Çocuk İstememek/İleride Pişman Olursam Düşüncesi

Ben babamın hastalığında manevi olarak çok yardımcı oldum.Son anlarını mutlu geçirmesine vesile oldum.Evlat sevgisini hissetti.Annem de öyle.Bunları yaşamak istemez misin?Yalnız başıma hastalanmak ve ölmek istemezdim şahsen..Yaşlıların halini gördükçe hele.Annem ve babam gibi evlat sevgisini isterdim..

Evlat sevgisi bambaşka bir şey.Mesela yeğenlerimizi de severiz ama yeğen sevgisi ile evlat sevgisi arasında dağlar kadar fark var.Bir ünlüden dinlemiştim.Hayatta en büyük pişmanlığım anne olamamak diye.Çocuk ha deyince olan birşey değil.Belki eşininizin veye sizin bir rahatsızlığınız var ve tedavi gerekecek ,erteleyerek olmaz hale getiriyorsunuz.Yaşlılık için değil ,kendi mutluluğunuz için yapın.Hayata daha farklı bakmayı öğreniyor insan anne olunca.Zorluğu yok mu var ama sevgisi için değer.

şu an için bir sorun görünmüyor, ne kadar zamanımız kaldığını öğrenmek için gerekli kontrolleri yaptırmıştık. Ama sebepsiz infertilite de olabilir tabi...

Dünyanın en güzel duygusu.

Bu arada doktor bize embriyo dondurmayı teklif etmişti. Şu an düşünmüyorsunuz ama düşününce kaliteli yumurta ve sperm bulmakta zorlanıyoruz dedi. Tabi bu sizi rehavete sürüklemesin, nasıl olsa embriyom var diye düşünmeyin dedi.

Koalina merhaba;

Benim bir oğlum var 24 aylık.
Ve asla 2.çocuğu düşünmüyorum diyenlerdendim. Çünkü annelik ağır geldi. Ta ki geçen haftaya kadar.

Adetim gecikti, günü gününe olurken hemde. E korunuyoruz da ama hiç bir kaza da olmadı . Nasıl olur ya dedim. Ağrım var ama Nasıl adet olcam gibi. İki gün bekledim. Test yapmadım. Ben kafam da neler kurdum neler. 9 aya ikinci Bebek doğana kadar, oğlumu bezden bırakıp tuvalete alıştırdım, daha büyük Bi eve taşındık, oğluma kendi kendine uyumayı öğrettim ama kafam da Nasıl deli sorular. Millete hiç istemiyorum 2. derken Nasıl söylerim büyük konuştum fln fln fln anlatamam sana ya o iki günü.

Test Yaptım. Negatif. Nasıl üzüldüm anlatamam , iki gün düşünmesi yetti bana oğluma kardeş geleceği. Adet oldum velhasıl hamile değilim.

Ama şu an ikinci çocuğa sıcak bakıyorum. Eşime de Bi sene daha geçsin hayırlısı ile korunmayı bırakırız dedim ilk defa. Şaşırdı. Çünkü ben ikinci çocuk lafı geçince asla , istemiyorum, bir tane bana yetiyo, eve , eşe, çocuğa derken kendime vakit kalmıyo iyice canım mı çıksın diye çemkirirdim.

Ama iş başa düştü, hayaller, varlığına sıcak bakmak yetti bana.

Bugün oğlumun doğum günü. İyi ki doğmuş. Anneliği tadmalısın bence.

buna benzer bir konu ben de açmıştım önceden. eşimin ve ailelerimizin bebek beklentisini ama benim kendimi bu fikre nasıl uzak hissettiğimle ilgiliydi konu.

