Dönsek mi, Kalsak mı ??

Arkadaşım bunun avrupa hayranlığıyla ilgisi yok... Algılarımızla alakalı gerçekten ülkemizde olanları çok güzel takip eden arkadaşlarımız var burada hepsinin değindiği noktalar çok doğruydu... Ülkemizde o kadar çok adaletsizlik var ve artmaya devam ediyor ki hepimizin endişesi bundan dolayı... Siz biliyor musunuz ki çok yakın bir zamanda devlet üniversitelerinin bile paralı olması söz konusu? Veya küçük bir çocuğu devlet okuluna bile vermek bu ülkede ne kadar zor, orta halli hatta bu ülkede apartman görevlisi olarak çalışan insanlardan bile, okul müdüleri sizden ne ücretler talep ediyor sırf çocuğu okula kaydetmek için, ve onları şikayet dahi edemiyorsunuz artık milli eğitime fln... Bu sorunun ufacık bir kısmı burada bütün arkadaşlarım sorunun ufak parçalarına değindi... Ama buraya ne kadar yazsak o sorunların hepsini yazamayız bile... Ve bunun kimsenin avrupa hayranı olmasıyla ilgisi de yok sadece sorunları dikkate almakla araştırmakla alakası var...

Kültürümden bayrağımdan ayrı yaşamak istemem diyorsunuz ama bilmem farkındamısınız orada bahsettiğiniz bayrak artık bu ülkenin kendi polisleri tarafından açtırılmıyor maalesef ki...

O zaman hepimiz olelim. :)

Uzaktan davulun sesi hos geliyor. Herkese. Herkes kendi yasadigini bilir, TR'deki kendinin, Avrupa'daki kendinin. Iki tarafta da cok mutlu yasayan ve kotu hayat yasayan insanlar var, herkes kendini soylemis, kiminki agir basarsa artik.
Cok mu objektifim ne.

Türkiyemizdeki sorunları eleştirdiğimiz için Avrupa hayranı olmayız, tam tersi bu eleştirenlerin hepsi Türkiye hayranı olduğu için, Türkiyenin daha iyi bir noktaya gelebilmesini istedikleri için bu kadar eleştiriyorlar... Eleştiri gelişimi getirir çünkü...

Keşke gelişebilsek de yakamozum arkadaşımıza da gönül rahatlığıyla dön diyebilsek, gel burada çocukların güven içinde okullarına giderler, okullarını okuduktan sonra en iyi şekilde üniversiteden de mezun olurlar hemen de iş bulurlar diyebilsek... Eşin de Türkiyeye döner dönmez iş bulur, hayat burda pahallı da değil hiç sıkıntı çekmezsiniz diyebilsek keşkeeeeee....

Allah sonumuzu hayır etsin.... Bilmem şunun da farkında mısınız?
Eskiden kimse kimseye Kürt, Türk, Ermeni vs ayrımı bu kadar yapmazken nasıl bir ayrışmanın içine sürükleniyoruz ve ülkemizin üstünde nasıl hain planlar dönüyor bilmem farkında mısınız....

He vallaha ben avrupa hayranıyım.Bireysel olarak insanlarına değil de,Avrupa'daki insan haklarına,sosyal devlet sistemine,sistemin vatandaşlarını adam edişine hayranım.Bizim onlarla kıyaslanmak için daha çok fırın ekmek yememiz lazım.Düşünsenize Amerika'da adam buzlu yolda düşüp kolunu bacağını kırıyor,yolu yapan belediyeye(ya da şirket hatırlayamadım şimdi) dava açıyor ve kazanıyor.Burada olsa "önüne baksaydın da düşmeseydin armut" demezler mi adama?Aynı şekilde Almanya'da başbakan Angela Merkel,Bin Ladin'in ölümünden sonra "çok iyi olmuş" gibi birşeyler söylüyor,bunun üzerine Alman bir savcı Merkel hakkında suç duyurusunda bulunuyor "suç niteliği taşıyan bir eyleme destek verdiği" için.İnsan hakları dediğimiz böyle birşey işte.Çok siyasi konuşmak istemiyorum ama gurbetçi vatandaşlarımız vatan hasretiyle burayı taşı toprağı altın zannetmesinler istiyorum.Ellerindeki fırsatların kıymetini bilsinler istiyorum.

