Dimi işte.Şiddet asla yok. El bebek gül bebek. Ama oluyor işte bazı çocuklarda dönem dönem böyle şeyler sakın canınızı sıkmayın. Buda bir geçiş dönemi. Çocuklar büyürken huylarıda değişiyor. Arkadaşınızın tavrını bende fazla buldum. Ben sadece bu dönem her zamankinden biraz daha dikkatli olun diyorum. Yoksa ortada kusur yok, suç yok küçük bir çocuk var.
Evet şiddete yönlendirenler de oluyordur..Oğlum hircindir ama her zaman böyle değildir , inşallah geçecek, kimse onunla oynamayınca yanlışını görecek boyle giderse.Doğruyu herkes öğretebilse böyle zarar veren çocuklar olmaz herhalde değil mi? Şahsi algılamayın size değil lafım ama bazı insanlar gerçekten çocuk yetiştiremiyor ve doğruyu da öğretemiyor.
Ben bu konuya yazarken asla çocuk suçlu mantığıyla bakmadım, bazı annelerin aşırı vurdumduymazlığına kızıyorum. Ancak siz zaten gerekli müdahaleleri yapmışsınız. Mesela benim için kriter o. Çocuk aşırı zarar veren bir çocuk değilse insan idare etmeli arkadaşını. Misal bir arkadaşım vardı ve çocuğu inanılmaz zarar veriyordu. Benim oğlum 8 aylıktı, onunki 4,yaşında. Birgün ne olduğunu anlamadan oğluma bildiğiniz yumrukla girişti. Nasıl kaçıracağımı şaşırdım çocuğu. Anne bir özür dahi dilemedi olayı yok saydı. Bir keresinde de yine oğlum 4 yaşlarındayken bu çocuk oğlumu, koltuktan aşağı atmış ağlamasına koştum, çocuğu birde sıkıştırıyor. Anne de yine ses yok. Benim tahammül edemediğim bu.Ve açıkçası çocuğu onunla yalnız bırakmaya korkuyordum sürekli gidip kontrol ediyordum. Aslında bir çok annenin rahatsız olduğu şey bu. Rahatlık. Ancak dediğim gibi sizin olayda arkadaşınız cidden abartmış.Dimi işte.
Aynı bizim durum, arkadaşım büyüttü de büyüttü hala daha.
Hayır bende yaşıyorum böyle şeyler.
Anne mudahele ettiği sürece koşarak falan kacmiyorum, çünkü gerçek hayat da öyle koşarak falan kacamiyorsun.
Yeri gelsin bana söylesin yeri gelsin öğretmenine söylesin, yeri gelsin kendisi baş etsin diyorum oğlum içinde.
Tabi ki mudahele Edip, sürekli de kolluyorum ama itham etmek çok çok yanlış geliyor.
Pelus oyuncak atinca kafasi mi yarilmis cocugun anlamadim?
Ustelik tamam cocuklarimiz kiymetli de eger ben bu cocugun annesiyle bir yerlerde kahve icip sohbet edebiliyorsam yakinimdir o kisi. Ben bunu daha kibar dile getirirdim. O ne oyle sacma bir msjla sadece kalp kirmis. Hani soruna cozum uretmek?
Bazen insanlari anlamakta cok zorlaniyorum. Keske daha insancil yaklassalar. En azindan senin uyarilarini gormus biraz daha kibar dile getirebilirdi bunu.
Bugün pelüş atar, yarın taş
Öyle yorumlar var ki insan ben mi yanlışım diyor :)) yani tabi ortamı tam bilemiyoruz ama sadece bir iki hareket yaptı ve uyardıysanız çocuğa direk ceza verip hadi bakalım artık dışarı çıkmıyorsun eve mi demek lazım.. öyle olsa idi dışarıda çocuk kalmazdı bence. Fakat orda oturduğunuz müddetçe çocuğunuz diğer çocuğa hiç huzur vermedi devamlı onunla uğraştı ise evet bende alıp oradan çıkarmayı düşünürdüm. Oğlumu bu sebeple çok ağlattığım oluyor maalesef çocuk bu diyerek serbest bırakmamak gerekiyor.yani işte bu durumu siz ayarlarsanız sıkıntı olmaz bence .sağlıkla büyüsünler inş sosyal ortamlarda bizimde onlarında işi zor :))Arkadaşlar tek tek alintilamadim, evet sert de atabilirdi ve ben oyun alanına gitmeden tembih de ettim, uyardım da..
6 yaşına kadar çocukların empati duygusu olmaz, davranışın sonucunu tam kestiremiyor.
