2012 Nisan Anneleri

Bebeğimin cinsiyeti ....

• Ankete Katılan
    181
zor bir karar ama düşünüyorum bende öyle yapardım doğduğunda o acı çektikçe sende çekeceksin allah evladına uzun ömür versin

dr um da bana istersen kalp atışlarının oluşmasını bekleyelim sonra cerrahpaşaya getam'a gidersiniz dedi. ama ben o sırada epey farklı görüş aldım ve hepsi sıkıntının kemik ölçümü sırasında aletin tam 3 defa rahmin üzerinden geçmesinde ve verilen radyasyonun çok yoğun olmasında olduğunu söylediler. yani bir göğüs röntgeni falan olsaydı mesela rahmi direk hedef almadığı ve tek seferde bittiği için durum farklı olabilirdi. yani ben maalesef en yaptırmamam gereken şeyi yaptırmışım. aynı gün mamografim de vardı mesela ama onu kimse gündeme bile getirmedi. ben de kalp atışları oluşsa bile tüm bu riskleri duyunca o çocuğu doğuramıycama karar verdim ve kalp atışlarının oluşmasını beklemeden (belki de oluşmuştu bilmiyorum bilmek istemedim) aldırmaya karar verdim. kalp atışları oluşmadan düşseydi de benim yüzümden olucaktı zaten. mide bulantılarım da başlamıştı durum gittikçe dramatik olmaya başlamıştı yani.... özellikle kendi kadın doğumcuma ve kızımın çocuk dr una çok güveniyorum ikisi de biz olsak doğurmazdık deyince.....

geçmiş olsun dilekleriniz için de hepinize ayrıca teşekkür ederim, allah kimseyi evladıyla sınamasın inşallah...

O zaman bana göre doğru karar vermişsin ben de öyle bir riski göze alamazdım rahim bölgesinden 3 defa geçmesi etkileyebilir benimki boyundu. Onda bile ne kadar tereddütlerim olmuştu kendimi suçlamıştım ben de beklenmedik bir anda hamile kalmıştım o yüzden henüz bilmiyordum, ben de kendi kadın doğumcuma çok güveniyordum onun söylediklerini dikkate aldım getamda da bana boyun rontgenindeki radyasyon oranı etkilemez dediler ayrıca perinatoloğa danıştım sonra doğurmaya karar verdim. İyi ki kalp atışını duymadan aldırmışsın çünkü onu duyunca birden bebeğime bağlanıp onu iyice benimsemiştim. Kısmet öyleymiş geçmiş olsun

Günaydın. Duru grip oldu zaten beklediğim birşeydi ama umutla olmamasını diliyordum.. Eşimin ailesinde cenaze vardı mecburen gittik sıcak soğuk sıcak soğuk eee olacağı buydu bütün gece ağladı çığlık attı 15 dk. uyuyup ağlayarak uyandı umarım hemen geçerr... Tek korkum bronşit e çevirmesi.

Son düzenleme:
hala atlatamadınız mı canım geçmiş olsun çok:26:
teşekür ederim canım çok kötü öksürüyor canım hiç birimiz düzelmedik şevvalde aldı

Nasılsınız canım?? umarım düzelmişsinizdir.. Duru da grip oldu :((

sizede gecmiş olsun canım çok zor valla ignelerimiz bugün bitiyor ama pek bir degişiklik yok ıhlamur veriyorum ayaklarına vikis sürdüyorum ama gene aynı birdaha doktora götürsemmi bende bilmiyorum

günaydın kızlar herkesler nerde
girip okuyayım diyorum ama sayfalar aynı duruyor

Allah allah neden fayda etmediki ? bence götür canım..

Bizim ev eczane gibi mübarek ilaçtan geçilmiyor Aferin var onu verdim bugün dr unu aricam antibyotik te var açılmamış ama vrmek istemiyorum... Bakalım dr ne dicek.

aynen canım doktor ilaç yazıyor ondan var yazma ondan var yazma adamda şaşırdı şevvalde bizim sürekli hasta oldugu için depo dolu

Makaleler

Ateş Düşürücüler ve Soğuk Algınlığı İlaçları !

Ateş düşürücü ağrı kesicilerle ilgili bol bol haber çıkıyor. Özellikle geçen mart ayında çıkan haberler çok yankı yaptı çünki gazetelerde yayınlanan haberler �bu ilacı çocuğunuza vermeyin.� gibi başlıklar taşıyordu. Nedir işin aslı? Ateş düşürücüler ağrı kesiciler çocuklarda nasıl kullanılmalı?

