eğitim düzeyi farkı

merhaba uzun zamandır bir konuyu merak ediyordum sormak istiyorum
ilerde eşler arasında eğitim düzeyi farkı olur mu? üniversite mezunu kadın ve lise mezunu erkek arasında.
Bu konuda eğitim farkı değil de ufuk ve vizyon farkı açısından bakın . Çünkü nice egitimliler var ama cahilin önde gideni nice egitimsizler var ufkunun ucu bucağı yok açık fikirli. Yani kendi ufuk genisliginizle karşınızdaki kişinin ufku vizyonunun kesiştiği noktalar yeterli değilse devam etmeyin.
 
Bana da olur gibi geliyor hatta cogu zaman olmamalı, insanlik önemli desem de is ortamında bile gozlemliyorum ki büyük sorun.
Üniversite mezunu adam nerede nasil davranması gerektiğini daha iyi biliyor, en azindan bilgili oldugu belli ve daha özgüvenli davranislar sergiliyor.
Lise mezunu olan da hic bir sey bilmese bile ya çok üstten atip tutuyor ici bos bir "özgüven" ya da umursamıyor sorumluluk.almaktan kaçıyor. Çünkü aileden ayrı yasamak/okumak, insana hayat tecrübesi de katıyor. Hayatta kalma becerileri gelisiyor. Belki 18 yasina kadar annesinin paşasıyken, mezun olurken yemeğini isini yapan, az harçlıkla bütçe planlayabilen, yetmediginde okuldan zaman ayırıp baska islerde calisabilen biri haline gelebiliyor. Sorumluluk almayi öğreniyor.
O açıdan eğitim seviyesinden ziyade bu tür becerileri gelistirmis olmasi o insana olgunluk katiyor. Bu lise mezunu olup ailesinden ayrı yurtlarda kalarak okuyanlar icin de gecerli.
Ama çoğunlukla aile yanında okundugunu ve sorumluluk almadan yetistiklerini düşünürsek, eşi ondan daha egitimli ya da fazla maaş aliyorsa bunu kompleks edeceklerini düşünüyorum.
 
Olmaması gerektiğini savunuyorum.

Bir örnek yazacağım. Birgün kuzenlerim tabu oynayalım dediler.

Olur dedik.

Ortamda üniversite mezunu ben varım bi de esim var. Kuzenlerim lise mezunu.

Neyse ilk kelime bana geldi. Eşime anlatacağım.

Kelime "varlık"

Yasak kelimeler,para mal mülk arsa vs.

Ben de eşime "ontoloji" dedim.

Eşim "varlık felsefesi" dedi.

Kuzenlerimden biri ben bunlarla oynamam ne dediklerini bile anlamıyorum dedi.

Oynayamadık.

Basit ama etkili bir örnek.

Birbirine denk veya yakın eğitim düzeyi ideal olandır.

Aksi sarmıyor beni.

Ha şimdiki üniversite mezunlarıni da hic beğenmiyorum ama neyse. Konumuz o değil.
Ontolojiyi lisede gösteriyorlar 🙈 Ama demek istediğiniz gayet açık ve doğru, sadece takılmak istedim 🤭
 
Ben karsimdaki insanda oyle ya da boyle bir birikim ararim. Kendim universite mezunuyum, hani illa universite mezunu olsun demiyorum ama ona esit derecede kendini gelistirmis olmasini beklerim. Gecenlerde birisiyle gorustum Allah'tan sadece telefonda kaldi. 33 yasindaydi ama bombostu. 2 kere konusmaya bu is olmaz dedim. Cunku ilersini de dusunuyorsun. Bu adamdan baba olur mu, cocuguna egitim hayatinda yardimi olur mu. Belki cok ilerisini dusunuyorum ama dusunuyorum yani. Kultur birikimi bir insanda zaten kendini belli eder.
 
