Düğünümü kendim yaptım, girmesinler havaya...

kiz tarafi dügün masrafimi ödermis, hem sen niye paran oldugunu söyledinki,
ceyiiz paran o senin arabada almasaymis demek sendeki paraya güvendi.

kiz tarafi dügün masrafimi ödermis, hem sen niye paran oldugunu söyledinki,
ceyiiz paran o senin arabada almasaymis demek sendeki paraya güvendi.

maalesef söylemiş bulundum. şimdi o parayı kullanmıycam zaten, olaylar biraz değişti

Peki ikiniz beraber nasıl yaptınız, anlatabilir misin rica etsem? ortak kredi mi çektiniz, para mı biriktirip koydunuz?

ailemin kirada oturması pek benle alakalı değil. ben aylık 200 tl ye ünv.de okumuş insanım. o da krediydi zaten. ailemin gönderdiği para 0 tl idi, 2 sene böyle idare ettim.. o da ayrı mevzu, neyse oralara girmeyelim. evet öle aileler de var maalesef, haklısınız yine de şanslıyım.
gelecekte kesin olarak gizliden ailesine para gönderir diyemem, ama diyorum ki evet böyle bir ihtimal var. tam tersi benim aileminde paraya ihtiyacı olabilir, bende göndermek isteyebilirim, onu zaman gösterir. eşler arasında tüm bunlar olmamalı aslında, herşey şeffaf olmalı. böyle olmasına bende üzülüyorum, ailemi asla böyle bir duruma maruz bırakmam.

Kredi çekmedik canım ortak hesapta birikmiş paramız vardı. Biz pek şaşalı olsun diye düşünmedik iki düğünü ve balayını on bine yapmıştık. Eşyalar da yedi bin tuttu. Lojmandayız o yüzden takım vitrin vs almadık. Evimizi almak için birikim yapıyoruz şimdi de. Her ay masraf ve harçlıklarımızı düştükten sonra ortak hesaba aktarıyoruz parayı. Ikimiz de ne kazandığımızı nereye harcadığımızı biliriz. Tek kredi kartımız var o da taksit ya da uçak bileti vb harcamalar için. Siz nasıl yapacaksınız konuştunuz mu?

maşallah, tez zamanda hayırlısıyla bir ev sahibi olursunuz inş.
bizde aynı sizin gibi düşündük. ortak hesap işini burda bir arkadaş yazdı da, ondan akıl ettim bende. yoksa işin o kısmı aklıma gelmemişti. evet ortada para birikecek ama nerde birikecek.. şu ortak hesap işini anlatabilir misin? ben internetten araştırmaya çalıştım ama anlamadım. tek taraf boşaltabiliyormuş hesabı falan, garip geldi.

Canım üzerimde bir kredi var başka çekemiyorum diye bir şey yok. Eşimin üzerinde hem araba hem de düğün için çektiğimiz ihtiyaç kredisi vardı. Eşim de arabayı evlenmeden önce aldı. Ama tabi düğün konsunda bir dediğimi iki etmemesi, onunda her detayına özenmesi sayesinde bunlar sorun olmadı.

Ayrıca bu devirde ilerde size vericem diye kendi üzerine aldığı evi kafası atınca çocuklarına (kredinin bir kısmını çocukları ödemesine rağmen) vermeyen babalar var, o şirket sahibi babanızın oğlu bile olsa arabayı vermiyorum diyebilir mi? Yani yasal olarak onu engelleyen bir şey var mı diyorum çünkü insanoğlu çiğ süt emmiş.

ayrı ayrı kredi çekilebiliyor mu? bunu bir araştırayım tekrardan..
tekrar tekrar soruyorum, ay dilimde tüy bitti artık. "bu senin de düğünün neden özenmiyorsun?" diyorum. bana kalsa nikah yeter, ben düğünü senin için istiyorum, ben fotoğrafçıyı (dış çekim için ben istedim) senin için kabul ettim diyor. gel de çıldırma.. ay her anlattığımda sinirlerim zıplıyor... sen anlatsana, eşin nelere özendi, neler planladı?
yasal olarak araba şirketin zaten. tamamen güven esasına dayalı anlayacağın.. arabayı vermiyorum diyeceğini düşünmedik ama, şirket batarsa araba da gider diye düşündük. evet bu işte her nasıl düşünürsen düşün bir risk var maalesef.