Mart ayında çıkan haber İngiltere kaynaklıydı ama bizim basınımızda çıkan haberin aslında gerçeğiyle çok bir bağlantısı yoktu. İngiltere�de eczane ya da süpermarketlerde rafta satılan ateş düşürücü artı soğuk algınlığı ilaçları (calpol cold mesela) raftan kaldırılıp iki yaşından küçük çocuklara doktor reçetesi ile verilecekti çünki bebeklere verilen yüksek dozlar yüzünden bebek ölümleri olmuştu. Bu ne ilacın yasaklandığı anlamına geliyordu ne de kullanılmaması gerektiği. Zaten sade parasetamollü ilaçları kapsamıyordu bile ( calpol,minoset).Türkiye�de bir süre panik yaşandıktan sonra işin gerçeği ortaya çıktı ama hala ateş düşürücüler ve soğuk algınlığı ilaçları konusunda ciddi bir kafa karışıklığı var.Genel hatlarıyla bu tip ilaçların kullanımı konusunda birkaç şeye değindikten sonra teker teker ilaçların özellikleri ve kullanımından bahsetmeye çalışacağım.

Öncelikle her ilaç , ilaçtır bu unutulmamalı. Her ilacın da yan etkisi olabilir.Tüm ilaçlar ya böbrekten ya karaciğerden emildikleri için aşırı dozda (önerilenin üstünde) kullanılırsa böbrek ya da karaciğere zararları dokunabilir.Çocuklarda ilaç çalışmaları daha zor ve soğuk algınlığı ilaçları gibi ilaçlar güvenli kabul edildiğinden daha da az araştırma yapılıyor.

Özellikle 0-2 yaş arası çocuklarda ilaçları çalışmak çok zor ve bu yaştakilerin metabolizması büyük çocuklara göre ciddi farklar gösterebiliyor. Çocuk bir hastalık geçirdiği zaman vücudun bu hastalığın ortadan kaldırılması ile ilgili bir stratejisi oluyor. Nedir bu? Bağışıklık hücrelerini yürürlüğe sokmak ve sonra onların salgıladıkları maddeler de ateş gibi bulgulara neden oluyor. Yine hapşırık öksürük vücudun kendin virüslerden mikroplardan korumak iin geliştirdi bir mekanizmanın sonucu.

Çocuklara ilaç verirken vücudun planını bozmamayı,kendi doğal stratejilerini engellemek yerine güçlendirmeyi hedef almak gerekmektedir.

ATEŞ DÜŞÜRÜCÜLER

PARASETAMOL (piyasadaki birkaç örneği calpol,tamol,minoset) 0 yaştan itibaren kullanılan tek ateş düşürücüdür. Ağrı reaksiyonunu da bloke ederek ağrı kesici işlevi de görür.Parasetamol karaciğerden emilir. Bu yüzden uzun süre kullanımı ya da doz aşımı yapılması karaciğere zarar verebilir. Yine karaciğerde rahatsızlık varsa dikkatli kullanılmalıdır. Ancak karaciğerde problem olmayan çocuklarda bir soğuk algınlığı süresince (7-10) gün doğru dozda düzenli kullanımında sorun yoktur.

Bazı soğuk algınlığı ilaçlarının içinde de ateş düşürücü parasetamol olduğu için, parasetamol içeren şuruplarla birlikte kullanırken dikkat edilmelidir. Örneğin peditus/aferin/ viks gibi şuruplar calpol/minoset/tamol gibi ateş düşürücülerle aynı anda verilmemelidir.

Mideyi çok rahatsız etmez. Fitil formu da vardır. Ağızdan alamayan ya da kusması olan çocuklara bu formda verilebilir.

İBUPROFEN(piyasadaki birkaç örneği ibufen,pedifen,dolven) 6 aydan itibaren kullanılabilir. Etkin bir ateş düşürücü ve ağrı kesicidir. Antienflamatuar etkisi de vardır.Mide problemi olan çocuklarda dikkatli kulanılması gerekir çünki mideye zarar verebilir. Bu ilaç karaciğer değil böbrekten emilir. Yine böbrek yetersizliği olan çocuklarda dializ hastalarında dikkatli kullanılmalıdır.Çok yüksek dozda alımı böbreğe zarar verebilir. Ancak altta yatan kronik problemi bulunmayan çocuklarda düzenli kullanımı sorun yaratmaz. Ateş düşürmek için sirkeli ya da aspirinli su ile kompres önerilmez. (Çocukta cilt kaynaklı sıvı kaybına neden olabilir.)Ancak vücudu ılık banyo ya da ılık su kompresi ile soğutmak tavsiye edilen bir yöntemdir.

