- 10 Nisan 2014
- 43.429
- 115.744
- 798
- Konu Sahibi meredithgrey
-
siz devamlı karamsar konular açıyorsunuz?mutluyum diyorsunuz hayatımda ama ben buna inanmıyorum ne yazık ki.uzun zamandır konularınızı takipteyim sevdiğim üyelerdensiniz ayrıca ama aşırı olumsuz aşırı karamsar depresif bir ruh haliniz var daima.ekonominize gelirsek ülke şartlarının üstünde gelire imkanlara sahipsiniz yetiştirmek okutmak zorunda olduğunuz bir evladınız da yok çok para harcamak zorunda olduğunuz sağlık sorunlarınız da yok çok şükür.ya hep geçmişte takılısınız ya da gelecekte asla anı yaşamayı bilmiyorsunuz.bence bir psikologla görüşün terapi alın.mühendis eşm ben 18 yıdır çalışıyorum demişsiniz.çoğu mühendisin biz de dahil geliri düşük zaten ülkede.bu yazınız pandemi de olmadı.tonla işsiz var tonla kirasını bile ödeyemeyen var.lütfen mutlu olmaya çalışın biraz da kendi iyiliğiniz içinÇalışıyorum zaten. Ama birikim işte o çok zor, ya da ben bilmiyorum hiç yapmadığımdan.
Çok eskiydiHangi konuda linç yemiştiniz
Yeri gelince sikayet ediyoruz çoğumuz bu konularda aslında hiçbir sorun yokmuş gibi davranmakta doğru gelmiyor bana ama sürekli olmayanlar üzerinde durup bugünü kaçırmakta doğru değil, konu sahibi ikinci kısımda benim gördüğüm.
Biz de eşimin babası bizden para istemiyor diye şükrediyoruzVar olan evi arabayı kendi ödeyip alan, ailelerden kayda değer birşey kalmayacak olanlar (eşimin babasından borç bile kalabilir) ne yapsın diye sorasım geldi. Elbette herkes kendi yaşadığı yerden bakıyor hayata ama bana da ekstra karamsar geldiniz.
Sizin bu tarzda açtığınız ve benim hatırladığım üçüncü konunuz sanırım. Ülke olarak ekonomik anlamda kötü oluşumuz su götürmez bir gerçek bunun üzerine yazıyoruz da zaten ama sürekli şikayet edip, ben bunu haketmiyorum demenin bugüne bir faydası var mı yok.
Evinize giren para 2 yetişkin için kötü bir para değil. 3 günlük tatil sizi yaz boyunca etkilediyse aslında bütçenizi aşan bir yere gitmissiniz demektir. Ben birkaç gün tatil yapacağım diye aylarca onun stresini yaşamayı da mantıklı bulmuyorum kendi adıma. Bu demek değil ki hiç tatil yapmayalım ama farklı alternatifler bulunabilir pekala.
Biraz bulunduğumuz şartları kabul etmek, ucu paraya dokunan birşeyler yapmak istiyorsak birşeylerden fedakarlik zorundayız psikojik olarak sağlam kalabilmek için.
çok haklısın ben konuda ekonomik sorun göremedim.benim tekd erdim çocuğum mesela onun eğitimi okul masrafları geleceği .çocuğum olmasa evim arabam gelirşm var eşimle bana yetecek ömür boyu.yer içer keyfime bakardım yurtdışına çıkamıyorum diye şikayetlenmezdim.konu sahibinin geliriyle zaten yurtdışı tatiline 4 yılda bir rahatça çıkılır.ağır hastalıklara para dökenlerle kendinden kısarak evladına harcayanlarla bir tutmasın kendiniHangi konuda linç yemiştiniz
Yeri gelince sikayet ediyoruz çoğumuz bu konularda aslında hiçbir sorun yokmuş gibi davranmakta doğru gelmiyor bana ama sürekli olmayanlar üzerinde durup bugünü kaçırmakta doğru değil, konu sahibi ikinci kısımda benim gördüğüm.
