Türkiye burnumda tütüyor

Gelin tabi, 3 günlük dünya insan nasıl istiyorsa öyle yaşamalı
Elinizde çok para yok ama sıfırda değilsiniz
Ben buyuksehirdeyim ve burada 20 bin hala villa kiralik fiyatı, yaşayacağınız yere göre kira değişir, çoğu ev sahibi 1 yılda çıkarmaya çalışıyor sözleşme yenilemiyor çoğu yıllık istiyor hele yurt dışıni duyarlarsa sizi yorabilirler burada size yardımcı olacak kimse varmi?
Bir yıl daha kalıp sıkı yönetim ile elinizdeki parayı arttırmanın yolunu bulsanız çok iyi olurdu
30 30 2 maaş ile çocuksuz yaşayabilirsiniz asıl gider okul Çağı çocuk bence
Size 3+1 eve gerek yokki kullanışlı 1+1 bile yeter az eşya az kira demek. Hatta eşyalı bulabilirsiniz

Almancami hangi işlerde kullanabilirim

Çağrı merkezleri ilanlarına bakın
Yabancı dil ile çok iyi paralar kazanırsınız hatta orada da başlayabilirsiniz çoğu home ofis

sorun tam da burada yaşıyor zaten. şu anda Türkiye şartlarına uyumlanarak yaşadığını zanneden birçok insan, yaşamayı nefes almak zannediyor.
eşiyle, dostuyla bi kahve içmek isteseler olmaz. ayda bir kez olsun sinemaya ya da tiyatroya gitmek isteseler bir şeylerden kısmak zorundalar. işten, güçten çok bunalıp günübirlik bi gezintiye çıkmak isteseler imkanı yok.
keşke herkes daha çok kazansa da bu dediklerimi düşünmeden yapabilse ama olmuyor işte. öte yandan ülke ortalamasının birazcık üstünde kazanan da sizin dediğiniz gibi iyi şartlarda yaşamıyor. sadece bir nefes fazladan alabiliyor.
şu anda Avrupa'da ikamet eden birisi olarak "asla!" diyorum. asla dönmem.

Asla yetmez. Kiraya çıkarsınız. Ev eşyalarını lükse kaçmadan minimum alabilirsiniz. Bu parayla ev alınmaz. 2.el bir araba bir arabada alınır. sonra geçinir gidersin ama Almanyaya gidip geldiğine değmez biraz daha kalın bari dönünce bir ev alın

Amin inşallah hepimiz görelim. Güzel umut dolu bir mesaj bu tr nin güç dönüşümüyle alakalı mı? Astrologlar böyle diyorlar da sizde bu şekilde mi değerlendirip söylediniz
Astroloji değil benim kaynağım. Açıkçası tarih olarak da net olarak vermek doğru değil aslında. Öne gelir, ileri gider bilemeyiz sadece çok uzak olmadığı kesin ve net.

Kahve , sinema, tiyatro ne kadar abartıyorsunuz.Sinemaya 70 liraya gittik geçen hafta, tiyatroya 50 TL ye çok da güzeldi ikisi de.Gidilemeyecek gibi değil yani.

Aha alamancı konusu ablacım dön tutan mı var demeye geldim

Kahve , sinema, tiyatro ne kadar abartıyorsunuz.Sinemaya 70 liraya gittik geçen hafta, tiyatroya 50 TL ye çok da güzeldi ikisi de.Gidilemeyecek gibi değil yani.

bunun sizin alım gücünüzle ilgili olduğunun farkındasınız, değil mi?
bunların yanı sıra hak, hukuk, adalet, özgürlük, vs. ile gili bir sürü gerekçe de sayabilirdim ama forum kuralları gereği bu mevzulara giremiyorum.

Enflasyon sohbeti terk etti
Terk etmedim tabiki. Sürekli burada değilim ya.. Benimki sadece bir öneri. İllaki öyle yapsın demedim. Tamam enfelasyon var yok değil.. Hemde yüksek ama benim gördüğüm millet iyi yaşıyor. Marketlerde sıra var, lüks restoranlar, kahve salonları ağzına kadar dolu. Biz ağlamasını çok seviyoruz, şükür yok. En güzel kararı kendisi verir. Gelsin görsün gerekirse biraz izin alsın yaşasın burada ve duruma göre karar versin.

kardeşim, sen bizden fikir almak konusunda halen emin misin?

Siz de gelin konu sahibi ile birlikte, beraber şükredelim, Avrupa'dan şükür etmeye ne var?

