Engelli kardeşimden utanıyorum

Herkes sizinle aynı düşünmek zorunda değil.Açık platform .Düşüncelerimi yazdım.Bana yazmak yerine konu sahibine telkinde bulunun.Siz anlayışlısınızdır.Ben de yıllardır engelli bir kardeşe sahip olduğum için hassas davranmışımdır ok

Yok olur mu versinler odunu kınasınlar sonra da bu kız gitsin intihar etsin

Üyenin önceki konularını okumanızı öneririm. Kardeşiyle ilgili açtığı ilk konu değil. Kendisine onlarca yorum yapıldı.

Bahsettiğim arkadaşımdan biliyorum, tüm detaylara hakim olmasam da arada dertleşirdi, kızı tam tanıyı bilmiyorum ama ileri derecede zihinsel engelliydi, öyle ki doktorlar yürümesinin bile mucize olacağını söylemişler arkadaşım azmetti kızını 4 yaşlarındayken yürütmeyi başardı, eğitim almasını istedi ama onda da önüne bir sürü engeller çıktı çünkü kızı konuşamıyordu, açlık-tokluk hissi yoktu ve tuvaletini sadece beze yapabiliyordu, WC eğitimi verilmesi diye bir şey söz konusu değildi bu yüzden de özel eğitim veren okullar kızını kabul etmiyorlardı, İstanbul’da başvurmadığı özel okul kalmadı yıllar sonra bir tanesi günde 1 saat ve ebeveyn himayesinde olmak kaydıyla kabul etti.

Hayatınız boyunca size anne diyemeyecek, kişisel ihtiyaçlarını dahi tek başına karşılayamayacak evladınıza bakarken sizin de psikolojiniz kalmıyor maalesef.

Benzer şeyleri bedensel engellilerin aileleri de yaşıyor, biz toplumca engellilere karşı henüz bir bilince ulaşamadık ne yazık ki

Kardeşinizin ne engeli var? Netflixte Terzi dizisinde de buna benzer bir konu işlendi. Başrolün babası engelliydi ve bu yüzden çocukken zorbalandı. Muhtemelen çocukluktan itibaren ya bakışlarla ya da sözlerle zorbalandınız bu da sizi toplumun dışına itti. Bu tarz çocukların kardeşlerine çok fazla yük biniyor. Arkadaşımın 3. Çocuğu engelli oldu, ilk çocuğuna daha 6 yaşında olmasına rağmen kardeşin sana emanet biz öldükten sonra gibi şeyler söylüyor. Ben arkadaşı olarak uyardım ama düzeltti mi kendini bilmiyorum. Size de böyle şeyler söylenmiş olabilir o yüzden terapi alın başkaları yüzünden ona karşı böyle hissediyorsunuz, bu sorunu çözebilirsiniz

Üyenin önceki konularını okumanızı öneririm. Kardeşiyle ilgili açtığı ilk konu değil. Kendisine onlarca yorum yapıldı.
Önceki konularını okumadım, doğrudur. Defalarca konu açma gereği duymasının sebebi, bunalması ve anlatarak içinden atmak istemesidir diye tahmin ediyorum. Aslında bi terapistle konuşup ona anlatsa daha iyi olucak onun için.

18 yaşımda ablamın kanseriyle sarsıldı ailemiz tam bakıma muhtaç biri haline geldi. O zaman kanser bu kadar yaygın değil herkes bulaşıcı hastalık muamelesi yapıyordu. İki tanede dünya tatlısı yeğenim vardı küçükler daha biri 3 diğeri 5 yaşında. Ablama annem bakıyor ama yaşı var. Yani her an annemde ölebilir düşüncesi var. Annemin birşey söylemesine gerek yok ona bişey olsa ablama ben bakıp olurda ablamada bişey olursa yeğenlerime anne olurum psikolojisindeydim. Hastalığı boyunca yapamadığı anneliği ben yaptım. Utanmak yerine onunla gurur duydum.

18 yaş diyorsunuz ya insan 18 yaşında ergen filan değil tüm sorunları sırtına yükleyebilecek yaşta.

Ha tek fark çocukluktan beri maruz kalıyor belki onun travması olabilir. Ama vicdan,merhamet,sevgi,iyilik bunların hepsinin olabileceği bir yaşta konu sahibi.

