- 7 Mayıs 2020
- 4.423
- 11.186
- 208
Cimri insan haset ve kibirli de olur cimri insanla hayat geçmez zatennişanlım beni çok dengeler maddi konuda. ben yetiştiğim ortam gereği gerçekten neyin gerekli neyin gereksiz olduğunu algılayamıyorum maalesef. ama nişanlım sağ olsun çoğu şeyin hesabını muhasebesini daha makul şekilde yapmayı öğreniyorum giderek. kendisi de harcamasında birikiminde makul bir insan, ne kendisine karşı ne bana karşı hiç cimriliğini görmedim. ben de elimden geldikçe fırsatım oldukça ona harcarım bu arada, ben sadece kendi ihtiyaçlarıma karşı cimriyim
Bu arkadaşım poliklinikleri gezip yemekhane sularını toplardı.Nasıl insanlar olduklarını anlamak mümkün değil. Bu bir rahatsızlık bence. Arkadaşımın kocası normal mobil oyunda kazandığı coinleri bile harcayamıyor.
Ve bu yüzden de evlenmıyor ya esı cok harcarsa ya maas kartını buna vermezse dıye?Benım bır arkadaş ogretmen.
Anne baba emeklı memur.
Aılesı ile yazın gezıye giderken evden kadın tüp goturuyormus.
Ve arabaya un koyuyor.
Bır yerde durup annem gözleme yapiyor diyordu
Otur evınde dedım gezme sızın neyinize
Adam altmıs yasında kalp krizinden öldü.
Okadar malvarlıgı var bır gram yıyemeden gıttı.
Kız da aynı yası 40a dayandı.
Sadece birikim odaklı.
Şuan en az 7 8 tane evı var bı ton arsa ve para var hesapta.
O da yıyemeden gıder.
Onun da suan aylık harcamasın sadece 5 bındır.
Bır kere bana canım tatlı cektı ortak alıp yıyelım mı demişti. Sonra zaten ben görüşmeyi kesmiştim.
Olmayan harcayamaz da olup ta harcamayan da değişik ya.
daha benim evlenmeme en az üç yıl falan var bu hesabı evlendikten sonrası için yapıyorum. o zamana kadar ki sürede benim ahdım var annemi gezdirip bileğine dizebildiğim kadar altın yapacağım. o içi giderek baktığı markalardan alışveriş yaptıracağım, güzel yemeklere çıkartacağım inşallahEvlenince işler değişebilir çünkü bekarken aile evinde hiç birşey gormeyen çoğu genç kızımız koca evinde açıldıkça açılıyor
Zannedersin kraliyet ailesinde yetişmiş ama konu sahibinin hemen evlenmek yerine azıcık annesini gezdirip tozdurmasını beklerdim
O kadın kızı okusun diye bakalım ne zorluklar yaşadı doğru dürüst çalışmayan bir eşle çocuk okutmak hiç kolay değil
Mesleğini eline alınca biraz gezip tozup ailesine harcayabilirdi
o çok rahattır beni yönetir baya bu konuda. o olmasaydı gerçekten çok zor üstesinden gelirdim bazı takıntılarımın. ikimizin de belli başlı entelektüel ortak zevkleri var, tiyatro, opera, halk/sanat müziği konserleri çok severiz öğrenci olduğumuz için bütçemize uygun etkinliklerde bulunma imkanımız oluyor. ikimizin de hoşuna gidecek bir etkinlik varsa ve benim de param kalmamışsa kendisi benim aklımda bile yokken gider olan yapar bilet alır, yemek planını yapar, o hayatı lezzetli yaşamayı çok iyi bilir ben de kendisini çok sevdiğim için takıntılarımı bastırmayı öğrendim. Allah o konuda yüzüme güldü çok şükürNiye kendinize böyle bir hayatı reva görüyorsunuz. Evliliğnizin ilk yılları gezin tozun, yiyin için. Niye yeni kıyafet almayı bile çok görüyorsunuz kendinize? İnanın hiçbirseye değmiyor günün sonunda. Har vurup harman savurmayın ama sizin kadarı bana fazla geldi. Nişanlınız nasıl biri? Nasıl bir hayat istiyor
Ne güzel inşallahdaha benim evlenmeme en az üç yıl falan var bu hesabı evlendikten sonrası için yapıyorum. o zamana kadar ki sürede benim ahdım var annemi gezdirip bileğine dizebildiğim kadar altın yapacağım. o içi giderek baktığı markalardan alışveriş yaptıracağım, güzel yemeklere çıkartacağım inşallah
hocam hasta mısınız acaba? sadece birikim yapılıp yapılamayacağını bunun mümkün olup olmadığını sormuşum farkında mısınız? benim aileme ne derece bir katkım olduğunu siz nereden bileceksiniz bunlar nasıl hadsiz yorumlar ya? ben yeri geldi burs paramı evin ihtiyaçları için verip tüm ay parasız kaldım okula gidemedim, ne kadar çirkinsiniz.Ay ne komik ya.
