Eşimin önceki evliliğinden olan kızının miras hakkı

Bilmem ki TE="Dead Cell, post: 63673217, member: 388846"]
Bence o kısmı biraz boş söylemiş.Yani sanki kandırma amaçlı,bilemiyorum tabii.Belki diğer kardeşlerini kıskanıyordu çocuk,gönlü kırılmasın diye söylemiştir.Yoksa kolay kolay hangi baba bir çocuğundan alıp ötekine verir her şeyi ?
[/QUOTE]
Bilmem ki inşallah öyledir, ama kadının içine huzursuzluk düşürdü bir kere

olmasi gereken buydu
Bizde saatlerce bunu soyledik
Babamin mali baskasina niye kalsin
Bizde çok miras paylaşımı oldu, oradan az çok miras hukukunu öğrendim, miras bırakan direkt eş değilse, kadının ya da adamın dedesinden babasından kalan bir miras varsa, eş mirasçı olamıyor, dolayısıyla zaten eşin ilk evliliğinden olan çocuklarda mirastan pay alamıyor, kaldı ki bu konuda belki herkesin atladığı bir konu var, konu sahibesi belirtti mi, üyeler sordu mu bilmiyorum, diyelim ki miras payına eş de ortak oldu bir şekilde, dededen kalan miras payı evlenmeden önce mi kalmış?
Evlenmeden önce edinilen mallarda mal rejimine girmiyor, kişinin şahsi malı sayılıyor, eş hak iddia edemiyor ki.

Konu annesi babası boşanmış bir çocuk olduğundan duygusal yaklaşılmasını anlıyorum lakin kanunlar duygusal bakmıyor, kanunen hakkınız var mı yok mu ona bakıyorlar.

Evet yakıştıramıyorum? Aynı şekilde kadının da kayınvalide kayinbabasindan gelen mala muhtaç olmasını yakıştıramıyorum.

Benim erkek baskın gibi düşüncem yok eğer burdan dem vuracaksak siz kayınvalide konusunda kayınvalide bizim atamız soyumuzdur çocuğumuz onun geni ni taşıyor diyordunuz
Ben mesela selam bile vermem kendisine. Cocugumu da gorustirmicem
Yani bende erkek güçlü diye bisey yok.

Ama konu sahibi bana minnet duyacak demiyor. Benim mirasım neden onun çocuğuna gitsin diyor eksik bildiği için,hukuki bilgisi olmadığı için.

Miras farklı bir konudur. Sizin kocanızın babası ölse kocanıza ev kalsa sizin dahi söz hakkınız yok. Kaldı ki ilk evliliğinden olan cocugunuza düşsün. Dava bile açamaz. Bunu anlatmaya çalıştık sayfalardır

Erkek karısına mirasçı olamaz dedik duymadığımız hakaret kalmadı cok ilginç gercekten

Kanunlar bu olaya duygusal bakmaz. Az evel bir tane üye dediki dava açmışlar ama az ama az cok bisey almışlar. Muhtemelen eksik bilgi.
Ha soyle bir sey olabilir.

Cocugun annesi vefat etmiştir. Babasi baska bir kadınla evlenmiştir o kadin da babasinin mallarina ve rahmetli olan kadının mallarına, konmuş gibi bisey olmuştur.
Bu anlamda,cocugun öz anne babası olduğu için dava da açar. Hakkini da alır. Çünkü direkt alt soyu oluyor.

Aynen oyleee adamin neyi varsa cocuklarinindir.Bu kadar zaten miras ese düşmez ki
diyorumya esimle evlendiktensonra edindiigmiz mal tabiki ortak
valla ben sunu biliyorum kardesler bile mirasta birbirini yiyor kimse su kardeşim fazla alsin demiyor.herks kendi hakkiini korumali
Birde ben emegim olmayan seyi istemem acikcasi.hic hakkim olmayani niye alayim
Kanun doğru olani yapmis

