kiz tarafi dügün masrafimi ödermis, hem sen niye paran oldugunu söyledinki,
ceyiiz paran o senin arabada almasaymis demek sendeki paraya güvendi.
Bu kadar insan sana evlenme diye feryat ediyor canım. Geri dönmek, insanlara neden ayrıldığınızı açıklamak vs zor görünebilir ama evlenip boşanmaktan emin ol daha kolaydır.
Bende kendi düğünümü kendim yaptım eşyalarımı kendim aldım. İki taraf sadece misafirler için otobüs tuttu onun haricinde her şey bize aitti. Ama eşimin kolaya kaçtığını, kendi ailesini yormamak için benim ailemi arka plana attığını fark etseydim bir kuruş bile vermezdim.
Yapma arkadaşım bu yanlıştan geri dön.Bu adamdan koca falan olmaz. Senin o maaşı alman için kendi boğazından kısıp hala kirada oturanlar ailen değil mi? Nişanlının ailesinden çok onların hakkı biriktirdiğin para. Ne şerefli ailen varmış ki elinden almaya kalkmamışlar. Ne insanlar var 3-5 lira kazandığına el konulan.
Akıllı insansın gelecekte de kendi ailesine gizli para gönderip seninkilere borç yazdıracağını görebiliyorsun.Neden aileni böyle bir tavıra maruz bırakıyorsun? Onlar sana emek vermedi mi? Onlar seni meslek sahibi yapmadı mı? 56 sayfa boyunca insanlar vazgeç demişler, destekleyen bir kişi bile yok.
Peki ikiniz beraber nasıl yaptınız, anlatabilir misin rica etsem? ortak kredi mi çektiniz, para mı biriktirip koydunuz?
ailemin kirada oturması pek benle alakalı değil. ben aylık 200 tl ye ünv.de okumuş insanım. o da krediydi zaten. ailemin gönderdiği para 0 tl idi, 2 sene böyle idare ettim.. o da ayrı mevzu, neyse oralara girmeyelim. evet öle aileler de var maalesef, haklısınız yine de şanslıyım.
gelecekte kesin olarak gizliden ailesine para gönderir diyemem, ama diyorum ki evet böyle bir ihtimal var. tam tersi benim aileminde paraya ihtiyacı olabilir, bende göndermek isteyebilirim, onu zaman gösterir. eşler arasında tüm bunlar olmamalı aslında, herşey şeffaf olmalı. böyle olmasına bende üzülüyorum, ailemi asla böyle bir duruma maruz bırakmam.
Kredi çekmedik canım ortak hesapta birikmiş paramız vardı. Biz pek şaşalı olsun diye düşünmedik iki düğünü ve balayını on bine yapmıştık. Eşyalar da yedi bin tuttu. Lojmandayız o yüzden takım vitrin vs almadık. Evimizi almak için birikim yapıyoruz şimdi de. Her ay masraf ve harçlıklarımızı düştükten sonra ortak hesaba aktarıyoruz parayı. Ikimiz de ne kazandığımızı nereye harcadığımızı biliriz. Tek kredi kartımız var o da taksit ya da uçak bileti vb harcamalar için. Siz nasıl yapacaksınız konuştunuz mu?
Canım üzerimde bir kredi var başka çekemiyorum diye bir şey yok. Eşimin üzerinde hem araba hem de düğün için çektiğimiz ihtiyaç kredisi vardı. Eşim de arabayı evlenmeden önce aldı. Ama tabi düğün konsunda bir dediğimi iki etmemesi, onunda her detayına özenmesi sayesinde bunlar sorun olmadı.
Ayrıca bu devirde ilerde size vericem diye kendi üzerine aldığı evi kafası atınca çocuklarına (kredinin bir kısmını çocukları ödemesine rağmen) vermeyen babalar var, o şirket sahibi babanızın oğlu bile olsa arabayı vermiyorum diyebilir mi? Yani yasal olarak onu engelleyen bir şey var mı diyorum çünkü insanoğlu çiğ süt emmiş.
maşallah, tez zamanda hayırlısıyla bir ev sahibi olursunuz inş.
bizde aynı sizin gibi düşündük. ortak hesap işini burda bir arkadaş yazdı da, ondan akıl ettim bende. yoksa işin o kısmı aklıma gelmemişti. evet ortada para birikecek ama nerde birikecek.. şu ortak hesap işini anlatabilir misin? ben internetten araştırmaya çalıştım ama anlamadım. tek taraf boşaltabiliyormuş hesabı falan, garip geldi.
ayrı ayrı kredi çekilebiliyor mu? bunu bir araştırayım tekrardan..
tekrar tekrar soruyorum, ay dilimde tüy bitti artık. "bu senin de düğünün neden özenmiyorsun?" diyorum. bana kalsa nikah yeter, ben düğünü senin için istiyorum, ben fotoğrafçıyı (dış çekim için ben istedim) senin için kabul ettim diyor. gel de çıldırma.. ay her anlattığımda sinirlerim zıplıyor... sen anlatsana, eşin nelere özendi, neler planladı?
yasal olarak araba şirketin zaten. tamamen güven esasına dayalı anlayacağın.. arabayı vermiyorum diyeceğini düşünmedik ama, şirket batarsa araba da gider diye düşündük. evet bu işte her nasıl düşünürsen düşün bir risk var maalesef.