O kadar yazıp durmussunuz aile evinde yaşadığınız için birikim yapma potansiyeline sahip olabilecekken ailenize bir kuruş faydaniz olacak bı tablo yok.
Hiç mi rahatsız olmuyorsunuz ya?
O kadar bankaci çocuğu zengin etme cekinceniz var ama ( o da neyse artık?) ailenize hiç bir hassasiyet göremedim.
Ay kendini kafası kopmuş hamam bocegine benzetecek bir zihniyetin diğergam sahibi olmasını beklemek ne kadar manasız zaten.
Parayla ve kendinizle kurduğunuz ilişki çok çirkin özetle.
Ama bana kalırsa siz 4 senede gayet güzel ev alirsiniz.
Derme çatma çöplük gibi izbe fare yuvası gibi bi yer alırsınız. Siz sorun etmezsiniz gibi geldi bana.
Herhalde 60 binlik maaştan arttırmayla normal bir insanın yaşayabileceği güzel bir ev almayı düşünüyor olacak haliniz yok?!
İyi, sevindim sizin adınıza. O da cimri olsa çok kötü bir hayatınız olurdu. Siz de adama evlenince darlamayın para para para diye. Uyum sağlamışsınız zaten. Mutluluklar dilerimo çok rahattır beni yönetir baya bu konuda. o olmasaydı gerçekten çok zor üstesinden gelirdim bazı takıntılarımın. ikimizin de belli başlı entelektüel ortak zevkleri var, tiyatro, opera, halk/sanat müziği konserleri çok severiz öğrenci olduğumuz için bütçemize uygun etkinliklerde bulunma imkanımız oluyor. ikimizin de hoşuna gidecek bir etkinlik varsa ve benim de param kalmamışsa kendisi benim aklımda bile yokken gider olan yapar bilet alır, yemek planını yapar, o hayatı lezzetli yaşamayı çok iyi bilir ben de kendisini çok sevdiğim için takıntılarımı bastırmayı öğrendim. Allah o konuda yüzüme güldü çok şükür
öğrenciyim tekrar ve tekrar söylüyorum...Cıdden hıc para harcamadan nasıl bugüne geldiniz?
O dedıgınız miktarlar bır günde harcanır.
öğrenciyim, yol ulaşım kütüphane kitap indirim bin türlü imkanım var hepsini kullandığım için geçinebiliyorum. ya bu arada gerçekten çok teşekkür ederim sizin gibi kendisine uygun bulmasa da hadsizce linçlemeyen insanlara. çocukluktan beri fakir olduğum ve hayatımı buna göre idame ettirdiğim için linçleneceğimi asla düşünmezdim aklım şaştı.Aylık harcamanız nasıl maksimum 2 bin lira olabilir yahu. Benim bitkisel hayatta olmam lazım skdkd. Ben sizde ev, arsa alabilecek potansiyeli gördüm. (Araba demiyorum çünkü araba masraf demek, size göre değil.) Kaç yıla olur bilmem ama halledersiniz siz. Geri dönüp baktığınızda yaşayamadıklarınız için pişman olacağınızı da sanmıyorum. O yüzden içimden geçenleri tavsiye edemem. Altın biriktirmeyle başlayın. Ama banka kredilerine olan bakış açınız çok yanlış. Biz krediye bulaşmadan altın borçlanarak ev sahibi olalım dedik, aynı şeye denk geldi. Zaten onu da göze almıştık, sorun etmedik.
