Aileyle mesafe

Merhaba, fikirlerinizi almak istiyorum. Benim babam (ileri yaşta) ve bir erkek kardeşim var (çalışıyor). Annemizi kaybettik uzun bir hastalık dönemi sonucunda. Ben evliyim çocuğum var. Babamı 2 yıl önce yaşadığım şehre taşıdım (sağlık sorunları vardı ilgilenebilelim diye)
Kardeşimin sürekli seyahat ettiği bir işi var 20 günde bir gelip haftasonlarını bende geçiriyor.

Yıllar içinde ailem için çok verici ve fedakar olduğumu düşünüyorum. Ama hep memnuniyetsizlik ile karşılaşıp bana ama özellikle de eşime karşı saygı da duyulmadı. (Eşim her işlerine koşmasına rağmen) sanki zaten yapmak zorundaymışız gibi davranılıyor ve yaptığımız şeylerden yine memnun olunmuyor. En son çocuğuma da değer verilmediğini hissetmeye başladım. Ve en çok bu beni rahatsız etti.

Bu sebeplerle ben artık biraz kendimi çekmek istiyorum. Bunu nasıl yapacağımı bilemiyorum. Açıkçası saygı görmek istiyorum ailemden. Yaptıkları hareketler karşısında utanıyorum bazen eşime mahçup hissediyorum.

Yine de ne kadar kızsam da ailem oldukları için ihtiyaçlarını vs düşünmeden edemiyorum. Çok afedersiniz ama enayi yerine koyulmaktan nasıl kurtulurum ve biraz değer görürüm acaba?
Tüm herşeyi okudum ve inanın eşinize çok üzüldüm.Bir insana bu kadar saygısızlık yapılmaz.Sizde de çok yanlış var.Bu eşe bunların yapılmasına izin verdiğiniz için.
O nasıl bir baba öyle.Bir kere 80 yaş vb bunları bırakın yıllarca sizi böyle kullanmışlar.Önce şunu bilin her insan ölümlü.İşte annenizi kaybetmişsiniz, yatalak annenize bakmışsınız.Siz evlat olarak her şeyi fazlası ile yapmışsınız.Eşiniz desen o da öyle.Ayrıca eş hiç saygı da görmemiş bana göre.
Öyle şeyle okudum dilim tutuldu.Yemeğe gidecekler gözünüzün önünde ve size tek kelime edilmeyecek.Bu bir kere kabalık kusura bakmayın.Size değer vermemek.Yemeğe götürülecek el cebe atılmayacak yemeğe laf edilecek.Her şey her yerden dökülüyor.Üstelik eğitimli bu kardeş.
Siz önce silkelenin.Kendinize gelin.Bu kardeş ile oturun konuşun.Bu kardeşin huyları güzel değil bunları arkadaşları yanında da yapıyorsa sevilmez hiç.Oğlum ve arkadaşları böyle elini cebine atmayan onları kullanan işbilen arkadaşlarını silmişlerdi.Bence kardeş ile oturun konuşun yaptıkları her şeyi söyleyin.Neden niçin çekindiniz,inanın o da aydınlanır belki.
Babanız ile de konuşun.Eşinize saygı istediğinizi belirtin.Yaptıklarını anlatın bunları beklemenin nesi yanlış diyeceksiniz.
İki eve yetişemediğinizi bu nedenle artık buna çözüm bulması gerektiğini söyleyin.Kadın bulun vb demeyin sadece bunu söyleceksiniz.
Son olarak kararlı dik durun bugüne kadar yapmışsınız ama onlara iyilik olmamış bu...

Teşekkür ederim arkadaşlar, enayiliklerimiz yüzüme bir tokat gibi çarptı. :) Aslında şöyle oluyor bu olaylar gün be gün arka arkaya olmadığı için o gün canımızı sıkıyor sonra boşverelim diyoruz.
Şimdi ben bunları buraya üst üste yazınca gerçekten sistematik şekilde tabiri caizse sömürüldüğümüzü görebiliyorum.

Birike birike bende de sabır ve tahammül kalmamış zaten. İnanın anlattıklarım buzdağının görünen yüzüydü.
İşimde insanların saygı duyduğu biriyim çok şükür, bireysel ilişkilerimde de öyle. Eşim de aynı şekilde. Ama aile ilişkilerini asla yönetememişiz.