evet bana çek dedi krediyi. çektiğim krediyi ben ödemiycem ama sonuçta ben çekmiş olucam. ayy benim her işim birbirinden karışık, anlamamakta haklısınız
araba işi şöyle; kdv den düşmek için şirket üzerine alındı. araba şirket üzerinde, 2 yıl sonra kendi üzerine geçecek. Böyle olunca işte örnek veriyorum 10 bin az ödemiş oluyorsun araba için. 2 yıldan önce arabayı satarsa şirket, o kdv yi geri ödüyor ama 2 yıl geçince satarsa, kdv ödemiyor, arabayı ucuza almış oluyorsun. artık her şirket sıfır araba alıp, 2 yıl sonra satar oldu. sonra yine sıfır araba alıyorlar. 2. elden daha karlı oluyor bu durum.
zaten biriktirdiğim parayı koymama kararı aldım ben. nereye harcarım bilemiyorum artık ama o konuda anlaştık. bana yeni öneriler bulmaya çalışıyor ama dönüp dolaşıp para işi yine bana dönüyor. ARabayı satıp düğün yapsa, düğünden sonra yine araba alacak. yani bu kredi belasından kurtulma şansım yok benim, keşke bazı arkadaşlarımızn dediiiği gibi aileler yapsa ama yapmazlar.
Şirket üzerine araba alınınca KDV'den düşüyor diye bir şey yok. Sen çok safsın ya. O KDV'yi yine ödüyorsun. Ama şirketin demirbaşına girdiği için ödeyeceği KDV vergiden düşülüyor. Yani şöyle diyelimki o şirket o ay 118 000 TL lik mal sattı. Satılan bu malın KDV si 18 000 TL eder. Şirket 118 000 TL lik faturayı kesti ya, eline geçen faturalar da diyelim 70 800 TL, yani 70 800 TL nin KDV si 10 800 eder. Şimsi o şirket devlete ay sonunda 18 000-10 800= 7 200 TL verdi öder. Seni kandırmışlar. Şirket devlete daha az vergi ödemek için arabayı şirketin üzerine almışlar, yoksa bankadan kredi çekerken zaten faturadaki meblağa göre kredi verir banka+ banka masraflarını alır, bir de arabanın üzerine rehin koyar.
Şimdi krediler bitince gidersin bankadan arabanın üzerindeki rehini kaldırırsın ki arabayı satabilesin. Diyelim ki arabayı satmak istedin. O zaman, 2 sene bekleme gibi bir şart yok, araban binek olduğu için binek arabalarda ikinci el satışta KDV %1 dir. Yani şirket satarken alıcıya fatura keser, diyelim ki 50 000 TL, bir de üzerine %1 lik KDV sini ekler. Yani 50 500 TL ye arabayı satar. Böylece şirket her halukarda karlı oluyor çünkü %18 ile aldığını %1 ile satıyor. Bu arada eğer araba ticari araç ise ticarilerde alıştada satıştada KDV %18.
Hakkaten sen çok safsın ya. Nişanlın bankaya o kDV yi eli mahkum ödeyecek. Şirket verir mi o KDV yi bilmem, sanmam da.
eğer bankacıysan. araba kredisini çekenin üzerinde olmuyor mu araba?. ben mi yanlış biliyorum...
Araba kredi çekenin üzerine olur. Ruhsatta şirketin adı yazıyordur ama minnoşun nişanlısı parayı şirkete muhtemelen elden veriyordur onlar da bankaya kredi taksiti diye yatırıyorlardır. Nişanlısı da salak, yarın öbür gün şirket araba benim derse nişanlısı hiç bir şeyi ispat edemez.
O değil de bu kız ailesinden gizli saklı okadar çok işe burnunu sokmuş ki, hiç bir şey gizli kalmaz bunu hepimiz biliyoruz, yarın öbür gün gerçekler ortaya çıkınca ailesi çok üzülecek. Minnoş şu anda evlenmeliyim modunda çünkü ailesine ayrılırsa ne diyeceğini bilmiyor, bu yüzden bence aslında bazı şeylerin tuhaf olduğunun kendisi de farkında ama yine de nişanlısına inanmak istiyor.
Burdaki herkes olayları sadece minnoşun yazdığı kadar biliyoruz, buna rağmen resmen bağırıyoruz kıza yapmaaaa, seni kullanıyorlar diye... Umarım çok geç olmadan o da nasıl bir oyuna sokulduğunu anlar.
Arkadaşlar bu şirket ile arba alma işini eşime sordum, eşimin kuzeni de böyle bir şey yapıyormuş. Ve evet 10.000-15.000 farkediyormuş vergiden. E dedim adam vermiyorum derse arabayı. O da biraz karşılıklı güvene dayalı bir durum baya yakın bir arkadaşı ile bunu yapıyor dedi. Sonra ben de yakın arkadaşlarımı düşündüm yıllardır birlikte büyüdüğüm. Ben de sanki onlara böyle güvenirim gibi geldi. Bilmeden kimseye saf eşine de yalancı demeyelim lütfen. Arkadaş hanımefendi çizgisini bozmuyor, kızgın bir şey dediysem kusura bakmayın diyor her seferinde. Ne kadar sert yazdığınızın farkında mısınız? Ben direk nişanlın seni kullanıyor bile diyemiyorum. Burda anlattıkların kadarı ile yorumum bu diyorum.
Minnoş içimden bir ses ailelere söylenmeli diyen arkadaşlara biraz katılmadan edemiyor. Biraz biraz çıtlat istersen.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?