annesi tek başına yaşıyor ve yaşlı bir insan kirada da yaşasak annesini tek başına bırakmayacağım. farazi bir hesap yaparak mümkün olup olmadığını, böyle bir hesapla gerçekten ev alabilen olup olmadığını merak ettim gerçekçi düşününce absürt olabilir. ben de zaten eğer absürtse kendi yaşantımda harcamak isterim birikim yapmak yerine açıkçasıPlanlarınıza göre evlendiğinizde nişanlınızın ailesinin evinde oturacaksınız sanırım ama karşı taraf böyle bir teklifle geldi mi? Altın biriktirip faizsiz ev almak istediğinize göre böyle bir teklif yok. Evlendiğinizde masraflarınız 2-3 bin lira bandında olmayacak maalesef hiçbir şey yapmasanız fatura ödeyip, erzak alacaksınız, bir haftalık mutfak masrafı kaç bin lira haberiniz vardır diye düşünüyorum. Sabah akşam peynir ekmek yeriz deseniz bile aylık kaç bin bırakmanız gerekiyor markete biliyorsunuzdur.
Nişanlınızla oturup konuştunuz mu? Onun beklentisi ne yönde geleceğinize dair?
ay çok teşekkür ederim size de Allah yolunuzu açık etsin, inşallah hayallerinize kavuşursunuz :)Ben alabileceğinizi düşünüyorum ama şöyle bir durum var bu planlamayı nisanliniz ile birlikte yaparsanız alabilirsiniz. Takıları da birikim olarak saklarsınız. Planlamayı da eşinizle beraber yapın mesela birinizin maaşı evi geçindirip size yetsin diğerinin maaşı hiç yok gibi davranın. Komple biriktirin.
Biz de evi kredisiz şekilde almak istiyoruz çünkü ödemeler bana çok uzun ve yüksek geliyor biraz da param varsa harcarız kafasındayız. Borç yapıp kendimizi strese sokmak istemiyoruz. Biz birimizin maaşını komple birikim yapıp diğerini harcıyoruz. Bu şekilde arabamızı aldık. Evlilik için her şeyi kendimiz almıştık ve yapmıştık onları bu şekilde hallettik o zamanlar borcumuz oldu onları bu şekilde ödedik. Şimdi geriye ev kaldı umarım onu da 2-3 yıl içerisinde alacağızbu arada benim de aile faktörüm sizin gibi aniden ailevi harcamalarım çıkabiliyor. Bunun dışında biz her yıl 1 veya 2 maaş gezmeye ayırıyoruz.
Birde ben dışarıda yemek yemeyi, kahve içmeyi çok sevmiyorum kafe ortamı çok benlik değil. Ordan çok büyük avantajımız oluyor. Doğa yürüyüşlerine, denize bu tarz yerlere daha çok gidiyoruz, giderken de evde sandviç hazırlıyoruz termosumuza çay, kahve alıyoruz. Birde bebeğimiz olduğu için onun çıkardığı seslerle kafede hem insanları rahatsız etmiyoruz hem de kendimiz de doğada daha rahat ediyoruz. Yani kısaca bu noktada yaşam stili çok büyük etken. Birde bizim maaşimiz biraz daha yüksek ama aradaki farkı kiraya veriyoruz.
çok haklısınız linçlemek yerine sizin gibi yazanlar olsaydı keşke, bazı şeyleri yanlış yaptığımın zaten farkına varıyorum değerli fikriniz için teşekkür ederim.Kesinlikle katılıyorum
Gencecik insanın bu kadar sefil yaşaması çok üzücü
Bir denge olmalı
Hayat dengedir
Har vurup harman savurmayacak ama gençliğini de güzel yaşayacak bir denge
yöneticiler dediğimi hatırlıyorum zaten daha alt kademelerde çalışan insanların da bu konuda sömürüldüğünün farkındayım.Bankacı olarak yazayım genel müdür yardımcısı vs olmadığımız sürece ne biz zenginiz ne çocuklarımız. Maaşla çalışıyoruz faiz bize gelir yazmıyor. Politika faizini uygular, kafamıza göre oran belirlemeyiz. Üstelik sanılanın aksine banka gelirleri faizlerin düşük olduğu dönemde artar
Ev peşinatı biriktirebilirsiniz ama ev parası biriktirmek zor. Evlenince benim maaşım benimdir kocamın maaşı evindir derseniz belki dandik bir 2+1 alabilirsiniz. Ki diyecek birine benziyorsunuz.