Artık kızımı, eşimi, kendimi ve doktora tezimi merkeze alarak yaşayacağım.
Sanırım karı-koca anne babadır kardeştir arada kırgınlık olmasın küsülmesin, ölümlü dünya diye vicdanınızla hareket eden insanlarsınız, iş hayatıyla aile hayatı farklı oluyor, ailelerinize duygusal yaklaştığınız için bağlarınız kopmasın diye çaba sarf ederken aile bireyleriniz ikinizi de onlara naif yaklaşımlarınızdan vicdanınızdan yakalamışlar, siz ayıp olur diye bazı şeyleri istemekten veya söylemekten çekinirken ikinizin aile fertleri de ayıp olur dememiş.

ciceklientari ciceklientari ’ye katılıyorum insan yedi kat elin evine gitse ortaya çıkarılmış yiyeceklerden ikram edilir, ki davet eden onlar.
Kardeşinin eşinize yaptığı ayıp bir yana, insan en azından yeğenine pastadan bir dilim ikram eder, çocuğun gözü önünde pasta üflettirip bir dilim bile yedirmemek nasıl bir terbiyesizliktir?
Evladınız pasta görmemiş yememiş değil ama mesele bu değil, gelsinler hediye getirsinler para versinler ama hiçbir şey ikram etmeden yollayalım gitsin ayıbın dik alasıdır, habersiz çat kapı gelen misafiri bile kuru kuru ağırlamaya utanıyoruz.

Allah yuvanızda huzur mutluluğu eksik etmesin, kendi ailenize de eşinizin ailesine de eşinizle anlaşarak sınır koyun, aile bile olsalar bazı insanlara haddinden fazla kıymet vermek veya ayıp olmasın diye alttan almak bizi üzüp kırmalarına fırsat vermek oluyor, herkes yerini bilsin.

Ya Hu! Bu nasıl bir vicdansızlık?
Saygısızlık kısmına hiç değinmiyorum bile.
Elitiniz ‘gören gözün hakkı var’ı hiç mi duymamış?
Bu kadar mı görgüsüz?
Hiç tanımadığım bir çocuk elimde, masamda yiyecek görse en azından tattırırım.
Hadi elti vicdansız ve görgüsüz, kaynınız bostan korkuluğu mu?
‘Abimi ben çağırdım onca yolu hatrımıza geldi’ der evdeki pastayı sevimsiz karıma kestiremediysem bir tane daha alır yeğenime ve abime ikram ederim.
O eltinin evine bir daha adımımı atmam yerinizde olsam.
Bu kadar iyi niyetli ve alttan alan taraf olmayın.
Her şeyin fazlası zarar.
Ne zamandır göremiyordum sizi, yeniden aramızda görmekten o kadar mutlu oldum ki🥰

Aklın yolu bir, insan bari çocuğa böyle bir terbiyesizlik yapmaz, bizim kültürümüzde eve gelen misafire dolapta ne varsa çıkarılır yedirilir içirilir, hadi o kadarına erindiler ama insan çocuğun gözüne soka soka üflettiği pastadan yedirir bari, sizin de dediğiniz gibi amca bostan korkuluğu orası kesin ama elti de bir anne, insan en nefret ettiği kişinin bile çocuğuna böyle yapmamalı.

Ne zamandır göremiyordum sizi, yeniden aramızda görmekten o kadar mutlu oldum ki🥰

Aklın yolu bir, insan bari çocuğa böyle bir terbiyesizlik yapmaz, bizim kültürümüzde eve gelen misafire dolapta ne varsa çıkarılır yedirilir içirilir, hadi o kadarına erindiler ama insan çocuğun gözüne soka soka üflettiği pastadan yedirir bari, sizin de dediğiniz gibi amca bostan korkuluğu orası kesin ama elti de bir anne, insan en nefret ettiği kişinin bile çocuğuna böyle yapmamalı.
Teşekkür ederim müdürüm mesajınıza çok mutlu oldum ben de.🌷
Ara ara göz atıyorum BDV’ye ama yorum yapmaya vakit ve fırsat olmuyordu okullar ara tatile girince sizlerle hasret gidereyim dedim.😂

