2008 Ekim Anneleri

kızlar okumanızı tavsiye ederim...
Bebekleri Yatırarak Beslemeyin
Yatırarark besleme, boğulma veya zatürreye neden olabilir.

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Beslenme ve Diyet Bölümü Şefi Yrd. Doç. Dr. Fatma Çelik, bebeklerde yatırarak beslemenin boğulma veya zatürreye neden olabileceğini bildirdi.

Çelik, bebeğin emme refleksinin normal besini yutma refleksinden çok daha farklı olduğunu belirterek, besini yutma refleksinin bebeklerde yaklaşık altıncı ayda geliştiğini, ancak zaman zaman bebekten bebeğe değişkenlik gösterebildiğini belirtti.

Annelerin bebeğe ek gıda verirken kucağına alıp beslemek yerine, arkasına bir yastık koyarak veya yastığa yatırarak vermeyi tercih ettiklerini belirten Çelik, annenin burada bebeğe hakim olmak, sağı solu kirletmesini önlemek ve daha kolay, çabuk yedirmeye çalışmak için böyle davrandığını kaydetti.

Çelik, kimi annelerin yedirme sırasında bebeğin elini tuttuğunu, çoğu zaman yemek için zorladığını belirterek, şunları söyledi:

"Halbuki yetişkin birinin, herhangi bir gıdayı yattığı yerde yemesi nasıl mümkün değilse, bebeğin de yattığı yastıkta bu tarz beslenmesi mümkün değildir. Biz bunu yapamıyorsak, bir bebeğin yapması hiç mümkün değil. Bu durumda ne oluyor, bebekler akciğerlerine besin kaçması sonucu zatürre oluyor. Çünkü anne sütü dışında besinlerin steril olması güçtür. Herhangi bir besin maddesinin steril veya değil akciğerlere kaçması orada birçok enfeksiyonun gelişmesine neden olur. Bazen de bebekler o kadar çok ciğerlerine besin kaçırırlar ki o kaçırdıkları madde yüzünden nefesleri kesilip ölebilirler. Bu bir anda olur. Ne anne ne de doktor yetişemez o anda yapacak hiçbir şey yoktur."

Bebeğinizi Beslerken Acele Etmeyin

Çelik, annelerin bebeklerini beslemek için başvurdukları yatırarak beslenmenin acelecilikten ve tembellikten kaynaklandığını, bu beslenme şeklinin son derece yanlış olduğunu kaydetti.

Bazen bebeklerin kendilerini yatış pozisyonundan kurtarmak için ağzına konulan besinleri ağzında tutarak yutmadığını, ya da dışarı püskürttüğünü anlatan Çelik şöyle konuştu:

"Anne, bebeğinin iştahsız, kusan, ağzına konulan yemeği dışarı çıkaran bebek olduğunu düşünür. Oysa bu bebeğin içgüdüsel olarak kendini korumasıdır. Yani bebek boğulmamak için ağzına konulan besini yutmayı reddeder. Bu arada başını kaldırmaya çalışır, annesi onu geri yatırır. Bu son derece yanlıştır. Hiçbir anne bebeğinin ölmesini istemez, ama farkında olmadan, acelecilikle birçok hata yapabilir. Bu durumda zayıf, başını kaldıramayacak kendini kurtaramayacak pozisyondaki bebeklerin ölmesi kaçınılmazdır. "

"Ağlayan Bebeğin Ağzına Besin Verilmez"

Çelik, ağlayan bebeğin asla beslenmemesi gerektiğini, bebek hem yatırılmış hem de ağlıyorsa ağzına besin konulduğu zaman ilk yapacağı hareketin, ağlarken nefesini geri çekmek olduğunu ifade ederek, bu arada ağzında besin varsa tüm besin maddelerinin olduğu gibi ciğerlerine dolduğunu belirtti.

