Engelli kardeşimden utanıyorum

Eğer yazilana göre 18 yasindaysaniz henüz farkında değilsiniz aile kardeş merhamet sağlık gibi kavramların. Instagramda Tuğçe Çakır'ı takip ediyorum bı göz atın . Engellikardesine babasıyla bakıyor. Kardeşi küçükken annesi vefat etmis . öyle güzel bebek gibi ilgileniyor ki kardesiyle masaallah .bı göz atın derim. Kendini de geliştirmekten geri kalmyor. Zamanla yaş aldikca umarım bu düşüncelerden dolayı utanirsiniz kalbinize merhamet versin Allah'ım. Kucuksunuz zamanla anlarsınız kardeş değerini engelli olsada. İlerde ne olacak diye kendinize ailemize sıkıntı yaratmayın okuyun kendinizi gelistirin. Önünüze bakin zamanla degisirsimiz diye umuyorum (iyi anlamda) Allah Anne babanız sağlık versin, kardesinizin yanindan eksik etmesin.

Yahu gitmeyin üstüne kızın.
Belli ergenlik çağında birisi, o yaşlarda yüzümüzde sivilce çıksa herkes bize bakıyor sanardık. Memelerimiz büyüse utanır gizlerdik. Herkes bizi izliyor gibi hissederdik. Ergen merkezciliği yaşar, hayali seyircilerimiz var zannederdik. Dünya bizim etrafımızda dönerdi.
Ev içerisinde belki annesi çok zorlanıyor laf söz ediyor kendisini de etkiliyordur bu durum.
Hasta bir insana bakmak çok zor, ilerisini ister istemez hele ki bu yaşta kesinlikle düşünecek. Hele ki ailesi kızın omuzlarına böyle bir yük yüklediyse sözleriyle.

Siz de şu an biraz sakin olun, ergensiniz diye bu şekilde yazıyorum bu arada yaşınız büyük çıkarsa çok şaşırırım. O kadar ileriyi bu küçük yaşta düşünmeyin o zamana kadar fikrinizde kendiniz de değiştirsiniz.

Ayrıca insanlar saçı pembe olana bile göz dikip bakarlar, bakmaları bu kadar önemsemeyin. Hiçbiri önemli değil, ne o bakışlar ne o insanlar. Kardeşinizin hayatı ne yazıkki sizden daha kötü. Kimse engelli olmak istemez, ona daha ağırdır bu yaşam.
Destek olmaya çalışın, o sizin aileniz canınız kanınız. Toplumsal sorumluluklarımız var yerine getirmek zorunda olduğumuz, bu da onlardan biri sizin için.

Belli bir yaştan sonra bu düşünceleriniz yok olup gidecek diye umut ediyorum, biraz yaşınız geçsin daha sevgi dolu olup bu hallerinizden bu düşüncelerinizden vicdan duyarsınız gibime geliyor.
İnsanlar bize bakıp ayıplıyor küçümsüyor diye düşünmeyin, aklı başında, vicdanı olan hiçbir insan bu şekilde düşünmez. Düşünemez. Emin olun, içinizi rahatlattın. Ergenliğin kafası bambaşka olur, ergenlikten çıkınca anlayacaksınız.

Sizin psikolojinizin sağlıklı olmadığı çok aşikar. Bir yardım alsanız çok iyi olur. Sinirinizi,öfkenizi hiç boşuna masum kardeşinizden çıkarmayın. Yaşınız küçük sanırım yarın bir gün bu düşüncelerinizin dolayı çok pişman olursunuz. Psikolojik destek alın. Böyle yaparak kardeşinize de zarar veriyorsunuz.

Yengenç, ben ortaokuldayken kardeşimin çok dikkat çeken bir rahatsızlığı vardı. Öğretmenler bile dışlardı. Ama ben kardeşimin elini tutar herkese ağzının payını verirdim. Bizim desteğimizle sevgimizle iyileşti çok şükür. Ha iyileşmeseydi yine aynı şekilde destek olmaya devam ederdik. O yüzden anlayışla karşılaşamıyorum. İlerleyen dönemler için endişe duymasını anlayabilirim ama utanmasını anlayamam.