Ben miras payı üzerinden yazıyorum, benim konudan anladığım konu sahibesinin dedesi vefat ediyor, mallar mirasçıların üzerine intikal etmeden konu sahibesinin annesi de vefat ediyor ve konu sahibesi annesine kalan miras payının mirasçısı oluyor, bu durumda zaten eşinin o mirastan hak almasının mümkünatı yok, eminim zira dediğim gibi bizde çok yaşandı miras paylaşımları, dedemin malları vardı, dedem daha sağken babam vefat etti, 3-5 yıl sonra da dedem vefat etti, dedemin miras bıraktığı mülklerin paydaşlarından biri olan babama kalan kısım için biz mirasçı göründük ama babamın eşi mirasçı olamadı, yine aynı şekilde diğer dedemin üzerine olan mülklerin mirasçısı annem, kardeşleri ve anneannemdi, anneannem de vefat edince, anneannemin ilk eşinden olan ve vefat etmiş oğlunun çocukları dedemin bıraktığı mirastan pay alamadılar, yani direkt miras bırakan değilseniz, dolaylı yoldan kalan miras hakkınızda yalnızca kan bağınız olan alt soy, kardeş, yeğen, yaşıyorsa anne veya baba mirasçı olabiliyor.

Herşeyi çok yanlış anlamışsınız
Nineler dedeler çocuklarımıza geçirdikleri genetik mirasçısıdır haliyle atalarımızdır
Bu konuda tartışmayacağım
Çünkü siz olayları yaşadıklarınız üzerinden yorumluyorsunuz
Ben kimsrnin burada kadının ailesinden kalan mirası adam başka bir kadından olan çocuğuna versin dediğini okumadım

Mal evlendikten sonra edinmişse emek varsa burada adamda kendi emeği üzerinde hak sahibidir

Çocukta babası üzerinde hak sahibidir

Yani bunu anlamak bu kadar zor olmamalı

Hep öyle olur zaten annen in kac senelik eşi olduğu için içinden gelerek vermiş babana aynı şekilde annenin borcu olsa belki de baban annenle kavga ederdi hatta annen borç yapmaya cesaret bile edemezdi belki de. Boyle seyler hep erkeklerden çıkıyor. Öyle çocuklarımın babası aman kocacık evimin diregiyle olmuyor bu isler.

Aynen direkt kan bagi olan alt soya geçer kesinlikle bende eminim . Mesela benimde bir tanıdığım amcasına bakıyordu,amcası hic evlenmemiş. Dolayısıyla çoluk çocuk yok. Amcasının evini temizliyor yemeğini yapıyordu. Sanirim amcası ona bıraktı evini. Yani yeğen e de geçiyor aynen. Hatta diyorlardı ki e bakiyor adama mali ona kalacak falan. Miras işlerini bana kalırsa olması gerektiği gibi yürüyor aşırı mantıklı ve adil.

ortak çalıştıkları hepsinin olmalı zaten
Kadinin babasindan kalan sadece kadinin cocuguna dusmeli
kac mesajdir ayni seyi yaziyorum bende zaten.
bayan eşinden once olmedigi surece diger cocuk bayanin mirasindan mal alamaz
bayan vefat ederde esine kizina kalirsa durum degisir siye biliyorum.
cunku o cocukta babasindan kalan mirastan payci oluyor

Yok siz dikkatli okumamışsınız ya da gözünüzden kaçmış. Cocuk babası üzerinde hak sahibidir cocugun kendi "öz " anne ve babası.
Bakin "öz " anne ve babasından kalanlar onundur. Mal evlendikten sonra edinilmemis. Miras mali.
Dahası kadının da akrabaları sayesinde ev araba sahibi olmuşlar.
Adam içgüveysi 'nden hallice zaten .
Adamda tarlada çalışmış eeee
Ne yani adam tarlada çalıştı diye hakkı mi var.cok saçma degil mi yani sizce de?

