evimin içinde eşimin ailesinin aldigi zerre bişeyim yok 1-2 havlu vs vermiştir anca o da kendisi almiş isteyen olmadi.

Kusura bakmasinlar ama dugun yaptirip, evinin içini komple eş ailesine yaptirip sonra da bana karışmasinlar istiyorlar bi de.
Burda okuduğum bir suru kadin geceligine, donuna kadar kaynanaya aldirip bir de kaynanam karişiyor diye triplere giriyor.
Sorunca "yapmak zorunda" kanun var sanki hiç cekinmeleri de yok.
Ya büyük konuşmaktan çekiniyorum, şu hayatta neyi büyük konuştuysam anında başıma geliyor, o yüzden bu konuda sizin gibi keskin cümleleri korkumdan kullanamıyorum :D Ama olurda bir gün evlilik gündemimde olursa aileleri karıştırmadan kendim ve eş adayı ile birlikte halletmek isterim. Hatta düğün vs de gereksiz geliyor onları mümkünse es geçmek isterim.
Konu hakkında yorumda bulunmadım. Konu sahibinin bir yorumda önceki konusunda düğün istemediğini vs belirttiğini okudum yanlış hatırlamıyor isem. Eğer aile ısrarıyla düğün oluyorsa ve aile gelen altınlarla bunu yapmak istiyorsa bu konuda ne diyeceğimi bilemedim.. Ama genel anlamda düğün yapmayı, ev düzmeyi eş ailesinin görevi olarak görüpte geri kalan geleneklere de aynı şekilde bağlı kalmayınca hani niye adaletli olunmuyor diye sorasım geliyor açıkçası. Eğer erkek ailesi yapmak zorunda deniliyorsa o zaman o kv de de gelin bana bakmak zorunda gibi bir düşünceye girerse bu iki düşünce arasında ne fark var ki..
Bu yazdıklarım büyük konuşmaya girmez demi çünkü bunu cidden yaşamak istemiyorum ve kendime hakim olup yorumu dikkatle yazdım hep :)

ailesiyle bu konu hiç geçmedi ama sözlüm bana bir laf söyledi sinir oldum. iki memleket var ve sadece kendi tarafında olan düğünde takılan altın ve paradan bahsediyor, diğerleri benimmiş ve ailesi dokunmazmış falan. bende tüm takılar gelinin oluyor kanunda da böyle dedim ''vicdan meselesi'' dedi. bunu söylemesinin nedeni düğünü ve eşyaları ailesi yapıyor.

güncelleme: çok farklı fikirleri olanlar var evet bende bu konuda kararsız olduğum için bu konuyu açtım. biz sevgiliydik ve evlenmeye durumumuz yok evet ama düğünü biz yapıcaz diyen ve bizi nişanlamaya zorlayan bir ailenin altınlara güvenmesini doğru bulmadığıma karar verdim vermeyeceğim kimsede bişey diyemez. Kanun böyle. ki bizim durumumuz yok ben onları ikimiz için saklayacağım.
Taki kadinindir. Olaki bosanma durymumunda kadinin kendini bir sure idame ettirmesi icin gelecegidir. Eger sozlun takilar konusunda o kafa yapisinda ise ben bastan bu ise girmezdim. Eninde sonunda seni bunaltarak o takilari alir. Bankada kasaya da koysan psikolojik badki ile bir sekilde o takilari alana kadar seni bunaltir. Esyayi biz yapiyoruz o yuzden takilari da vermelisin diye bir mantik yok. Millete gostermelik dugunde taki takip dugunden sonra da gelininden takilari almak diye birsey yok. Bence sen bu kafadaki adamla bir evlilik bir gelecek dusunuyor misun yeniden iuice bir dusun yolun basinda iken. Heleki boyle bir aileyle...

Ya büyük konuşmaktan çekiniyorum, şu hayatta neyi büyük konuştuysam anında başıma geliyor, o yüzden bu konuda sizin gibi keskin cümleleri korkumdan kullanamıyorum :D Ama olurda bir gün evlilik gündemimde olursa aileleri karıştırmadan kendim ve eş adayı ile birlikte halletmek isterim. Hatta düğün vs de gereksiz geliyor onları mümkünse es geçmek isterim.
Konu hakkında yorumda bulunmadım. Konu sahibinin bir yorumda önceki konusunda düğün istemediğini vs belirttiğini okudum yanlış hatırlamıyor isem. Eğer aile ısrarıyla düğün oluyorsa ve aile gelen altınlarla bunu yapmak istiyorsa bu konuda ne diyeceğimi bilemedim.. Ama genel anlamda düğün yapmayı, ev düzmeyi eş ailesinin görevi olarak görüpte geri kalan geleneklere de aynı şekilde bağlı kalmayınca hani niye adaletli olunmuyor diye sorasım geliyor açıkçası. Eğer erkek ailesi yapmak zorunda deniliyorsa o zaman o kv de de gelin bana bakmak zorunda gibi bir düşünceye girerse bu iki düşünce arasında ne fark var ki..
Bu yazdıklarım büyük konuşmaya girmez demi çünkü bunu cidden yaşamak istemiyorum ve kendime hakim olup yorumu dikkatle yazdım hep :)

Ben yaşamadigim bir durum hakkinda konuşmuyorum. Ben zaten evliyim ve eşimin ailesinin aldigi hicbisey yok evimde ne mobilya ne beyaz eşya, gelinlik vs hicbisey alinmadi eşimin ailesi tarafindan.
Bir taki taktilar onu da "şunu isteriz" demedik.
Geldiler hediyelik ince birer bilezik takip gectiler. 🙂

Onlar almadi diye bişeyim eksik mi oldu hayir.
Biz zaten onlara guvenerek yola cikmamiştik.

Ben yaşamadigim bir durum hakkinda konuşmuyorum. Ben zaten evliyim ve eşimin ailesinin aldigi hicbisey yok evimde ne mobilya ne beyaz eşya, gelinlik vs hicbisey alinmadi eşimin ailesi tarafindan.
Bir taki taktilar onu da "şunu isteriz" demedik.
Geldiler hediyelik ince birer bilezik takip gectiler. 🙂

Onlar almadi diye bişeyim eksik mi oldu hayir.
Biz zaten onlara guvenerek yola cikmamiştik.
Size katılıyorum bence olması gereken de bu.. Mutluluğunuz daim olsun :)

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back
X