Bazilari elestirmekle salt sikayet etmeyi karistiriyor bence. Sikayet etmek disinda ulkenin gelismesi icin neler yapiyorsunuz? Siz nerde rol aliyorsunuz? Turkiye'yi kurtarin demiyorum da, kendi adiniza neler yapiyorsunuz? Herkes kacma derdinde, bu mu ulkeyi ileriye goturecek?
Ben oyle idealist insanlar gorup dinledim ki neyin yapici elestiri neyin salt sikayet oldugunu cok iyi ayirt edebiliyorum.

Sahsen ben bu konuyu okurken aklima cizgi filmlerde gordugumuz bagira cagira girdaba dusen karakterler geliyor. Bazi yorumculari onlara benzetiyorum. Salt sikayet, ama hicbir icraat yok, bu durumdan nasil cikabiliriz, kendi adimiza ne yapabiliriz muhabbeti yok. Ya da ulkeni seviyorsan kacma da gel birsey yap denmiyor. Kimse TR'nin gulluk gulistanlik oldugunu iddaa etmedi, TR'de yasamak isteyenler bile. Herkes Avrupa'nin avantajlarinin farkinda zaten. Olan biteni de genel olarak biliyoruz. Soyle ki bu ulke soyle kotu ama bu ulkeyi ileri goturebilecek adamlara ihtiyaci var diyen yok, soyle kotu boyle kotu akli olan kacsin denmis bol bol. Yani yapici elestiri namina birsey yok, sirf yikici elestiri. Bunlar hicbir ulkeyi ileri goturmez, kendimizi kandirmayalim bari.

Son düzenleme:
Yaaa valla bunca yil avrupadayim.. Nerde bu insan haklari merak ettim.

Okula gideriz yabanci diye kisitlama, polise gideriz yabanci diye ilgisizlik,
Ev almak istesen yuksek sartlar aranir,
Cocuklar elimizden almak icin sudan sebepler bulunur,
Hasta olsak tahlil yapmazlar,
Vergiler asiri yuksektir, kaldirim vergisi bile €100 civari ki gerisini siz dusunun.
Sokakta bazen irkcilarin alay konusu oluruz.
Sosyal destek almak icin amuda kalkmamiz gerekir hadi aldik diyelim bunu burnumuzdan getirirler.
Is basvurusu yapariz sonuncu secenegizdir.
Ise gireriz normalden az saat ucreti aliriz.
Ulkenin butun pis islerini yapariz. Avrupanin orjinalleri hem en ustte olurlar.
Sokaklar buram buram uyusturucu kokar.
Devlet kresine pedofili ise girer.
Elma suyunun bile icinde bile domuz katkisi vardir.
.......
Daha say say bitmez.
Valla her yer sorunlu ama Turkiye baska..
Kendi dilim kendi irkim kendi topragim.
Ikinci sinif degil direk bir vatandasim..
Bence avrupaya hayranlik fazla kacmis gibi

malesef maral sormuyorlar....benim teyzem almanyada doktor oldugu haldde 37 saat suren dogumla dogurmus kizini.....tr olsa ayyy acillll sezeryan odasini hazirlayin.....

ya hazir fransadaki bayanlar varken hangi bolgedesiniz siz kizlar.....hepinize bir tur atmaya gelecem tr'ye gitmeden once....

Az once avrupa hayranligini ilan etmis bir iye olarak bu mesaji uzerime aliniyorum heheh.Valla ne yalan soylim burda oyle ayrimlar yok cunki burda butun vatandaslar ikinci sinif muamelesi goruyor.İrkci insanlar dunyanin her yerinde var muhakkak.Fakat ben turklere yapilan ayrimda turklerin de kabahati oldugunu dusunuyorum.20 sene almanyada yasayip almanca ogrenmemeyi basaranlar var ya sen yasadigin ulkeyi benimsemezsen ulke seni nasil benimsesin?Avrupada Vergiler evet yuksek ama hizmet olarak geri donuyormu ona bakmak lazim.Peki bizim vergiler nereye gidiyor?Allah bilir...
Burada da uyusturucu lise onlerinde bile satiliyor artik.Pedofili kol geziyor her yerde.Elma suyunun insan haklariyla ne ilgisi var anlamadim ama domuzsunu bulamiyorsaniz kendiniz sıkın taze taze ya da icmeyiverin siz de.Bizde de kacak caylarda domuz kani cikti zaten.