Zaten kadin akıllı ysa aklını kullanırsa ben esime verirsem onun üstüne yaparsam o da çocuğuna kalır otomatik olarak diye düşünür ve vermez

Zaten kanunlar ortada boşuna konuşuyoruz bence

Amcasının yaşayan başka akrabası yoksa ve yeğen tekse evet ona kalır ama başka yeğenler varsa mal kaçırma davası açabiliyorlar, miras hukukunun eskiden yasal boşlukları vardı, mesela mal kaçırma davası açılamıyordu ama yeni düzenlemeler sonrası hak kaybı yaşayan mirasçılara dava açma hakkı da tanındı.
Aynı şekilde evlenmeden önce edinilen mallarla ilgili düzenleme de bu kapsamda, yanlış hatırlamıyorsam şans oyunlarından kazanılan ikramiye de yine kişisel sayılıyor, hibe edilen taşınır taşınmaz mülk de öyle.

Evet bende oyle biliyorum evlenmeden once alinmiş mal mülkte,herhangi bir boşanma anlamında kadin ya da adam söz sahibi olamıyor.
Mesela yine burada bisey okumuştum sanırım

Ben evliyim,benim kocam ev aldi. Ancak evi annesinin üzerine aldi ve ya abisinin ablasının
Neymiş ben boşanırsam iste,dava açabiliyormusum. Bunu da merak ediyorum acaba bu konuda bilginiz varmi?
Bence mantıksız çünkü galiba sey yazmışlardı aynı soyisim ya hani kaynana kayınpeder ondan dolayı ispatlayabilirmissin falan.

Hayır.
Tarlayı işletip orada çalışıp ev ve araba sahibi olmuşlar.
Yani emek var. Tarla evet basamak olmuş ama ev araba çabayla gelmiş..
Bu arada konu sahibinin yazdıklarında dikkat ettiniz mi "benim çalışıp çabaladiğım mallar" yazmış.
Yani adamın tüm emeği hiç sayılmıyor.
Ne güzel (!) değil mi?
Bunu diyelim adam yapsaydı o adama burada ne giydirirdik ne bencilliği kalırdı ne hak bilmezliği..

Benim bu konuda gördüğüm iki şey var.
Siz çok yanlı savunuyorsunuz.
Ikincisi de konu sahibi maalesef eşinin emeğini hiç saymıyor. Hep benim çabaladığım mallar demiş. Satır arasında yazmış. Sanki o ev ve araba havadan geldi. Adam hiç çabalamadı.
Çok yazık..
Ama o mallar evlendikten sonra ne temelli sahip olunursa olunsun o mallar sirf kadinin degil..

Ev ve araba ortak.
Bir üye demiş; iyi ki miras hukuku yasalara bağlı.
insanların vicdanına kalsaydı yanmıştık demiş.
Bu lafa sonuna kadar katılıyorum.

Son düzenleme:
Evlilik birliği içinde edindiğiniz malı tek başınıza edinmediğinize göree. Bunu düşünüyor olmanız bile çok çirkin. Empati yapın biraz o ötelemeye çalıştığınız çocuk sizin çocuğunuz da olabilirdi. O zaman eşinizin ailesinden kalacak mirasta sadece o çocuğa kalsın? Yer mi?

O konuları pek bilmiyorum ama mantık yürüteceğim, eş evi nakit parayla direkt anne, baba veya kardeşinin üzerine aldıysa hediye ettim, hibe ettim vb der dava konusu olmaz bence ama ev kredisi dışında, ihtiyaç kredisi vb kredi çekilerek ev alınmışsa ve kredi ödemeye eş de iştirak ediyorsa dava açılabilir sanırım, bunu avukat olan bir üye daha net anlatabilir, yaşayarak öğrendiğimden daha çok miras hukukuyla ilgili konuları biliyorum.