Bu durumu düzeltmeniz zor önce onu söyleyeyim çünkü çok uzun yıllardır bu tavizleri veriyorsunuz ve artık babanız ve kardeşiniz için bu işin normali bu olmuş.
Babanızla ilgili yazmış olduklarınız (kalp hastalığı, yaş, daha önce yaşadığı hastalık sebebiyle kaybetme korkusu) ve babanızın karakteri (mümkün değil değiştiremezsiniz) belki onunla ilgili sorunları çözmeyi imkansız hale getirebilir. Kavga etmeden rest çekmeden kendinizi kurtaramazsınız ve ne kadar doğru bilmiyorum ama yıllardır buna katlanan biri olarak siz zaten sanırım böyle bir kesip atma yapamazsınız yapsanız da “oh dünya varmış” diyemezsiniz. İçiniz içinizi yer.
Yazdıklarınızdan dolayı hepimiz kardeşinize gıcık olduk haklı olarak. Asla savunmak için söylemiyorum ama düşündüm de acaba annenizin (rahmet diliyorum) yokluğunda annelik görevini fazlasıyla üstlendiğiniz için kardeşiniz çocuk/ergenken böyle gördü alıştı da bunu normal mi görüyor?

Arkadaşlar da örnek vermiş kendi ailelerinden. Sizin tavrınıza en yakın tanıdığım kişi kayınvalidemdir. Tüm aileye kendini adayan emeğinin kıymetini görmeyen bir kadın. Bana kaç kere “sen yemeğe gelince zevkle yapıyorum bu evde bana eline sağlık diyen yemeğimi takdir eden tek kişi sensin” der. İki oğlu var kayınbiraderim bekar yaşı da küçük değil ama evde ergen gibi davranır aynı sizin kardeşiniz gibi sürekli hizmet bekler teşekkürü ya da eve katkısı olmaz. Eşim derseniz normalde bana ve çevreye karşı gayet olgun biridir ama annesi ile ilişkisine bakıyorum sanki o da o evde bi tuhaf. Anne şunu getir şunu götür saçma kaprisler kadına. Kaç kere çıkışmışımdır kadın sizin hizmetçiniz mi diye. Öyle alışmışlar ki normal sanıyorlar. Kayınvalidem de aynı sizin gibi bozulsa da kırılsa da içine atar ses etmez geçiştirir.

Sizin yerinizde olsam kardeşimi karşıma alır ciddi ciddi konuşurum. Geçmişten bugüne konuyu getirir olayı idrak etmesi için çabalarım. Siz abla olarak anne yokluğunda aileyi derleyip toplamışsınız ama sizin de bir aileniz, size ihtiyacı olan bir çocuğunuz, tüm bunlara alınsa da size verdiği değer ile ses çıkarmayan bir eşiniz (bu ayrı bir konu, ayrı bir bölüm yazasım var ama yazı çok uzayacak sıkmak istemem) bir işiniz ve bir doktora teziniz var. Zaten tezi okuyunca gözlerim ayrıldı. Ben de o süreci evli ve çocukluyken yaşadım bırakın böyle temizlikti ağırlamaydı, her iki aile de yükümü aldığı halde çok yıprandım.
Kavga ve restleşme sizin tarzınız değil belli, üstelik öyle bir aileniz var ki böyle bir durum olsa yıllardır verdiğiniz emeğin üstüne bir çizgi çekerler bu sizi daha çok üzer.
Dediğim gibi kardeşinize açık açık anlatın artık sorumlulukları maddi manevi paylaşmanız gerektiğini, yıprandığınızı, kendinize ve çekirdek ailenize haksızlık ettiğinizi söyleyin.
Bana kızmayın ama kardeşinizin bu vurdumduymazlığında sizin de bir parça payınız olabilir mi? Çünkü dediğim gibi küçük yaşlardan itibaren annelik üstlenmek zorunda kalmışsınız o dönemde bir parça sorumluluk aşılamak zor ama gerekli olurdu. Banka müfettişi olduğunu yazmışsınız. Eşim bankacı ordan biliyorum oldukça kalifiye biri olsa gerek. Deseniz ki işsiz güçsüz kafası bişeye basmaz o zaman eğitmek zor olurdu ama zehir gibi aklı olması lazım. Fakat kayınvalidem örneğinden de hareketle aşırı verici bir kadın figürü ile büyüdüğü için bunu normal sanıyor benim eşim gibi. Bir de şu var bu çocuk belki ilerde evlenecek çocukları olacak. Bu sorumsuzlukla nasıl bir eş ve baba olabilir?
Sizin yaptıklarınız karşısında büyük bir beklentiniz olmadığını biliyorum ama bir teşekkür bir güler yüz, “ben de seni düşünüyorum” anlamına gelen bir jest istemeniz kadar doğru bir şey yok.
Hayat sosyal bir alışveriştir illa yaptığımızın karşılığını madden almayız manevi karşılık da lazım.
Bu arada size laf sokuşturan halanızla konuştunuz mu? Sizin yerinizde olsam ona sorumluluk teklif ederdim. Siz nasıl kardeşinizin sorumluluğunu üstlendiyseniz o da pekala abisinin hayatını kolaylaştıracak birşeyler yapabilir.
Hayat akışınız sizi böyle davranmaya zorlamış anlıyorum. Fakat değiştirmek sizin elinizde. Şurda ne kadar ömrümüz var bilmiyoruz ama kendimize ve çekirdek ailemize verdiğimiz değer en başta gelmeli.

