Üniversite, maddi durumlar, hastalıklar, çaresizlik.

Hayati ya siz yanlis anlamissiniz ya ben.

Kira
Okuyan iki kardes daha
Hasta anne
Hastalanmasi muhtemel baba
Bunlara ragmen 5000 aylik odeme.

5 yillik meslek deneyimime, 11 yil meslege yonelik okumama, yurtdisi tecrubeme 3 dili anadilim gibi konusmama ve diplomama ragmen ben 5000 tl maas almiyorum. Yapilabilecek sey var yapilamayacak sey var. Anneniz de siz de isi girin yine de olmaz paralandiginizla kalirsiniz.

Bu kadar vicdansiz kisilerin doktor olmasina ayrica uzuluyorum. Bir yil daha calismak yerime hasta anasina kiyan adam yarin beni keser dograr.

Hirsli ,azimli olmak iyi hoş da kuru kuruya hirs da hiç çekilmiyor.

26bin siralama tıp okumayi,hasta annesini calistiracak kadar çok isteyen biri için başarı degil başarısızlıktır.

Kardesinizi siz daha iyi tanirsiniz ama burdan bakinca iki sene sonra,arkadaslarim okula arabayla geliyor ,ben otobusle gidip onlarin yaninda kucuk mu duseyim diyebilecek gibi duruyor. Işiniz zor.

Annenizin egitimi nedir, calisirsa ne iş yapacak merak ettim dogrusu. littlecoffeedoc

Millet ne şartlarda ne imkanlarla okuyor. Herkes kendi hayatına göre okur.
Ödeyemezsiniz o parayı sakın okulu bırakıp kardeşinize destek olmayın.
Hayatınızı ona adamaya değer mi?
Ailece sizin hayatınız ne olacak?
Bir zahmet otursun bir sene daha çalışsın.
Şımarığa bak.

Bazi ozel universiteler ilk tercihlerde tutmasi halinde indirik yapiyorlar. Burs da bulabilir maddi durumunuz yetersizse. 45 bin diye de abartmislar ayrica gayet uygun ozel üniversiteler de var. Tekrar sinava hazirlanmak gercekten cok yipratici ben olsam ben de istemezdim. Bir ise girip ucretini kendi karsilayacak. Zaten taksitle odeniyor okul ucreti. Bence o kadar da imkansiz degil. Ilk sene de cok calisip devlet universitesine gecer.

Kaldi ki kardesiniz yeterince cok çalışmış. Tip fakultesini ozelde kazanmak bile yeterince zor. Ama siz hayatinizi degistirmeyin ona secenekleri anlatin. Kabul eder yada etmez bizim elimizden bu kadari gelir kararini sen ver diyin durumu anlatin. Yazik gunah olur herkese yoksa

Bulgaristan konusunu araştıracağım teşekkürler

Ayrıca üçüncü kardeşiniz aynı şeyi istese yarım bir gün o zaman ne olacak?
Üçüncü kardeşim isterse tabiki böyle bir imkan sunulamayacak :/

Diş hekimliği istemiyor, ciddi anlamda tutturdu tıp diye. Diş hekimliği istese daha uygun yerler var yazarız ama yok asla tıptan başka bir şey istemiyor. O kadar sıralama yapmışmış eline bu fırsat geçmişmiş neden tıp okumasınmış?

Daha uygun özel üniversiteler var ama sıralaması tutmuyor işte. Mesela senelik 40 bin tl olan üniversite de var onu %25 kazansa 30 bin tl olacak ekstra indirimlerle daha da düşer ama tutmuyor işte. Bir iki tane tutan yer var onların da ücretleri baya pahalı. Senelik 60-65 bin tl civarı. Ayrıca şu da var ki ben de tıp okuyorum, yatay geçiş yapmak gerçekten çok ama çok zor. Her yerden geçiş yapmak isteyen oluyor deli gibi çalışıyorlar yüzlerce kişi başvuruyor hepsi yüksek ortalamalı ve okulların yatay geçiş için açtığı kontenjan sayısı 3-4 kişi. Çok zor.

