- 10 Aralık 2016
- 1.518
- 4.611
- 133
- 41
Benim ilk gebeliğimde eşim bana “ bebek doğana kadar sen 1. sıradasın benim için doğduktan sonra bebeğimiz” demişti. 7. Ayda bebeğimizin kalbinin durduğunu öğrenince “ ben sana ne demiştim, doğana kadar sen 1. sıradasın. Şuan hiçbir şey senin sağlığından önemli değil benim için” demişti.Bebeğimin ense kalınlığı max 3 olması gerekirken 6.28 çıktı. Asistan arkadaşım beni perinatoloğa yönlendirdi. Adam sağolsun beni tüm hastalar sonrasında aldı ve 1.5 saat bilgi verdi. Kendisinin yaptığı ölçüm 5 çıktı.
Eylülden beri bulunduğum grupta arkadaşlarıma yazdıklarımı ileteceğim size.
İlerleyen haftalarda ense kalınlığı düşse bile yüksek rakamı görmüş olmak risk olduğunu gösteriyormuş, bebekte bi sorun olabileceğine işaret . Ense kalınlığı dediğimiz şey bebeğin ensesinde , boynunda ödem olması. O ödemin kalınlığı ölçülüyor. Ve o ödeme neden olabilecek bir sürü şey var.
Ben pek düşünecek , karar verecek durumda değilim canım. Eşime güvenim tam. Onunla karar verdik. Doktora da güvendik. 1.5 saate yakın konuştu. Anlattı. En sonda da ultrasonla kednsi baktı. Öteki doktor kadar 6.28 lik bi ölçüm görmedi ama bebeği hareket ettirip 6 -7 defa ölçüm yaptı ve her defasında 5 civarı sonucu aldı. %40 lik bi risk var. Bebek sağlıklı doğsa bile doğumdan sonra çocuk doktoru takibinde olmalı. Bu kalınlığın 3 'ün üstünde çıkması basit ya da değil bir sorundan kaynaklı çünkü.
Pazartesi CVS denilen bir işlemle (amniyotik sıvı alımına benzer bi işlem ) keseden sıvı alınacak. Genetiği incelenecek. Tahmini sonuç 10 gün, kesin sonuç 1 ay sonra çıkacak. Bu süre zarfında beklemekten başka yapacak bi şey yok.
Bana tüm bu bilgileri veren ve beni takip edecek olan kişi perinatolog.
Şu an eve dönüyoruz. Pazartesi öğlen işlem için hasteneye gideceğim .
Keseden sıvı alınacak demişim. Yanlış söylemişim. Keseden sıvı alım işlemi amniyo sentez sıvısı alımı. Bu 1 ay sonra yapılabilecek bi işlem . Bana yapılacak olan ise plasentadan örnek alımı. %1 bebekle uyuşmama riski var ama bu , kitabi bir bilgi imiş. Bu işlem ise 13. Haftada yapılırmış. İdael bi zaman şu an. %25 genetik sorun , % 15 ise farklı bi sorun var. Toplamda %40 lik bir risk var. Farklı sorunlardan bazıları, özellikle kalbinde sorun olabilirmiş. Misal kalbin sol tarafı çalışmayabilirmiş ve doğsa bile hiç bir tedavisi yok , ölümle sonuçlanırmış. Veya eften püften bi sorundan kaynaklı da ense kalınlığı fazla çıkmış olabilirmiş. Nedenini ancak bu işlem ile anlayacağız çok yüksek olasılıkla .
Ense kalınlığı ciddi bir gösterge , geneyik ya da fiziksek bi sorun olduğuna dair. . Bununla beraber 2 küçük bulgu daha gördü doktor . Bunlardan birisi kalp ve akciğer arasında bulunan bir damarda ters akim var( Farklı şeylere baktıktan sonra 5-6 defa baktı bu ters akıma , emin olmak için) . Diğeri bebeğin yüzünde dudak üstü ile alnı arasındaki açı %86 çıkması gerekirken Bizde % 92 çıktı. Bu 2 bulgu küçük bulgular. Tek başına tanı koymada yetersiz bilgiler. Ancak ense kalınlığı gibi %20 lik bir genetik sorunla birleşince önem kazanıyor. Bu ters akım sorun kaynaklı değilse zamanla geçedebilirmiş ama bu haftada görülmemesi gereken bir durum. Yüzdeki açıyı ise şöyle değerlendirdi. Eşimle benim yüzümün yan profiline baktı ve bebek babaya benzediği için de açı yüksek çıkmış olabilir dedi. Ama tabii ki ense kalınlığı ile beraber görülmüş olması es geçilmeyecek bir durum yine.
Eşim ses kaydı yaptı gizliden sonradan tekrar dinleyelim diye. . 1 saat 17 dk lık bir kayıt var. Ki çok daha fazla kaldık biz içerde . Tüm olasılıkları uzun uzun anlattı. Her şeyi söyledi. Sonuç olarak CVS işlemini kabul ettik. En kısa sürede sonuç alıp ona göre takip edilecek veya yol haritası çizilecek. Beklemekten başka yapıcak bi şey yok.
Bu zamana kadar yaşadığım tüm kanama ve kanlı akıntılar bebeğin düşübileceğine de işaretmiş. İşlem sonucu çıkana kadar bebek düşebilir , rahimde şişip ölebilir veya direk kalbi durabilir. Dualarınızı bekliyorum. Sadece bekliyoruz.
Şu an bebek %20 riskle düşük tehtidi altında. Progestanı bırakıyoruz yavaş yavaş. Hiç bir faydası yok dedi doktor. Riski azaltacak tek şey var o da günde en az 3 litre su içmem. Kendi doktoruma gidecektim pazartesi ama diğer doktorla çakışıyor. O yüzden ona gitmeyeceğim. Zaten doktorum sağlık nedeni ile 2 ay olmayacakmış . Bu da tuhaf bir tevafuk.
Şuan sen önemlisin, senin sağlığın, senin psikolojin. Sonuç her ne çıkarsa çıksın, ne karar verirseniz verin sen önemlisin. Evlatla sınanmış bir kadın olarak, ne hissettiğini az çok anlayabiliyorum. Ama dediğim gibi bu aşamalarda bebekten çok anne önemlidir. Önce sen bunu hiç unutma canım benim.