Bu doğru.Onlar da babadan zengin değillerse zaten çooook çalışıyorlar, yine gezemiyorlar zamansızlıktan ve yorgunluktan
Konu sahibi bu yorumu dikkate al gereken vebanı en güzel şekilde vermiş yengeç :)Aylık gelirim asgari ücretin bir tık üstüyken para biriktirip, istifa edip Avrupa'ya tatile çıkmıştım.
Aylık gelirim part time bulduğum işlerden günlük seksen lira falan kazanmakken bir gönderici kuruluş bulup kuzeyde bir ülkeye gidip, kalanında da birikimim kadar yan ülkeye geçmiştim
Ogrenciyken kyk kredisi ,ailemden çok cüzi bir harçlık ile tüm yaşamımı,kirami vs idare edip palyacoluk yaptığım parayla yirmiye yakın şehir gezmistim.
Yani demek istediğim, ucuza seyehat etmek gerçekten mümkün.
Ha, ben gittiğimde Euro 3 liraydi şimdi 9 lira, tabii ki arada fark büyük. Ama yine de ucuza da seyehat edebilirsin.
Eve giren 10 bin, kira yok...ben olsam (ki hep böyle yaparim) maaşı aldığım gibi kenara iki gram altın ya da bin liralık dolar atardım. Sadece seyehatlerde kullanmak üzere. Zaten ay sonunu zor getiriyrosunuz, öyle de bitiyor para böyle de bitiyor. En azından kenarda birikmisiniz olur. Eve on girdiği için ön harcıyorsunuz, yirmi girse yine yettiremeyecksiniz,yine yirmi harcayacaksiniz... O yüzden bırakın 9 girsin, o arttirdiginiz kısım ile hayalinizi gerçekleştirin...
Hiç yurtdışına cikmadim demişsiniz ya, yurtdışı kavramınız sadece Avrupa mi? Çünkü Avrupa ise shengen vizesi falan filan durduk yere 1000er bin lira vizeye vermeniz gerekecek. Onun yerine vizesiz yerler tercih edebilirsiniz.
Hatta Ukrayna'ya vizeyi geç, pasaport bile yok.yeni kimlikle girebilirsiniz.
Vizesiz olarak pasaportla gidecek oldukça çok sayıda ülke var. Mesela ben geçen aylarda Pegasus indiriminden beşyüz liraya gidiş geliş Makedonya'ya bilet almıştım (aynı bileti geçen seneki indirimden 400 liraya almıştım ama korona yüzünden iptal oldu)
Siz de böyle ucuz bilet bulabilirsiniz. Takip edin uygulamaları,yeterli...
Ben bu sene 'hangi bileti alsam' diye bakindigimda beşyüz liraya Moskova'ya da bilet buldum,İsrail'e de, Fas'a da.. Yani beşyüz gidiş geliş, bence aşırı bir para değil, bu dönemde. Dediğim gibi, normalde coook daha ucuzunu da bulurdum ama Euro çok arttı...
Neyse, kişi başı beşyüzden 2 bilet alsanız mesela bir aylık arttirdiginiz parayla... Balkanlar çok pahalli yerler değil. Üstelik Makedonya'da Türkçe konuşanlar bulmanız olası,tabelaların bazıları Türkçe...Sırbistan desen daha önce gitmistim, pek çok Avrupa şehrinden hiç bir farkı yok sokaklarının. Her köşede müzik çalan insanlar, harika taş sokaklar, diğer tüm Avrupa ülkeleri gibi içinden nehir akan bir şehir...