ÇOCUKLARDA ASPİRİN KULLANILMAZ.(Çünki viral hastalık geçirirken Reye sendromu denen karaciğer yetmezlikli tabloya neden olabilir.)

SOĞUK ALGINLIĞI İLAÇLARI

SERUM FİZYOLOJİK En etkili soğuk algınlığı ilacıdır. Burun spreyi ya da burna sıkılan ampul olarak kullanılır.Tamamen doğal olduğu için hiçbir yanetkisi yoktur. Soğuk algınlığı ya da gribin başında bolca kullanılmaya başlanması hastalığın ilerlemesini engelleyebilir. Onun dışındaki soğuk algınlığı ilaçları bütün çocuklarda çok dikkatli kullanılmalıdır. 0-2 yaş arasında çok nadiren ve ancak doktor kontrolünde kullanılabilirler.

DEKONJESTANLAR (BURUN TIKANIKLIĞINI GİDERENLER) PSEUDOEFEDRİN (piyasadaki örnekleri sudafed şurup,aktifed şurup) Dekonjestandır. Burun tıkanıklığını giderir. En etkili dekonjestanlardan biridir. Piyasada satılan tek başına olduğu ya da öksürük şurupları ile karışık olduğu şuruplar vardır. Yan etkileri :Bazı çocuklarda huzursuzluk,hatta agresiflik,uyku bozuklukları,hatta çok kullanımında tansiyon yüksekliğidir. Amerika�da artık eczacıya sormadan alınamamaktadır bunun sebebi de Piyasadaki psödoefedrinli ürünleri yüksek dozda kullanılıp istismar edilmesidir (yüksek dozda amfetamine benzer etki yapar.) Burun tıkanıklığı çok kötü olduğunda tedavide yeri vardır ancak doktora sorulup kullanılmasında ve kullanımının bir haftayı geçmemesinde fayda vardır.

ÖKSÜRÜK ŞURUPLARI Öksürüğü baskılayanlar,söktürücüler ve balgam çözücüler olmak üzere üçe ayrılır. 0-2 yaş çocuklarında kullanımınına dair tatmin edici çalışmalar olmadığı için çok zorunlu olmadıkça kullanmamak gerekir. Öksürük şuruplarının etkisi ( baskılayıcı olanlarının) o an için öksürüğü bastırmaktır. Tedavi edici ya da hastalığın ilerlemesini engelleyici etkileri yoktur. Huzursuzluk,tansiyon yüksekliği gibi yan etkiler görülebilmektedir. Özellikle balgam çözücü şurupların bronşit gibi hastalıkların tedavisinde yeri vardır. En iyi öksürük şurubu doğal ilaçlardır. Örneğin limonla karıştılmış bal,dut pekmezi,kekik ve zencefille hazırlanmış çaylar öksürük şuruplarından fazla işe yarayabilmektedir.Öksürük vücudun doğal savunma mekanızması olduğundan baskılamak bazı durumlarda doğru değildir.

ANTİHİSTAMİNİKLER(piyasadaki örnekleri zyrtec,claritin,aerius,cetirizine,fenotral) Çoğu alerji ilacı olarak piyasaya sürülse de soğuk algınlıklarında da kullanılabilirler. Yan etki profilleri oldukça güvenlidir. Burun tıkanıklığı ve geniz akıntısını gidermede etkindirler. Yine de en önemli etkilerinin semptom gidermek olduğu, tedavi edici etkisinin olmadığı bilinmelidir.Ancak gece burun tıkanıklığını gidermede diğer ilaçlardan daha etkin ve daha güvenlidirler.