Ağlayan bebeğin ağzına ne su ne de yemek konulmaması uyarısında bulunan Çelik, "Bebek ağlıyorsa beslemek için susması beklenmelidir. Ağlayan bebeğin ağzı zorla açılarak, ya da yatırılarak, elleri tutularak beslendiğinde her an ciğerlerine besin kaçarak boğulması mümkündür. Yatırarak bebek beslenilmez, ağlayan çocuğun ağzına besin verilmez. Bebeklerde yedirmenin en ideal pozisyonu anne kucağıdır. Bebek hem annenin sıcaklığını alır, hem de bebek yediği besini ve yediği şeyi koklar" dedi.

meran tamer cok seker cıkmıs maalahh..
yanaklarına bayılıoummm yavv pembiş pembişşş:asigim:

ohhh çok şükür yaa..evlat hiçbişeye benzemiyo ciddensenağlama
bu arada banada herkes aynı baskıyı yapıyo..bende içme suyunu kaynatıp öyle yıkıyom oğluşu.dışardan gelene el yıkatıyorum,sık sık oyuncaklarını yıkıyorum falan diye"çocuğun asla mikroba alışamıycak""ilerde çok hasta olcak zahmet çekeceksin"........v.s diyolarama içimden gelen ses ne diyosa onu yapıyorum valla.anne olarak iyiyi kötüyü hissediyoruz zaten.ilerde çamurla da oynatırım gerekirse ama şuan çok küçük o hain mikroplarla aşırı temas etmek için:çok üzgünüm:
cemre ve celen grip olmuşlardıı :çok üzgünüm: dünden beri gelmediler merakk ettikk

hadi yaaaa:çok üzgünüm:sanki geçen hafta da griptiler:uhm:ben mi karıştırdım acaba?
umarım en kısa zamanda iyileşirler:Saruboceq:

saol merancımm onemlı bılgıler...
ben yatırarak beslemıyorum.:enbuyukkk:
rep verıcektım sana ama ben ne zamandır rep veremıom kımseye.ne zaman vermek ıstesem.
.............kullanıcının mesajını degerlendırmek ıcın baska kullanıcılarında meajını degerlendırmenız gerekmektedır dıo.anlamadım..

zambakcım sen sade merrcimek çorbaasını denemişmiydin?
1 su bardağı mercimeği tencereye koyup üzerine dört parmak su koyuyorsun....sonra tavada tereayağını eritip içine 1 tepeleme kaşık un koyuyorsun....sonra bunu mercimekle karıştırıp 5 dakika daha kaynatıyorsun...çok kaynatma 5 dakika yeterli..biraz kıvamlı olcaktır un olduğu için...yedirirken içine biraz kimyon koy bakalım gülçe begencek mii???sizde yersiniz üstüne naneli biberli sos yapıp delikafadulden

meran tamer cok seker cıkmıs maalahh..
yanaklarına bayılıoummm yavv pembiş pembişşş:asigim:
sğl teyzesii bende bayılıorum kuzumaa kaydirigubbakcemile3
evet ama iyileşemediler :çok üzgünüm:

bende yatırarak beslemiyorum...karşı komşumla karşılaştık kapıda 10 aylık kızı var...yatarak beslendiği için orta kulağında su toplanmış zor zamanlar geçiriorlarmışş aklıma geldi sizede yazayım dedimm :çok üzgünüm:

meraaannnn kafama balyoz yemiş gibi oldumsenağlamasenağlama
ay bilmeden ne büyük kötülük ediyomuşum oğlumaaaaaaaaasenağlamaben aynen bu yazıda anlatılanlar gibi besliyom oğluşuu:çok üzgünüm::çok üzgünüm:
okurken gözlerim dolduu..çok teşekkürler hayatım yaa

benm kızım neler yaptı dün neler cok hamarat fıstığım becerebilirsem koycam resimlerini göstercem teyzelerine :)

meran tereyeğ ağır olmaz mı bende elaya denesem mi..
bir de milupnn tavuklu sebze çorbasını aldım onu verecektim sonrada kendim yapacaktım ama şimdi versem mi acaba.. bir iki gün daha mı bekleesem mi.. zaten dünde domates fasülye vermiştim. acaba değişik tatlar ağır mı geliyo kuzuma..:çok üzgünüm:

ah canım benim :teselli: bak sen burdayken bunu okuman nasıl bi tesadüf bunda da var bir hayır yaa ....

