Yeni Doğmuş Çocuğa Babaannenin/Dedenin İsmini Koyma Sorunsalı

Bu isim konusuna bende karsiyim.
Güzel bir isim ve zaten koymak istedigin bir isimse bir sey diyemem ama dedesinin ismi diye
Memis ismi olanlari taniyorum. Ismini sorunca söylemiyordu, 3-4 kez israr edilince cesaret edip söylüyordu.
Veya Babaanne isimleri olarak Döndü, Durdu. Bunlar hareketlerdir. Isim olarak mana tasimiyor, cocuklarimiza ömür boyu iskence etmemeliyiz...

Ben kızımın ilk ismine kendi annemin ilk ismini verdim. Annemin iki ismi var ve ilkini kullanmıyor. Bana da küçüklüğümden beri hep asil bir isim gibi gelirdi.
Tabii annem dokuz ay boyunca koymamam için ikna etmeye çalıştı hiç istemedi, inatla koydum seviyorum çünkü
İsim Zeynep bu arada.
Kızımın ikinci ismi ve soyismi zaten Rusça olduğu için, Türkiye' de zorluk çekmemesi açısından güzel bir isim olduğunu düşünüyorum.
Buna rağmen kendi annem babam bile baskı yapsalardı, benim tercihim olmasaydı kesinlikle koymazdım.

Ben koydum ya kızıma. Ama aklım başımda değildi. Soranlara sarhoştum hatırlamıyorum diyorum. İşin tuhafı hiç kimseden öyle bi baskı da görmeden koydum. İlk torun ya sevinsinler gariplerim dedim.
Ama kötü bi isim değildi yaw. Harbi ya niye yaptım?
Kızımla aynı kaderi paylaşıyorum. Benim de önadım babaannenim ve anneannemin adı. Neyse ki 2.isimle kurtarıyorum. 83'lü hatunlarda bol bulunur :))

ve işte şine bir isim sorunsalı; kendi adımla başlamak istiyorum öncelikle, adımı seviyorum ama o kadar dalga konusu edildi ki valla kendimden soğudum, dalga konusu da şudur ki her dizide, film de benim adımda birisi oluyor, genellikle küçük mahalle dizilerinde oluyor ve herkesin enteresan bir telaffuzu oluyor ve o dizi den sonra etrafımdaki insanlar bana o tonlama ile seslenmeye başlıyor ve ben bir süre sonra dizilere dava açmayı düşünecek şuursuzluğa ulaşıyorum.

kendimi bırakıp isim konusuna dönersek eğer; ben isimlerin enerjisine, harflerin gücüne inanırım, kura'nı kerimden isim koyanlara, arapça isim koyanlara saygı duymakla beraber arapçanın telafuz konusunda sıkıntılı bir dil olduğunu ve isim koyarken arapça telafuz edemeyeceklerse o ismi koymamaları gerektiğini söylerim, misal verecek olursam, arapça bir isim mesela "hamit" "h" hargi ile okunan bir kelime gırtlaktan "h" ile okursanız "övülmeye değer" anlamı verir ama türçemizdeki ki gibi "h" hargi ile okursanız "atlara takılan boyuduruk" demek.

kuran'ı kerimde geçen her sözün bir anlamı yok mesela ben kuzenime "Yesa" ismini beğenmiştim telafuzu güzel gelmişti çocuk aklımla ama "gölge" demekmiş, bir anlamı yok yani, isim koyarken özellikle ölmüş insanların isimlerini vermekten ve mümkünse herhangi bir hastalık, kaza vezsaire needenleri ile hayatını kaybetmiş insanların isimlerini vermekten imtina edin. Bir de şu var ki en sevdiğiniz birinin ismidir ve kaybetmişsinizdir, siz evladınıza annenizin babanızın kardeşinizin aileden sevdiğiniz herhangi birinin adını vereceksiniz ve bir başkası evladınısa kızarken bu eşiniz bile olsa ismini kullanarak kızdığında sevdiğiniz kişiye hakaret ediliyormuş gibi gelecek size, bu da bambaşka bir tartışma konusu olacak haliyle.

