- 14 Nisan 2017
- 9.061
- 33.993
- 548
- Konu Sahibi Albertynax
-
mutlu çocukluk bunlardan çok bağımsız geliyor bana. Benim anneannemler çok çocuklarve orta gelirli bir esnaf aileymişler. Ama en büyük iki çocuk (onlar da kendi istememiş) harç herkes üniversite eğitimi almış. Hala kardeşler olarak çok birbirlerine düşkündürler ve harika bir çocukluk geçirdiklerini anlatırlar. Muz ve her gün kırmızı et yediklerini sanmıyorum. Ama okutmak için elinden geleni yapan dedem, ilgili sevecen ananem ve iyi kalpli bir sürü çocuk olarak mutluymuşlar.
Babannemlerde devrin burjuvası sayılacak bir aile. Üç kardeş babamlar. Babannem ilgisiz soğuk bir kadınmış, mutsuz br çocukluk geçirmişler. O maddi imkanlara rağmen en ufakları okumamış, it kopukla takılmış. Dedem ölmeden tek mesleksiz olan o diye dükkan bıraktı ama onu da yedi bitirdi seraefil oldu. Bana bu çol vicdansız bir bakış açısı gibi geliyor. Çok zengn yada çok fakir olmak değil ilgili, sevgi dolu bir ailede büyümek önemli bama göre.
benim eşim de yokluk içinde büyümüş ama kendini gayet iyi eğitmiş, güzel okullarda okumuş bir çocuk. Ve annesi babasını çol seven ailesiyle de gurur duyan bir çocuk.
Bunlarda çok uç örnekler ama. Her fakir aile mutlu ve zengin aile mutsuz, aile baglari kopuk diye birsey yok. Ve simdiki zaman, eskisine benzemez. Eskiden yine bir gayret vardi. Cocukta bir isik oldugunda, birazda gayret ettiginde iyi yerlere gelebilirdi.
Simdi o durumda ortadan kalkti. Egitim iyi degil, kres desen pahali. Tek maas ile en asgari seyler ödenmesi bile zor, geçinilemiyor,.. Yani eskiden ailenden dolayi hayata 2 puan eksik ile baslarken, simdi 10 puan eksik ile basliyorsun. Anlatabildimmi?
Ve insan niye çoçuklarini çabalamak zorunda birakiyor? Yani hayat çabalamak demek tabiki fakat bir yoksul ailede bu ekstra oluyor. Cocuk aslinda ona ait olmayan yükleri sirtina bindiriyor. Büyüdükten sonra "oldu geçti" deniliyor çünkü yapilcak birsey yok. Anne babana kizsanda birsey degismez ki.
Bile isteyerek 5 çoçugu yoksul bir ailede dünya getirmek bencillik ve dahasi vicdansizliktir.
Bunlarda çok uç örnekler ama. Her fakir aile mutlu ve zengin aile mutsuz, aile baglari kopuk diye birsey yok. Ve simdiki zaman, eskisine benzemez. Eskiden yine bir gayret vardi. Cocukta bir isik oldugunda, birazda gayret ettiginde iyi yerlere gelebilirdi.
Simdi o durumda ortadan kalkti. Egitim iyi degil, kres desen pahali. Tek maas ile en asgari seyler ödenmesi bile zor, geçinilemiyor,.. Yani eskiden ailenden dolayi hayata 2 puan eksik ile baslarken, simdi 10 puan eksik ile basliyorsun. Anlatabildimmi?
Ve insan niye çoçuklarini çabalamak zorunda birakiyor? Yani hayat çabalamak demek tabiki fakat bir yoksul ailede bu ekstra oluyor. Cocuk aslinda ona ait olmayan yükleri sirtina bindiriyor. Büyüdükten sonra "oldu geçti" deniliyor çünkü yapilcak birsey yok. Anne babana kizsanda birsey degismez ki.
Bile isteyerek 5 çoçugu yoksul bir ailede dünya getirmek bencillik ve dahasi vicdansizliktir.
Bilemiyoruz bunlar varsayım.
Ben her şeyi çocuğun önüne sermenin de uzun vadede yarar getireceğine inanmıyorum.