Son düzenleme:

Yok valla alinma sakin.. Kimseyi kiracak bisi yazmak istemem asla.
Ama her yer ayni sartlarda onu belirtmek istedim.
Kardesim 3 tane yuksek okul mezunu ama yine ise giremedi yazik.
Dil olsun olmasin illa maruz kaliniyo birseye.
Kendi ulkemde topluca 2. Sinif olmak bile iyi. Burda avrupalilar kaliteli yasam sergileyip bizi yok sayma asamasindalar.
Yedigimiz ekmekde domuz var hadi kendim yapiyim desen unun icinde bile var.
Insanin mide almiyo bi sure sonra.
Elma suyu kucuk bir ornekti sadece yani.
Vergiler cok yuksek ayrica standart maas var, fazla kazandigini geri aliyo devlet.
Hizmet geri donuyo evet ama bize degil avrupanin orjinal insanina bunlar.

Oyumu kullanıyorum, ülkemi geri götüreceğini düşündüklerime oy vermiyorum.

Vergimi ödüyorum, hem de düzenli, eksiksiz.

Devlet malını koruyorum, haklarımı biliyorum, haketmediğim hiçbir şeyi devletten beklemiyorum.

Okulumu en iyi şekilde bitirdim. Bölüm birincisi olmaktan bahsetmiyorum. Bölümümle ilgili tüm gelişmeleri
hep takip ettim, severek okudum ve şu an mesleğimi yapamasam da hala okuyorum.

AMA

İktidara gelenlerin çoğu, onları seçenleri unutup, görevlerini unutup kendilerine çalışıyor.

Ödediğim vergilerin nereye gittiğini bilmiyorum. Şimdi meclisten geçmek üzere olan bir yasaya göre,
vekillerin silah ruhsatı vergilerini bile bizler karşılayacağız, trafik cezaları vergilerimizden, telefon
faturaları, yedikleri yemekler... Vekil mecliste en ala yemeği, meyvesi, tatlısı salatası da
dahil 14 liraya yerken, ben o paraya yarım kilo et alamıyorum................

Devletin malını ben koruyorum ama korumayana caydırıcılık yok. Makam araçları özel araç gibi
kullanılıyor mesela en basitinden...

Mesleğimin önü kapandı 4 yıl içinde. Ödediğimiz harçları, masrafları, kitap defter, arazi, proje
masraflarını bir kenara bıraktım, emeklerim gitti...

Böyle yaşarken ben, konu sahibine nasıl derim 'Gel, kocan bir iş bulur asgari ücretle. Evlatlarını
mahalle okula verirsin ama fakir kağıdı almayı unutma, yoksa alınmayacağı iddia adilen kayıt
bedelini ödersin. İstanbul'da yaşayacaksan, ev kiran eşinin maaşını geçer, o yüzden Allah
yardımcın olsun. Elektrik, su, ısınmayı nasıl karşılayacağım dersen, sen de çalışmalısın. Ama burada
ücretsiz kreş yok, en kötü asgari ücretin yarısını verirsin de ondan da pek beklentin olmasın.
Böylece senin maaşın yarısı kreşe, yarısı giderlere gider. Al sana miss gibi geçim.'

Ben neredeyse 3 yıldır çok büyük bir holdinge bağlı şirkette çalışıyorum. Artık direkt eleman
alımı yok. Taşeronla anlaşmalı. Ben minimum kazanıyorum, kazanmaya da devam edeceğim.
Çünkü taşeron sistem diyor ki, prensibimiz bu, beğenmiyorsan çek git. Çünkü dışarıda
milyonlarca işsiz var. Haklı da, milyonlarca işsizden biri, şimdilik benim sahip olduğum bu
minimum haklara erişmek için herşeyini feda edebilir.