Babam ücretler çok pahalı dedi özel tercih etmek istemediğini söyledi bunun üstüne çok tartışılmadı konu. Ama henüz bir netliği de yok. Ben de açık açık eğer tıp istiyorsa tekrar hazırlanması gerektiğini düşündüğümü söyledim. Bakalım ne olacak tercih dönemi bugün başladı.

Bunda uzatacak, dert edecek bir durum yok. Ya devlet üniversitesi bakacak puanına göre ya da bir sene daha hazırlanıp çok istediği tıbbı kazanacak devlette. Çok başarılıysa yüzde 75 ya da 100 burslu özel de olur.
Ama şu an içinde bulunduğunuz durum hakkında konuşacak birşey dahi yok.
Olmaz. Bu kadar. Bunu diyeceksiniz

Evet aslında dert olmayacak bi mesele ama annem de böyle düşünse sıkıntı olmayacak. O da işte kızım kazanmışken okusun filan diyor gereksiz fedakarlık yapmaya kalkıyor.

Evet aslında dert olmayacak bi mesele ama annem de böyle düşünse sıkıntı olmayacak. O da işte kızım kazanmışken okusun filan diyor gereksiz fedakarlık yapmaya kalkıyor.
valla kardeşiniz o annenin kıymetini bilsin, bir annenin düşünmesi bile yeterdir.
ben de şehir dışında okudum, tıp falan değildi, devlet üniversitesiydi. kyk kredisiyle okuyabildim yani, ailem ayda 100-150 anca yolluyordu. bazen daha az. ben gittim yerleştim yurda, okul başladı tabi kyk kredisi/bursu ocak'ta ödenmeye başlıyor, benim eylül-ekim-kasım-aralık ayım çok zor geçti. yurt parasının ödenmesi gerekirdi, son haftaya girerdik bizimkilerden ses yok. yurt parasını zar zor ödediler sadece 4 ay ya, ne yapayım yani... ne çektiğimi ben bilirim. neyse 4 sene kyk'da kaldım mecburen ama kafayı yedim desem yalan olmaz, çok zordu tanımadığım kişilerle kalmak falan, valla 1 ya da 2. senemdeydi sanırım, anneme bir gün şey dedim. anne ben yurtta yapamıyorum, burada apartlar, tek kişilik oda kiralayanlar falan var özel, onlara mı geçsem, araştırayım mı fiyatlarını diye sordum...
ki yurtta gerçekten yapamıyordum, benim gibi olan çok insan vardı. uyuyamıyordum, yurdun yemeklerini yiyemezdim, o zamanlar interneti de yok gibi birşeydi, çamaşır yıkama sorunundan tut banyo sorununa kadar yani yaşamın sürmesi için gereken temel ihtiyaçlarla ilgili mutlaka bir sorunum vardı. aynı şekilde arkadaşlarımın da.

annem bana ne dedi biliyor musun? "valla wurstria'cım bizim imkanımız bu kadar. sen yaparım diyorsan ya gir bir işe çalış nerde istiyorsan orada kal, ya bir şekilde sabret okumak için ya da topla valizini gel eve, ya bir işe gir çalış hayata atıl ya da yeniden sınava hazırlan, yaşadığımız yerde kazan" dedi. milletin anası ağladığında kızını telkin eder moral verirdi benimki böyle derdi. o yüzden sizin annenin ellerinden öpüyorum ben.

tabi yurtta kalmaya ve okumaya devam ettim bir şekilde. öyle 4 kişilik 6-8 kişilik odalı yurtlar zordur bunu da bilen bilir. o yüzden senin kardeşin dediğim gibi, yeniden hazırlanmalı ya da puanına göre birşeye bakmalı.

Hayaller güzel ama karın doyurmuyor maalesef. bir sene daha hazırlanması daha mantıklı. evet sınava hazırlanmak zor ama sürekli para yetecek mi,dersi geçecek miyim korkusuyla da okul okunmaz.

Kirada kalıyormuşsunuz, ayda 5bin lira vererek ev sahibi olursunuz yahu. Ben aileme bırakın böyle bi şey teklif etmeyi aklımın ucundan bile geçiremezdim. Kardeşiniz ne kadar şımarık, hasta annesini çalışmaya zorlayacak kadar da vicdansız.