Üstelik hiç pahalli değil, çünkü euro kullanmıyorlar. 'ay bir kere çıktım, en güzel yerde kalayim, en güzel yerde yiyeyim' simarikligi yapmazsanız, sıradan bir ege tatili kadar para harcarsınız.. (tabii ki böyle yapın demiyorum ama) ben mesela yanımda konserve de götürürüm genelde ki coook pahalliysa konservemi yerim. Hatta daha önce de paylaştığım bir fotom var;
Eki Görüntüle 2751663
Cannes'da şok market yaprak sarmasıyla foto çekmiştim, sandvice on euor vermek yerine
Ya da fırından ekmek alıp pazardan taze domates falan alıp piknik yapmistim, eyfelin dibindeki parkta...yani , neden olmasın ki??? Neden illaha ki her gün restoranda yiyelim? Rus bir sevgilim vardı, onla gittiğimiz bir yerde mesela kahvaltı için ekstra ücret istiyorlardi. Bunu odemek yerine bir gün çıktık, Bim'den bal,kaymak, peynir,zeytin aldık, her gün taze meyve ve ekmek alıp üç kurus paraya harika bir sekilde yaptik,tüm hafta boyunca kahvaltımızı. Yani geziyoruz diye neden kaziklanalim ki???
Bakış açınızı böyle yaparsaniz siz de az paraya çok yerler gezebilirsiniz.
Hiç bir şey için geç değil. Benim annem ilk yurtdışı seyehatine gittiğinde 56 yasindaydi
Biz de o da var, nerelere gideyim bilemedim şuanBiz de eşimin babası bizden para istemiyor diye şükrediyoruz
katılıyorum.aynen yukarı da yazdığım gibi siz de benim gibi evlada öncelik verenlerdensiniz.onun eğitimi daha önemli çünkü yurtdışı hakkı önceliği onun.ama 2 kişi olsanız tatil süreniz kıstlı da olsa bir kaçamak yapardınız yurtdışına hersene değil mi?çocuklu ve çocuksuz aile şartları çok çok farklıBu doğru.
Eşimle ikimizin kazancı toplanınca ortalamanın üzerinde bir para giriyor evimize.
Bununla birlikte ikimiz de özel sektörde olduğumuz için tatil süremiz kısıtlı.
Çoğu zaman imkan olsa da zaman bulamıyoruz gezmeye.
Şimdi de oğlan okuyor diye bütçede ona ciddi bir pay ayırdık, bizim hayaller 5 sene sonraya ertelendi nasipse.
Beterin beteri varmış halime şükredeyimBiz de o da var, nerelere gideyim bilemedim şuan
sana bayılıyorumm yaaa.beni de al yanına bir daha ki yurtdışına çıkışındaaaYunanistan çok yakın, kendi arabanız varsa gidebilirsiniz, Karadeniz'e gitmekten daha az benzin yakar. Otobüsle gitmek isterseniz de yanlış hatirlamiyorsam on Euro falandi birkaç sene önce, halkalı otogarindan kalkıyordu. Yani metro turizm bile götürüyor Yunanistan'a, sabah binsen öğlen oradasin. Gerçek anlamda gidiş için zor bir yer değil (tek sıkıntısı vize)
Ya da dolu dolu gezmek icin tur da düşünebilirsiniz, daha bu sene, koronadan hemen önce 3600 TL'ye pronto turla 8 gün Fas'a gitti bir arkadaşım. Çöl de gezdi, otelde de kaldı,rehberi de dinledi...uçak şu bu,her şey dahil bu fiyat. Benim tarzım değil, ben gidince bu paranın yarısına on gün gezececime inanıyorum ama siz deneyebilirsiniz. Güney Avrupa turlarına da aynı şekilde, tüm italyayi, civarını,güzelce gezersiniz...
Para tutmayı bilme meselesine gelince, ben çocukken de aşırı tutumlu bir çocukmusun, ailem cimri derdi (gerçi hala diyorlar) o zamanlar da kumbaraya harcligimin yarısını atardım:) bence çok keyifli bir şey birikim yapmak. Siz eğer bu konuda zorlanıyorsanız kendinize bir hesap açın . Her ay para hesabınıza geldiği gibi o hesaba 1000 lirasını atın, o parayla 1000 liralık altın alın. Birkaç dakikanızı almayacak bir işlem, bitti gitti. O altın sizin yerinize artar o köşede:)
Ya da başka bir öneri, bunu ben de bir YouTube kanalından duymuştum, uyguluyorum.