İsmini aldığı kişinin huyunu suyunu da taşıyor mesela insan, bir başka örnek bir tanıdığımız oğluna "hamza" izmini verdi, Hz. Hamza gibi yiğit, cesur, gözü pek olsun diye gerçekten de öyle olmuş, ama bir düşünün henüz 5 yaşında bir çocuk ama her konuda sürekli hırçın ve kavgacı bir tutum içinde, sürekli bir haklı çıkma, kendini ispatlama halinde, yoruluyor çocukta etrafındaki insanlarda, sürekli ona sen haklısın deseler olmuyor, büyüdükçe haksız olduğunu kabul etmeyi öğrenemeyecek, haksızsın dediklerinde de kendini parçalıyor, vuruyor kırıyor yani anlayacağınız çocuklara ağır geliyor.

Peygamber efendimizin adını ve Esma-ül Hüsnadan bir isim vermekte sakıncalı, insanız nihayetinde bazen kızabiliriz çocuğumuza, siz değil aileden biri de kıza bilir ve adını söyleyerek kötü bir söz sarf edebilir, bir düşünün Allah'ın sıfatlarından birini kullanarak küfredildiğini, o ismi çocuğunuz kendisi seçmediği için vebali o ismi verende olacaktır Allah korusun.

İsim seçerken dikkat edeceğiniz en önemli şey anlamı olması ileride iş hayatında kullanırken kolay olması 2 isim olabilir ama birbiri ile uyumlu isimleri olması örneğin "BEY" ismi isim değil sıfat .... BEY BEY olmuyor, Yada .... Hanım Hanım gibi
ad bir boncuk ama adın yükü anne babanın omuzlarında en iyi kararı tabiki şine biz veririz inşallah (bi rahat bıraksalar dimi ama)

ya şimdi o gelenek değil bence saygıdan dolayı konuluyor ama evet bencede mantıklı gelmiyor demin kv demle bizde isim konuşması yaptık eltisinin oğlu 14 yaşında vefaat etmiş bana diyor ki oglunuz olursa sizde onun ismini koyun bende anne dedim oğlun bana bile izin vermiyor isim konusunda bana söyleme diyip direk topu eşime attım maalesef bu isim konusu gerçekten çok büyük sorunlar doğrabiliyor

ama ölmüş hemde çocuk yaşta ölmüş birinin ismi olmaz ama yaaa ben bunlara katlanamıyorum bize de demişlerdi yaşında kalbi delik oluduğu için ölem kayınbiraderimin ismini verin diye, kabul etmedim çok şükür ki eşim bu konuda aklı selim de kimse bizi zorlamadı, kızımız olacağını öğrendik kayınvalidem kendi ismini vermemizi istedi, valla eşime baktım "yok anne ben karşıyım böyle şeylere " dedi ve konu orada bitti çok şükür ki, rahmetli annemin adını vermemi söyleyenlere de ben olmaz dedim, diyemem annemin adı ile seslenemem kızıma, birisi kötü söylerse canım yanar anneme hakaret gibi gelir dedim ve bildiğimi okudum kendimizin seçtiği ismi koydum çok şükür.

imdat , satılmış,toptamış,

ohhhhhhhhhhhhhhhhhhh çokta iyi olmuş çokta güzel olmuş

kesinlikle

benim kayınvalidemde çok saçma bir isim önermişti, güzel ilahi okuyan bir kadın varmış toplantılarında adı neydi iftadiye mi iftariye mi öyle birşey ben tabiki hayırrrr dedim ve kurandan bir isim koydum arada kızıma kızıyorum ahhh sıpa ... diye sonra çok pişman oluyorum tövbe yarabbi kurandan bir isim çünki Allahtan ikinci ismini babası koyduda kızdığım zaman o ismini kullanıyorum..dediğiniz doğru yani oluyor öyle

kaynananızın eltisinin oğluyla aranızda bi bağ bile yok demesi çok saçma

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…