Olmaz diyeceksiniz susup oturacak. Böyle şımarıklık olamaz. Çok istiyorsa ve bulabiliyorsa vasıfsız olarak, ayda 5binlik bir işe girer çalışır öder okul parasını. Bir sene daha hazırlansın ölmez.

Annenize söyler misiniz, "kızım kazanmışken" gibi bir durum söz konusu değil. Kardeşinizin dediği gibi "o kadar puan yapmışken" gibi bir durum da söz konusu değil. Bu sıralama buldu mu kaçmayacak bir Sıralama değil, normal bir sıralama. Özellikle sizin yanınızda, dağları devirmiş gibi havaya girmesin artık kardeşiniz.

Sayın Derunehatun
Ne yazık ki konunun elle tutulur yanı yok. Yardımım olacaksa diye yazma lüzumu hissettim. İsterseniz mesajımı annenize de okutun.

Uzman dr um. Yani kardesinizin ve annenizin uzaktan baktığı camiada ömrümü gecirmekteyim. Üniversite sınavında %0,1 lik dilimdeydim. Turkiyenin en genelgeçer tıp fakültelerinden birinde ( devlet üniversitesi) okudum. Başarı sıralamam çok iyi olduğu, tabiri caizse derece yaptığım için birçok burs da aldım. Yaklaşık aylık gelirim ortalama bir memurun maaşına denk geliyordu. Babam öğretmen,biz 3 kardeşiz. Ve hepsi okuyor (devlet okullarında). Yani ortalama gelirimiz vardı. Ayrıca harç için kredi aldım. Bunları yazmamın nedeni nasıl bir durum içinde degerlendirme yaptığımı anlamanız için.

Bu durumda bile maddi olarak ancak yetebildim. Değil özel üniversite parası sırf harç bile yeterince yüksek ve tıp eğitimi pahalı bir eğitimdir. Kitaplarimizin çoğu yurt dışı basımlı, fotokopi olamayacak kadar degerli ve resimli; ikinci el bulunamayacak kadar sonraki yıllarda lazım ve her basımda bilgiler yenileniyor. Ve u.s.a menseiler dolar, u.k vb menşeiler euro üzeri fiyatları var. Kurdan etkileniyor. Kitap fiyatı 1 ay sonra bile yükselebiliyor.( gerilediğini hiç görmedim). Mesela 1 yıl önce yine branşımla ilgili elimde olan ama yeni basımında bilgilerinin güncellendiği bir kitap aldım. 1000 lira. Şimdiki fiyatını bilmiyorum. Ve almak için sıraya girdim. Ücreti ödedikten sonra 2 ay bekledim. Şu an uzman olduğumdan sadece belli kitapları alıyorum. Tıp eğitiminde her branş la ilgili eğitim alınıyor. Gerisini siz hesap edin. Bu sadece kitap yönü. Derhanesi, kaynağı, labaratuari, steteskop çeşitleri, cerrahileri vs vs vs

Özel üniversitelerin ücretleri de dolar veya euro endeksli. Yani bu yıl 40 sa gelecek yıl bir anda firlayabilir. En iyi şartlarda%20 artış range i vardır. Bunu kayıtta söylemezler, çünkü birçoğu ticarethane mantığıyla işletilir. Alabilcekleri kadar para almaya bakarlar, yoksa kardeşinizin yarıda kalan eğitimi, annenizin sağlığını yitirip elinde üniversite terk kızı kalması umurlarında değildir.

Ayrıca oralarda hayat farklı bir hızda akar. Insanlar okula porshe ile gelir. Aldığı ayakkabinin indirimde 15 000 olduğunu söyler. Adidas nike gibi markalara pazar malı diyorlar. Benim fen lisesindeki en iyi arkadaşlarımdan biri bilkent bilgisayar mühendisliğini tam burslu derceyle kazandı. Okulu yarı tatile gelmeden bıraktı. Durumları yakından biliyorum. Ki arkadaşım hayatta tanıdığım en özgüvenli ve ailesi ortalamanin üstünde maddi gelire sahip insandı. Öğrenciliğimde özel üniv den tam burslu okurken dayanamayip intihar eden bir genci getirmişlerdi acile. Yıllar geçti halen üzülürüm aklıma geldikçe.