Hesap benim üzerime ama evlendikten sonraki tarihte yatan paralar ortak bildiğime göre hani boşanma durumu olursa hesap-boşaltılsa bile- incelenip tazminata mahkum edilebilir. Ama yok bensiz çekip harcayamasın dersen; hesabı iki kişinin de imzası ve onayıyla çekilebilecek şekilde açarsın.

İyi dileklerin için teşekkür ederim

Son düzenleme:
Selamlar
Araya girmis bulundum affiniza siginarak
Ilk ve son sayfalari okuyabildim
Ben de evlenirken esim araba aldi ben de 100 liralik ( hatirlamiyorum o civarda) davetiye parasini bile cebimden verip kaynanami aradim kac tane istersiniz diye....
Ucuncu yila girecegiz evlilikte
Kaynanam bir gun olsun kiymet filan bilmemistir hatta dugune git gel cok benzin parasi verdik dedi sinir olmustum
Ama esimin tutumu cok farkli istersen araba isini iptal edelim dedi -ama sizin bu saatten yani o kadar faiz verdikten sonra arabayi satmaniz kotu olur derim ben-
Ben esime bu masraflar sonucta sana ait o zaman arabayi yenilersek benm ustume olsun dedim kabul etti yeni arabamiz benim ustume
Bir de evlenince kendi adima hesap actim takilanlar da dahil hesabima yatirdim bunlar bayana ait fln demistim sanirim
Boyle ust uste yazinca sanki cok sirretmisim gibi hissettim ama napiyim olan kadinlara oluyor sonra guzellikle anlasip istediklerinizi talep etmelisiniz diye dusunuyom
Acik acik konusun magduru oynayin

Şirket üzerine araba alınınca KDV'den düşüyor diye bir şey yok. Sen çok safsın ya. O KDV'yi yine ödüyorsun. Ama şirketin demirbaşına girdiği için ödeyeceği KDV vergiden düşülüyor. Yani şöyle diyelimki o şirket o ay 118 000 TL lik mal sattı. Satılan bu malın KDV si 18 000 TL eder. Şirket 118 000 TL lik faturayı kesti ya, eline geçen faturalar da diyelim 70 800 TL, yani 70 800 TL nin KDV si 10 800 eder. Şimsi o şirket devlete ay sonunda 18 000-10 800= 7 200 TL verdi öder. Seni kandırmışlar. Şirket devlete daha az vergi ödemek için arabayı şirketin üzerine almışlar, yoksa bankadan kredi çekerken zaten faturadaki meblağa göre kredi verir banka+ banka masraflarını alır, bir de arabanın üzerine rehin koyar.

Şimdi krediler bitince gidersin bankadan arabanın üzerindeki rehini kaldırırsın ki arabayı satabilesin. Diyelim ki arabayı satmak istedin. O zaman, 2 sene bekleme gibi bir şart yok, araban binek olduğu için binek arabalarda ikinci el satışta KDV %1 dir. Yani şirket satarken alıcıya fatura keser, diyelim ki 50 000 TL, bir de üzerine %1 lik KDV sini ekler. Yani 50 500 TL ye arabayı satar. Böylece şirket her halukarda karlı oluyor çünkü %18 ile aldığını %1 ile satıyor. Bu arada eğer araba ticari araç ise ticarilerde alıştada satıştada KDV %18.

Hakkaten sen çok safsın ya. Nişanlın bankaya o kDV yi eli mahkum ödeyecek. Şirket verir mi o KDV yi bilmem, sanmam da.

Şimdi şöyle oluyormuş. Bir kredi puanın oluyor. Bu maaşın, bankadaki paran, ne kadar işlem yaptığın,vb... ile ilgili olarak artıyor. Ve merkez bankasının belirlediği senin çekebileceğin bir kredi miktarı var (ev kredisi bunun dışındadır sanırım yoksa herkes o kadar kredi çekemezdi) Yani bu miktar 100.000 olsun. 50.000, 25.000, 25.000 olarak üç kredi bile çekebilirsin. Ama işte belki eşinin üzerinde başka kredi vardır ya da belki kredi puanı sadece arabanın kredisine yetmiştir falan başka kredi cidden çekemiyordur.

