Prematüreyse o zaman emzirme konusunda yorum yapamam.. Doktorunu dinlemen en doğrusu olur.
Uzayan sarılığı varsa senin sütün de yağlı olabilir; bebeğinin kilo alımı nasıl?
Benim bebeğimde de uzayan sarılık vardı, gelen giden gören “bu çocuk sapsarı, bunda sarılık var” diyordu. Gerçekten artık bıktırmışlardı. Evet, sarılığı vardı, doktoru da “var ama çok yüksek değil, zamanla geçer” demişti. 1 ayı falan çoktan bitirmişti ama sarılığı bi türlü düşmemişti. En sonunda kan tahlili verdik; sonuç 11 çıktı. Doktoru bi ilaç verdi; artık yeşil reçeteyle satılan ama doktorun hastalarının kullanıp geri kalanını onlardan aldığı, bizim gibi uzayan sarılığı olan bebeklere verdiği bi ilaç; Luminaletten. Bize “Bunu kullanın 1 haftada bitecek sarılığı” dedi. İlacı çok kullanmak istemedik, ilaç özünde bebeklerde epilepsi nöbetini baskılayan bi ilaç. Eskiden hep sarılık için verirlermiş bu ilacı ama artık uzayan sarılığı kendi haline bırakmışlar. 4 doktora sordum; 3’ü “hiçbir zararı-yan etkisi yok” dedi, sadece 1 tanesi “vermeyin ne gerek var kendi kendine geçer” dedi. Eşimle aramızda konuşup-tartışıp ilacı vermeye karar verdik ve 1 haftada sarılık pufff :)
Doktorlar bana “Sütün çok yağlı olduğu için, bebeğin karaciğerinden sarılığı süzmekte zorlanıyor. Bu da bebeğin sarılığını uzatıyor. İlaç kullanarak 1 haftada da geçirebilirsin, kullanmak istemezsen eğer 3-4 ayda kendiliğinden geçer” dedi. O kadar uzamasına da gönlümüz razı olmadığı için ilacı verdik artık.