Asla para birikmeyen ev

Sevgili arkadaşlar;

Eşim ögretmen ben ise instagramda kendi ürünlerimi satıyorum ( arzu edenlere hesabımın adını özelden yazarım)

Kiramız 660. Yeni bir ev. Anneme çok yakın. Ev sahibimiz öğretmenleri çok sevdiği icin bize uyguna verdi
Ben de öğretmenim ama çalışmıyorum bu arada.

Mutfak masrafı çok fazla. Ama tereyag veya yoğurt gibi şeyleri annem alıyor bana. Köydeki yengelerim yapıyor. Parasiyla kendine aliyor annem. Bana da veriyor sağ olsun.

Arabamiz var. Ben kullanıyorum. Annemle babami her istedikleri yere götürüyorum. Böyle birbirimize destek oluyoruz.

Elektrik su internet ve telefon ve apartman aidati rahat bin lira tutuyor.

Eşim maaşını alınca bana 300 lira veriyor. O parayı harcamam. Saklarım. Kendi kazancimla ne istersem alıyorum.

Birikimimle de canım ne isterse onu yapiyorum. Arabanın kaskosu sigortasi vs eşime yardımcı oluyorum.

Paramız da bereketli yani kızlar. Ben her sene tatile gittim yaza kadar biriktirdiğim parayla.

Mesela 1 liraları biriktiriyorum. sene sonu 700 adet 1 lira oluyor

Böyle küçük küçük birikim yapacaksinuz.

Her ay 3 bin 5 bib saklayamiyorum vah vah birikim yapamıyorum diye bi şey yok.

1 liralarla kiz arkadasimla 3 gün otel tatili yaptım.

1 lira. 5 lira 10 lira. Her neyse... bir yol tutun ve o paralari kenara atın.

Az diye küçük görmeyin. Azdan çok oluyor.

Kumbaram var mesela
Her sene ondan da bin lira civarı bozuk para çıkıyor.

Birikim anlayışınızı değiştirin.

Ve küçük paralarla başlayın.

Bana zaman verin. 1 liralarla nükleer enerji santrali kurarım

Geçim şartları çok zor. Bir gelir gider tablosu yapmakla başlayın. En çok gider bizde mutfak için oluyor. Biz de 10 civarı kazanıyoruz. Ucu ucuna yetiyor. Ama 5 bin civarı ev taksidi ödüyoruz. Aslında kazancınız birikim için uygun gibi ama mutlaka ya dışarda yiyorsunzuxur ya geziyorsunuzdur.

Benim eşim 1 liracı. Kumbara kumbara biriktirir. 2-3 bin TL vardır dolapta. Öyle birikiyorlar

Valla şuan bir eve asgari gecim için 8.500 girmesi lazım.O da başa baş gelmesi için.Bence birikim yapamamanız çok normal.Sizde bir gariplik yok.Enflasyon sağ olsun.

markete gidince bir ıvır zıvır alısveris yapsanız bile 150 tl nin altında tutmuyor hic. sizde bir anormallik yok bence eksiye dusmemek icin yasıyor artık insanlar bu devirde. iki uc sene onceye gore hayat %40 daha pahalı ama maaslar hala aynı. 100-200 bile olsa biriktirebildiginiz o da kardır altın gumus falan alın o zaman insan bozdurup harcamak da istemiyor cunku

Nasil birikim yapamadiginizi ben anlamadim sahsen. Bircok kisi de bunu desteklemis.
7500 maas
1200 kira
hadi 1000 lira fatura
1000 lira mutfak
1000 kredi karti desek
hadi 1000 tl de hesapta olmayan masraf deseniz geriye hala 2300 kaliyor. Ya hadi 1000 lirayi da cikayim. 1300 kaliyor.
Yani her turlu istenirse birikim yapilir.
Onemli olan niyet ve otokontrol.
Birikim olmaz zor olur diyenler bana inandirici gelmedi.

Borcla birikim yapin. Birkac sene oncesi. BIzde oyleydik. Sonra kendime ve esime bes actim. Bu sene kizimada actim. Her ay 500 er esimle bana 250 kizima 1250 lira birikim hesaplarina kredi kartindan otomatik kesiliyor. Ekstre borcu gelince oduyorum.
Bu sisteme girmeden once 100 lira bile ayiramiyordum.

Para biriktirmek için maaş geldiğinde biriktireceğiniz tutarı ilk başta kenara ayırın.
Mesela 2000 tl diyelim. Maaş bankaya yattığı an, 2000 tl birikim hesabına gitsin.
Sanki maaş 5500 tl kabul edin..
Ona göre harcama kalemleri oluşturun..