Diğer insanların aksine seni linçlemeyeceğim. Ama akıl yolunu açmak lazım ki kalbimiz doğru çalışsın.
Muhtemelen yaşın küçük. Engelli bir bireyle yaşamak çok kolay da değil. Ancak bunun için yemeden içmeden kesilmek de çok normal değil. Allah hepimizi yaratmıştır kimsini ise kanatsız melekler misali dünyaya bizlere imtihan sebebiyle göndermiştir. Herkes hayatının bir yerinde görünen yada görünmeyen büyük bir sınavla karşılaşmıştır. Bu durumla başetmek için bireysel çabaların yeterli değilse bir uzman desteği almakta fayda var. Dışarıdaki insanların bir bireye özel gereksinimli diye bakması ne kadar tuhafsa kardeşinin dışarıdan desteğe ihtiyacı olduğu için ölmek istemen de çok normal bir süreç değil. Ailenle paylaşıp bir psikolojik destek alabilirsin umarım karşına çok iyi bir uzman çıkar ve bu hissiyatlarını kalbinde tamir edersin.

E bu sensin ama. Herkes her kötü duruma karşi aynı şekilde güçlü olacak diye bir durum yok. Ayrıca belki de sen kardesinle bağ kurmuş, sonra bu hastalıkla tanışmışsindir, bu bambaşka bir şey. Doğduğundan beri engel sahibi olan bir kardeşle uygun bağı kuramadan büyümek bambaska bir şey.
Ayrıca konu açan kız belli ki ergenlikten henüz çıkamamış. O dönemler her şeyden utanilan, basit bir şeyden bile yerin dibine girilen dönemler. Bugün olsa gülüp gececegimiz basit utanç verici anlar Ergene hayatı kararmış gibi gelir. Demek ki kız yoğun olarak bu duyguyu yaşıyor. Zaten reel hayatta bu düşüncesini paylaşmaktan çekinen kiz şurada bir günah çıkarmak istemiş. Bunca linç edilmesi bana saçma geliyor.

Klavye başında ne kadar kolay değil mi insan linçlemek? Kalpsiz merhametsiz diye yaftalamak. Hele ki karşınızda 18 yaşında çocuk varken. Yahu şurada kayınvalide evinizde 2 ay kalacak olsa hop oturup hop kalkıyorsunuz, eşimle nerede sevişeceğim, nasıl gezeceğiz, hayatımız, sarılıp dizi izlememiz vs. 18 yaşındaki çocuğun ileride bu sorumluluk bana kalacak diye korkmasından daha doğal ne var? Engelli birinin tüm sorumluluğunu üstlenmiş biri varsa çıksın konuşsun ama oturduğunuz yerden sınanmadığını günahın masumu olmadığınızı da unutmayın. Kimseyi kınamayın.

Konu sahibi kardeşinizin engeliyle ilgili dernekler vardır. Onlarla görüşmenizi öneririm. Sizin yolunuzda yürüyenlerden daha doğru cevaplar alırsınız.

Bu yorumun altına imzamı atarım.

Herkes bir azize burada.

Konu sahibinin eski konularına baktım. Geçmişten gelen anne babama bir şey olursa kardeşime nasıl bakarım korkusu var, (çok doğal olarak.)
Çünkü annesi bize bir şey olursa kardeşine sen bak demiş. Küçük bir çocuğa bu sorumluluğu yüklemek, bunu açıkça söylemek çok yanlış olmuş. Bana kalırsa annesinin kardeşine bakarken yani en temel ihtiyaçlarını dahi karşılarken karşılaştığı zorlukları, kendisinin de günü gelince yaşayacak olması psikolojisini bozmuş. Üstelik bunlara çok küçük yaşlardan itibaren maruz kalmış.
Annesinin böyle bir sorumluluğu diğer çocuğuna yüklememesi gerekiyordu, zaten konu sahibi de çocukmuş. Bu misyon her çocuğu korkuturdu zaten.

Konu sahibi aslında çok daha önceden psikolojik bir destek alman gerekiyormuş. Bu duygularını burada konu açarak değil bir psikolog, psikiyatrist ile paylaşmalısın.

Ay ne kadar doğru söylediniz, yorumlarda herkes birer azize birer melek kesildi. Yok o kardeşini her yerde gururla taşımış, yok bu merhamet dilemiş. Başka başlıklarda okumasak kaynana hikayelerini tamam en iyi sizsiniz dicem. 18 yaşındaki kızı şeytan taşlar gibi taşlıyorlar.