Hakikaten yani. Konu sahibi soylemezse kimse rahatsız olduğunu anlamaz ki. Zaten onlara göre bu çoktan olmuş bir 'gorev'. İsyan bayrağını cekmezse böyle gelmiş böyle gider .
Önce kardeşten başlayıp nazik nazik mesafe koymalı..mesela babası tozların üzerine 'beni yika' mi yazmış. Çek fotoğrafını kardeşine at. "Babamın evi bu halde,bugün böyle yazı gördüm çok üzüldüm. Temizlikçi tutacağım, ayda payına düşen bin lira. Şu ibana atarsın ablacağım" diye.
Yirmi bin kazanmiyor mu, ödesin payına düşeni
Babasinin maddi kaygisu yokki iki tanr kira aliyomus kiz bosuna eziyet cekiyor bi kazancida yok ben babama hizmet etsem adam nasil karislik vericehini sasirir hele erkek kardesime zaten boyle musade asla etmezdim

Çok uzamasın diye yazmadım son zamanlarda olanlardan birkaç örnek vereyim.

Geçen hafta babam 100 km uzaktaki memleketimizinden zeytinyağı getirecekti (kendi bahçesinden üretiliyor, çevresine satıyor)

Babam kardeşime demiş beni götürsünler memlekete diye. Kardeşim bana söyledi ben eşime. Eşim işten izin aldı. babam tek uğraşamaz diye onu aldı götürdü 60 kg zeytinyağını asansörsüz evden 6 kat taşıdı. Zaten ihtiyacım olduğundan değil ama bir şişe alıp sağol beni buraya kadar getirdin yükümü taşıdın demedi. Tavrı, zaten yapacaksınız şeklinde.

Bir diğeri her 3 haftada bir kardeşim geliyor babamın evini sevmediği için bizde kalıyor. (Daha önce de aylarca kaldı başka şehirde çalışırken) Çamaşırını yıkıyorum, yedirip içiriyoruz, o haftasonumuzı kitliyor bir yere gidemiyoruz vs. Onu yemeğe vs mutlaka götürüyoruz (gene de beğenmiyor bir kesenize bereket falan demiyor)
haftasonu tek yeğeninin doğumgünüydü ve bir hediye bile almadan gelmiş. Açıkçası bu beni sinir etti. Salonda uzanıp tv yi açıyor yemeği önüne geliyor. eşim haftasonu ben neden kendi evimde misafirden beter oldum diye rahatsız oluyor ben de oluyorum ama benim kardeşim diye tolere ediyorum. Yani daha çok şey var da son olan iki olay mesela bunlar.
Eşim sizin yaptığınız gibi yapsaydı, bizim evde kavga eksik olmazdı. Hatanızı anladığınıza göre hemen kardeşinizin üzerinden elinizi çekin, önce minnet etmeyi bir öğrensin.