Katılıyorum. Yani evet zorluk var ama çevremde kimse de öyle aman aman zor durumda değil. Bir şekilde dönüyor yine ev. İnsan bunaliyor ama dönüyor. Ben çocukluğumda çok daha zor şartları da gördüm. Savaş hastalik olmadıktan sonra bir şekilde geçinilir. Ama bence de sizin önerdiğiniz gibi 1 yıl ekstra fazla fazla çalışıp birikim yapıp gelseler daha iyi olur. İnsanın bir amacı olunca zaman da çabuk geçer çalışmak da zor gelmez..iki işte falan çalışıp bir yıl biriktirip gelin bence. Hayat kısa mutsuz olduğunuz yerde durmaya gerek yok. Doğası falan güzel Almanya'nın ama Okan Bayülgen diyor ya sincap değiliz. İnsandan insana değişir. Ben mesela otobüste insanlarla konuşma rahatlığını severim. Yalnız olmayi hiç sevmem. Bazısı da yalnız olmayi sever. Daha bireyseldir. Ben kaos severim yani kişiye göre değişir o yüzden yorumlardan çok etkilenmeyin. Bazısı için maddi ferah iyidir bazısı için kit kanaat geçinmek. Öyle şey olur mu demeyin bazı şeyleri kolay elde etmek her insanı mutlu etmez boşluğa düşürür. Neyden mutlu olduğunuza göre değişir yaşam. Afrika'da falan ne kadar ilkel koşullarda mutlu yaşam sürüyorlar. Bir kadın var Türkiye'de okumuş YouTube hesabı var. Mutfağı falan ilginç. Evi müstakil ama tek kat. Yine de öyle güzel bir hayatı var ki. Çoğu zaman odunla yapıyor yemeklerini gaz fazla gitmesin diye. Çok fakir değil ama yaşam sartlari öyle. Arada köyüne gidiyor ordan paylaşımlar var. Nasıl mutlulular. Bazısı için mutluluk iş sonrası bara gitmektir dolayısı ile o maddi imkana sahip olmaktır bazısı için iki insan görmek sohbet etmektir. Değişiyor yani. Mesela ben stabil işlerde calisamiyorum. Ofis ortamında az iş olan işleri sevmiyorim. Gün bana gecmiyor cunku o zaman. Çoğu insan masa başı az işi sever. Beni daha yoruyor masa başı az iş olan işler. O boşluk ciddi ciddi yoruyor beni.

47 yaşımda olsam denemekten korkmam..tekrar buraya döner yine burayı denerim. Burada mutlu olmazsam başka yeri denerim. Depresyona falan girmekten iyidir. Depresyon lafını çok sık kullandığımız için hafif bir şey gibi geliyor ama ağır depresyonu yenmek çok zor. Ve hayat yaşarken bitmiş oluyor.

karı--koca çalışıyorsunuz
5 bin euro gelir var
çocuğunuz 27 yaşında yani kendi çalışmacak ve kendi masrafını çıkaracak durumda
5 bin euro gelirle 5 senede 30 bin euro gibi bir para biriktirmişsiniz...
üstelik bir kafeye gitmediğiniz bir sosyal yaşamınızın olmadığı almanyada....

yani hani 1000 euro filan kiraya verip (5 sene önce bin euroya ev rahat rahat bulunuyordu) 1000 euro da market üst baş masrafı yapsanız, 500euro faturalara benzine 500 euro da tatil (tr'ye geldiniz sayıyorum) desek aşağı yukarı o da rahat rahat ayda 2 bin euro kenara koyabilmeniz lazım 5 senede 100 bin eurodan fazla eder-di. o para da en azından ev alırdı.

yani konuda bir tuhaflık var almanyada 5 bin euroyla birikim yapamıyor gibi birşeysiniz üstelik gezmediğiniz sosyalleşmediğiniz halde
ama gelip tr'de 50 bin lira maaşla kafelere filan gidip yaşayacaksınız...

hani ülke sizin ülkeniz
sırf ezan sesi duycam diye geleni de biliyorum, mutluluk görecelidir, beklentiler kişie özgüdür, neden olmasın daha mutlu olcaksanız gelin tabii de...

ortada bi' hesap yanlışı var onu demek istiyorum

Maddiyattan şikayet ettiniz ,ben de saydığınız kalemlerin fiyat verip çok olmadığını söyledim. Başka dallara atladınız amaç üzüm yemek değil bağcıyı dövmek olunca tabi.