Biz ülkemizi kötülemiyoruz. Evet çok güzel bir ülke, sıcak, doğal güzellikleri var, manevi
olarak güzel şeyler de var. Vatan hasreti de en büyük özlemlerden biri... Bunlardan şüphemiz yok.
Sorun, Avrupa'daki imkanlara alışmış olan birinin, özellikle çocukların burada bocalayacak olması
durumu. Konu sahibinin eşinin bir mesleği de yokmuş. Bu durum burada vasıfsız işçilik demektir.
Çok kazancı olmayan işler yaparlar. Birikimi ile iş kursa, ev kiralamak zorunda, ev alsa asgari
kazançla çalışmak zorunda. Yurt dışında sahip olduğu eğitimin ücretsiz olması lüksü burada yok...

Yurt dışında bazı ülkelerde ırkçılık oldukça can sıkıcı boyutlarda olabiliyor.
Ama burada da bizler ayrılıyoruz. Gerek ırkımıza, mesleğimize, en önemlisi cinsiyetimize göre...

Ev almak isteyemiyorum bile, hayal dahi edemiyorum. Çünkü çok fazla birikmişim bile olsa,
bizzat bu ülke vatandaşı da olsam çektiğim kredi kadar faiz ödemem gerek bankaya. Hatta
hepsini boşveriyorum, ne kredi çekeyim ne paramı işlesin banka. Sadece işveren maaşımı
bankaya yatırıyor diye yıllık paralar ödüyoruz biz.

Bazı aileler çocuklarını dilendirir ama elinden almak ne kelime, görmezden gelir zabıtalar. Bazı aileler
gözü gibi baktıkları evlatları kaşla göz arasında ortadaki şuruptan biraz içip tedbir amaçlı hastaneye
götürülünce davalık olup çocuklarının elinden alınacağı korkusuyla yüzleştirilir.

Hasta olsak tahlil yaparlar, eve gönderirler, kişi evde ölür. Çünkü makine bozuktur, titrasyonu
hatalıdır. Menenjit olan kişi bile anlaşılmayabilir. Tahlil yapılır ama bazıları antibiyotikleri hastalığa
göre değil, fazlaca promosyon veren firmaya göre verilebilir. Tüm bunlara rağmen işini düzgün,
kurallı, adil yapmaya çalışan, yolundan sapmayan doktorlar şiddet görür, öldürülür, hakarete maruz
kalır.

Vergiler hiç düşük değildir. Kazanç arttıkça biz işçilerden giderek artan oranlarda vergi kesilir.
Tek farkımız bizim vergilerimiz önceden kesildiği için gözümüze görünmez. Sonuçta elimize
sizin kaldırım verginiz*3,27 lik bir tutar geçer. ( bugün kur 2,36 )

Sokakta ırkçılığa maruz kalmadım ama kalmayacağımın garantisini şu günlere bakarak veremem.

Sosyal destek dediğiniz şeyin ne olduğuna dair en ufak bir fikrim yok. Anne memur, baba işçi bende.
Aldığımız destek sözde ücretsiz sağlık hizmeti. Üniversiteye giderken ailemin gelir beyanını aldım. 3
kardeşiz, 1'i okuyordu o dönem. Bilmem kaçıncı yedek oldum. Bu arada orta halin alt sınırında bir
aileyiz, ev kira, mal, mülk, araç yok.Hatta miras kalma olasılığımız bile yok. Öğrenim kredisini dişimi
sıkıp almadım bile, ödemeyi düşünerek. Şu eziyetli işe, şimdi sırf okurken 2 yıl aldığım krediyi ödemek
için tahammül ediyorum.