Kardeşiniz bunlardan etkilenmeyecek kadar nirvanaya ermiş olsa bile kantindeki 1 bardak çay5 ila 10 lira arasındadır. Yemekten bahsetmiyorum bile. Tıpta eğitim devamı zorunludur saat mefhumu yoktur. Derse girmemek sınıf tekrarı sebebidir. Bazen 48 saat hastaneden çıkmadığımı bilirim. Kardeşiniz o ortamda evden kumanya mı götürecek. Hangi psikolojiyle yaşayacak, ders çalışacak.

Gelelim en önemli mevzuya. Tıp egitiminin en kolay sınavı üniversite sınavıdır. Tıpı kazanması kolay okuması zordur. Ders bırakmak mümkün degildir. Sınıf tekrarı gerekir. Kardeşiniz puanını başarı olarak görebilir ama tıp tarafından bakınca başarısız bir sıralamada. Bu sınavda böyle bir sonuç almışken, daha zorlu eğitim sürecinde burslulugunu devam ettireceğini sanmak veya geçiş yapmasına umut bağlamak çok naif bir hayalperestlik geliyor. Evet belki olur ama çok küçük bir ihtimal, eldeki verilerek bakıp alınamayacak bir risk denilebilir. Olasılık bilimi ve sayısal verilere göre gelecek yıl sınava girip türkiye birincisi olması daha mümkün. Hem kalmak sadece üniversite burslarini değil birçok özel bursun hatta iyi devlet yurtlarinin kaybına da neden oluyor. (araya gireyim özel universitede okuyanlara burs verecek kuruluş sayısı çok azdır, özelde okuyorsa bizim vereceğimiz bursa ihtiyacı yoktur mantığı ağır basar).

Kaldı ki sınıf tekrarı olabilir. Zaten tıp ta kalmadan geçmek zordur. En hafifi staj tekrarı olabiliyor. Her halukarda okul uzuyor. Burslar kesildiği gibi yeni bir ücret biniyor. Bir de özel üniversitelerin bırakmak için uğraştıklarını, kimseye merhamet etmediklerini, kalan öğrencileri ek gelir olarak gördüklerini bu çok bilinmeyenli denkleme katarsanız ne kadar aleyhte bir durum olduğunu görürsünüz. Bazen ne kadar çok çalışırsan çalış sırf bisturiyi a hocan gibi değil b hocan gibi tuttun diye birakilirsin. Sözlüde o sıra doçentlige hazırlanan hocan tarafından henüz textbook lara geçmeyen, dünyanın bilmem neresinde ki bir çalışmanın makalesinden soru gelir. Tüm hayatın ve bursun gözünün önünden film şeridi gibi geçer.

Devlete geçiş kontenjanı çok az ve çok sıkı kurallar ve bazen ciddi torpillerle oluyor. Ve emin olun yazmayı düşündüğü üniv ye 1. giren tam burslu çocuk ta aynı hayalde. Ozeldeki sıralaması kardesinizden çok daha iyi yüzlercesi gibi. Tıp ta olay misliyle zorlaşır. Yarıştığın insanlar çok zeki, çok çalışkan insanlardır. Bu üniversite sınavında milyonlarca kişiyi geçmeye benzemez. Zaten 1,5 milyonu sifir çekiyor. Yarıştığın adam ilk 100 veya 1000 dekiler.

Tıpı bitirince ne olacak. Uzmanlık düşünecek. Gecen yapılan bir araştırmada dünyanın en zor ikinci sınavı(ilki amerikadaki hukuk sınavı) olan tus a girecek. Özel üniv başarı sıralaması ortada (birkaç tanesini hariç tutmak gerek, onlarda hem puan olarak hemde ücret olarak çok yüksekler).

Bunları birlestirince annenize sorun. Mesela kardeşiniz tıp3 de ayrılmak zorunda kalsa sizce ruh ve beden sağlığı kalır mı. Insan çok kolay onca emeğe, onca yıla aklını kaybedebilir. Ben tuttuğum birtek nöbetini, girdiğim birtek sınavın bile boşa gitmesini istemem. Herşey dışarıdan göründüğü gibi toz pembe değil. En iyi ihtimal sağlık olsun dese bile sıfırdan unuttuğu sınava nasıl hazırlanacak, yeniden nasıl hayatını kuracak. O vicdan azabı annenizi nasıl ayakta tutacak. Mahvolan hayatı için daima sizi sorumlu tutacak. Evet kızım veya oğlum dr oldu ebeveynler için güzel bir hayal ama dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olmayın. Bunun vebali daha büyük.