Bir de her ay her kalemden masraf yapmamaya çalışın.
Mesela oğlunuzun hem giysiye hem oyuncağa hem de kitaba ihtiyacı var.
O ay en acil ne elzemse onu alın. Diğerlerini sonraki aylar almaya çalışın.

Bir de çevrenizde çocuk için ödünç kitap alınacak yerler var ise, oraları da kullanabilirsiniz.
Çocuk kitapları resimli ve ciltliler en az 40, 45 tl tanesi.
Eee bir tane de yetmez. Bazılarını kütüphaneden alın, bazılarını değiş tokuş edin. Çok gerekililerini de satın alırsınız.

Bir de dışarıda yemeyi, içmeyi azaltın. Zaten pandemi. Dışarıda çok yemek yemek iyi değil. Arada çıkarsınız.
Evde termosta çay,kahve hazırlayın.Bir de kek yapın.. İki yönetmen koltuğu alın, tenha ise parklarda oturun..

Ama size nacizane tavsiyem, çocuğunuz gelişim çağında. Mutfaktan kısmayın.
Et,süt, sebze,meyve, peynir, balık, tavuk vs hepsini alın. Yetersiz beslenme çocuğunuzun hem bağışıklığını düşürür hem gelişimini yavaşlatabilir. Şu an mutfak masrafı çok oluyorsa da olsun. Diğer kıyafet, dışarıda yeme içme.. vs den kısacaksanız kısın.

Ayrıca şu an ülkede gıda enflasyonu en az %30 civarı. Daha az asla değil. Bir temel tüketim maddesini geçen hafta aldığın fiyattan asla alamıyorsun. Geçinmekte tek zorlanan inanın siz değilsiniz. Eskiden pazara 50 tl ile gidilip tonla şey alınırdı. Şimdi iki meyve alıyorsun. 50 tl tutuyor.. O yüzden kendinize de çok yüklenmeyin..

Ben mesela laktozsuz süt içiyorum. Şu an 1 lt'si 7 tl oldu. Yani 1 tl süt ya süt.. 7 tl.
O yüzden mutfak dışında kısabileceğiniz alanları düşünün..Ama mutfak ve kitaptan çok kısmayın. Çocuğunuz için bunlar önemli..

Eve giren sizin iki katınız belki ama biz de birikim yapamıyoruz. Kızımızın okuluna baya fazla veriyoruz. Evimiz yok kira. Araba var sadece. Onun dışında hiç giysi parası vs vermiyoruz bir seneyi geciktir. Anca ben bir şeyi çok çok beğenirsem alırım o da en fazla iki kere olmuştur. Ama geziyoruz yani herhalde ona gidiyor. Yalniz şu pandemiden beri gezemiyoruz da yine de kalmadı sanki. Bilemedim

Benim excel dosyam var,
geliri, gideri oraya yazarım
ay sonunda gereksiz harcamalar
net olarak ortaya çıkıyor.
Biz birikim derdinde değiliz artık evimizi, arabalarımızı aldık ama önümüzde oğlumuzun yurtdışında üniversite eğitimi var,
o nedenle dikkatli harcama yapmak zorundayız.
Euro'daki artışı ise hiç düşünmek istemiyorum çünkü oğlumuz AB ülkelerinden birine gidiyor.

Bazı arkadaşlar da yazmış, maaş gelsin, alacağımızı alalım,
kalanı kenara atarız mantığıyla para birikmez.
Birikim yapılacak miktarı,
en başta yok sayıp, altın veya döviz hesabına atarak, kalanı yetirmeye çalışmalısınız.
Aksi halde ne kadar gelirse o kadar gidiyor.

Ben maaşım yatınca ilk para çekerken veya havale ederken sağlık ve bereketle harcamaya niyet ederek dua okurum ve mutlaka bir sadaka veririm.
Bazen de ihtiyaç sahibi bir yakınıma 100-200 TL para gönderirim.
Bunun kazancımı bereketlendirdiğine inanıyorum.

Boleyn Kizi 'ndan ilham alarak bozuk para biriktirmeye başladım.
Nisan'dan bu yana alışverişten kalan bozuklukları atıyorum büyük boy bir kavanoza, hiç açıp saymadım.
En az 6 ay bekledikten sonra açacağım nasipse.