Ayrıca benim oğluma da yapıldığında, nasılsa okulda da böyle ortamlara girecek diye düşünüp abartmiyorum.
Zaten asla yalnız birakilmayacak yastalar..
Anladım hepiniz az çok aynı tavirda olurmussunuz..
Ben hala ezilen çocuğum da olsa, agresif diye üç yaşındaki çocuğu etiketleyemem.
Anneyi de zan altında bırakamam.
Ha 10 yaşında çocuk yapsa tamam ama, benim kadar oyun oynayan kitap okuyan, babası kadar ilgili, sevgi pıtırcıgi aile azdır.
Yapı ve geçiş dönemleri var malesef.
Ha bu arada pedagoga da gidiyoruz, ilgisiz değiliz.
Ben hep okulda da bunlara maruz kalacaklar abartmaya gerek yok diye düşünürdüm...
Ben mi yanlisim diye şuan kendimden şüphe etim..
3 yaşında kızım var ve 3 yaş bebek değil çocuktur artık. Yapmaması gereken ve yapması gereken şeyleri ayırt edebilecek yaşta. Yapıyorsa bilinçli yapıyor yani bunu önce kabullenmeli. Ayrıca peluş attı canı acımadı gibi bir durum olmaz ki illa canı acısın bir hasar versin diye bekleyecek hali yok kimsenin çocuğunuzun böyle bir huyu varsa verilen tepki normal bence keşke bazı annelere ben de bu kadar açık sözlü olabilsem
Ya canım ara ara dönemleri oluyor, benimki de bi ara yuvadaki büyük çocukları ısırdı. Dönemmiş geçti.Arkadaşlar bugün bir arkadaşımla buluştuk, benim oğlum 38 aylık, onunki de 3 ay küçük.
Oyun alanı olan bir cafeye gittik, bizde hemen diplerindeki masada oturuyoruz, bir yandan sohbet ediyor, bir yandan da çocuklarımızı gözlemliyoruz..
Benim hayta oğlum evden çıkmadan bütün tembihlerime rağmen, oynarken arkadaşının ayaklarına oyuncak araba sürüyor, kafasına peluş oyuncak atıyor.
Elbette uyarıyorum, özür dilemesi gerektiğini yanlış davrandığını söylüyorum.
Ama en nihayetinde daha 3 yaş cocugu.
Eve dönünce arkadaşımın bana mesaji;
Yanlış anlama da, agresif çocukla oynamasa da olur..
Nasıl şaşırdım anlatamam.
Sonuçta mudahele ediyorum, yapmam gereken herşeyi yapıyorum.
Ama çocuğum evde bağırış cagiris, asla sözlü yada fiziksel şiddet olmadığı, bol oyun oynanan, sevilen sayilan bir evde büyüdüğü halde yapabiliyor..
Çok mu anormal...
Anladım ki..
Agresif çocuk, susan çocuk, konuşan çocuk diye etiketlemek için çok küçük değil mi daha bunlar..
Çok yol almayacaklar mi daha.
Bizim yapmamız gereken, doğruyu göstermek, örnek olmak değil mi.
Böyle bir tavırla karşılaşmayı gerektirecek kadar büyük bir durum mu.
Söz konusu kendi çocuğum olduğu için ben mi göremiyorum, yorumlarinizi bekliyorum ☺
Bu arada arkadaşıma kırıcı hiçbir şey demedim, sadece etiketlemek için daha küçük ler dedim, ben değil oğlum etiketledi dedi
Bende tamam canim dedim ama sanırım biraz, bozuldum..
Kızlar, neden çocuğunuza başka bir çocuk şiddet uyguladığında o çocuğun annesinin müdahale etmesini bekliyorsunuz?
Ayıp olur, annesi müdahale etse daha iyi olur diye falan mı? Merak ettim gerçekten.
Ben 3-5 yaş aralığındaki çocuğun kendini savunabileceğini düşünmüyorum. İstisnalar illaki vardır ya da dönemsel durumlar söz konusudur ama şiddet uygulayan çocuk yüksek ihtimal şiddetle yetiştiriliyordur.
Benim kızım 1 buçuk yaşındaki kuzeninin şiddetine maruz kalıyor sürekli. Söz konusu çocuk kaynım ve kv tarafından kafasına ve ellerine vurularak, bağrılarak terbiye edilmeye çalışılıyor. Ben müdahale etmeyip beklesem Allah muhafaza benim çocuğum ciddi hasar görebilir. Gözlük kullanıyor bir de benim kızım, söz konusu çocuğun elleri sürekli kızımın gözlerine gözlerine girmeye çalışıyor mesela.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?