Bir dediğimi iki etmeme konusunda, nişanda şu çikolatacıdan istiyorum dedim (kendi seçtikleri başka bir yer olmasına rağmen) ses etmedi, büyük bir çiçek istiyorum dedim (sanırım biraz gösterişi seviyorum :)) ikiletmedi, pronovias gelinlik istiyorum desem alırdı (iyi ki dememişim bi de onun borcu olurdu :)) Bütün bunlar tabi düğünden sonra ikimizin ödeyeceği masraflar. Her şeyi kredi kartına yapıyoruz. Hatta kuaförde ödeme yaparken önce o kredi kartını uzattı limiti dolmuş :) Sonra benim iki kartımı denedik. Birisinde limit vardı ödedik çıktık.

Tabi hep ben istiyorum o evet diyor olsa bile trip atardım. Ayrıca kendi özendiği şeyler de vardı. Gelinlik bakmaya annemlerle gidememiştim. Hem 8 tane gelinlikçiyi benimle gezdi. Defterine sevdiklerimizi çizerek not aldı ve bütün provalarıma benimle geldi fikir verdi. Davetiyeyi özel bir şeyler istiyordum kardeşi ile birlikte tasarladılar ayrı bir matbaada kendimiz bastık, sanırım sadece düğün klibi çekilmesi fikrime sıcak bakmadı o da şoparamayacağı için.

Bunları anlatıyorum ama her şey süper miydi? Mükemmel miydi? Değildi. Düğün arifesinde kavga etmemiş çift bilmiyorum ben. Çünkü sinirler gergin, bir sürü yapılacak iş, belli bir bütçe var. Ufak tefek bir sürü şey için ben de tartıştım. Hepsi geride bırakılabiliyor, düğün stresi diyip geçiyorsun ama cimrilik geride bırakılmaz. O bir karakterdir ve ömrünce yanında olacaktır.

Ben bir erkeğin lüx bir araba istemesini anlayabiliyorum. Ama aynı erkeğin 2500lük bir gelinliğe fazla demesini anlayamıyorum. Ya da sen yurt dışında balayı istersen bizim etimiz ne budumuz ne yurt dışına gideceğiz derse bunu anlayamam. Karşındaki insan sana aynı anlayışı göstermiyorsa o da anlayış haketmiyordur. Yani bunu sana ben diyorum. Gelinliğini diktirdiği ve nakit para olduğu için kendisi ödemiş, kuaförünü kendi kartından vermiş birisi. Nişanlın (sadece burda anlattıklarından yola çıkarak) sana haksızlık ediyor ve değmez. Değecek biri olsa en büyük desteçin olurdum.

evlenmeden önce o krediyi çekersen tüm borç sana ait olacak... yarının ne getireceğini bilmiyorsun. ben şöyle konuna bakıyorumda işin zor. bu nedenle o krediyi çekme... borç tamamen sana ait olmasın... birikmiş paranlada yatırım yap. arsamı alırsın arabamı alırsın senin bileceğin iş...

krediden kurtulma şansın var aslında ama sen göremiyorsun canım. ailene acilen bilgi ver.... yarın evlendikten sonra öğrenirlerse ozaman tatsızlığın alasını yaşarsın... sakın onlardan gizli birşey yapma... seni kullanıyorlar.

araba kredisi çektiyse şayet nişanlın araba nasıl şirketin oluyor.. demekki krediyi o çekmedi...

ikinci saflığın da şu, bir insan isterse gider 100 tane kredi çeker. bir kere çeken bir daha çekemez diye bir şey yok. Böyle olsaydı koca koca şirketler nasıl iş yapacaktı. Banka kredi adedine değil, çekilen kredi tutarına bakar. Kişinin eğer ödediği kredi varsa ve yeni krediye ihtiyacı varsa banka önce kişinin TC kimlik numarasını alarak ekrandan Merkez Bankasına girip şahsın banka sicilinin bozuk olup olmadığını kontrol eder. O kişinin sicili bozuksa yani ödemediği kredi kartları varsa yada kredi taksiti falan varsa direk kredi vermeyi red eder çünkü ödemeyeceğini bildiği için. Eğer o kişi borçlarını düzenli ödüyorsa bu kez bordrosunu ister, kazancına bakar. Vereceği kredi tutarının ödemesi ile daha önceden çektiği ve hala ödediği kredi taksitini toplar ve maaşıyla kontrol eder, yani şöyle düşünür, ben bu adama bu krediyi verirsem ödeyebilecek mi? Eğer borcun altından kalkacağına kanaat getirirse krediyi verir. Anladın mı? AÇ ARTIK GÖZLERİNİ YA. GİT BİR BANKAYA SOR İSTERSEN.

eğer bankacıysan. araba kredisini çekenin üzerinde olmuyor mu araba?. ben mi yanlış biliyorum...