Bu durumu düzeltmeniz zor önce onu söyleyeyim çünkü çok uzun yıllardır bu tavizleri veriyorsunuz ve artık babanız ve kardeşiniz için bu işin normali bu olmuş.
Babanızla ilgili yazmış olduklarınız (kalp hastalığı, yaş, daha önce yaşadığı hastalık sebebiyle kaybetme korkusu) ve babanızın karakteri (mümkün değil değiştiremezsiniz) belki onunla ilgili sorunları çözmeyi imkansız hale getirebilir. Kavga etmeden rest çekmeden kendinizi kurtaramazsınız ve ne kadar doğru bilmiyorum ama yıllardır buna katlanan biri olarak siz zaten sanırım böyle bir kesip atma yapamazsınız yapsanız da “oh dünya varmış” diyemezsiniz. İçiniz içinizi yer.
Yazdıklarınızdan dolayı hepimiz kardeşinize gıcık olduk haklı olarak. Asla savunmak için söylemiyorum ama düşündüm de acaba annenizin (rahmet diliyorum) yokluğunda annelik görevini fazlasıyla üstlendiğiniz için kardeşiniz çocuk/ergenken böyle gördü alıştı da bunu normal mi görüyor?

Arkadaşlar da örnek vermiş kendi ailelerinden. Sizin tavrınıza en yakın tanıdığım kişi kayınvalidemdir. Tüm aileye kendini adayan emeğinin kıymetini görmeyen bir kadın. Bana kaç kere “sen yemeğe gelince zevkle yapıyorum bu evde bana eline sağlık diyen yemeğimi takdir eden tek kişi sensin” der. İki oğlu var kayınbiraderim bekar yaşı da küçük değil ama evde ergen gibi davranır aynı sizin kardeşiniz gibi sürekli hizmet bekler teşekkürü ya da eve katkısı olmaz. Eşim derseniz normalde bana ve çevreye karşı gayet olgun biridir ama annesi ile ilişkisine bakıyorum sanki o da o evde bi tuhaf. Anne şunu getir şunu götür saçma kaprisler kadına. Kaç kere çıkışmışımdır kadın sizin hizmetçiniz mi diye. Öyle alışmışlar ki normal sanıyorlar. Kayınvalidem de aynı sizin gibi bozulsa da kırılsa da içine atar ses etmez geçiştirir.

Sizin yerinizde olsam kardeşimi karşıma alır ciddi ciddi konuşurum. Geçmişten bugüne konuyu getirir olayı idrak etmesi için çabalarım. Siz abla olarak anne yokluğunda aileyi derleyip toplamışsınız ama sizin de bir aileniz, size ihtiyacı olan bir çocuğunuz, tüm bunlara alınsa da size verdiği değer ile ses çıkarmayan bir eşiniz (bu ayrı bir konu, ayrı bir bölüm yazasım var ama yazı çok uzayacak sıkmak istemem) bir işiniz ve bir doktora teziniz var. Zaten tezi okuyunca gözlerim ayrıldı. Ben de o süreci evli ve çocukluyken yaşadım bırakın böyle temizlikti ağırlamaydı, her iki aile de yükümü aldığı halde çok yıprandım.
Kavga ve restleşme sizin tarzınız değil belli, üstelik öyle bir aileniz var ki böyle bir durum olsa yıllardır verdiğiniz emeğin üstüne bir çizgi çekerler bu sizi daha çok üzer.
Dediğim gibi kardeşinize açık açık anlatın artık sorumlulukları maddi manevi paylaşmanız gerektiğini, yıprandığınızı, kendinize ve çekirdek ailenize haksızlık ettiğinizi söyleyin.
Bana kızmayın ama kardeşinizin bu vurdumduymazlığında sizin de bir parça payınız olabilir mi? Çünkü dediğim gibi küçük yaşlardan itibaren annelik üstlenmek zorunda kalmışsınız o dönemde bir parça sorumluluk aşılamak zor ama gerekli olurdu. Banka müfettişi olduğunu yazmışsınız. Eşim bankacı ordan biliyorum oldukça kalifiye biri olsa gerek. Deseniz ki işsiz güçsüz kafası bişeye basmaz o zaman eğitmek zor olurdu ama zehir gibi aklı olması lazım. Fakat kayınvalidem örneğinden de hareketle aşırı verici bir kadın figürü ile büyüdüğü için bunu normal sanıyor benim eşim gibi. Bir de şu var bu çocuk belki ilerde evlenecek çocukları olacak. Bu sorumsuzlukla nasıl bir eş ve baba olabilir?
Sizin yaptıklarınız karşısında büyük bir beklentiniz olmadığını biliyorum ama bir teşekkür bir güler yüz, “ben de seni düşünüyorum” anlamına gelen bir jest istemeniz kadar doğru bir şey yok.
Hayat sosyal bir alışveriştir illa yaptığımızın karşılığını madden almayız manevi karşılık da lazım.
Bu arada size laf sokuşturan halanızla konuştunuz mu? Sizin yerinizde olsam ona sorumluluk teklif ederdim. Siz nasıl kardeşinizin sorumluluğunu üstlendiyseniz o da pekala abisinin hayatını kolaylaştıracak birşeyler yapabilir.
Hayat akışınız sizi böyle davranmaya zorlamış anlıyorum. Fakat değiştirmek sizin elinizde. Şurda ne kadar ömrümüz var bilmiyoruz ama kendimize ve çekirdek ailemize verdiğimiz değer en başta gelmeli.