Evde yemek yapmanın, pazara çıkmanın bütçeye ciddi katkısı var.
Dün Migros'a gittim iki poşete
(2 çeşit az miktarda meyve, 600 gr kıyma, ekmek, sucuk, oğlana meyvu suyu, gofret, bisküvi, kolonya) 210 TL ödedim,
kıyma acil değildi keşke BİM'e gitseydim diye pişmanlıkla baktım elimdeki fişe.

ay sonu birikim yapılmaz maaşı alır almaz en az 1 çeyrek alıp atmayı hedefleyin altın olunca bozdurmaya kıyamazsınız para cinsinden olunca neye harcadığınızı bilemeden uçar gider.
6500₺ maaş giriyor bizim eve ev kira 300₺ ayakkabı aldığımızda oluyor yeri geliyor 500₺ verdiğimizde oluyor bu tip harcamalarda boyner' in internet sitesini takip etmenizi tavsiye ederim. bizim evde çocukta var market alışverişlerinde bez aldığımızı hiç hatırlamam indirim dönemlerinde stoklarım epeyce gider tek tek ıslak mendil almam efsane cuma kampanyalarında alırım 1 yıl gider ucuzda oluyor o dönem.
100 binin üzerinde altın birikimimiz ve Ankara gibi bir yerde tarlamız var (onu kendi birikimimizle aldık)
şimdi beni taşlayanlar olabilir ama bir eve faiz giriyorsa paranın bereketi gidiyor dikkat etmek lazım bu konulara

Eğer ekstra bir borç ödemiyorsanız birikmesi lazım bence. Siz sorunca hesapladım aylık standart asgari giderimiz 5 bin lira civarı. Ev kiramız falan sizden fazla olmasına rağmen. Siz giderlerinizi hiç kalem kalem hesapladınız mı? 300 lira bile arttıramamanız ilginç

babam da elindeki 5 kuruşu bile kumbarasına atar asla kurban için bütçe ayırmaz oradan karşılar kurban bayramı dönemi hiç sarsılmaz bütçe olarak

Derin abla. Ben de ihtiyaç sahibine vermenin ciddi bereket getirdiğini fark ettim.

Bir komşumuz var. Annesi kanserden öldü. Babasi da öz kızına tecavüzden hapiste.. onların çocuklarını her gördüğümde ağlamaklı olurum.

Ben onlara verdikçe Allah bana verecek. Buna inaniyorum
Ve öyle de oluyor gerçekten.

Allah hepimizin kesesine bereket versin.

Yeni evliyiz. Eşim 3.700 ben 2.300 lira alıyorum. Toplamda 6 bin.
Eşyalarımızı dugunlerimizi Allah razı olsun ailelerimiz yaptı. Hiç borcumuz yok.
Kira artı aidat 1.500
Bize 4.500 kalıyor. Her ay 1500 lira biriktirip, 2 bin ile geciniriz diyoruz ama. Gecinemez miyiz. En azından bebek olana dek

Bizde 5500 tl tek maaşla geçiniyoruz. Düğünden kalan altınlarımız ve kenara koyduğumuz bozukluklar dışında birikmişimiz yok. Biz kira ödemiyoruz ama ona rağmen ay sonu kendimizi sıkmak zorunda kalıyoruz. Kredi kartı da kullanmıyoruz(hastane, diş tedavisi vs gibi şeylerde taksit için kullanıyoruz sadece). Eşim günde 1-2 paket sigara içiyor, her ay yeğenine harçlık, hediye vs yeğeni ne isterse almaya çalışıyor ve alıyor, annesi ve babası emekli ve hiçbir sıkıntıları olmadığı halde geçinemiyoruz diyip bizden bazı zamanlar para istiyorlar. Bozulan eşyalarının yenisini bile bize kakalamaya çalışıyorlar. Kayınpederimin arabasının sigorta, vergi vs gibi şeylerini veya bazı tamir masraflarını eşime ve kaynıma yüklemeye çalışıyor. Birde bunun üzerine kayınvalidem bize nasıl para biriktiremiyorsunuz diyor. O kadar para alıyorsunuz kira ödemiyorsunuz sadece kredi ödeyip kenara bi 100 euro, 100-200 tl veya bir gram koyamıyor musunuz diyor. Birde böyle söylediği halde eşime ve kaynıma sizden her ay 100 tl harçlık isteyeceğim kendim için diyor, çünkü kp para vermiyormuş kaynanama. Ben kenara 50 tl koymaya çalışsam bana 50 tl de para mı onunla ne olur diyor kaynanam, ama 50 liralık birşey aldığında çok pahalı der canı acır. Anlayamıyorum bizden bu durumda nasıl birikim yapmamızı beklediklerini. Birde bebeğim olacak kendine harçlık istemesi açıkçası beni sinir etti. İnsan der oğlum çocuğunuz olacak dikkat edin harcamalarınıza demek yerine bizden para bekliyor.

Geçinirsiniz ama her şeyin en ucuzundan almaya çalışarak gıda da dahil. Ne bir dışarıda yemek, ne sinema,tiyatro, ne gönlüne göre bir tatil olmadan

Diğer şeyleri geçtim de insan annesine ayda 100 lira harçlık verir ya. Ne olacak.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…