- Konu Sahibi hayattanbikmiskiz
-
Yengenç, ben ortaokuldayken kardeşimin çok dikkat çeken bir rahatsızlığı vardı. Öğretmenler bile dışlardı. Ama ben kardeşimin elini tutar herkese ağzının payını verirdim. Bizim desteğimizle sevgimizle iyileşti çok şükür. Ha iyileşmeseydi yine aynı şekilde destek olmaya devam ederdik. O yüzden anlayışla karşılaşamıyorum. İlerleyen dönemler için endişe duymasını anlayabilirim ama utanmasını anlayamam.Hayatında bedensel / zihinsel engelli biriyle bir gece bile geçirmemiş insanlar konu sahibini linclemis. Hayatının merkezinde bir engelli olanlar ise ne güzel, anlayışla yaklaşmış.
Benim de engelli bir kuzenim vardı. Otuzlarınin sonundayken vefat etti. Misafirliğe gittiğimizde bile yorulurduk. İnanılmaz zahmetli, sancılı bir şey engelli bakmak. Annesi kocaman çocuğunu taşımaktan hem fıtık oldu, hem ellerinde bir hastalik başladı. Kuzenim vefat edeli epey oldu , ama kadincagiz hala fizik tedaviye gidiyor. Ellerini tam kapatamiyor. Bizde çocuktan utanma durumu yoktu, tam tersi evin merkezinde o vardı. Bu haliyle bile çok çok çok zor bir şey. Evde engelli çocuğun varsa 7/24 tamamen onun olmalısın. diğer çocuğunu okula bile goturemezsin, yalvar yakar bakacak birini bulamazsan, hastaneye bile gidemezsin. Tüm birikimin hastanelere, tedavilere, alet edevatlara gider, birikim yapamazsın, orta halliysen başka bir şeye birikim yapamazsın.
Engelli bir bireyin olduğu evde diğer çocuk olmak da hiç kolay değil. Kadının bundan nefret etmesi, gelecegi düşünüp korkması, üzülmesi ve hatta utanması bence çok çok çok doğal bir şey.
O yüzden konu sahibine şunu diyebilirim; muhtemelen engelli kardeşin devletten bir ödeme alıyordur, bu yüzden de evini yılda birkaç kez ilçenin sosyal hizmet merkezinden ziyaret ediyorlardır. Bir dahaki geldiklerinde onlara içindeki korkuyu söyle ve olası bir anne baba vefatında kardeşin derecesinde engeli olanlar için yararlanabilecegi hizmetler hakkında bilgi al. İnsani belirsizlik korkutur. Az çok bir alternatifin olduğunu bilmek sana kendini daha iyi hissettirir.
E bu sensin ama. Herkes her kötü duruma karşi aynı şekilde güçlü olacak diye bir durum yok. Ayrıca belki de sen kardesinle bağ kurmuş, sonra bu hastalıkla tanışmışsindir, bu bambaşka bir şey. Doğduğundan beri engel sahibi olan bir kardeşle uygun bağı kuramadan büyümek bambaska bir şey.Yengenç, ben ortaokuldayken kardeşimin çok dikkat çeken bir rahatsızlığı vardı. Öğretmenler bile dışlardı. Ama ben kardeşimin elini tutar herkese ağzının payını verirdim. Bizim desteğimizle sevgimizle iyileşti çok şükür. Ha iyileşmeseydi yine aynı şekilde destek olmaya devam ederdik. O yüzden anlayışla karşılaşamıyorum. İlerleyen dönemler için endişe duymasını anlayabilirim ama utanmasını anlayamam.
Bu yorumun altına imzamı atarım.Klavye başında ne kadar kolay değil mi insan linçlemek? Kalpsiz merhametsiz diye yaftalamak. Hele ki karşınızda 18 yaşında çocuk varken. Yahu şurada kayınvalide evinizde 2 ay kalacak olsa hop oturup hop kalkıyorsunuz, eşimle nerede sevişeceğim, nasıl gezeceğiz, hayatımız, sarılıp dizi izlememiz vs. 18 yaşındaki çocuğun ileride bu sorumluluk bana kalacak diye korkmasından daha doğal ne var? Engelli birinin tüm sorumluluğunu üstlenmiş biri varsa çıksın konuşsun ama oturduğunuz yerden sınanmadığını günahın masumu olmadığınızı da unutmayın. Kimseyi kınamayın.