İç güveysi diye emeği yok saymak olmaz işte sizde gördüğüm tamda buydu

Bakın görmedim kimsenin emeği olmayan bir malı çocuğuna vesin dediklerini

Ki kimdemişse haksızdır

Ama işçinin emeğini yok saymak olmaz bu hakarettir kişiye

Size bunu örnekle anlatayım
Ekinden üründen emekten anlamadınız belli

Tarlasi olan biri işçi daha baharda o tarlayı sürer eker zararlılardan arındırır ilaçlar sular toplar satar buda büyük bir emek ister

Sonrasında diyelimki mahsülü şekerpancarı ise 50 100 bine yakın bir geliri olur

Bu 100 binden adamın emeğini yok saymak olur mu

Ki hayvancılıkta en az bunun kadar zordur

Bu emekleri yok sayıp

Neymiş iç güveysiymiş

Eğer adamın hakkı varsa çocuğununda vardır

Buda konu sahibini haksız kılar

Burada bir insan olarak şu ayrımı yapmak lazım. Bir insan sırf çocuklu bir insanla evlendi diye bir kadının kendi malını koruması onu vicdansız yapmaz ki, kocasının parasına ya da da malına karışmıyorsa. Burada önemli olan kocasının malını kaçırıyor mu? Vicdansızlık olan o çünkü, konu sahibinin konusında böyle birşey yok, kaldı ki çoğu kişi emek demişte emeğin karşılığı tarımda icardır, yani malın yarısını mal sahibine verirsin, yarısı sana kalır. Kimse üç beş sene başkasının tarlasını ekmekle servet yapmaz yani, tarla kirası verse, en fazla geçimini sağlar ki burada bile köy işlerinden azıcık anlayan bilir, çiftçilikte kadından çok daha fazla emek harcar erkeğe göre. Burada zaten konu sahibinin derdi anladığım kadarı ile kendi miras payı, kendi miras payını eşinin çocuğu bile olsa başkalarına vermekten imtina etmesi onu vicdansız niye yapsın. Bunun tam tersi durumlarda mağdur olan çok fazla çocukta gördüm meslek hayatımda. İki örnek vermem gerekirse, bir tanesinde çocuğun annesi kendi ailesinden kalan büyük bir mobilya mağzası işletiyor, adam mimar, kadın ölüyor, adam evleniyor evlendikten 2 ay sonrada adam da trafik kazasında ölüyor, 2 aylık evlilikte kocasınım mal varlığının yanında, kocasına eski eşinden kalan, kocasının bile hiç emeği olmayan malda pay sahibi oluyor. Şimdi müvekkil bırakın o kadını, o kadının babasının ölümünden sonra 1 yıl içinde koşa koşa evlendiği yenş eşi ile muhattap o iş yerinde. Diğer bir örnekte de kadın ölüyor çocuk 7 yaşındayken ,kadının ailesinden kalan 2 dükkanı 3 evi bir evi ve yazlığı var. Kadının kocası fakir bir ailenin çocuğu sadece nüfus müdüğünde memur hiç bir şeyi yok , kadının ailesi istemesede aşık olup evlenmişler zamanında, kadın ölünce adama malların 1/4 ü nün mülkiyeti ile çocuk küçük olduğu için onun3/4 miras payının yönetim hakkı kalıyor, sonrası bildiğiniz külkedisi masalı adam ikinci kez evleniyor, müvekkil sınav kazandı bahanesi ile ilk okuldan sonra yatılı okula postalanıyor, yazları da babannenin evine şutlanıyor. Müvekkilin dediği çok acı bir şey vardı, annemden kalan yazlığımda annem öldükten sonra bir tane resmim yok, bir sene bile kalamadım diye, babanın bırakın ikinci eşinden olan üvey kardeşi, eşinin ilk evliliğinden olan kızının bile özel okul parası senelerce müvekkilin hakkı olan kiralardan ödenmiş. Kendi öz babası, çocuğun ergin olması yaklaşınca bir sürü usulsüzlük yapmış malları kendi üzerine almak için. Ev hanımı olan yeni eşine iki ev araba almış mirastan gelen kira gelirleri ile çocuk mallarda hak sahibi olmasın diye. Bir sürü dava ve tatsızlıkla ancak alabilmişti mallarını. Yani hayat tek siyah ya da beyaz değil. Burada önemli olan ikinci eşin kocasının şahsi malvarlığına karışması hali vicdansızlıktır. Yoksa kendi malını üvey çocuğuna vermiyor diye neden vicdansız olsun.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…