İş başvurusu....... Sanırım 180 adet iş başvurusu yaptım. Referans ( torpil ) isimlerimi beğenmedikleri
için arayıp 'Başvurunuz olumsuz sonuçlanmıştır.' diyen dahi olmadı. Şu an çalıştığım işi, stand işi yaparken
bir süre çalıştığım, ismi buralarda çok bilinen patronum sayesinde kaptım. Kaptığım iş bildiğiniz sekreterlik.
Çay getir götür yaptığım da oluyor... Ben Latince hayvan, bitki adlarını ezbere bilirdim. Vücutta bilmediğim
kemik, kas, damar yoktu. DNA izole edip, çoğaltırdım.

İşte asgari kazanıyorum, yemek ücretimi duysanız gülmekten ölürsünüz. Yol parası almıyorum.
Günde 10 saat çalışıyorum en az. Fazla çalıştığımda mesai almıyorum.

Pis işleri yapıyorum, hem de dibine kadar. Aklınız hayaliniz almaz. Sözde idealistim bir de. Aileme
yük olmamak için hemen çalışmak istedim. X kursu, y kursu, z sertifikası almadım. Ben zaten aklı
olan biriyim. Yıllardır eğitim alıyorum, daha neyin sertifikası. Devlet kendi verdiği eğitime güvenmiyor.
O güzel koltuklarda oturanların kimi gerçekten haketmiş. Ama haketmeyenlerle bir yerde hesabımız
görülecek nasılsa... İşin kötüsü o insanlarla 'vatandaşım' ben. Ayrım da yok.

Biz ilkokuldayken, okul duvarları belimize gelirdi. Üzerine otururduk, sohbet ederdik. Şimdi okul duvarları
Çin Seddi gibi. Nedeni belli. Daha ben lisedeyken, her ay uyuşturucu maddelerden uzak durmamız için
seminerler verirdi rehberlik öğretmenlerimiz ki ben gerçekten çok elit bir semtte, çok elit bir okulda
okuduğum halde...

Pedofili kreş öğretmeni, beden eğitimi öğretmeni vakaları burada da var. Dikkatli öğretmenlerin
çabasıyla ortaya çıkarıldı bunlar. Hatta bir tane buna yakın vakayı, burada bir öğretmen arkadaşımız
farketmişti. Tacizci müdürler, fırsatçı iş arkadaşları bu sitedeki bir çok kadının derdidir mesela.

Domuz kıymasıyla yapılan lahmacun, domuz kanı olan meyve suyu, at eti satan kasap,
gdo'lu olup, gittiği ülkenin gümrüğünden geçmediği için geri dönen pirinç, x marka almadı
diye bize dönen aflatoksinli fındık, üzerinde çok fazla tarım ilaçı kalıntısı olduğu için gittiği
ülkenin gümrüğünden çevirilen domatesler... Bu dönenlerin hepsi bizim iç pazarımıza sürüldü.

Avrupa'ya da hayran değilim.

bence beğenmediklerimizi şikayet etme hakkımız var ki ben bunu çok yaptım ve düzelen çok şey var ben bunu görüyorum ben halen pozitifim bu konuda yabancı ülkeyi gezenler değil orada yaşayanlar anlar yapılan ırkçılığı ve haksızlığı ,olumsuzluğu zaten müslümanları çok sevmiyorlar olabild,iğince dinini, dilini kültürünü unutması için yoğun karalama çabaları var

haksızlıkları dile getirenler ,kötü gidişatı görüp de söyleyenler,insanca yaşamak isteyenler
bu durumun düzeltilmesi için çaba sarfediyor olabilirler.
(çoğunlukla çaba sarf ederler zaten)

ama haksızlık karşısında susan ,
kendi hakları için mücadele etmeyi bilmeyen ,
rahatını bozup mücadele yerine var olanla yetinen,
tebaa olmayı kabul etmiş,
insanları sınıflandırmış ve bazılarının da hak bakımından kendinden üstün olduğuna inandırmış insan hiçbir zaman hiçbirşey yapmaz.
Sadece hakkını arayan insanları oturduğu yerden eleştirebilir.
Ve işte var ya o insanlardan da ne köy olur ne kasaba ,hiçbirşey olmaz.

yasamak icin tek guzel yer var orasida cennet...insallah oraya gideriz..

