Merhaba, benimde şekerim çıktı 25 haftadan beri şeker takibi ve diyet yapıyorum. Hatta 93 kilo ile hamile kaldım şuan 96.40 geldim sabah aç karna. Yani kilo veriyorum ama bebişde almaya devam ediyor. Yağdan verip kas kazanıyorum. Bildiğimiz diyet yapıyorum.
Bu arada bu kilo verme durumu beni aşırı motive ediyor çünkü çağla şike bile hamileliğinde 6,5 kilo almış.

Meydan okuyorum mankenlerden bile az kilo aldım diyorum.
Şeker takibi için 100 lerr düşürebildiğim bir kaç önemli nokta paylaşayım sizlere:
1. Şeker hastalığı üzüntü hastalığıdır asla ama asla üzülmeyeceksiniz.
2. Ara öğün yapacaksınız yoğurt ve meyve ben genelde tarçında ilave ediyorum. Bu ara öğünü tercih ediyorum yaz sıcaklarında iyi geliyor ( meyvede 1 şeftali veya 1 nektarin veya 3 kayısı vb. Yani avuç içi kadar demişti diyetisyen ama ben boyutuna takılmıyorum sadece bir porsiyon yiyorum gibi düşünün ama yanında mutlaka yoğurt bulunuyor bazen süt bazen badem)
3. Başlarda açım diye geziyordum ama şimdi bazen ara öğün saatine acıkmıyorum ama öğle yemeğine de çok acıkacağım için araya mutlaka ara öğün yapıyorum mesela kahve ve 5 badem gibi veya file markette satılan şekersiz bitter çikolatalı pirinç patlağı aşırı tatlı isteğimi yok ediyor
4. Akşam yemeklerinde ızgara köfte veya ızgara tavuk veya ızgara somon tercih ediyorum. yanında mutlaka salata oluyo. Bazen çorba da ilave ediyorum. (Mesela çorba unlu bir çorba ise yada şehriye pirinç içeriyorsa yanında ekmek tüketmiyorum. Ve buna rağmen çok geliyor eşimle paylaşıyoruz bir porsiyonu. Gerçi ben kahvaltı dışında ekmek de tüketmiyorum.)
5. Düzenli olarak her akşam yürüyüş yapıyorum 2 km kadar. Ve bazen yürüyüş arasında 1 top kasede dondurma yiyorum. Ertesi gün Açlık şekerim bazen 95 çıkarken bazen 117 çıkıyor. Yani bunu da çok sorun etmiyorum kendime. Çünkü dondurmayı yiyip yatmıyorum üzerine yürüyorum.
6. Bu konuda eş desteği çok önemli mutlaka onların desteğini isteyin. (Benimki günde 4 kere şekerimi ölçmek için alarm kurmuştu ama biz evden çalışıyoruz 7/24 yan yanayız yani.)
7. İlk diyete başladığımda şeker ölçümlerim garip gittiği için 5 gün üst üste kabak yemeği yemek zorunda kalmıştım ( ki ben severim kabak yemeğini

, düzene sokunca araya bazı kaçamaklar ekledim bazen bir çikolatadan ısırdım. Bazen 4 tatlı kaşığı aşure yedim. Canım çok istiyordu aşure yemek ama yasaktı böyle küçük küçük yiyince sorun olmadı)
Şimdi şeker ölçümlerim iyi gidiyor çok şükür hatta doktora söylemedik ama bir akşam çok çalıştığımız için yemek hazırlayacak veya dışarı çıkacak zamanımız olmadığı için bir gün hamburger menüde yedim. Bir günde eşim serbest gün olsun bugün de pizza yiyebilirsin dedi. O günde pizza yedim. Evet bunlar iki saat sonra 150-160 civarına getirdi şekerimi ama sonraki günler yine normal düzene döndüm.
Canım tost istiyordu mesela eşim bir tost yaptı yarım yedim yani bir dilim ekmek yemiş oldum buda şekerimi yükseltmedi.
Ama mesela kaşar peynirinin şekeri yükselttiğini farkettim. O sebeple kaşar peynirini bir süre çıkardım menüden. Beyaz peyniri 2 dilim yerken 3 dilime çıkardım ama yaklaşık 2 parmak uzunluğunda bir peynir dilimi gibi düşünebilirsiniz.
Mesela aşağıdaki menüyü yerken irmik helvası yermiş gibi tatlı hissediyorum. Bu menüyü yapcağım zaman mutlu oluyorum.
3 kaşık yoğurt+1 nektarin+1 yemek kaşığı granola bitter çikolatalı(şeker içeriğini kontrol edin) + bir tatlı kaşığı tahin.
Ve en önemlisi mutluluk. Yediklerinizden keyif almaya bakın. Mutlu olmazsanız bebişlerde mutsuz oluyor.
Gerçi doktorum artık dondurma yeme kes hatta gerekiyorsa daha az yürü dedi. Şekerim kontrol altında olduğu sürece asla takılmıyorum. Çünkü doktorlar tahlil ve sonuçlara bakıyor. Siz onların istediğini verirseniz istediğinizi yapabilirsiniz.

Bu arada başka sorunuz varsa özelden de sorabilirsiniz.
Sevgiler.