Her gün bir alışkanlık edinin, güne başlarken, 3 gram gümüş alın,aynı altın hesabından (kuveyt-denizbank-vakif katılımda var gümüş hesabı)
3 gram dediğim ortalama 18 TL.
Sigara alır gibi... Zaten alışveriş yapmayı da seviyrosunuz,bir çeşit online alışveriş gibi düşüşünün. Günlük 18 TL,eminim ki seni zorlamaz...amaaaaa seneye bir de bakarsın ki 6bin lira para etmiş (hatta gümüş de altın gibi arttığı için bakarsın 9 bın lıran olmus) bu parayi da sadece seyehat için harcarsin...
Bu arada almayı seviyorsun ama hiç güzel bir alışkanlık değil. Benim iş arkadaşlarım da böyle,paso bir şey alıyorlar, aldıkca mutlu oluyorlar,biri bir şey aldıysa diğeri de alıyor,iPhone model yükseltmeler,ofise gelen kargolar... Çok üzücü bence ya, anlık bir mutluluk veriyor ama aslında (dışarıdan bir gözle bakınca) çok boş şeyler...
Madem niyetin ileride yazlık almak, madem niyetin ülke ülke gezmek... Alisveris anlayışını biraz değiştirmek gerekir. Bir şey almadan önce 'gercekten ihtiyacim var mı?' diye sormak mesela. Gercekten ihtiyacın yoksa, ya da aynısından sende varsa almamayi deneyebilirsin. Zaten alışverişi seven bir insanin bu yaşına kadar aldığı tonla kıyafet,ayakkabı olmuş olmalı. Sadece bir sene hiç bir şey almazsan? Kendinle boyle bir challange yapabilirsin:)
Sadece bir sene...
Zor bir şey değil aslında:)
Ya da masraf kalemlerini yaz bir koseye, neye ne kadar verdiğini bil. Sonra neyi neyden kisacagini belirlersin. KKda bunu yazınca 'onu da yapmayacaksak niye yasiyoruz' diyorlar ama mesela ben aylık dörtyüz liradan fazla öğle yemeği masrafı yaptığımı farkettim. Üstelik keyifle yenen bir yemek de değil, iş yerinde masamda hızlı hızlı yediğim yemekler. Kaldı ki her gün katı gıda, vücuduma da zarar. Ben de öğle yemeği sipariş etmeme kararı aldım. Benim için feda edilebilecek bir masraf kalemiydi. Bir buçuk yıldır Ya evden getiriyorum,ya iş yeri buzluguna attığım mantıyı kaynatip yiyorum(bir cezve işimi görüyor,5dakikada hazır) ya da hafif bir şeylerle gecistiryorum. Gerçekten de bütçem rahatladı, o parayla da gram altın alıyorum
Ya da (tabii ki en büyük sebebi doğaya ve bedenime verdiği zarar) menstrual cup aldım, artık on sene ped-tampon falan almayacağım:)
Gibi gibi
Senin feda edecek masraf kalemin ne?
Bunu belirlemek için güzelce bir liste yap, sonra her şey daha kolay olacaktır ^^
Ve kendine yeni bir hobi bul. Bazen insan boşluktan da alışverişe sarabiliyor. Hobi olarak pastel boya deneyebilirsin mesela,mis gibi masrafsız hobihem psikolojine de iyi gelir,.
Çok ciddiyim, geçen hafta terapistimin bana önerdiği şey de buydu. Kendine yeni hobiler ara; ilginin olmadığını düşündüğün şeyleri de dene, sevmezsen bırak ama dene, hatta blog yazabilirsin falan dedi.
Aynı öneriyi ben de sana vereyim. Başka şeylerle ne kadar çok oyalanirsan içindeki boşluğu doldurur, alışverişten uzak durabilirsin bence ^^
Bol şans...
Umarım bol gezmeli bir yıl olur, seneye Noel pazarından aldığın hediyeliklerle suslersin masani^^
bence o kadar zoryasam üzüntü kötü tecrübelerden snra suan sükredeceğiniz cok sey var gbi anlattıgınıza göre..tatil yapmak çok da masraflı bişey dglki sze göre ,asırı lüks otel vs secmedikten snra ???Öncelikle iyi seneler diliyorum, 2021 giden seneyi aratmadan, sağlık ve mutlulukla gelsin.