27 yaşındayım, bir seneyi biraz geçti evleneli. ama 8 yıldır beraberiz. eşimi seviyorum, oturmuş bir ilişkimiz var. evlenmeden önce hep büyük bir aile olmak istediğini söylerdi eşim, ben de 35 imden önce doğurmayacağım dedim hep. bu konudaki fikir ayrılığımız hep belliydi ama öncelikli gündemimiz hiçbir zaman çocuk olmadığı için bir problem olmamıştı. gelgelelim son zamanlarda eşim bu isteğini çok sık dile getirmeye ve çaktırmadan benim üzerimde de psikolojik baskı oluşturmaya başladı. özellikle benim ailem; annem anneannem de sürekli torun isteidklerini söylüyorlar ve doğunca maddi manevi her türlü bakımını üstleneceklerini dile getiriyorlar. ama ben hiç düşünmüyorum şu anda. rahatına düşkün bir insanım, daha gezip görmek istediğim yerler var. borçlardan ötürü eşimle gönlümüzce gezemedik daha. evimiz yok, arabamız yok. kısa vadede ilk olarak araba almak, gönlümce eğlenmek var. çocuğun beni çok kısıtlayacağını düşünüyorum ve eğer şu anda bebek sahibi olursam bana mutsuzluk getireceğine inanıyorum. dahası uzun vadede de bebek sahibi olma hayali hiç kurmuyorum. çocuğa yatırım gözüyle bakılmasını da çok anlamsız buluyorum.

bu konudaki mahalle baskısını göz ardı etmekte fayda var bence. her kadın anne olmak zorunda değil. hiç sahip olmadığım bir şeye özlem duymak da bana anlamsız geliyor. hani şu çocuğum olmuyor diye kendini hırpalayan insanları da anlamıyorum. biyolojik saat diye bir şey gerçekten var mı bilmiyorum, belki yaşım daha gençtir bunun için. ama özellikle içinde bulunduğumuz toplumu ve geleceğini düşündüğümde bir bireyi daha içinde yaşadığım toplumun normlarına hapsetmek bana acımasızca geliyor. çünkü ben mutlu değilim ki. evet ailem hayatta sağlıklı, onlarla güzel bir bağımız var. eşimi seviyorum. o da ben de sağlıklıyız çok şükür. ama gene de çocuk sahibi olmak çok büyük bir sorumluluk. bunlar yetmiyor bence çocuk doğurmak için.

aslında neden çocuk düşünmediğimi, ilerde de düşüneceğime inanmadığımı ve her kadının çocuk sahibi olmak zorunda olmadığını sayfalarca anlatabilirim :) bu konuda tezlerim de var kendimce :) velhasıl konu sahibi, istemiyorsan istemiyorsundur ve bu çok normal. nokta. ilerde pişman olacağını sanmıyorum, aksine dünyanın gidişatına bakılırsa çocuk sahibi olanların pişman olma ihtimalleri daha fazla bana göre. Umarım bu konuda taşlanmam burda, kesinlikle çocuğun harika bir şey olduğunu savunanlar kadar geçerli sebeplerim var bana göre.

Karar vermek bile ayrı bir olay bence.
Çünkü bunalan anneleri,seveninen anneleri cok görüyorum.
Ayy bugünde sıkıldım senden hadi komşu teyze baksın diyemiceğimiz bir şeyler.
Ömür boyu onu düşünüceğiz. İyisiyle kötüsüyle aklımız hep onda olucak.
Yoklugu ayrı varlıgı ayrı.

Merhaba,

Çocuğum var. Ama söylediklerinize de katılıyorum çünkü bende daha önce çocuksuz, anne olmadan bir hayat yaşadım.

Şu örnek yerinde olur bence; biz dondurma yemişiz, ve çok güzel diyoruz. Siz yemediniz yemesem de olur diyorsunuz. Ve ikimiz de kendimizce haklıyız. Daha doğrusu bu konu da haklı haksız yok aslında.

Herkesin kendi yaşam biçimi.

Şimdi ben size hak veriyorum , anne olmadan önce rahat gezmek, hayatta öncelik kendin olmak. Hepsini tattım biliyorum, ama siz şu an anne olmadığınız için size o duyguyu tarif edemiyoruz, aynı dondurma örneğinde ki gibi.

Ha ama tabi bizde bi an da tanrıçaya dönüşmüyoruz. Hayatımız toz pembe olmuyor. Çok zor , çok ağır ama güzel.