Malesef oluyor.. benim son 2 ilişkim doğru düzgün başlamadan bu yüzden bitti. aslında eğitimini sorun yapmamıştım ben. keyifli kaliteli zaman geçirmek anlaşmak ve güven daha önemliydi. Ama benim doktora yapıyor olmam vs sorun olmaya başladı. en son ben sana yetemeye bilirim diyerek ayrıldı.:110:
 
tabii ki olur
işyerimde %90 lisans/lisansüstü mezunu
%10luk işçiler ve işkur alımıyla gelen lise mezunu elemanlar var
agızlarını actıkları an anlıyorsun egitim seviyelerini. bunu asagılamak icin söylemiyorum. ama anlasılıyor yani kafa yapısından dünya görüsüne illa anlasılıyor. kendini gelistirdi olayına inanmıyorum, her yer üni, millet nuh nazi yazgan da 5 türkçe yapıp okuyor ( :deli: :deli:) kendini geliştiren gelişimine gelişim katar çat pat bişeyler okurdu
he benim genel kriterim üniversite mezunu olsun değildir,ben belirli üni mezunları dışında biriyle ilişki vs dahi yaşamadım.
 
merhaba uzun zamandır bir konuyu merak ediyordum sormak istiyorum
ilerde eşler arasında eğitim düzeyi farkı olur mu? üniversite mezunu kadın ve lise mezunu erkek arasında.
Tam tersi olsa problem olmaz derdim ama erkekler hep dert ediyor bunu. Burda çok konu var öyle. Okudun da adam mı oldun bile demişti adamın biri karısına.konu sahibi çok üzülmüştü.
 
mesela az önce aşırı minnoş eğitimli tatlış tanıdıgım bir çift geldi hastaydılar. "x hanım sakıncası yoksa dezenfektan kullanabilir miyim" dedi. (içimden sana kurban olsun dezenfektan dedim.) dışımdan tabi buyrun :KK70:

1 saat sonra aşırı hasta sirkülasyonundan odama gelemedim, maskemi değiştirmek için geldim ayının biri dezenfektanı yürütmeye calısıyor, beni görüp kactı. :deli:

mini bir egitim kendini gelistirme örnegi. uç bir örnek olabilir ama çok sinirliyim bence cuk oturdu :KK70:
 
yani taraflar bunu dert etmese de çevre etkisi vs sorun olur mu , yoksa başta dert etmeyip sonra komplekse mi giriliyor. bir de üstüne akademik kariyerde ilerleyen birisi lise mezunu kişi arasinda fark daha fazla olur sanırım girdiği ortamlar bile farklı olur denk olmak en iyisi galiba
Benim eski eş ben yüksek lisans yapıyorum diye çok bozuluyordu. Kendisi de iyi bir branşta öğretmendi ama ne zaman konusu açılsa bozuluyordu. Eğer kıskanacak biri ise çok dert eder bunu benden demesi.
 
Boleyn Kizi Boleyn Kizi
Alıntılamayınız yazdığınız için etiketledim
Yalnız felsefe bölümle alakalı değilse üniversitede görülmüyor diye biliyorum
Kaldı ki felsefe gayet lisede çatır çutur görülen bir ders

Yanı ontoloji için üniversite mezunu olmaya gerek yok.....
Lisede ontolojinin tanımını hatırlayacak kadar iyi eğitim alan kişi de üniversiteyi Kazanıp okur bence. Ne yazık ki felsefe dersi lisede çok sevilen bir ders olamadı. Çocuklar hep soğuk baktı. Geçelim yeter mantığı da çoğu derste hakim olduğu için ontolojiyi liseyi bitirip üniversite okumadan hayata atılan kaç insan bilir? Bence bir elin parmağını geçmez.
 