aslında terayağı eğer yakmadan kavurabilirsen ağır olacağını sanmıyorum ben tamere öyle yapıyorum...ayçiçek yağı ile de yapılabilir...tamerin ilk yediği çorbalardandır çok sevioo oğluşum :lepi: ama un olduğu için her zaman yapmıyorum...bazen sadece mercimeği pişirip içine tam tahıllı ekmek koyuyorum...

ya arıkan bu kakada kan değilde ki domates olmasıın :uhm:

domatesi dün öğlen yedirmiştim acaba o mu ki..:uhm:

hacerde uslu bir kızz olcaakk galibaa ne güzel uyumuşş be kaydirigubbakcemile3 solunum problemi olabilir böyle uyurken çok dikkat etmek lazım amann Allah korusuun a.s
evet aslınd uslu ok yormuyo benı bazen tutuyoo aksilgi ama sikayetçi değilim bide uyuyuc hemen aldım beşiğine koydum canım resim çektim sadece
kolayy gelsin leylacım
sagol canım pasta yaptım bıde eve temizlik gerekir bi elden gecirecem
hacer yesin seni teyzelerin
sagol teyzsii
sagol canımmm alatırım sana burda oldugun zaman
ayy evet o sorun bızdede oldu bi kere bende banyosunu aynen hazırladım oda biraz ısınsın dıye kapıyı kapatıp gittim neyse banyo yaptırıyoduk benim elim değdi ki nasıl ısınmıs allahtan daha yeni koymustuk haceri onun biyerine değmedi hemem oraya havlu koydum şimdi yıkayacağim zaman getiriyorum kuveti yıkayana kadar cok ısınmıyo ama dikkat ediyorum tabi
ayyy maslllaah sıra sıra dizilir inş incieri
mutlu yılllar merveeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

mutlu yıllar mervecım alıntıyı yanlıs yapmısım

ah canım benim :teselli: bak sen burdayken bunu okuman nasıl bi tesadüf bunda da var bir hayır yaa ....

evet ya belki de bilmeden oğluşla bana çok büyük bi iyilik yaptın.Şenizben tesdüflere inanmam.herşeyin bi sebebi vardır..gerçekten zararlı olduğunu bilmiyodum.aynen yazıda söylediği gibi oğluş mama yediği süre içinde hep kalkmaya çalışıyo,boğazına kaçıyo,ağlıyo..ben de ellerini tutuyodum parmaklarını ağzı doluyken emmeye çalışmasın diyeeeesenağlama..çocuk sürekli huysuz yerken.demekki yiyemiyomuş yavrum yaaasenağlamasenağlama

çorbalara zeytinyağı koymuyomusunuz peki?ben başka bişey koymuyorum.sadece hakiki z.yağı

domatesi dün öğlen yedirmiştim acaba o mu ki..:uhm:

canım bence ondan olmuşturr....bende nisana ilk domates yedirdiğimdeydi kakasındakini kan sanıp doktoru aradığımda ateşi varmı ve 1 gün önce yedirdin diye sormuştu bende milupanın fasulye domatesi demiştim ondan olmuştur demiştii şimdi geldii aklıma yaa...an-devada orhan beydi doktorumuz a.s

merancım eevet ondan oldu o zaman.. benim doktorum benim ek gıdaya geçtiğimi bilmiyor ki ara ara ver tattır sadece demişti.. bu ayki kontrolde söyleyecektim. o zaman şu tavuklu sebze çorbasınıda vereyim..

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…