Biz bu lezzeti aldığımız için ' ya ama sizde tadın Nasıl istemezsiniz gibi olabiliyoruz' , size de belki gereksiz , abartı, yük gibi geliyor.

Şuna inanıyorum. Herşeyin zamanı vardır. Her ne olursa olsun insan anı yaşamalı.

Çocuklu çocuksuz, evli bekar, yalnız kalabalık hiç farketmez.

Koalina

Allah hayirli evlat versin her evlatta bir olmuyor anasi babasi yaslaninca donup bakmiyorlar bile nolmuslar diye.
Yanliz kalmamak icin cocuk yapmak bencilce tabiki bende o dusunceyle yapmadim sadece sevdigim adamla benim ortak bir parçamız in dunyaya gelme dusuncesi beni buna itti birde bu yonden dusunun derim

İyice düşünmek için daha zamanınız var,bu süre içinde belki düşünceleriniz değişir bilemeyiz ama çocuk olmazsa yalnız kalacağım diye düşünmeyin çünkü 5-6 çocuğu olmasına rağmen yalnız kalan çok insan var. Her kadın illa anne olacak diye birşey yok,günümüzde hiç çocuk istemeyen aile örnekleri çoğaldı. Ha çocukları çok seven ve 3-4 çocuk planlayan biri olarak şunu tavsiye edebilirim; 1 tane olsun ama maddi manevi tam olsun. Kısmetinizde yoksa zaten olmaz,işte ozaman ben elimden gele ni yaptım ama nasipte yokmuş deyip konuyu kapatırsınız. Bu sadece nacizane bir tavsiye,kalbiniz ve aklınız size en doğru yolu gösterecektir.

Merhaba Koalina,

Ben yurt disinda yasiyorum, avrupalilar yasam tarzi olarak rahatlarina, gezmeye tozmaya bizlerden cok daha duskunler. Avrupalilarin 90% il 55 yasinda dahi nerdeyse her hafta sonu gece kulubu ne felan cikarlar. Bu neden le ya hic cocuk yapmazlar yada 1 cocukla yetinirler. evcil hayvan almayi tercih eder ler. fakat belli bir yasà geldiklerinde pisman olan lari cooook gordum. Ben guzellik salonun da calisiyorum dolayisi ile cok bayan musterim var. Ve sana sunu soyleyebilirim, ki o rahatlarina duskun kadinlarin buyuk cogunlugu cocuk sahibi olabilme yasi gectikten sonra bin pisman oluyorlar cocuk yapmadiklarinà. hayatlarinin renksiz hareketsiz eksik oldugunu soyluyorlar. cocugun olmucak demek torununda olmucak demek. o ciftlerin cocuksuz disarda mutlu gorunup evde ah keske cocugum olsaydi demediklerini nerden biliyoruz ki. Bu senin secimin fakat hic dusunmezken simdi bu soruyu soruyorsan kendine ilerde pisman olma riskin yuksek bana gore. umarim en iyi karara varirsin ve hep mutlu olursun.Kal saglicakla.

Tanıdığım çok tatlı bir çift var 40lı yaşlarda çocuk filan akıllarından bile geçmemiş gayet de mutlular hala bir hasret, özlem çekmiyorlar. Dernekte tanıştığım bir teyze daha var ne evlenmiş ne anne olmuş. Hayatının sadece bi döneminde çocuk hasreti çekmiş onda da yetimhanedeki melekleri düzenli ziyaretlere gitmiş.

Herkes çocuk yapmak zorunda değil. Çocuksuz daha mutlu olanlar da var.
Bende istemiyorum ne çocuk ne evlilik zaten annelik hormonlarına sahip olduğumu da düşünmüyorum.