Dr. Beril Bayrak Bulucu

Hiç düzelme yoksa tekrar götür canım, geçmiş olsun

kızlar benim oğlum da huzursuz bu aralar,dün durup durup arada ağladı falan,çorbasını içirip ağzını sildim sanırım diş etleri acıyo,peçeteyle dışardan silerken ağlamaya başladı,akşam da çok hafif ateşi vardı ama gece bir ara burnu tıkanır gibi oldu,ara ara uyanır gibi huzursuzlandı,dişten mi üşütme mi anlayamadım,burun akıntısı ya da öksürük falan yok,hasta biri de yok şu anda evde yada eve gelenlerden falan,anlayamadım

Burnu tıkanıksa tehlike çanları çalıyor bence grip olabilir duru nunda burnu tıkandı ardından grip oldu umarım sizde olmaz..

mrblar kızlar nasılsınız
hasta bebiş annelerimize geçmiş olsun
bizdede durumlar aynı mızmız iştah gene gitti oğlan kilo kaybetmiş hiç bi şey yemiyor yoğurt haricinde
bu arada kızlar nasıl korunuyorsunuz ilk adetimi geçen ay oldum
daha önce ria taktrmıştım ama kaydı onda henüz adet olmamıştım şimdi de yasmin hap verdiler kansızlık var riayıyı tahlil yapalım ondan sonra takalım dedim
haplarda sütü azaltıyormuş öyle dedi ebe zaten sağdığım için kesilmek üzere ilaç niyetine de olsa alsınlar istiyorum kullanan var mı emzirip te sütünde değişiklik oldu mu acaba

Son düzenleme:
Merhaba kizlar oglum da hasta bebisler kervanina katildi malesef, cuma gününden beri burnu tikaliydi, pazar günü huzursuzluk basladi, aslinda serum fizyolojik kullanmaya baslamistim ama oglum herseye itiraz ettigi icin cok sık kullanamadim, pazartesi aksam hafif ateşlendi, dün de doktora gittik, doktor soguk alginligi dedi, bogazda enfeksiyon var dedi, peditus surup ve burun spreyi verdi ama ben peditus kullanmak istemedim daha önce kullanmistim ve faydasini da gormemistim, daha önce baska bi doktorun verdigi aferin surubu kullaniyorum pazar gününden beri ama dün gece oglumun atesi biraz artti 38.5larda geziyo bir ölçek de calpol verdim ama verdigim suruplarin cogunu oglum tükürüyor, siringa ile verdim yine ayni... Sabah ilik dus aldirdim ama atesi hala 37.1, az önce ölctüm... Ne yapsam bilmiyorum aslinda biraz kendine gelir gibi oldu ama ates bu sonucta korkuyorum da, evde taa dogumunda doktorun verdigi fitil var hic kullanmadim böyle uzun süreli atesi olmamisti, prospektüsüne baktim bisey de anlamadim... Off cok yazdim ama size anlatmak istedim iste, gece uykusu filan kalmadi bizde, zaten dislerinden de hic rahati yok oglumun 8. disini cikaracak galiba, sirada o var ama... Hasta bebislere acil sifalar diliyorum Rabbimden... Yephek sana da gecmis olsun, cok zor bir durum, Allah sabir saglik versin sana...

geçmiş olsun canım, 38 e yaklaşmadan fitil kullanma bence inşallah gerek kalmaz, hem diş hem hastalık zor, acil şifalar dilerim

selam kızlar, geçmiş olsun dilekleriniz için teşekkürler ama hala atlatamadık, burun akıntısı devam ediyor..

Ahsen ve diğer bebişlerede geçmiş olsun diyorum, hayırlısı ile bir yaz gelseydi yaa..

bizde 2 gündür elayı götürüyoruz doktora, dün sağlık ocağına 9. ay kontrolü için götürdük..74 cm ve kıyafetleriyle 11.5 geldi.. doktor fazla kilosu dedi, birde ne yediriyon dedi :))) çorba dışında bişi yediği yok, aradada bizim yemeklerden veriyorum..

bugünde sırtında ve boynunda alerji oldu, ama baya fazlaydı, yediği bişeymi dokundu anlamadım, travazol krem verdi doktor, inş geçer çünkü deli gibi kaşyo ensesini hatta kanatmıştı o doktorda 1 yaşındaki çocuk ölçülerinde dedi, insan maşallah der :)

şu burun akıntısı ve öksürük geçseydi, zaten mızmız öyle devam ediyor.

ya kızlar bu arada bizim diş hala yok, doktora sordum normal dedi 13-14. aya kadarda çıkmayabilir dedi ama ne bilim endişeleniyorum..

Dişi çıkmayan varmı hala?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…