Bende bi sonraki yorumda 3 yuksek okul diplomasi olan kardesim issiz demistim belki okumussunuzdur.

Ben okula gidemedim sebep ise €7000 kayit parasini odeyemedim.
Yat kalk vergiyi bizde oduyoruz malesef..

Saglik konusunda berbat ulkeler burasi. Anlatilmazki neler yasaniyo.

Ben Turkiyede yapabilirmiyim bilmiyorum. Ama tatilde cevremde gordugum insanlara bakarsam Turkiyede yasamak daha guzel ( kolay degil sadce guzel)

Butun ulkelerin sinirsiz sorunlari var. Bazi seyleri kabullenip sahip olabilicegimiz seylere odaklanmak daha guzel.

Cok insan var avrupadan donus yapan ve daha kaliteli yasamaya baslayan.
Bazilarida var daha ilk aydan pismanlik duyan.

Kisisel guce bagli hepsi. Ben sahsen ailem burda olmasin hic dusunmeden giderim:)

Aslinda bu konuda cok sey yazmak istiyorum ama duygusal davranmaktan korkuyorum o yüzden özet gecmeye calisacagim. Bende yurtdisinda dogdum büyüdüm ve buranin kültürü ile büyüdüm ve egtimimde bu yönde aldim yasadigim ülkenin vatandasiyim da. Ama gelin görün ki ben ne kendimi buraya ait nede tam olarak türkiyeye ait hissedemiyorum ne istedigim gibi dinimi yasayabiliyorum nede türkiyeye gidince istedigim kadar özgürüm. Avrupada medeniyet var evet o kadar cok var ki ben türke benzemedigim halde ve tamami ile yasadigim ülkenin kültürü ile bütünlesdigim halde hala ismim yabanci diye dislaniyorum. Gecen gün bi arkadasimda dedi yabancilar doldu avrupaya issizlik artti yani onlar da bayilmiyorlar bize acikcasi. 70'li yillarda yasamiyoruz sonucta ilk gelen gurbetcilerin zamaninda ki gibi de degil ekonomik düzen avrupada. Kariyerimde istedigim yere geldigimde calistigim sirketin Türkiye koluna gececegim insAllah bende ve büyük konusmayayim sanmiyorum kolay kolay dönecegimi de. Zaten ne kadar buraya ayak uydursakta yabanciyiz uydurmasakta. Konu sahibi ablam sen dilini ögren kendini gelistirmeye bak cocuklarin büyüsün esinde emekli felan olur dönersiniz insAllah.
Ben burda öyle ortamlara girdim ki ve az cok neyin ne oldugunu bile biri olarak benim cocuklarim benim gibi iki kültür arasinda sIkIsip kalacaklarina kendi ülkelerinde kendi topraklarinda büyüsünler. Elbet Türkiyede düzen böyle gitmeyecek bi daha ki secimlerde burda isyan edenler secimlerde cikarsinlar sesini herkes gidisatan sikayetci ama nedense secimlerdeki sonuclar farkli oluyor.
Avrupa ne bi cogunun 5, 10lük turlarinda gördükleri kadar mükemel nede biz gurbetciler icin türkiye 1 aylik tatilerimizde gördügümüz kadar güzel. Her iki tarafinda eksileri ve artilari var.

oyle diyorsaniz dogrudur.ama benim de almanyada hem orada dogup buyumus hem de egitim icin oraya gidip yerlesmis bir suru akrabam tanidigim var ve hepsi halinden memnun turkiyeye donmeyi dusunen yok.belki sehirden sehire ya da kisiden kisiye degisiyordur durumlar bilmiyorum

maddi anlamda tabiki iyidirler devlet bi sürü yardımda bulunuyor felan yaşadıgin şehire görede şartlar değişiyor ama para herşeymi? bende iyi kazanıyorum işsiz kalsam devlet 6 ay bakar en fazla ama para mutluluk getirmiyor örnek ezan sesini, doya doya simit yemenin, halk pazarlarını özlüyorsun her ne kadar her avm olsada. keşke türkiye eski türkiye olsaydı bizlerde bu hasreti cekmeseydik

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…