Uzun olabilir, özür dilerim şimdiden
Tanımayanlar için kısaca kendimi anlatayım ;
42 yaşımdayım, altı sene evvel ikinci evliliğimi yaptım. Mutlu bir evliliğim ve üç kedim var, evimde çok huzurluyum. Ama mutlu muyum işte ondan emin değilim. Yapmak istediğim çok şey var mesela yurtdışına hiç çıkmadım. 80 kuşağıyım, bizim dönemde yurtdışını bırak aileyle bile tatil yapılmazdı. Devam edeyim ; büyük ailevi problemlerle büyüdüm, babamdan kaynaklanıyordu biraz da annemden. Ve ilk evliliğimi çok erken bir yaşta yaptım. Sonrası zor bela cehennem gibi geçen üç sene, boşanma, anneye kıyamayarak ve o dönem yalnızlıktan korkarak baba evine dönüş, yine eskisinden daha büyük (boşandığım için) ailevi problemler, hakaretler, üç sene kendimi ispat için mücadele etmem ve sonra eşimle tanışmam ve ikinci hayat. Bu arbedede yurtdışını hiç düşünemedim, hayallerim eşimle tanıştıktan sonra şekillenmeye başladı, ilk kez karışılıksız sevilince kendimi ve ne istediğimi fark ettim, kendimi sevmeye başladım, değer verdim, gerçek Vive ile tanıştım. Hiç hayal kurmadım 40’ıma kadar inanır mısınız?
Ama şu an hayallerimin hiçbirinin olmayacağı gerçeği beni çok üzüyor. Eşimin annesine ait evde oturuyoruz, bu yaz tadilat yaptırdık. Aracımız var, eşimin pandemiden ötürü az kira alsak da bir ofisi var, evimize 10.000 civarı giriyor ama yetmiyor. Eşim pandemide bir süre işsiz kaldı o dönem kartlara yüklendiğimizden aldığımız kart gidiyor nakit kalmıyor sonra haydi başa. Aysonu bayağı bayağı kriz oluyor hatta. Ve ben boğuluyorum. Değil yurtdışına gitmek, yasak olmasa İzmir’e gidecek durumumuz olmuyor. Yazın üç gün Ayvalık yaptık üç ayda düzelmedi bütçemiz, herşey ateş pahası çünkü. Benim ailemin yazlık bir muhitte evi var, bildiğiniz gibi Datçada da bir ev var yazlık. (Yazın konu açmıştım) ailelerden bize kalacak bir dünya şey var ama konu bu değil konu benim hayallerimin imkansızlığı. Biliyorum ki TR ortalamasının üzerindeyiz ama olmayalım mı eşim mühendis ben 18 senedir çalışıyorum üniversite mezunuyum ki bence az bile!
Bu sene kimseye hediye alamadım, anneme çiçek gönderemedim, eşime bir şey alamadım, evi süsleyemedim sönük, sessiz, mutsuz girdim yeni yıla. İnşallah dün geceki gibi geçmez tüm sene.
Çok mu geç herşey için @Mune sen de yaz ne olurHayattan ümidi kestikçe sağlığım kötüleşiyor , kendime bakmıyorum, ot gibi yaşıyorum. O ülkeleri görüp, hayalimdeki o Urla’daki evi alabilir miyim sizce? Ne olur beni kendime getirin ama kırıp dökmeden.
@GangstaWalk
@darkmore
@MissCherryBlossom
bnde öyle düşünüyorum, bnce bilinçaltı eski yasadıklarından ötürüVivelamour lütfen dediğimi yanlış anlama ama sen şuan dünyanın en güzel şehrinde olsan yine de orda da mutsuz olacak birşey bulacakmışsın gibime geliyor..
Bin kilometre öteden görsem anlarım bu hep biryerlerde olma, varolduğu andan çıkma, alıp başını gitme isteğini..