Allah konu sahibine de versin ne diyebilirim ki

duşmez kalkmaz bir Allah unutma fark ettigim bi olayi yazim sapasaglam cocuk universite okumus mezun olmus trafik kazasi yapmis tam suratinin ortasindan kazayi yapmis gözleri gormuyordu agzi burnu kotu durumdaydi konuşabiliyordu ama ve yaninda koluna girmis ona yol gosteren kimdi biliyormusun down sendromlu abisiydi . belki zamaninda oda utandi etti orasini bilemem ama abisine muhtac durumdaydi .Ailenin sinavini imtihanini sen dusun anla sagligin icin sukret kardesin icinde Allah şifa versin

Kötü yorum yapmayacağım, yaşın küçük muhtemelen ama şöyle düşün. Toplumumuzda çok fazla engelli birey var ve bu artık alışılması gereken bir konu. Kardeşin ya da anne baban da böyle olsun istemezdi. İnsanlar baktığı için sen utanmamalısın. Ailene bir şey olursa da o zaman bunu düşünürsün. Yine de bakmak zorunda değilsin bana göre çünkü senin sorumluluğunda olan bir şey değil, zaten böyle düşünmeye devam edersen bakma da.

Maalesef öyle.

Ben sağlıklı bir insanım ama kaldırımda yürüyemiyorum, yola iniyorum. Aralıksız araba dizmiş oluyorlar. Ya da masa falan bir şeyler koyuyorlar.

imtihan dunyasindayiz kimimiz sagligiyla kimimiz maliyla kimimizde evladiyla . ablan cok sansliymis sizin gibi merhametli ailesi oldugu icin annen ve sen Rabbimden ahirette mukafatinizi alicaksiniz insallah bu dunyanin gecici oldugunu zaten bir kavrasak sorun olmayacakta sanki hic ölmeyecek hic hasta olmayacak gibi ysiyoruz hergunumuze sukretmemiz lazim saglimiz yerinde

Kendini onun yerine koysan onun ne acılar ne zorluklar çektiğini anlasan inan hayata küsersin, gerçekten zor şeyler. Biz toplum olarak engelli bireylere hoşgörü ile yaklaşırız kimse aşağılama amacı ile bakmaz "ah yazık yavrum" der gibi bakar. Kardeşinin yanında olmak ona destek olmak yerine bunu yapmak çok üzücü.

şekil a da göründüğü gibi Otizmli çocuğuma ‘kardeş yap düzelir ona iyi gelir hem sana bişi olsa kardeşi sahip çıkar ‘diye baskı görüyorum bak işte senin gibide çıkabilir tam olarak millet bana bunu söylerken anlatmaya çalıştığım buydu. Emin ol kardeşinde senden nefret ediyordur

Rabbim tüm hastalara şifa tüm yakınlarınada sabır ve merhamet versin. Gerisi yalan dünya, az zamanımız var onu bilince farklılaşıyor gerçekten herşey

Herkesten sizin verdiğiniz gibi tepki vermesini bekleyemezsiniz hayatta karşılaştıkları zorluklara. Siz daha güçlüymüşsünüz, iyilik ve merhamet doluymuşsunuz bravo.
Bu kadar merhametin içinden keşke biraz da şu kıza da merhamet duyabilseniz, ölmek istediğini söyleyen 18 yaşında bir kız var burda da. Burda yazdığınız yorumların da bi vebali var. Lütfen ona göre düşünerek yazın, bu sözüm sadece size değil konu sahibi ile empati yapamayan herkese.

Linç tayfa iş başında. Arkadaşlar bi sakin olun gerçekten kız 18 yaşında daha. Ailesi muhtemelen sürekli bizden sonra sana emanet sen bakacaksın tarzı şeyler söyleyerek psikolojisini bozdu. Hayatınızda ne kadar süre boyunca engelli bireylerle yaşadınız veya bakımlarında birebir oldunuz da böyle yargılıyosunuz? Yolda görüp gülümseyince merhamet etmiş olmuyorsunuz. İnsanlar yaşamadıkları şeyler konusunda bu kadar ahkam kesmese keşke. Bakın şuan 18 yaşında ama bu durum çocukluk beri varsa çocukluğunu dahi yaşayamamıştır burada ailesinde hata var bu kaygılarını konuşup gidermeliydi. Herkes melekse dışarda engelli bireyleri zorbalayanlar kim? Ben konu sahibine okulunu okuması ayakları sağlam yere basmasını bu süre boyuncada başka bir şey düşünmemesini tavsiye ediyorum. Su akar yolunu bulur demişler ya şöyle olursa ya böyle olursa diyerek hayatını zehir etme yarın ne gelecek başımıza belli değil, elimizden gelen tek şey güçlenmek ve anın kıymetini bilmek. Hep küçük olmayacaksın hep böyle hissetmeyeceksin gün gelicek o desteği verecek gücü bulacaksın.

Vicdan ,merhamet versin Diyeceğim yine budur.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…