Çok güzel yazmışsınız, doktora sürecim uzaya uzaya bi hal oldu zaten. Annem doktoraya başladığım yıl öldü, sonrasında babam 2 defa ameliyat oldu 3 kere hastanede yattı vs vs
Kardeşim liseyi yatılı okudu kendi isteği ile, üniversiteyi de halamın evine çökerek okudu diyebilirim. Halam konusu yanlış anlaşıldı biraz. Babam ile kardeşim annem öldükten sonra evli olan 75 yaşındaki halamın evine gittiler kardeşimin üniversitesi o şehirde diye.
Halam da yazlık evinde yaşıyordu ara ara gidip geliyordu. Baktı babam ve kardeşimin hizmetine yetişemeyecek babamların kaldığı kendi evini kapattı direkt yazlığa kaçtı. Babam bu yüzden tavır koydu kendisine.

Benle bir sorun yaşarsa kadını darlıyordu saatlerce anlatıyomuş telefonda. Halam ile babam küstü şu an sudan bi sebeple ve halam diyo ki bana küstü ama rahatladım :)

Çok güzel yazmışsınız, doktora sürecim uzaya uzaya bi hal oldu zaten. Annem doktoraya başladığım yıl öldü, sonrasında babam 2 defa ameliyat oldu 3 kere hastanede yattı vs vs
Kardeşim liseyi yatılı okudu kendi isteği ile, üniversiteyi de halamın evine çökerek okudu diyebilirim. Halam konusu yanlış anlaşıldı biraz. Babam ile kardeşim annem öldükten sonra evli olan 75 yaşındaki halamın evine gittiler kardeşimin üniversitesi o şehirde diye.
Halam da yazlık evinde yaşıyordu ara ara gidip geliyordu. Baktı babam ve kardeşimin hizmetine yetişemeyecek babamların kaldığı kendi evini kapattı direkt yazlığa kaçtı. Babam bu yüzden tavır koydu kendisine.

Benle bir sorun yaşarsa kadını darlıyordu saatlerce anlatıyomuş telefonda. Halam ile babam küstü şu an sudan bi sebeple ve halam diyo ki bana küstü ama rahatladım :)
Hala konusunda peşin hüküm vermişim kusura bakmayın😌 ama madem böyle sizi en çok o anlamalı ve savunmalı. Neyse halaya gelene kadar önce baba ve kardeş konusunda adım atmak gerek. Diğer sebeplerle birlikte yatılı okuduğu için aile içi sosyalleşme eksik kalmış iyice.
Belli ki siz sabırlı bir insansınız. İnce ince işleyip kardeşinizi dönüştürdüğünüzde hem yükünüz azalacak hem de kardeşinizin bundan sonraki hayatı için gösterdiğiniz bu çaba onu daha iyi bir noktaya taşıyacak. Görüyorsunuz burdaki konulardan, çoğumuz çocukluğunda hiçbir sorumluluk verilmemiş paşa oğulları eğitmekten muzdaripiz🙈
Umarım bundan sonra her şey dilediğinizce olur. Size değer veren eşiniz ve minik yavrunuza daha fazla zaman ayırdığınız bir hayatta inanın işleri kolaylaştıracak motivasyonunuz da olur hayırlısıyla teziniz de bitsin inşallah kolaylıklar diliyorum 🙏🏻🌸

Back
X