Son düzenleme:
Lisede ontolojinin tanımını hatırlayacak kadar iyi eğitim alan kişi de üniversiteyi Kazanıp okur bence. Ne yazık ki felsefe dersi lisede çok sevilen bir ders olamadı. Çocuklar hep soğuk baktı. Geçelim yeter mantığı da çoğu derste hakim olduğu için ontolojiyi liseyi bitirip üniversite okumayan hayata atılan kaç insan bilir? Bence bir elin parmağını geçmez.
O sizin düşünceniz de varlığı anlamak için illa ontoloji demek gerekmıyor
Eğitim farkı için baya baya basit örnek olmus
Ki üniversite mezunı olmayıp felsefe meraklısı olan insanlar da var

üniversite okumayı vakit kaybı görüp direkt girişimci olan insanlar var kültürsüz de değiller bu yonden karşılaştıramam hani
Felsefe özel bir dal bu eğitim almadıgını göstermez meraklı değildir ondan katılmıyorum basit
 
soruyu sorma sebebim su. ben biraz yetişme tarzı olarak da ailem okula çok önem verecek şekilde büyüttü hep oku , yüksek yap sonra doktora vs her türlü arkamdalar okul konusunda ve ugrasiyolar da. hayatımda lise mezunu birisi vardı zira kendisinden kısa zaman önce tabiri caizse at gözlüklerimi cikarak ayrıldım. her anlamda kısıtlayan birisiydi onu giymee bunu giyme , her kavgada geçmişte yaptığım şeyleri yüzüme vurur falan. tabi nesini sevdin derseniz en başta böyle değildi bu kadar , her zor anında yanımdaydi diyebilirim fakat ilişki yalama oldu ayrıl barış. en son işte bana karşı içinde bulunduğu tavırlardan ben baya bı farkındalık kazandım hele burdaki yorumları okumak ufkumu açtı hani kiziliyor ya burdaki kadınlara üsluptan dolayı o üslup benim gözlerimi açtı diyebilirim. bu şimdi böyleyse ilerde ne olur dedim kendime kendi kardesimden beni kıskanıyor ama aradan geçen zaman vs derken çok sevdigimi farkettim fakat kendime saygımdan ayrıldım. şimdi de bu konuyu açtım çünkü ben bunu o.zaman dert etmiyordum ama ilerde evleneceğim zaman kafama takılacak denk.olmasi olmasa bile kendini geliştirmiş biri olması önemli
Olmaz canım bu iş, ne sevgili ne arkadaş seni aşağı çeken insanlarla birlikte olma ❤️
 
Ontolojiyi lisede gösteriyorlar 🙈 Ama demek istediğiniz gayet açık ve doğru, sadece takılmak istedim 🤭
100 lise öğrencisine soralim bakalim kaç tanesi biliyor.

Ege ve akdenizi de anne karnında öğretiyorlar ama aynı insanlar :egede tatil yapmak için antalyaya gidecegiz: diyordu
 
merhaba uzun zamandır bir konuyu merak ediyordum sormak istiyorum
ilerde eşler arasında eğitim düzeyi farkı olur mu? üniversite mezunu kadın ve lise mezunu erkek arasında.
Bu tamamen kişiye bağlı bir durum bence. Üniversite mezunu olup iki lafı bir araya getirmeyen insanlar var. Mesela benim ablam da üniversite mezunu eşi lise mezunu. Basit bir örnek vereyim o kadar bilgili bir insan ki çok yoğun çalışır ama her fırsat bulduğunda kitap okur imza günlerine katılır, ben de üniversite mezunuyum ama ne ben ne ablam ona yetişemeyiz. Mesele kişinin kendini geliştirmisi bence. Arada çok çok fark varsa tabi ki olmaz.
 
O sizin düşünceniz de varlığı anlamak için illa ontoloji demek gerekmıyor
Eğitim farkı için baya baya basit örnek olmus
Ki üniversite mezunı olmayıp felsefe meraklısı olan insanlar da var

üniversite okumayı vakit kaybı görüp direkt girişimci olan insanlar var kültürsüz de değiller bu yonden karşılaştıramam hani
Felsefe özel bir dal bu eğitim almadıgını göstermez meraklı değildir ondan katılmıyorum basit
Bakış açısını ilk yorumunuzda lisede verilen ders olarak sınırlayan sizlersiniz. Yoksa Mustafa Kutlu nun Uzun hikaye kitabındaki ana karakter gibi kendini okul okumadan da geliştirilen bir çok kişi var günümüzde. Ama sizin yazdığınız ilk yorumla bu konu oldukça farklı.
 
Back
X