Eski şefim senin zihniyetindeydi hiç çocuk istememiş 55 yaşında emekli oldu ve 1 ay sonra felç geçirdi yıllardır sol tarafı hiç tutmuyor ve doğru düzgün konuşamıyor altını eşi alıyordu ve en büyük pişmanlığı bir çocuğa sahip olmamasıydı. Şuan ki durumunu bilmiyorum belki de kocası terk etti.. Evet bugün sağlıklıyız kocan yanında, ailen yanında kocan iyiyse, merhametli ise kötü gününde yanında olur, anne baba ömrü belli, kardeşler eşi iyiyse kardeşin olmaya devam eder.. Üremek de acıkmak gibi bir ihtiyaç bana kalırsa bir psikologa gitmelisin.. Benim de henüz çocuğum yok sorumluluklarını düşününce bile deli oluyorum ama istiyorum ağaç bile meyve veriyorken ben neden kök salmadan bu dünyadan gideyim ki :)

Ben anne olmamayı hic düşünmedim ama annelerin annelik hakkında abartılı hatta efsanevi söylemlerde bulunduklarını düsünürdüm.
Yapmışlar bir bebe, kendilerini telkin edecekler işte yok uyusa özlerim de yok bir saat sonra özlerim de diyerek şeklinde fikirlerim vardı.

Amaaaa anne olunca işler değişti ya.
Aynen onlar gibi oldum :)
Hayattan tek beklentim bebe değildi ama bile isteye seve seve hayatımın en merkezine ben yerlestirdim.
Bu yuzden hayattan tek beklentin çocuk sahibi olmak mi bla bla'cılar da samimiyetsiz ve kendini üst gömlekte göstermek isteyenler gibi geliyor zira tek amacımız çalışmak da degil ama mesleğimiz var, di mi?

Evet, büyük ve sürekli bir sorumluluk ama mutluluğuna da paha biçemiyorum.
Bir örnek vereyim, duygusallaşmamin sebebi kabilinde ;
Ağlama numarası yapıyordum, doğduğundan beri temastan hoşlanmayan bir defa olsun başını omzumuza dahi koymayan kucağımızda yatmayan kızım, geldi ve sarıldı bana, minik ellerini doladı boynuma :)
Bunu asla asla asla kelimelerle ifade edemem.

Hasılı kelam bence güzel ya.
Arada yoruluyor arada keşke tuşu olsa da kapatsak diye düsünüyorsunuz :) ama güzel.
Allah isteyen ve hakkını vere vere büyüteceklere versin insallah.

Anneliğe methiye adındaki postumu bitirirken şu vakayı da anlatayım;
50'li yaşlarında hic evlenmemis, cok zengin, işi hobileri partileri arkadaşlıkları vs olan bir akrabam keşke hicbir seyim olmasaydı ama bir evladim olsaydi, demistir.
Beni de etkileyen ve cocuga iten sebeplerden biri buydu.

Çok sükür, gayet mutluyuz.
Siz haklıymışsınız ey analar :)

Cocuk istememek tabi ki kisinin kendi secimi ve cok normal.
Ama "cocuk istemek zaten cok bencilce bir duruuum" diyenleri de anlamakta zorlaniyorum, cocuk istememek kadar cocuk istemek te sartlar ve psikoloji uygunsa cok normal.
Ama yok, bazi insanlar icin illa kendi dusuncesi disinda ki dusuncelere bir kulp takilacak ve tukaka gosterilecek.
Cocuk sahibi olanlarin hepsi bencil evet!

Çoçuk sevmediğim için çocuk istemiyorum demişsiniz ya ben ona takıldım biraz.şöýle ki bende kendi çocuğumdan önce başka çocuk sevemezdim.hatta ve hatta çocuğum üç-dört aylık olup bana tepki vermeye,beni tanımaya başladığı zaman kuruldu duygusal bağımız. Bu bağ kurulduktan sonra gördümki bu hayatda tek gerçek sevgi çocukların sevgisiymiş.tabii ki anne,baba,eş sevgiside var fakat çocuk sevgisinin tarifi ve limiti yok.sınırsız, şartsız şurtsuz bir şekilde bir insana bağlanıyorsunuz, canınızı isteseler onun için feda edecek kıvama geliyorsunuz.sizi şartlandırmak istemiyorum fakat bu deneyimi tatmanızı tavsiye ederim.inanın pişman olmayacaksınız