Tabi bunun nedenini sende tam olarak açıklayamadığın için faturalar gelir şu bu seyehat hayali sanıyorsun. Ama değil.
Vivelamour lütfen dediğimi yanlış anlama ama sen şuan dünyanın en güzel şehrinde olsan yine de orda da mutsuz olacak birşey bulacakmışsın gibime geliyor..
Bin kilometre öteden görsem anlarım bu hep biryerlerde olma, varolduğu andan çıkma, alıp başını gitme isteğini..
Tabi bunun nedenini sende tam olarak açıklayamadığın için faturalar gelir şu bu seyehat hayali sanıyorsun. Ama değil.
bnde öyle düşünüyorum, bnce bilinçaltı eski yasadıklarından ötürü
braz okudum çok zorluklar çekmişşiniz kolay degil yasadıklarınız,kıyas işi tüm çevrelerde az çok var malesef.. herseyin hayırlısıMesela hep kıyaslanarak büyüdüm kuzenimle, komşumuzun çocuğu akranımla. Hal böyleyken de kendimi kıyas ediyorum şu an diğer yaşıtlarımla, arkadaşlarımla. Evet kötü yetişririldim belki ama kendim de bu kötü yetiştirilişten sıyrılmak için hiçbir şey yapmadım. Evet bu bir itiraftır.
Tek başına kıstırmışlar seni yalnız gezme hararetli konulardaBen linç yerken nerdeydinizsihirli değneğimiz olmadığına göre hak etmemeniz şartları değiştirmiyor maalesef
yetiştik alimallahhh buradayızzzzzTek başına kıstırmışlar seni yalnız gezme hararetli konularda
Eki Görüntüle 2751724
Bakın bu 3 yıllık grafik. Ocak 2018de 2 lirayken Ocak 2019da 3, Ocak 2020'de 3,5, Ocak 2021de 6,5 olmuş. Yani sağı solu belli olmayan bir maden. Ama her maden gibi o da değerlenecektir elbet. Yani günde 18 TL, ne kaybedersiniz ki? Sizin bozdurdugunuz dönem zamlanmayip hiç kar ettirmese bile en azından sizi zorlamadan kenara attığınız bir para durmuş olur. Çıkarsınız tatilinize^^
Ayrıca aliverise bu kadar kosuyorsaniz telefondaki alışveriş uygulamalarını ve Instagram'da para kazanmak için ihtiyacın olmayan şeyleri alman için konuşan 'kaydirin' diyen şahısları çıkartın:)
Siz yengecsiniz, tutumluluk Kaninizda var
Temelden öyle gelmek derken çok anlayamadım ama biraz içten gelen bir şey. Benim tüm sülalem har vurup harman savuranlar familyasından, annem reklamını gördüğü her şeyi eve alır,iki kere kullanır,kilere kaldırırgünde birer paketten her gün iki paket sigara girer eve. Ama nedense bir ben böyle olmuşum :)
Gümüş olayı gerçekten çok mantıklı, ben her gün alışkanlık edindim, kahvaltımı yaparken alıyorum 3 gramimi... Şu videodan ilham almıştım ben de (hızlandırılmış şekilde izlenebilir,adam Cook yavaş konuşuyor ama birikim ve yatırımla ilgili çok bilgili ve motive eden önerileri olan bir amca)
Yeni yılda koş gümüş hesabı aç bence @Fitne_fucur , seneye yılbaşına şirin bir ülkede gitmek de hedefin olsun
:))) Yani o iş biraz karmaşık, bu rus bebe,tanışıp aşık olduğum,sabah akşam konuşup mektuplasip plan yaptığım biriydi, bahsettiğim kahvaltı olayında da sevgiliydik. Ama beraber zaman geciriince taban tabana zıt karakterde olduğumuzu farkedip ayrıldık. 3 yıldan fazladır öyle ya da böyle hayatımda, genelde iki arkadaş gibi konuşup online okey falan oynuyoruzaynı ülke sınırları içerisindeyken de flört halindeyiz ^^ 21. Yüzyılın karmaşık iliskilerinden :)
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?