Önemli olan çocuğa ilgi alaka.
Benim annem üniversite mezunu babam da ama benim dersime çok kardeş olmadığımız halde yardım etmediler. Genelde özel ders yada kursa gönderildim. Ablam bana göre daha çalışkandı, benden daha başarılı gitti. Ama bundan dolayı belki de kızıyla birerbir ilgilenir. Otururlar saatlerce ders çalışırlar.
Maddi anlamda daha kısıtlı sayılabilir ama anne ilgisinin etkisi inanılmaz. Lisanslı voleybol oyuncusu, dersleri gayet başarılı, sosyal bir kız. Kısacası her şey maddi güçle alakalı değil. Ben ailenin ilgi alaka ve gösterdiği sevgiye daha çok önem veriyorum.
Ben de tek çocukta kalanlardanım. İkinci çocuk beni hem psikolojik hem maddi açıdan aşar. Ama ben her çok çocuklu aileye yada orta gelirli olup çok çocuk isteyene cahil kötü aile muamelesi yapılmasından da rahatsızım. Peşpeşe Küçük çocuk yapan kadına çemkiriliyor arayı uzun tutana yine çemkiriliyor. E o zaman herkes iki çocuk yapmaya mecbur mu? Bu çok özel bir konu ve karar. Kimseye laf düşmez bana göre. Kalkıp da çocukları dilendirecekmiş gibi bir üsluba da gerek yok. Yani muz değil elma yer proteini de bakliyattan alır. Ama belki o çocuk mutlu büyür keşkesi de olmaz. Bunu bilemiyoruz bana göre. Ben maddi konforla büyüdüm buna rağmen müthiş bir çocukluk geçiremedim mesela. Annem ve babam haftasonu bir gün benimleydiler sadece. İyi okullarda okudum ama sokakta hiç oynamadım mesela. Güzel çocukluk anılarım yok bu nedenle.Cok ilgili, alakali bir kadin olsaydi konu sahibi burda konu açmazdi.
Ve bence ikiside önemli. Nasil bir evlilikte hem mantik, hem ask olmasi gerekiyorsa, çoçuk büyütürkende hem maddiyat hem sevgi ve ilgi olmasi gerekiyor.
Bezler, mama artik kaç lira oldu. Yani burda konu egitim, gayret etmek bile degil. En asgari seyler. Artik Türkiyede en asgari seyler bile zor aliniyor. Kaldi ki 5 çoçuk için. Bak voleybol oyuncusu felan diyorsun. Böyle bir ailede ne ek kurslara gidecek çoçuklar? Ona kim para ve zaman ayiracak?
Konuyu silmişti sanırım o yüzdenKonu sahibi neden banlanmis acaba
Ben sordum cocuguma , ben bu ev benim evim deyip duran bir annenin evinde buyudum , 42 yasindayim hala kendimi ait hissetmem onun evine , cocuklarimi ise ailenin karar merciinde soz sahibi olarak belirledim ve ailenin buyumesi konusunda fikrini ve onayini aldim oglumun , bana gore o ev sadece anne babanin degil icinde yasayan cocuklarin da evidir ve ev icerisindeki hayata dair soz haklari bulunmalidir , size tuhaf gelebilir bu durum ancak benim evimde ve pek cok arkadasimin evinde bu boyleKimse kusura bakmasın ama çocuk yapma kararı anne ve babaya aittir. Kimseyi ilgilendirmez ve kimseye yargılama hakkını vermez.
İster doğurur, ister doğurmaz.
Bakıp bakamayacağına da anne ve baba karar verir.
Konu sahibi 22 yaşında. Bu olaydan memnun değilse, maddi olarak sıkıntı duyuyorsa bir zahmet bir iş bulup çalışacak kendi hayatını kuracak.
İster 1 çocuk doğururum ister 10. Kimseyi ilgilendirmez diyenlerdenim. Hele ki, kendi çocuğum buna hiç karışamaz.
Burada birden fazla çocuğu olanların hangisi diğer çocuklarına doğurabilir miyim diye sormuş ki.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?