Türkiye burnumda tütüyor

Sacmalamayin isterseniz bu sözüm icin kusuruma bakmayin. Yanlis anlamayin bende almanyadan geldim esimi bosayarak. Bu yasimda memur icin sinav hazirligi yapiyorum 2 seneye yakindir. 950.000 tl yetmez ki.. gelmeyin siz orda calisamayacak duruma geldiginiz zaman ac kalmiyorsunuz devlet size bakiyor, burda öyle degil iste..

İkimizde çalışıyoruz aylık gelirimiz 5.000 euro fazla fazla yetiyor ama mutlu degilim
peki döndüğünüzde çocuğunuz orda mı kalacak sizinle mi dönecek?
Kaç yaşında çocuğunuz?
bilgisi var mı bu isteğinizden

Keşke bizim yediklerimizi daha doğrusu yiyemediklerimizi yiyemeseydiniz o zaman anlardınız doğduğun yer değil doyduğun yer demişler biz burada doymuyoruz ha ben yine de ben doymayım ama illede döneyim diyorsanız bencede dönün ki gitmek isteyenlere yer açılsın 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 14 bin TL yani sadece yeme içme barınma eğitim gibi hiç bir gider yok sadece karın doyurmak için gereken miktar bu yine de si bilirsiniz.

Başta sonradan gittiğiniz için alışamadığinizi düşündüm ama doğup büyüdüğünüz ülkeymiş Almanya. Ona rağmen bu kadar mutsuzsaniz dönün.
Ben de gitse mutsuz olacaklardan olduğum için sizi anlayabilirim sanırım.

Elinizdeki para ev almaya yetmez, burada iş konusu nasıl olacak, hepsini düşünün tabi.

Türkiye çok kötü durumda, iş bulmak ve geçinmek çok zor. Kiralar 20 binden başlıyor. Konuştuğum çoğu kişi yurt dışına gitmeye çalışıyor. Düzgün meslekleriniz yoksa hemen iş bulamayacaksanız gelmeyin, çok pişman olursunuz.

Çıldırdınız mı ayol gelmeyin. Ara sıra tatile gelirsiniz, o bile yeter zaten şükür etmenize.
Biz bu yaz eşimle tatildeyken bir almancı aile ile tanıştık adam BMW nin fabrikasında çalışıyor 1 aylık maaşıyla Türkiyeye 2 aylığına tatile gelmiş. Bir maaş sadece

Zaten 20 yıl türkiyede yaşadım yeri geldi her zorluğundan gördüm ama inanın burası bir mezar gibi benim için ,yavaş yavaş tükeniyorum eşimde bende çok mutsuzus
Ben de kesin sizin gibi hissederdim. Almanya bana çok boğucu geliyor. İngiltere, Avusturya (Avrupa'da olan) hani oralar olabilir ama Almanya da yasayamazmisim gibi geliyor. Avusturya da yakın oraya dilleri falan da aynı sayılır. Ama ne bilim almanlardaki o sert hal falan daha boğucu geliyor bana. Bazı yerlerin gri bir havası vardır. Bilmiyorum sadece benim için mi böyle ama mesela İstanbul'da yenibosnadan sonrası bana gri gelir, Küçükçekmece avcılar. Sadece uzaklıktan falan öyle hissetmiyorum bu arada. Beylikdüzü daha uzak ama oranın rengi gri gelmez bana. Almanya da benim için gri bir yer. Ben sanırım donerdim.. veya imkan varsa başka ülke denerdim.

Biz bu yaz eşimle tatildeyken bir almancı aile ile tanıştık adam BMW nin fabrikasında çalışıyor 1 aylık maaşıyla Türkiyeye 2 aylığına tatile gelmiş. Bir maaş sadece
Sanıyor ki herkes deniz kenarında cafede keyif cuvarası tüttürüyor her gün. İstanbul'da denizi görmeden yaşayıp giden bir kitle var. Benim kızlar da anamın memleketinde her gün düğün bayram var sanıyor çünkü yazları gidiyoruz.

Az önce yorumunuzda fazla fazla yetiyor demiştiniz insanlar dönmeyin dedikçe "kıt kanaat yetiyor"a dönmüş. Herkesin dön demesini istiyorsunuz da dönün çok istiyorsanız bizim size garezimiz yok ama pişman olacaksınız.

Gurbette çok akrabam var sülalemin yarısı gurbette evet zorluk çektikleri zamanlar olmuştur ama hiç biri et kıyma alamadık demiyor valla.
Maddi olarak zor durumda olduklarında bile üstlerinde Guess, Prada altlarında Bmw falan vardı. Bizim para biriktirip aldığımız markaları ev giysisi yapıyorlar ayol.

Maalesef hele ben çekmeköy deyim allahım diyorum burası nasıl bir yer. Eşime şark çıkmasını dört gözle bekliyoruz. Daha rahat ve stressiz yaşarız diye

Bence birikim ile komşu ülkelerinizi gezin. Kafanızı dağıtmış olursunuz. Almanya’dan sonra Türkiye’de 2. ay yakarsınız devreleri. Sürekli seyahat eden biri olarak söyleyebilirim ki Türkiye’ye dönünce her şeyi 32’ye bölmekten ağlıyorum. 950 ile Türkiye’de anca ev düzersiniz. O da her şeyi tamamlayamazsınız. Üstüne bir de aç kalırsınız. Hiç görmediğiniz ülkeleri görün. Hiç gitmediğiniz şehirleri, kasabaları gezin. İnanın tatil akıl sağlığında her problemi çözüyor

Sizin tatile cikma vaktiniz gelmis. Belki kendinize getirir sizi. Oteki veya aile yaninda degilim bir ev kiralayin ,anca oyle fark eder kendinize gelirsiniz .Birde araba kiralayin bu suretce

Mutluluk insanin kafasinda cogu zaman. Ben senelerce tutunamayan insanlarin hicbir yerde tutunamayacaklarini düşünüyorum. Emekliliginiz gelecek nerdeyse dönüp ne yapacaksiniz bu yastan sonra? Turkiyede sigortaniz var mi devam eden ne işte calisacaksiniz? Elinizde 950bin tl olmasi bile tuhaf bu zamana kadar nasi birikim yapamadiniz demek ki kalifiye degilsiniz Almanya gibi sosyal düzenin tavan olduğu bi yerde bile kenara bi kac ev parasi atamadiysaniz turkiyede sefil olursunuz. Turkiyede kiminiz kaldi ki?

5 yıldır orada yaşayıp, bir çevre edinemeyip aidiyet hissedemediyseniz bence de dönün. Küçük çocuğunuz da yok eğitimi, giyimi masrafı olsun. Lüks bir yaşam da istemiyorsunuz anladığım kadarıyla.

Sizin için duygusal kısım daha ağır basıyor demek ki. Dönün ama her türlü zorluğa da hazır olun. 2-3 ay hasret giderdikten sonra, zorluklara bu kadar kolay tahammül edebilecek misiniz bunu da düşünün.

Çoğu kişi gidip yaşamadan yorum yapıyor belliki. Yurtdışı da güllük gülistanlık bir yer değil. Ayrıca Türkiye'deki yaşamdan çok farklı kültür ve yaşamları. Türkiye'de daha canlı bir ortam var, avrupa öyle değil. Bu arada 950.000 i vadeliye koysan, çalışırsan maaşından hariç aylık enaz 36.000 gelirin olur. Yani +çalışırsan da, yaşayacağın yere göre çok rahatlıkla yeterde artar bile.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…