Kardesinizin durumundakiler yazabilir mi? Evet, kardesinizin payına yıllık garantili şekilde 100 000 ve üstü gelir düşüyorsa, yıllara göre artış varsa yazilabilir. Yoksa bu ciddi kumara sadece ailenizin maddi geliri ve sizin geleceginiz değil; kardesinizin ve annenizin sağlığını yatırmak da bile bile lades demek.

Yazım annenize ve kardeşinize sert gelebilir ama sizden çok onların da iyiliği için yazıyorum. Birilerinin gerçeği birçok boyutuyla anlatması geri dönüşümsüz bir hale gelmeden.

Kardeşiniz için önerim istemediği bir bölümü yazmasındansa bir yıl daha oturup ciddi çalışması, gerekirse anadoludaki bir Devlet üniversitesinin tıp fakültesini kazanması. Evet zor olduğunu biliyorum ama bu zorluk tıp egitimi yanında çocuk oyuncağı kalır. Hem tıpı gerçekten istemesi gerekir. Kimse sadece şan şöhret para kolay hayat için tıp yazmamali. Zaten fakülteye girince olayın çoook farklı olduğunu görüyorlar. Doktorluk sadece bir meslek değil bitmeyen bir yaşam şekli ve amacidir. Değişik bir ateşdir.

Umarım kardeşin güzel bir şekilde tıpı kazanır. Ben de akademik kariyer de yapıyorum. Belli mi olur, belki kardeşinin gelecekteki hocalarından biri olurum

Ben suan ozelde okuyorum. Gidis gelis ring 20 tl (bu sene kesin zam gelir)
Ringe gidis minibus 2.15 bir de donus 2.15

Su 4 tl
Cay 7 tl fincan 5 tl bardak
Yemek gunluk tek ogun 24 gunde 2 ogun aylik paket alirsan ogun 18e geliyor parasi toplu ay basinda veriliyor

Okuldaki en ucuz yer starbucks

Arkadaslarimin buyuk kismi en asagi audi bmw gibi arabalarla geliyorlar.

Ben calisan yasi 30a yakin evli cocuklu bir insanim. Bunlar beni pek etkilemiyor kimsenin arabasini kiskanacak degilim o yaslari gectim. Allah kazasiz belasiz kullanmayi nasip etsin diyip gecebilirim. ama diger turlu 18 yasinda falan benim psikolojim kesinlikle kaldirmazdi. Dusunsenize sizin yol paranizin denklesmesi evde sorun oluyor yaninizdaki kizin 400.000 tl lik arabasi var. Kardesiniz dayanabilecek mi?

Ben özelde %100 burslu kazanabildiğim halde ailem aman kızım yazma bir şey olur bursun gider naparız dediler. abim de dışarda okumuştu yük olmak istemedim,%100 bursluları çıkardım tercih listemden, iyi bir devlet üniversitesinde okudum.

2. yıl hazırlanmakta külfet bence ve insanı çok yıpratıyor.
Kendine uygun başka bölümler yazabilir.
Diş hekimliği,eczacılık vb diğer sağlık bölümleri olamaz mı?

Burs verebilecek kurumlar araştırın bence.
Bulamazsanız da gitmesin tekrar hazırlansın, onca kişiyi zora sokmaya hakkı yok.

Kardeşiniz düşüncesizce davranıyo. Çocuk değil ayrıca. Durumunuz elvermiyosa gitmeyecek bi daha hazırlanacak bu kadar basit. İkna edilmesi gereken bi durum görmüyorum

Kabul etmeyin.
Siz özelde okumuyorsunuz birşeyde kaybetmiyorsunuz. Bu sene daha iyi hazırlansın,kazansın yada puanının yettiği bir okula kayit yaptırsın.
Şartlar böyleyken imkansız zaten,o parayı ödeyemezsiniz. Gerçek dünyaya dönsün,olmayan parayla nasıl okuyacakmıs?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…