Hiç çocuk isteyen biri olmadım sonra eşimin ve ailesinin çocuk baskısı yüzünden birden deli gibi çocuk isteyen bir piskopata döndüm sonra hop kayra ne oluyor sen böyle biri değilsin kendine gel dediğim ay kızıma hamile kaldım doğumdan sonra lahusa depresyonu geçirdim çok kötüydü geçti şimdi ...kızım yedi aylık iyimi yaptım kötümü yaptım kizimi dogurarak bilmiyorum tabi zaman gosterir çocuk çok güzel bir şey mutlaka yap yada yapma diyemiyorum iyice düşün bence artısıyla eksisiyle ha babaannemin ablasınin çocukları yoktu bi yegenlerinde bi ninemde bi orda bi burda yaşayıp öldü kimse düzgün ilgilenmiyor du ...annem hep çocukları olsaydı böyle rezil olmazdı kadın derdi ne kadar doğru bilemem belki hayırsız olurdu çocukları olsaydi kısmet ....ama yalnızlık Allah a mahsustur derler....

Hani 'çocukları çok severiiim, bayılırım onlaraa' diyenler vardır ya, hiç onlardan olmadım.
Severdim ama çabuk sıkılırdım.
Ta ki kendi çocuğum olana kadar.
Ruhuma çocukça düşümek, çocuksuluk, merhamet aşılandı resmen..
Etraftaki çocuklara da farklı bakar oldum anne olunca.

Anne olmayı istedim. "Evimizde bir bebek olsun, eşimle benden bir parça, büyütelim onu, bizim olsun, aile olalım" gibi sıradan hislerle istedim..
Allah 2 bebek birden nasip etti,bu bizim için çifte mutluluk demekti.
*Nüfus cüzdanlarını ilk gördüğümde ağladım! Anne adı ben, baba adı eşim!
Bu çok tuhaf bir mutluluktu benim için,artık resmen 2 insanın annesi olmuştum... unutamadığım bir andır!

Sana her daim koşulsuzca sonsuz bir sevgi ile bağlı küçük tatlı bir yaratık, nasıl seviliyor!
Senden bir parça..
Ve günden güne büyüyor.
Sorunlar, sıkıntılar da oluyor ama bir 'insan' yetiştirmek pek de kolay olmasa gerek, normaldir.

*Ben iyi insanların üremesi gerektiğini savunuyorum artık.
Kaliteli, ahlaklı, iyi kalpli ve anne baba olmayı becerebilecek kişiler çocuk yapsın.
Dünyanın buna ihtiyacı var.

Tandığım bir abla var 50li yaşlarda, hiç evlenmedi, kısmet olmadı.
Der ki "Evlenemediğime değil de anne olamadığıma çok yanıyorum"

*Nasip olmasının yanında biraz da tercih meselesi. İstemiyorsanız elbette yapmayın. Lakin tam da bahsettiğiniz gibi, ileride kalabalık bir aile, torun torba sahibi olmanın mutluluğunu yaşamıcak olmak can sıkıcı, haklısınız. Biyolojik saatiniz gelmiş olabilir, bunlar birer sinyal olabilir.
Umarım gönlünüze göre olur

Üst komşum da benim gibi hiç çocuk istememişler ve iyi ki de yapmadık diyorlar.
Maddi ve manevi anlamda gayet iyiler.50 lerin ortalarındalar.
Benim düşüncem de ileride eğer çocuk yapmaz isem ,ki hala hiç niyetim yok yaş 35,emekli olursam iyi bir huzurevine yerleşmek.
Çünkü çevremde o hasta anneler babaların çocuklarına resmen işkence olduklarını görmek de üzüyor beni.
Zorla kendilerine baktıranlar,çocuklardan kendi bakmayıp kardeşi bakmayınca da senin yüzünden hasta oldu vs diye çıkan kavgalar vs vs.
Ayrıca ebeveynlerin ben seni bunun için mi doğurdum diyen itici halleri.Dünya sadece doğurduğu için onun etrafında dönmüyor maalesef,kimse sana doğurduğun sana bakacak diye senet de imzalatmadı.İnsanlar ona bakmak için hayatlarını ertelemek zorunda değil

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…