Eğer illa o krediye ihtiyacın varsa ve bordron falan çekeceğin krediye yetmiyorsa o zaman bankaya teminat verirsin, yani evini falan gösterirsin. Banka teminat olarak verilen evi değeri tutarında ipotek eder ve sana o kadara kadar kredi verebilir. Sen eğer kredilerini ödemezsen banka önce seni uyarır, yine ödememeye devam edersen ipotek altına aldığı evi elinden alır. Anladın mı?

eğer bankacıysan. araba kredisini çekenin üzerinde olmuyor mu araba?. ben mi yanlış biliyorum...

Araba kredi çekenin üzerine olur. Ruhsatta şirketin adı yazıyordur ama minnoşun nişanlısı parayı şirkete muhtemelen elden veriyordur onlar da bankaya kredi taksiti diye yatırıyorlardır. Nişanlısı da salak, yarın öbür gün şirket araba benim derse nişanlısı hiç bir şeyi ispat edemez.

O değil de bu kız ailesinden gizli saklı okadar çok işe burnunu sokmuş ki, hiç bir şey gizli kalmaz bunu hepimiz biliyoruz, yarın öbür gün gerçekler ortaya çıkınca ailesi çok üzülecek. Minnoş şu anda evlenmeliyim modunda çünkü ailesine ayrılırsa ne diyeceğini bilmiyor, bu yüzden bence aslında bazı şeylerin tuhaf olduğunun kendisi de farkında ama yine de nişanlısına inanmak istiyor.

Burdaki herkes olayları sadece minnoşun yazdığı kadar biliyoruz, buna rağmen resmen bağırıyoruz kıza yapmaaaa, seni kullanıyorlar diye... Umarım çok geç olmadan o da nasıl bir oyuna sokulduğunu anlar.

Son düzenleme:
Eğer minnoş belki krediyi sen ödemeyeceksin ama yükümlülüğü senin üzerine olacak. Gitsin annesinin üzerine çeksinler krediyi. Girme böyle şeylere.

aslında nişanlısı uyanık. belki şirketin bile değil araba. sadece kandırmak için yalan söyledi..

artık ailesine durumları anlatsa çok iyi olacak. evlenince herşeyin bu günlerki gibi güzel geçeceğini sanıyor. ozamanan jetonu düşecek ne yaptım ben diyecek...

Arkadaşlar bu şirket ile arba alma işini eşime sordum, eşimin kuzeni de böyle bir şey yapıyormuş. Ve evet 10.000-15.000 farkediyormuş vergiden. E dedim adam vermiyorum derse arabayı. O da biraz karşılıklı güvene dayalı bir durum baya yakın bir arkadaşı ile bunu yapıyor dedi. Sonra ben de yakın arkadaşlarımı düşündüm yıllardır birlikte büyüdüğüm. Ben de sanki onlara böyle güvenirim gibi geldi. Bilmeden kimseye saf eşine de yalancı demeyelim lütfen. Arkadaş hanımefendi çizgisini bozmuyor, kızgın bir şey dediysem kusura bakmayın diyor her seferinde. Ne kadar sert yazdığınızın farkında mısınız? Ben direk nişanlın seni kullanıyor bile diyemiyorum. Burda anlattıkların kadarı ile yorumum bu diyorum.

Minnoş içimden bir ses ailelere söylenmeli diyen arkadaşlara biraz katılmadan edemiyor. Biraz biraz çıtlat istersen.

Eğer sert bir uslüp ise özür dilerim ama sadece üzüldüğümden. Ben bile kıza yapılanlara dayanamıyorum, üzülüyorum. O hala çok iyi niyetli, ona şaşıyorum. Biraz da birilerinin onun gözünü açması lazım.

Bu arada KDV ödenmeyecek diye bir şey yok. Yukarıda açıkladım. KDV vergi borcundan düşülüyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…