İmkansız diyemem. Yıllarca yemeyip, içmeyip, gezmeyip, görmeyip biriktirip iyi kötü bir ev alabilirsiniz. Annesi yalnızsa hiçbir masraf etmeyip nikah kıyıp geçip yanına oturup minimum düzeyde yaşayıp, ev alana kadar çocuk da yapmazsanız olabilir.annesi tek başına yaşıyor ve yaşlı bir insan kirada da yaşasak annesini tek başına bırakmayacağım. farazi bir hesap yaparak mümkün olup olmadığını, böyle bir hesapla gerçekten ev alabilen olup olmadığını merak ettim gerçekçi düşününce absürt olabilir. ben de zaten eğer absürtse kendi yaşantımda harcamak isterim birikim yapmak yerine açıkçası
Siz derdinizi tam net yazamamissinizhocam hasta mısınız acaba? sadece birikim yapılıp yapılamayacağını bunun mümkün olup olmadığını sormuşum farkında mısınız? benim aileme ne derece bir katkım olduğunu siz nereden bileceksiniz bunlar nasıl hadsiz yorumlar ya? ben yeri geldi burs paramı evin ihtiyaçları için verip tüm ay parasız kaldım okula gidemedim, ne kadar çirkinsiniz.
Bu kadar tasarruflu yaşayan birine göre telefon faturanız yüksek geldi. Kaç gb kullanıyorsunuz?öğrenci olduğum için ulaşımda indirimli kart kullanıyorum aylık 330 lira, telefon faturam 550 lira, yemeğimi evde yiyip çıkıyorum çok acıkırsam okul yemekhanesinde çok indirimli bir şekilde yemek yiyebiliyorum ayrıca belediyenin öğrenciler için ücretsiz yemek dağıtım noktaları var hiçbir para harcamadan oralardan da yemek yiyebiliyorum. çayını kahvemi termosla yanımda taşırım bazen keyfi olarak kafelerde oturup çay tatlı alıyorum yetiyor zaten.
asla öyle birisi değilim ben sadece kendime cimriyim. aksine artırabileceğim bir para olunca anneme ve nişanlıma harcama yolu ararım. çok nadiren dışarda yemek ısmarlayabilecek bir param olunca düşünmeden ısmarlarım nişanlımın seveceği bir etkinlik olsa biletini alabilecek yol arar bulurum aksine ben jest yapmayı çok seven birisiyim. kendime harcayamıyorum maalesef. benim şimdi ki maddi durumum kendime harcama yapmama olanak tanımıyor yazdığım yazıda bunu net bir şekilde belirttiğimi düşünüyorum. evlendiğimizde de ortak yapacağımız herhangi bir etkinliğin masrafı bana masraf gibi gelmez biliyorum şimdi bile şu sıkışıklığımda fırsat yaratan bir insanım ben.Tamamen iyi niyetle, iyi eleştiri olarak yazıyorum. Sizin zihniyette biriyle evli olmak evli kalmak istemezdim. En ufak neşe, enerji, yaşama hevesi yok yazdıklarınızda. Yüksek lisans yapan biri nasıl ayda sadece 2 bin TL masraf yapar? Kimse modacıların kapısından ayrılmayın demiyor ama genç biri nasıl üstüne başına kendine bakmaz? Her gün üniforma giyseniz, her gün yemekhanede yeseniz, okula yürüyerek gitseniz bile 2 bin TL -o da maksimum- neye nasıl yetiyor? Okulda arkadaşlarınızla hiç sosyalleşmiyor musunuz?
Eşiniz yemeğe gitmek istese yok diyeceksiniz, tatil planı yapsa ne gerek var diyeceksiniz, spor salonuna yazılsa hafta sonu etkinliğine katılsa kabul etmeyeceksiniz vs vs. Lütfen kırılmayın, tamamen iyi niyetle ve nedenini öğrenmek amacıyla yazıyorum. Niye böyle bakıyorsunuz hayata?
Ayda 30 bin TL birikimle bir gün ev alabileceğinizi gerçekten düşünüyor musunuz?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?