Konu sahibi kardeşinizin engeliyle ilgili dernekler vardır. Onlarla görüşmenizi öneririm. Sizin yolunuzda yürüyenlerden daha doğru cevaplar alırsınız.
Ay ne kadar doğru söylediniz, yorumlarda herkes birer azize birer melek kesildi. Yok o kardeşini her yerde gururla taşımış, yok bu merhamet dilemiş. Başka başlıklarda okumasak kaynana hikayelerini tamam en iyi sizsiniz dicem. 18 yaşındaki kızı şeytan taşlar gibi taşlıyorlar.Klavye başında ne kadar kolay değil mi insan linçlemek? Kalpsiz merhametsiz diye yaftalamak. Hele ki karşınızda 18 yaşında çocuk varken. Yahu şurada kayınvalide evinizde 2 ay kalacak olsa hop oturup hop kalkıyorsunuz, eşimle nerede sevişeceğim, nasıl gezeceğiz, hayatımız, sarılıp dizi izlememiz vs. 18 yaşındaki çocuğun ileride bu sorumluluk bana kalacak diye korkmasından daha doğal ne var? Engelli birinin tüm sorumluluğunu üstlenmiş biri varsa çıksın konuşsun ama oturduğunuz yerden sınanmadığını günahın masumu olmadığınızı da unutmayın. Kimseyi kınamayın.
Konu sahibi kardeşinizin engeliyle ilgili dernekler vardır. Onlarla görüşmenizi öneririm. Sizin yolunuzda yürüyenlerden daha doğru cevaplar alırsınız.
Hay ağzına sağlık ya.Klavye başında ne kadar kolay değil mi insan linçlemek? Kalpsiz merhametsiz diye yaftalamak. Hele ki karşınızda 18 yaşında çocuk varken. Yahu şurada kayınvalide evinizde 2 ay kalacak olsa hop oturup hop kalkıyorsunuz, eşimle nerede sevişeceğim, nasıl gezeceğiz, hayatımız, sarılıp dizi izlememiz vs. 18 yaşındaki çocuğun ileride bu sorumluluk bana kalacak diye korkmasından daha doğal ne var? Engelli birinin tüm sorumluluğunu üstlenmiş biri varsa çıksın konuşsun ama oturduğunuz yerden sınanmadığını günahın masumu olmadığınızı da unutmayın. Kimseyi kınamayın.
Yarın kardeşinize öyle bakan insanların aynı duruma gelmeyeceği ne malum ? Hayatın garantisi yok elimizde maalesefEngelli kardeşim var artık çok yoruldum gittiğimiz heryerde bize bakıyorlar nefret ediyorum artık hayatımdan isyan etmekten istemiyorum ama gerçekten çok yoruldum stresten yemek dahi yiyemiyorum ölmeyi isteyecek hale geldim. İlerde anneme babama bsiey olursa kim bakacak diye düşünmekten kafayı yiyeceğim
Aileler genel olarak boyle. Ben 5,5 yasindayim bana bu konusma yapildiginda. Daha kotusu ilk cocuk engelli olunca bizden sonra bakan olsun diye ozellikle kiz cocuk arzusuyla hemen 2. cocuk yapiliyor.Acaba aile fazla mı misyon yükledi bu arkadaşa? Sen bakacaksın sen bakacaksın biz yoksak sen varsın gibi şekilde. Keşke aile de bilinçli olsaydı, bence bu şekilde olan davranışlar konu sahibinde yük oluşturmuş.
Aileler genel olarak boyle. Ben 5,5 yasindayim bana bu konusma yapildiginda. Daha kotusu ilk cocuk engelli olunca bizden sonra bakan olsun diye ozellikle kiz cocuk arzusuyla hemen 2. cocuk yapiliyor.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?