Maddiyattan şikayet ettiniz ,ben de saydığınız kalemlerin fiyat verip çok olmadığını söyledim. Başka dallara atladınız amaç üzüm yemek değil bağcıyı dövmek olunca tabi.

e bağcıyı tabi ki dövelim, hanımefendi. ülkenin büyük kısmı boğaz tokluğuna çalışıyor ve verilere bakıldığında aslında o rakamlar pek boğaz tokluğunu da sağlamıyor. bu hale durduk yere gelmediğimize göre bağcıyı dövmek lazım. ama burada değil.
siz bazı sosyal aktivitelerinizi rahatlıkla yerine getiriyormuşsunuz. ne ala. fakat ülkedeki değerlendirme kriteri siz değilsiniz. dolayısıyla sizin bazı zevklerinizden ödün vermiyor olmanız benim için kanıt niteliğinde değil. dediğim gibi halen birçok sosyal aktiviteye maddi imkansızlıklar yüzünden katılmayan insan sayısı, katılabilenden çok daha fazla. ülkede hobiyi sorduğunda gerçekten hobisi olan insan yok.

5 yılda biriken paraya bak. 6 yıldır çalışıyorum cüzdanda var 300 lira
Böyle bir tanıdığım var geri geldi turkiyeye süründü burada gördü gününü. Ne istediğini yiyebiliyor ne istediğini giyebiliyordu. Biriken para da eridi. Geri döndü daha kötü şartlarda çalışmaya başladı ama asla geri gelmek istemiyor şimdi.
Almanyayi sevmeye çalış bacım. Bak ben de oraya gelmeye çalışıyorum. Gurbetçi psikolojisine girmişsin. Başka semte gitsen kendi semtini özlersin, başka şehre gitsen o şehri vs vs.
O paranın değeri kalmadı zaten. İş kurmak istesen batma riskin var. Istanbulda 1+1 ev alırsınız 60 mt2 değmez... Kirada otururum diyorsaniz olur.

He ekonomi dışında da burada büyük sorunlar var 5 yıl öncesine göre. Mutsuz olacağınızı düşünüyorum. Şöyle kaşta manzaralı bir evde elit insanlarla komşu olarak oturursanız tadından yenmez

Bence geri dönmek isteyen herkes geri dönmeli belli ki entegre olunamıyor kıtlık bilinc genlerine işlenmiş oluyor bu insanların genelde, o yüzden çok mutlu olamıyorlar gittikleri ülkede refah dahi olsa. Buradaki insanlar geçim sıkıntısı yaşıyor siz orada geri döneyim mi derseniz elbette böyle tepki alırsınız hiç sormayın buyrun geri dönün.
Uyum sağlayabilen, daha bilinçli, yaşamayı nefes almak sanmayan hayatı gerçekten yaşamak isteyen insanlar gitmeli.

O parayla burda ev bile alamassiniz duzgun bir semtte. Yani hadi sadece ev almaya yetti buldunuz bir ev diyelim. Burda gecim cok zor artik faturalar kiralar mutfak masrafi. Yani ben sizin yerinizde olsam orda yasamaya devam ederim he ne olurdu cok ozluyor olsam ordaki standartlarimdan vazgcemezdim surekli gelir turkiyede kalirdim gezmek icin gelirdim yani asla yerlesmezdim

Tabiki işimiz olacak yabancı dilim var bir iki yerden teklif aldım 25.000 -30.000 bin maaş ile.Yetermi?
Türkiye’de asgari tek ücretle çoluk çocuk büyüten örnekleri varken yeter, yaşanır denilir tabi. Ama yaşamaktan kastınız nedir? Avrupa’da çok kolay bir şekilde sadece trenle Avrupa turu yapabilirsiniz, bir sürü aktivite var, kültür sanat anlamam deseniz doğa yürüyüşüne uygun bir sürü alan var. En kötü kafede oturup kahve içersiniz. Ama siz zaten bunları yapmadığınız için bunalmışsınız. Böyle bir alışkanlığınız yoksa pek tabi Türkiye’de de 30k alıp kirada bir şekilde yaşayabilirsiniz. Ne uzarsınız ne kısalırsınız.
Ama şöyle bir fark var, burada yaşarken acaba kiram birden korkunç derecede artacak mı korkusu yaşayacaksınız, bulunduğunuz bölgeye göre artan mülteci nüfustan yakınacaksınız, işsiz kalmanız durumunda işsizlik maaşının size ne kadar garanti vermeyeceğini göreceksiniz. Almanya’da en azından bu güvenceniz var. Kıyaslama yapılacaksa bir tek sağlık sektörünün hızını överim o kadar.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…