Belki cok buyuk bizim anlayamayacagimiz zorluklar yasiyorsunuz ve bundan dolayi sikintinizi yanlis bir uslupla anlatmissinizdir diye umuyorum
Allah size sabir versin,kardesinizi cennet vesilesi kilsin
Siz onu cok buyuk sikinti olarak goruyorsunuz ama o size gelen bir mucize bu dunyada ona olan davranislariniz size hic umulmadik guzel kapilar acacaktir
Uzmanlardan mutlaka destek alin bu konustuklariniz hareketlerinize yansimasin
Herkesin size bakiyor olusuna gelirsek bazilarinin gozu takilir bakar bazilari da bakmayi surdurur gozunu kirpmadan maalesef hicbirine cozum yok
Siz kendinizi duzeltin tum guzellikler sizinle olsun
Belli ki cok bunalimli bir donemden geciyorsunuz
Asla ve asla kardesinize kotu davranmayi aklinizdan bile gecirmeyin lutfen

Allah yardımcın olsun, empati yapabiliyorum. Benim bir sürü alerjim var. Hayatım çok kısıtlı. Sağlıklı insanlar gibi değilim. Çocukluktan biri de hiç olamadım. Hep yakında ailem olsun sıkıntı çekersem bakarlar diye diplerinden ayrılmadım.

Her neyse yaşadığın durumu düşünüyorum. Çocukluktan beri hep bakıma ihtiyacı olan diğer çocuğu gördün, rahat rahat arkadaşların eve giremedi korktular. Farklı bakışlar... Pandemi öncesi maske takarken bile bakarlardı, o bakışlardan rahatsız olmanı anlıyorum. Muhtaç bir çocuğa yetemeıeceğini düşünüyorsun. Belki yetemezsin. Ama Oku mesleğin olsun mutlaka... Bakım merkezi yada yatılı bakıcı tutar yoluna devam edersin... Zaman geçtikçe olgunlaşacak değişeceksin... Allah yardımcınız olsun...

Hay ağzına sağlık ya.

Yarın kardeşinize öyle bakan insanların aynı duruma gelmeyeceği ne malum ? Hayatın garantisi yok elimizde maalesef

Acaba aile fazla mı misyon yükledi bu arkadaşa? Sen bakacaksın sen bakacaksın biz yoksak sen varsın gibi şekilde. Keşke aile de bilinçli olsaydı, bence bu şekilde olan davranışlar konu sahibinde yük oluşturmuş.

Aileler genel olarak boyle. Ben 5,5 yasindayim bana bu konusma yapildiginda. Daha kotusu ilk cocuk engelli olunca bizden sonra bakan olsun diye ozellikle kiz cocuk arzusuyla hemen 2. cocuk yapiliyor.

Sen yine boyle bir konu acmistin hatirladim seni. Annem daha 40 yasinda ama fiziken cok yoruldu ya basima kalirsa diye. Ayni sekilde hic ozgurlugum yok disari cikamiyorum demistin. E simdi uni ye baslamissin yurtta mi kaliyorsun? Butun bu durumun kardesinin engeli ile utanma konusunda seni asla hakli cikarmiyor. Psikolojik olarak bunalabilirsin ama utanc cok agir. Benim erkek kardesimde psikoz hastaligi vardi ve ruhen tukenmis durumdaydim o zamanlar. Herseyiyle ben ilgileniyordum. Gercekten kolay degil yasinda buyuk degil cok sabirlar dilerim.

Aileler genel olarak boyle. Ben 5,5 yasindayim bana bu konusma yapildiginda. Daha kotusu ilk cocuk engelli olunca bizden sonra bakan olsun diye ozellikle kiz cocuk arzusuyla hemen 2. cocuk yapiliyor.

Çok haklısınız gerçekten bunu duymuştum bakan olsun diye kardeş yapılıyor. Siz ufacıkmışsınız 5 yaş nedir daha el kadar. Kardeşi kardeşe emanet etmeyi aslında yanlış bulmuyorum ama insanlara vura vura sorumluluk yüklemek de doğru gelmiyor. Tam ifade edemedim kendimi.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…